Prezident schválil cenzúru internetu. Zoznam prvých blokovaných stránok príde v lete. IT špecialisti vyjadrili svoj názor

Prezident schválil cenzúru internetu. Zoznam prvých blokovaných stránok príde v lete. IT špecialisti vyjadrili svoj názor

Bratislava 26. decembra 2016 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Slovenská hlava štátu nevrátila do parlamentu novelu zákona o hazardných hrách. Tá úradom umožní blokovať stránky, ktoré nezískali licenciu od Finančnej správy Slovenskej republiky. Informuje o tom portál zive.sk.

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Zákon bol v parlamente schválený v novembri a hlasovalo zaň až 109 zo 142 poslancov. Z opozície sa hlasovania zdržali len poslanecké kluby SAS a ĽSNS.

Reklama

Podobný zákon bol v lete chválený aj v susednom Česku. Zákon tak bude postihovať najmä zahraničné hazardné weby, ktoré si neplnia daňovú povinnosť. Zákon má však určité medzery najmä po technickej stránke. Je pravdepodobné, že táto cenzúra nebude fungovať a bude sa dať obísť.

Ak úrady nájdu web bez licencie, po odobrení súdom sú povinní na tento web umiestniť zákaz.

Reklama

K cenzúre sa pre portál zive.cz vyjadrili viacerí IT odborníci. Drvivá väčšina z nich s cenzúrou internetu nesúhlasí a navrhuje iné riešenie problému so zahraničnými hazardnými portálmi. Všetky vyjadrenie IT odborníkov si môžete pozrieť TU.

„Blokovanie internetu je popretím základného princípu Internetu. A tiež blokovanie prístupu je len ťažko v súčasnej dobre vykonateľné, keďže existuje mnoho mechanizmov, ako to obísť. Blokovanie Internetu je len pokus o reakciu na niečo, no nerieši problém,“ povedala Mária Bieliková, dekanka informatickej fakulty STU.

„Aký má byť cieľ takéhoto plošného blokovania? Identifikovať skutočného prevádzkovateľa danej služby, ktorý na nej zarába? Alebo „iba“ znížiť jeho príjem z tejto služby? V jednom i druhom prípade má blokovanie nejasný efekt, ale preukázateľné náklady pre každého jedného poskytovateľa internetového pripojenia, ktorých výška závisí od toho, ako dôsledné blokovanie by bolo požadované, a teda na akej úrovni by muselo byť implementované. Keďže sa nedá príliš očakávať, že by ich poskytovateľ pripojenia chcel znášať sám, cenu za blokovanie by reálne zaplatili všetci zákazníci všetkých poskytovateľov – nielen tí, ktorí danú nelegálnu službu vôbec niekedy využili, ale úplne všetci,“ uviedol na margo cenzúry internetu Peter Košinár, expert firmy Eset.

V skratke, odborníci sa obávajú, že cenzúra hazardných webov bude neúčinná a človek, ktorý sa aspoň trochu dokáže pohybovať v IT svete tento zákaz dokáže obísť za pár minút. Takisto sa zdvihnú náklady pre poskytovateľov internetového pripojenia, ktorí si túto ťarchu nenechajú pre seba . Novela zákona teda spôsobí nárast ceny internetového pripojenia.

Ďalej sa objavili obavy, že takáto cenzúra môže byť zneužitá aj na iné účely ako na blokovanie hazardných webov. Hazardné weby môžu byť zámienkou práve na celkovú cenzúru internetu a na blokovanie stránok s obsahom, ktorý sa niekomu nemusí páčiť (tzv. alternatívne spravodajstvo):

Reklama

„Navyše blokovacia infraštruktúra, ktorú štát prinúti internetových poskytovateľov vybudovať, sa bude dať ľahko v budúcnosti rozšíriť aj o ďalšie nepohodlné IP alebo URL adresy a teda veľmi jednoducho zneužiť na ďalšiu cenzúru Internetu. Akékoľvek blokovanie šírenia informácií je cenzúra. A môže to byť preto veľmi nebezpečný precedens,“ ozrejmil Pavol Lupták, odborník na kybernetickú bezpečnosť s dodatkom, že môže ísť o nebezpečné obmedzovanie internetovej slobody.

Juraj Paška

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:42

Najmenej desať obetí na životoch a 23 zranených si vyžiadal stredajší výbuch vozidla prevážajúceho rybárov a farmárov na severovýchode Nigérie. Vozidlo prešlo po improvizovanej nášľapnej míne.

17:26

Kremeľ vo štvrtok odsúdil rozhodnutie francúzskych úradov skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

17:12

Generálny tajomník OSN António Guterres vo štvrtok upozornil, že eskalujúce napätie ohľadne vojny v Pásme Gazy a útoku Iránu na Izrael môže vyústiť do “celoplošného regionálneho konfliktu” na Blízkom východe.

16:48

Parlamentný finančný výbor vo štvrtok prvýkrát zasadol na pôde Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Predseda úradu Ľubomír Andrassy poslancom Národnej rady (NR) SR okrem iného prezentoval stratégiu rozvoja úradu na roky 2023 až 2025. Zákonodarcovia počas zasadnutia výboru prerokovali aj dve správy z nedávnych kontrol účelových zariadení a pripravenosti projektov nemocníc Rázsochy v Bratislave a sv. Martina v Martine. Informovala o tom hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

16:47

Poukážky z programu Zelená domácnostiam začne Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) vydávať počas najbližších týždňov. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

16:45

Dve dievčatá vo veku šesť a 11 rokov vo štvrtok ľahko zranil muž, ktorý na ne zaútočil nožom v blízkosti ich školy v obci Souffelweyersheim ležiacej na severovýchode Francúzska v departemente Bas-Rhin. Útočníka zadržala polícia.

16:44

Spojené štáty a Británia oznámili vo štvrtok uvalenie rozsiahlych sankcií voči firmám a jednotlivcom, ktoré sa podieľajú na výrobe iránskych dronov a riadených striel. Ide o reakciu na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael.

16:08

Českí meteorológovia vydali vo štvrtok výstrahu pred očakávaným snežením a nízkymi teplotami. Pod nulu by mali klesnúť v noci na piatok takmer na celom území. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) tiež upozornil, že mrazy môžu poškodiť tohtoročnú úrodu na ovocných stromoch či zeleninu, preto ich odporučil chrániť.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali