Výbor Európskej komisie má dnes rozhodnúť o udelení výnimky pre Slovensko a Česko na používanie rumovej arómy v tradičnom tuzemáku. Prechodné obdobie na jeho pridávanie v súčasnom zložení vyprší v Európskej únii na konci tohto týždňa. Únia ho odmieta predĺžiť kvôli obsahu škodlivého furánu, informuje Český rozhlas.
Otázky o zdravotnej závadnosti rumovej arómy sa objavili po tom, čo Európsky úrad pre bezpečnosť potravín skúmal rumovú arómu rôznych značiek. Používa sa na výrobu Tuzemáku a podobných nápojov, ale pridáva sa aj do cukroviniek. Štúdia ukázala, že v rumovej aróme je niekoľko látok, ktoré majú vyššiu hodnotu toxicity, ako sa povoľuje a pri zatiaľ nezistenom množstve môžu škodiť zdraviu alebo prispieť k vzniku rakoviny. Ide najmä o etanol a deriváty furánu, ktoré sa do arómy dostávajú z dreva použitého pri výrobe. Sú to látky, ktoré sa bežne vyskytujú v potravinách, otázne je len ich množstvo. Napísal v septembri minulého roka denník Nový čas.
Európska komisia rieši, ako s problémom naloží. S rumovou arómou nemá problém iba Česko, ale aj ďalšie štáty, ktoré vyrábajú alkohol a cukrovinky. Európska únia má na stole žiadosť českých výrobcov liehovín o výnimku, aby mohli arómu typické pre Tuzemák aj ďalej používať.
Českí výrobcovia arómy na kritiku EÚ zareagovali zmenou receptúry. Už dnes dodávajú výrobcom liehovín rumový éter so zníženým množstvom furánu a novú “receptúru” poslali do Bruselu na schválenie
V potravinách je možné rumový éter s väčšími či menšími odchýlkami nahradiť podobnými arómami, v liehovinách to podľa výrobcov nejde bez zmeny chuti. Aj preto sa spoločnosti spoliehajú na to, že budú v Bruseli vypočuté. “V prípade liehovín je veľmi ťažké rumový éter nahradiť a stráca sa jeho tradičný charakter. Tento problém sa veľmi výrazne prejaví pri konzumácii tuzemáku formou teplého nápoja, grogu alebo čaju s rumom,” opisuje úskalia Hynek Strnad z firmy Aroco vyrábajúcej rumovú arómu. Podľa neho je v podstate nemožné nahradiť rumový éter tak, aby sa náhrada správala senzoricky rovnako v studenej aj teplej forme.
Výrobcovia sladkostí, kde sa rumový éter tiež používal, sa sústreďujú na nahradenie problematickej arómy. Spoločnosť Nestlé má takých výrobkov päť: Margot, Koko, Milenu, sójový suk a samozrejme Rumové pralinky.”V pralinkách je rumový éter v náplni, ktorá je tvorená vodou, cukrom, aromatickými, a tam je to úplne najnáročnejšie nahradiť, pretože tu chuť arómy vystupuje najviac. Tam sa nám ešte nepodarilo nájsť náhradu, ktorá by bola úplne rovnaká. Ale hľadáme ďalej,” opisuje hovorkyňa Nestlé Andrea Brožová. Zároveň to podľa nej neznamená, že by prípadne bežný spotrebiteľ a občasný konzument niečo poznal.