Prezidenti sa zišli na obede,Gašparovič sa pýtal Kisku na voľbu ústavných sudcov

Prezidenti sa zišli na obede,Gašparovič sa pýtal Kisku na voľbu ústavných sudcov

Bratislava 10. januára 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Prezident SR Andrej Kiska a jeho predchodcovia vo funkcii Rudolf Schuster a Ivan Gašparovič sa zišli na tradičnom novoročnom obede. Hovorili o blížiacich sa prezidentských voľbách aj o výbere nových ústavných sudcov

Na snímke uprostred prezident SR Andrej Kiska počas novoročného obeda s bývalými prezidentmi Rudolfom Schusterom (vľavo) a Ivanom Gašparovičom (vpravo)

“Som veľmi rád, že udržiavame túto milú tradíciu. Môžem len dúfať, že nový prezident, ktorý tu bude na budúci rok, nás takisto pozve, aby sme sa s ním porozprávali a podiskutovali o tom, ako vidíme našu krajinu, aké máme skúsenosti,” povedal Kiska.

Reklama

Na obede hovorili aj o aktuálnych témach, ako sú prezidentské voľby a výber ústavných sudcov. “Obzvlášť pán prezident Gašparovič sa ma pýtal, ako vidím situáciu na ústavnom súde. Zopakoval som, že sa stretávam s predstaviteľmi aj koaličných, aj opozičných strán. Opakujem vždy len tieto kritériá – odbornosť, morálka. Nemám žiadne mená ani iné podmienky,” doplnil Kiska.

Hlava štátu verí, že zo 40 mien parlament zvolí 18 kandidátov, ktorých prezidentovi ponúkne. “A ja budem môcť vybrať zo skutočne kvalitných kandidátov na ústavných sudcov,” poznamenal prezident.

Reklama

Prezidenti mali ako predjedlo kačaciu terinu s pomarančovou penou a čučoriedkovým želé, mali tiež tekvicovú polievku s kokosovým mliekom, ako hlavné jedlo sa podával srnčí chrbát. Dezert bol čokoládová torta s tvarohovou penou a čučoriedkami.

Práve hlavné jedlo spôsobilo “menší trapas”. “Mrzí ma, že nevyšiel výber obeda. Podávali sme divinu a nevedel som, že páni prezidenti nie sú príliš divinoví,” povedal Kiska. “Nepriberieme,” poznamenal Schuster.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali