Pripravujú sa USA k vtrhnutiu do Sýrie?

Pripravujú sa USA k vtrhnutiu do Sýrie?

USA/Sýria 23. apríla 2017 (HSP/Foto:TASR/AP-Evan Vucci/Ahn Young-joon/Alexei Druzhinin, RIA-Novosti, Kremlin/sreenshot YouTube

 

Portál rusvesna priniesol zaujímavý článok o ďalších krokoch USA v Sýrii

Do 90. rokov 20. storočia sa vo svete odohrával zápas medzi dvoma veľmocami USA a ZSSR. Keď ZSSR prestal existovať, USA sa stali superveľmocou na planéte a upevnili svoju kontrolu a riadenie nad krajinami, ktoré predtým patrili do sféry vplyvu ZSSR.

Reklama

Okrem strednej Európy sa cieľom amerických aktivít stal Balkán, krajiny postsovietskeho priestoru i krajiny v Ázii, Afrike a Latinskej Amerike, ktoré v minulosti vykazovali väzby so ZSSR. Nie všetky oblasti prijali tak pokorne plány USA ako Európa, niektoré krajiny sa im rozhodli oponovať.

Na snímke z videa bývalý ruský prezident Boris Jelcin a bývalý prezident USA Bill Clinton

Od konca 90. rokov začali USA využívať praktiky zmeny vlády pod heslom “oslobodenia krajiny spod tyranie váldnej moci s cieľom obnoviť základné princípy demokracie a a boj proti korupcii”. Taktika farebných revolúcií slávila úspechy. Aj keby bol v daných krajinách každý občan boháčom a vláda by bola svätou, existujúca inštruovaná opozícia sále vykazovala nespokojnosť. Samozrejmosťou bola kontrola masovokomunikačných mainstreamových prostriedkov. Mainstream neustále budoval negatívny obraz cieľa a masíroval verejnú mienku.

Reklama

Druhá etapa sa niesla v znamení rozširovania separatizmu, ktorý vyústil do tlaku voči vláde. USA a ich spojenci zo Západu podporovali protestné akcie, tlačili sankciami a pod ich údermi sa krajiny, ktoré si dovolili Američanom odporovať, postupne dostávali do problémov.

Sankcie, príprava konfliktov pomocou proamerickej opozície mali charakter boja za demokraciu, národnostnú či náboženskú orientáciu. Väčšina krajín, voči ktorým Američania začali s II. etapou, sa nakoniec vzdala a vláda, ktorá Američanom nevyhovovala, skončila. Klasickým príkladom sú Slovensko a Maďarsko, kde sa odstránili vlády, ktoré nevyhovovali a k moci sa dostala proamerická a prozápadná elita, ktorá pripravila ekonomické podmienky k tomu, aby USA a Západ ovládli celý potenciál krajiny.

Posledná tretia etapa – ustanovila sa bábková proamerická vláda. Keď to nešlo relatívne pokojne v rámci II. etapy, kedy sa obviňovali politici z netransparentnosti, boja proti demokracii, tyranii, prišlo k násilnému majdanu, občianskym nepokojom, teroristickým výbuchom nenávisti. Krajina sa ponorila do občianskej vojny, alebo sa rozpadla, prípadne k otvorenej agresii USA či Západu pod mandátom OSN či OBSE. Klasickým príkladom je Juhoslávia, Sýria či Líbyia, na Ukrajine sa Američania a Západ boja otvorene vojensky zasiahnuť.

Samozrejme, vo vrcholnom období USA nemali žiaden problém legitímnosť svojich akcií presadiť aj na pôde OSN či OBSE (Irak, Čečensko, Líbya). Dnes však Američania tieto možnosti strácajú a väčšina ich akcií je aktom násilia a otvoreného porušovania medzinárodných zmlúv, bez mandátu OSN. Oslabujú sa aj väzby medzi USA a Západom, tento trend je viditeľný najmä po voľbe Donalda Trumpa za amerického prezidenta. (Ak by však Trump padol a nahradil by ho iný kandidát je celkom možné, že momentálne elity na Západe by svoje postoje zmenili. Otázne je, či tak učinia bezvýhradne aj nové elity vo Francúzsku a Nemecku, ktoré sa môžu po prezidentských a iných voľbách dostať k moci).

Na snímke súčasný prezident USA Donald Trump

Kým v Európe si USA nemôžu dovoliť zasahovať brachiálnou silou (výnimkou bolo Srbsko vo fáze najhlbšieho úpadku Ruska pod Jeľcinovým vedením, kedy Rusko nedokázalo garantovať svojmu tradičnému srbskému spojencovi adekvátnu pomoc), v Ázii či Afrike Američania žiadnym sentimentom netrpia. Na vrchole moci boli USA v období 1994 – 2005, v tomto období arogantne presadzovali svoje predstavy v medzinárodnej politike.

Reklama

Podľa viacerých príslušníkov či už rozviedky, alebo politických elít útok zo dňa 11.9.2001 využili Američania na presadzovanie svojej agresívnej politiky vo svete. Časť populácie je dokonca presvedčená, že išlo o americký “útok pod falošnou vlajkou” a tieto konšpiračné tvrdenia vyprovokovali vlnu hystérie v mainstreamových médiách či v kruhoch proamerických elít, ktoré sa snažili dôrazne proti týmto tvrdeniam pôsobiť až neadekvátnymi aktivitami a tlakom. Ich aktivity však neslávili úspech, tieto tvrdenia sa nepodarilo v povedomí populácie eliminovať, práve naopak, stávajú sa čoraz silnejšie.

K vpádu do Iraku v roku 2003 prišlo na základe klasického scenára. Najprv americké obavy a obavy Západu o stav demokracie v Iraku, potom provokácie opozície, potom informácie o existencii irackých chemických zbraní, ktoré boli čírym klamstvom Západu. Nasledoval otvorený vpád, pre ktorý Američania získali v tom čase mandát OSN. Saddám Hussajn, obvinený z používania chemických zbraní, bol porazený a následne v rýchlom procese odsúdený na trest smrti a obesený. (Zvláštne zahynul aj srbský prezident Slobodan Miloševič).

Ukázalo sa však, že Američania nedokázali splniť viaceré vytýčené ciele. Irak sa ponoril do fázy riadeného chaosu, ktorý síce na jednej strane Američanom vyhovoval (slabá a skorumpovaná proamerická vláda, totálna kontrola nad zdrojmi v Iraku, depopulácia Iraku a znižovanie životnej úrovne, hospodárske zaostávanie a čoraz silnejšia závislosť od USA…). Američania však postupne strácali svoju kontrolu nad týmto procesom, silneli teroristické i vojenské útoky na americké firmy, rástli straty americkej armády, odpor svetovej verejnosti, odpor verejnosti v USA kvôli stratám Američanov…

Situácia dramaticky vyvrcholila v roku 2007, kedy irackí šiíti (podporovaní Iránom) doslova vykopali americkú námornú pechotu z Fallúdže, následne podnikli Američania letecký útok s použitím, napalmovej munície, ktorými takmer zrovnali Fallúdžu so zemou. Napriek tvrdému postupu (generál Mattis) však Američania dlhodobejší úspech nedosiahli, ich možnosti sa zhoršovali a dnes už americká armáda v Iraku otvorene nepôsobí (nemá na to finančné ani vojenské kapacity).

Ilustračné foto

Podobne krutý osud čakal aj Afganistan. Po útokoch z 11.9.2001 obvinili USA al-Kájdu a Taliban, pritom obe organizácie Američania niekoľko rokov predtým podporovali a financovali v bojoch proti Sovietskej armáde vo vojne v Afganistane (1979 – 1989). Američania zaútočili na Afganistan, no nastal problém.

Reklama

Napriek tomu, že Rusi nedodávali Talibanu a ani Afganistanu žiadne zbrane, ani pomoc, pretože v tom čase likvidovali čečenskú hrozbu (Čečencov otvorene podporovali USA a Západ), však Američania a NATO napriek obrovskej materiálnej i vojenskej prevahe nedokázali poraziť členov Talibanu a al-Kájdy, ktorí stále ovládajú veľkú časť Afganistanu (vládna moc má pod kontrolou Kábul, niekoľko väčších miest, pričom proamerického prezidenta Karzaja členovia týchto bánd posmešne nazývajú “starosta Kábulu”).

Opätovne Američania ponorili Afganistan do “riadeného chaosu”, opätovne sa im však začala situácia vymykať z rúk. Situácia sa pre nich postupne zhoršuje súbežne s tým, ako rastie vplyv Ruska či Iránu v celom regióne. Aj Afganistan už Američania neslávne opustili, v krajine pôsobia len špeciálne jednotky a jednotky CIA, ktoré ešte ako tak chránia záujmy USA v regióne. Problém je však v tom, že tieto jednotky pôsobia v tajných operáciach a o ich prípadné straty sa priamo nikde nespomínajú, navyše sa ukrýva totožnosť členov týchto jednotiek. V Afganistane operujú aj členovia špeciálnych tímov Ruska, Číny, Pakistanu, Veľkej Británie, Francúzska a pod., ktorí takisto sledujú vlastné politické i vojenské ciele.

Ďalším príkladom poklesu amerického vplyvu je osud verného spojenca USA – Saudskej Arrábie. Saudi, ktorí nespĺňajú ani len tie najelementárnejšie princípy demokracie a napriek tomu sa neobávajú, že ju budú Američania “demokraticky bombardovať”, majú momentálne veľké problémy a USA im nedokážu pomôcť. Dôkazom tejto skutočnosti je politika Iránu podporujúca šiítskych Jemenčanov, ktorí už preniesli boje na územie Saudskej Arábie a Saudi si s Jemenčanmi nevedia poradiť. Finančné problémy USA, či posledné porážky amerických plánov v Sýrii, Afganistane a Iraku zapríčinili, že Američanom sa krátia možnosti ako ovplyvňovať situáciu napríklad na Blízkom východe či v Severnej Afrike.

Američania majú, samozrejme, dostatok základní na celom svete a ešte stále majú k dispozícii pomerne veľkú zástupnú armádu zloženú z “umiernenej opozície” v Líbyi či Sýrii, ktorá im umožňuje presadzovať ich ciele. Postavenie Američanov je však podstatne horšie ako napríklad v roku 2011 či 2012, kedy začali s otvorenou fázou boja proti Sýrii či Líbyi. Sýrske vládne sily a líbyjské sily maršála Haftara preriedili proamerickú opozíciu natoľko, že tí už najmä v Sýrii nie sú schopní väčšej vojenskej akcie a nachádzajú sa v hlbokej defenzíve.

Prezidenta Asada otvorene podporuje Rusko a podpora Ruska už začína nadobúdať kontúry z obdobia existencie ZSSR. Američanom sa napriek všetkým ich snahám nepodarilo ani za pomoci Turecka, Izraela, Saudskej Arábie, Veľkej Británie, Francúzska, Jordánska a pod. dosiahnuť v Sýrii úspech.

Sýrsky prezident Bašár Asad (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin

Provokácia s chemickou muníciou v Idlibe, po ktorej nasledoval americký bezprecedentný útok na vojenské letisko v al-Shayrat, ktorým Američania porušili medzinárodné zmluvy, takisto nepomohla a americký útok Tomahawkami skôr dosiahol opačný politický efekt. Americké plány v Sýrii utrpeli ťažkú porážku.

Američania však podľa viacerých analytikov majú v hre ešte dve karty, jednou z nich sú Kurdi – z nich však časť s určitosťou nie je proamericky ladená a ISIS, o ktorých časť analytikov otvorene tvrdí, že je to zástupná armáda US A. Práve ISIS môžu otvorene USA použiť na priamy vstup do diania v Sýrii. Ak sa však Američania rozhodnú o priamom vstupe, bude to znamenať, že všetky vyššie možnosti ako ovplyvňovať situáciu v Sýrii, už zlyhali.

Azda najväčšie riziká v otázke Kurdov sa týkajú toho, že Kurdi sú neobľúbení u sunnitov, ktorých USA protežujú, takže sa môžu podporou Kurdov zhoršiť americko-sunnitské vzťahy. Kurdi napriek americkej leteckej i vojenskej pomoci nevykazujú známky toho, že by mienili byť figúrkou na americkej geopolitickej šachovnici, časť Kurdov totiž spolupracuje s Ruskom a Iránom, šiítmi a dokonca aj s Asadom. Navyše, bojová úroveň Kurdov je nižšia ako bojová úroveň Hizballáhu či palestínskych a irackých šiítskych zoskupení.

Ďalšou možnosťou Američanov a Západu ako pôsobiť v Sýrii je možnosť pôsobiť nepriamo cez ISIS. Bez ohľadu na to, čo hovoria viacerí, najmä ruskí analytici (že ISIS vznikol za účasti Američanov a Izraela a predstavuje zástupnú armádu USA, pomocou ktorej USA presadzujú svoje strategické ciele v regióne), je zrejmé, že prípadné rozšírenie aktivít ISIS v severnej Sýrii a v priľahlých častiach Iraku môže Američanom umožniť v rámci rozhodného boja proti svetovému terorizmu priamo vstúpiť do severnej Sýrie s pokusom zabrániť ruskému a sýrskemu triumfu.

Ak by sa ISIS zaktivizoval v Homse, Hame, Aleppe, Damasku, a zaktivizovali by sa teroristi pri libanonsko-sýrskych hraniciach a v oblasti Golanských výšin, budú Američania a Západ nástojiť na možnosti vojensky zasiahnuť v Sýrii. Tým by zvrátili úspešné ťaženie sýrskej armády a Rusov a mohli by požadovať delenie Sýrie, čo by de facto znamenalo koniec Bašára Asada. Celý konflikt by sa skončil v chaose, ktorý by celú oblasť uvrhol do niekoľkodesaťročí trvajúceho obdobia úpadku, v ktorom by mohol Západ presadzovať svoje koristné ciele.

Reklama

Preto sa začala aj posledná širokokoncipovaná ofenzíva sýrskych vládnych vojsk vo všetkých smeroch. Aby prišlo k tomuto riešeniu, Američania i Západ budú potrebovať minimálne niekoľko týždňov, aby dokázali svoj priamy vstup do Sýrie pripraviť. Za ten čas môžu sýrske vojenské jednotky za pomoci Ruska, Iránu či Hizballáhu dosiahnuť úspech na bojovom poli a vyčistiť priestor natoľko, že prípadné delenie nebude prichádzať do úvahy, prípadne nebude pre Sýriu natoľko bolestivé.

Dôležité si je však uvedomiť jeden dôležitý fakt. Sýrski či irackí teroristi zo všetkých frakcií sa delia na tri skupiny – agenti tajných služieb, vojenskí profesionáli a členská základňa – “potrava pre delá”. Potrava pre delá nie je zaujímavá, agenti tajných služieb, ktorí majú spravodajské krytie a vojenskí profesionáli, predstavujú elitu. Táto elita je však ochotná pristúpiťbku kompromisom a v rýchle sa meniacich medzinárodných podmienkach, pri ktorých vidieť ústup USA z pozície “superveľmoci”, sa stáva čoraz ochotnejšia ku kompromisom. Dôkazom týchto tvrdení sú aj udalosti v Mósule, ktoré plánovačom z Obamovej administratívy absolútne nevyšli podľa ich predstáv.

Ukazuje sa, že využívanie teroristov pre vlastné mocenské ciele predstavuje síce efektívnu, no veľmi nebezpečnú možnosť aj pre samotných skúsených geopolitických hráčov, ktorým sa takisto môže kontrola situácie vymknúť z rúk.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:28

V marci 2024 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 12,8 %. Ceny rastlinných výrobkov boli o 20,5 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka, ceny živočíšnych výrobkov o 7 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Japonské úrady sa chystajú osadiť obrovskú čiernu bariéru, ktorá bude brániť v populárnom výhľade na ikonickú horu Fudži. Na takýto krok ich podnietili davy nevychovaných zahraničných turistov.

09:00

Severokórejský líder Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov, oznámili v piatok severokórejské médiá.

Testované ukazovatele testu boli vyhodnotené ako veľmi uspokojivé, uviedla severokórejská štátna agentúra KCNA.

08:52

Ceny ropy v piatok ráno vzrástli a po dvoch týždňoch v strate za sebou smerujú k celotýždňovému zisku. Trh podporila najmä americká ministerka financií Janet Yellenová, keď vyjadrila optimizmus, že hospodársky rast v USA bol v prvom štvrťroku pravdepodobne silnejší, než naznačili prvé odhady.

08:42

Parlament v malom pyrenejskom kniežatstve Andorra vo štvrtok schválil zákon, ktorý stanovuje požiadavku na minimálnu znalosť katalánčiny pre cudzincov.

Cieľom zákona je posilniť postavenie katalánčiny.

08:27

Bývalý britský minister obrany Ben Wallace vo štvrtok v rozhovore pre agentúru DPA varoval pred návrhmi, aby sa vojna na Ukrajine stala zamrznutým konfliktom.

Myšlienku “zmrazenia” vojny na Ukrajine nedávno vyslovil vysokopostavený člen vládnucich sociálnych demokratov v Nemecku.

08:18

Poľsko a Litva sú pripravené pomôcť ukrajinským úradom vrátiť do vlasti mužov podliehajúcich brannej povinnosti. Uviedli to predstavitelia oboch krajín vo štvrtok po tom, ako Kyjev oznámil pozastavenie konzulárnych služieb pre týchto Ukrajincov v zahraničí.

08:03

Turecký súd vo štvrtok odsúdil deväť zamestnancov štátnych železníc na osem až 17 a pol roka väzenia za “spôsobenie smrti a zranenia z nedbanlivosti” v súvislosti s tragickou nehodou z roku 2018.

Najvyšší trest dostal vtedajší regionálny riaditeľ tureckých štátnych železníc – 17 a pol roka za mrežami.

07:55

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v piatok počas schôdzky v Pekingu vyzval svojho amerického kolegu Antonyho Blinkena na riešenie rastúcich nezhôd medzi Pekingom a Washingtonom.

Blinken vyjadril na začiatku stretnutia nádej na pokrok v otázkach, na ktorých sa dohodli americký prezident Joe Biden a čínsky líder Si Ťin-pching. Šéf americkej diplomacie však povedal, že bude veľmi priamo hovoriť o sporných záležitostiach, medzi ktoré zrejme patria Rusko, Taiwan a obchodná výmena.

Antony Blinken
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a čínsky šéf diplomacie Wang I pózujú počas stretnutia v Pekingu
07:45

Dánska vláda vo štvrtok oznámila, že vyčlenila 4,4 miliardy dánskych korún (zhruba 590 miliónov eur) na ďalšiu vojenskú podporu pre Ukrajinu. Informovala agentúra AFP.

07:29

Armáda USA začala v Pásme Gazy s výstavbou móla s cieľom navýšiť dodávky potrebnej humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo obrany.

07:22

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že telefonoval s predsedom Snemovne reprezentantov USA Mikeom Johnsonom a lídrom demokratickej väčšiny v americkom Senáte Chuckom Schumerom. Poďakoval im za schválenie dôležitej pomoci pre Kyjev v hodnote takmer 61 miliárd dolárov.

07:16

Spojené štáty sa v piatok chystajú oznámiť dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote šesť miliárd dolárov, ktorá má zahŕňať muníciu pre systémy protivzdušnej obrany. Informovala o tom agentúra AP.

07:06

Grécko nemôže poslať Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot alebo S-300. Uviedol to vo štvrtok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Mitsotakis v rozhovore pre televíziu Skai povedal, že Atény už poskytli Kyjevu rôzne zbrane, no nemôžu mu dodať systémy, ktoré majú zásadný význam pre obranu krajiny.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali