Pripravuje Západ Mníchovskú zradu II? Škandalózne vyjadrenia najvyššieho diplomata EÚ indikujú, že tentoraz má byť obeťou Grécko a Cyprus

Pripravuje Západ Mníchovskú zradu II? Škandalózne vyjadrenia najvyššieho diplomata EÚ indikujú, že tentoraz má byť obeťou Grécko a Cyprus

Bratislava 12. júla 2020 (HSP/Foto:TASR/AP-Virginia Mayo)

 

Pred 82 rokmi západné veľmoci hanebne zradili vtedajšiu ČSR, keď zbabelo a podlo odovzdali agresorovi územie, ktoré im nepatrí. Dnešné bruselské vedenie ukázalo, že jeho prezieravosť a morálka sa od tých čias nezmenila: naznačuje, že Turecko smie expandovať na úkor členských štátov EÚ!

Na snímke šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell pred začiatkom medzinárodnej konferencie o budúcnosti Sýrie

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku a podpredseda Európskej komisie Josep Borrell (de facto čosi ako minister zahraničných vecí EÚ) minulý týždeň počas svojej návštevy v Ankare uviedol: „Otázka rozdelenia vôd musí byť vyriešená dohodou medzi nimi (Gréckom a Tureckom, resp. Cyprom a Tureckom).“ Ale moment: čo to ten bezočivý bruselský úradníček vlastne povedal? Veď tu existujú nejaké platné hranice. O akej dohode chce hovoriť? Dá sa to ešte nejako inak vysvetliť, než že EÚ núti Grécko a Cyprus ustúpiť od platného stavu posväteného mierovými zmluvami, ktoré tvoria základ bezpečnostnej architektúry Európy už sto rokov, a vzdať sa časti svojho územia, resp. podmorského dna v prospech Turecka?

Reklama

„Hovorili sme o tom, že treba otvoriť rokovania medzi Tureckom a Gréckom, v jednom prípade, a hľadať dohodu, ako si deliť príjmy z ťažby uhľovodíkov medzi dvomi jestvujúcimi územnými celkami na ostrove Cyprus, v druhom prípade,“ uviedol Borrell (Originálny anglický text jeho vyhlásenia nájdete tu , viac informácií nájdete napríklad tu.

EÚ ako spoločný európsky dom sa prezentuje ako inštitúcia, ktorá dáva svojim členom istotu. Výmenou za odovzdanie určitých kompetencií, za ústupky a podriadenie sa v mnohých oblastiach, sľubuje EÚ svojim členom istoty. Aké hodnotné, aké kvalitné, aké úprimné sú tieto sľuby a istoty, to teraz predviedol pán Borrell, keď pripustil, že Brusel prípadne bude súhlasiť s odovzdaním gréckeho či cyperského územia a nerastného bohatstva, ak sa tak „vlk s baránkom“ tak dohodnú (je asi jasné, kto v jednaniach Turecko verzus Grécko/Cyprus bude vlk a kto baránok).

Reklama

Obrovskému množstvu ľudí sa okamžite vybavila podobnosť s iným podobným konaním ríše Západu: s Mníchovskou zradou. Po 82 rokoch sa história opakuje, keď západoeurópski páni chcú zbabelo a podlo vymeniť cudziu zem a cudzie nerastné bohatstvo za vlastné egoistické záujmy.

Keď najvyšší predstavitelia západných „demokracií“ navštevujú napríklad Čínu či Rusko, nikdy si neodpustia dať najavo, že tamojší spôsob demokracie sa im nepáči. Zato v prípade Turecka pán Borrell dal zástupcovi sultána najavo svoju najvyššiu oddanosť a poddanosť a ani slovkom si nedovolil tureckú politiku kritizovať – naopak, viackrát vyjadril pochopenie pre tureckú pozíciu.

Turecko sa Európe otvorene vysmieva – bezočivým a neuveriteľne arogantným spôsobom provokuje v podstate všade, kde sa len dá. A EÚ, namiesto toho, aby rázne konala, je škandalózne pasívna.

Veď si zhrňme len tie najokatejšie veci: EÚ „pustila do gatí“, keď turecké lode nielen že drzo, napriek zákazu OSN, dovážajú zbrane do Líbye, kde sa bez rozpakov pustili do masívnej vojenskej operácie, a dokonca si dovolili ešte aj nepriateľské gesto voči hliadkujúcej francúzskej lodi. Turecké hordy rabujú Viedeň a mlátia tamojších Kurdov, tureckí predstavitelia to ešte drzo komentujú a EÚ sa nezmohla ani na poriadnu odpoveď. Turci masakrujú svoju Kurdskú menšinu, nezákonne okupujú územie suverénneho štátu Sýria, pričom EÚ „taktne“ mlčí. EÚ musí vazalsky platiť Turecku obrovské výpalné vo výške stámiliónov eur za to, že na jeho území sú milióny migrantov snažiacich sa dobyť Európu, lebo inak by ich Turci „vypustili“, pričom väčšina z nich je práve dôsledkom tureckej invázie do Sýrie a tureckej podpory džihádistov, ktorí Sýriu rozvrátili. Turecko dlhodobo okupuje územie Cypru, členského štátu EÚ, ale EÚ dokázala nanajvýš vymyslieť symbolické sankcie, z ktorých si Turecko zjavne nič nerobí. Turecko nezakryte dáva najavo chúťky zaútočiť na Grécko, ďalší členský štát EÚ, a privlastniť si jeho územia, ale EÚ taktne mlčí. EÚ ide vyskočiť z kože, keď si niekto dovolí pochybovať o holokauste, ale taktne mlčí, keď Turci hanebne popierajú svoju genocídu jeden a pol milióna Arménov spred storočia. EÚ sa dokonca sotva zmohla na protest, keď Turecko z pamiatky UNESCO významnej aj pre kresťanský svet, chrámu Hagia Sofia, ide urobiť mešitu. A tak ďalej, a tak ďalej, nehoráznosť a provokácia na každom kroku – a EÚ zbabelo mlčí a otrocky sultánovi ustupuje.

A čo urobil Josep Borrell pri návšteve svojho tureckého partnera? Myslíte si, že mu všetky tie bezočivosti pripomenul a konečne rázne vysvetlil pravidlá slušného správania, aké by mali platiť medzi demokratickými krajinami, ku ktorým sa Turecko, člen NATO a uchádzač o členstvo v EÚ verbálne hlási?

Reklama

Nie. Josep Borrell, ktorého meno je na najlepšej ceste, aby bolo v knihe zradcov v histórii diplomacie zapísané vedľa hanebných mien ako Chamberlain, Hitler, Daladier a Mussolini, tento pán namiesto toho ministrovi zahraničia Turecka Mevlütovi Çavuşoğlu medzi riadkami, ale v diplomatickom jazyku až priveľmi jasne naznačil, že EÚ nepodrží svoje členské krajiny Grécko a Cyprus a umožní Turecku otvorene hovoriť o revízii hraníc, ktoré boli stanovené pred sto rokmi mierovými zmluvami ako výsledok prvej svetovej vojny.

V uplynulých týždňoch, počas konfliktu na grécko-tureckej hranici, mnohí nadobudli taký dojem, že Brusel je skôr na strane agresora, než na strane členského štátu EÚ. Tieto obavy rozhodne nerozptýlili ani poznámky Josepa Borrella, keď v Ankare dokonca kritizoval kroky, ktoré grécka armáda a námorníctvo robia na ochranu svojich hraníc a územnej celistvosti. „Dynamika odvetných opatrení nerobí Stredomorie bezpečnejšou a stabilnejšou zónou,“ uviedol Borrell.

Žiaľ, jeho výroky nie sú iba náhodným prerieknutím: v uplynulých dňoch sa podobne vyjadroval aj minister zahraničných vecí Nemecka (ktoré navyše teraz predsedá Európskej rade) Heiko Maas, ktorý tiež podporil tureckú požiadavku odovzdať časť gréckych podmorských ropných a plynových ložísk Turecku.

Nehanebná turecká bezočivosť však predsa len nezostala celkom bez odozvy. Časť poslancov Európskeho parlamentu (EP) toho už má plné zuby a pripravuje na najbližšie rokovanie EP rezolúciu, kde majú byť aj také tvrdé požiadavky ako ukončiť prístupové jednania s Tureckom, zrušiť colnú úniu EÚ-Turecko, zastaviť vyplácanie tzv. „migračného výpalného“ a ďalších platieb.

Prečo je EÚ voči Turecku taká submisívna? Poslanec EP Milan Uhrík (ĽSNS) vidí ako príčinu dva faktory: objektívnu slabosť rozdrobenej a neakcieschopnej EÚ voči po zuby vyzbrojenému sultánovi, a tiež príliš vysoký počet Turkov v EÚ (len v samotnom Nemecku ich má byť údajne až sedem miliónov), ktorí tým pádom sú už nezanedbateľnou voličskou silou, ktorá politikom stojí už za ten populizmus.

Reklama

„Bez Turecka nebude NATO. Bez nás nemôžete ísť ani proti Iránu, ani na Kaukaz,“ povedal šokujúco otvorene a bezočivo turecký veľvyslanec Ismail Hakki Musa nedávno vo francúzskom parlamente, kde bol predvolaný, aby vysvetlil, prečo turecké vojnové lode namierili na francúzsku loď protilodné rakety a nedovolili jej prehľadať loď, ktorá viezla zakázané zbrane do Líbye. Treba ešte niečo dodávať k tomuto spôsobu diplomacie?

Tým však veľvyslanec zároveň prezradil aj pointu: za tureckou sebaistotou je presvedčenie, že „veľký brat“ spoza oceánu ich príliš potrebuje a za ich lojalitu vymení aj kus Grécka a Cypru, pretože Turecko je v americkej geopolitickej hre skrátka príliš dôležité. A preto „veľký brat“ bude usmerňovať svojich európskych poddaných, aby boli voči Turecku ústretoví – a keby si zmysleli neposlúchať, tak budú patrične umravnení.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan pred tromi rokmi otvorene vyhlásil, že plán je jasný: obnoviť Osmanskú ríšu od Viedne až po Čínu. A mnohí ďalší islamskí politici a vodcovia sa ani najmenej netaja plánmi na „islamskú revolúciu“ a expanziu islamu v Európe. Čo presne to bude znamenať napríklad aj pre balkánske a stredoeurópske krajiny, vrátane Maďarska, Rakúska a Slovenska? To sa dozvieme, keď príde ten čas, ale bolo by veľmi dobré rozumieť podstate toho, o čo týmto ľuďom ide, predvídať a podľa toho aj konať.

Kedy bude ten čas? Ťažko povedať, ale všetko nasvedčuje tomu, že sultán číta globálnu politiku tak, že práve teraz je najvhodnejšia chvíľa začať na znovuvybudovaní veľkej islamskej Osmanskej ríše intenzívne pracovať. Pri tých miliónoch Turkov, ktorí sú v Európe, pri porovnaní demografie moslimov a pôvodných Európanov celkom logicky rátajú s tým, že kresťanská Európa sa už o niekoľko desaťročí skončí. USA slabnú a EÚ ovládaná zradcami je zúfalo neschopná, zbabelá a servilná. A keďže Rusko ani Čína nevyvíjajú snahu fyzicky ovládnuť priestor širšieho Stredozemia a Balkánu, tak sa sultán Erdoğan možno nazdáva, že práve teraz je vhodná príležitosť naplno spustiť aktivity vedúce k tomu, aby si v budúcnosti tento priestor jednoducho zabral pre seba.

To môže byť dôvod, prečo to Turci naplno roztočili na viacerých frontoch. V uplynulých dňoch Turecko usporiadalo námorné cvičenie s ostrými streľbami pri gréckom ostrove Mikonos, len 170 kilometrov od Atén. Dá sa to chápať aj ako „pištoľ pri hlave“ Grécka, keďže hlavné mesto Grécka sa tým ocitlo na dostrel tureckých rakiet s veľmi krátkym doletom. Mimochodom, po podobnom cvičení sa v roku 1974 začala turecká anexia severného Cypru.

Čo z toho vyplýva pre Slovensko? Bezprostredne zdanlivo v podstate nič. Ale s výhľadom do budúcnosti to môže znamenať, že porážka Turkov v roku 1683 pri Viedni nebola úplne definitívna a táto hrozba sa pre Európu ešte neskončila…

Berúc do úvahy hanebnú servilnosť EÚ voči Turecku je to tiež príležitosť uvedomiť si, že bruselský klub, do ktorého sme pred rokmi s takým nadšením vstupovali, nie je až takou zárukou bezpečnosti, stability a prosperity, ako sme si vtedy mysleli. A že platí a bude platiť pravidlo, že štát a vlastne ľubovoľné spoločenstvo, ktoré je ovládané zradcami, v konečnom dôsledku musí skončiť zle, pretože nepriateľ to skôr alebo neskôr využije.

Teda ak sa ľudia včas nespamätajú a nezačnú rozmýšľať a konať.

Ivan Lehotský

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Včera 19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

Včera 19:34

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky. Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Včera 19:30

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR odmietlo odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zrušenie 13. dôchodku pre časť penzistov či dokonca zdaňovanie dôchodkov. Návrhy vyplývajúce z aktuálneho Ekonomického prehľadu OECD pre Slovensko považuje rezort za nebezpečné a absolútne neakceptovateľné. MPSVR to uviedlo v pondelok v reakcii na zverejnenú správu OECD.

Včera 19:22

Izrael v pondelok údajne zabránil vo vstupe do Pásma Gazy riaditeľovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippovi Lazzarinimu. Ten mal podľa vlastných slov v úmysle ísť do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, avšak dostal informáciu, že mu izraelské úrady nepovolili vstup. Médiám to oznámil v Káhire na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským ministrom zahraničia Sámihom Šukrím.

Včera 19:20

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako „nedemokratické“ a uviedli, že nezablahoželajú prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bol vyhlásený za víťaza s obrovským náskokom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali