Premiér o tom, prečo sme vyhostili Rusov: Keď som bol pred niekoľkými dňami informovaný o činnosti niektorých členov ruskej ambasády či potvrdení zneužitia našich víz na spáchanie zločinu vraždy v Nemecku, neváhal som…

Premiér o tom, prečo sme vyhostili Rusov: Keď som bol pred niekoľkými dňami informovaný o činnosti niektorých členov ruskej ambasády či potvrdení zneužitia našich víz na spáchanie zločinu vraždy v Nemecku, neváhal som…

Bratislava 11. augusta 2020 AKTUALIZOVANÉ (HSP/SITA/Foto:SITA-Úrad vlády SR)

 

Ku kauze okolo vyhostenia troch diplomatov pôsobiacich na Veľvyslanectve Ruskej federácie na Slovensku sa v utorok vyjadril aj predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO). Podľa neho išlo o akt spravodlivosti.

Na snímke Igor Matovič

Podľa Igora Matoviča sú chvíle, kedy je i priateľom potrebné určiť čiaru. “Áno, Rusi sú naši slovanskí bratia a Rusko náš obchodný partner. Nič to však nemení na tom, že Slovensko je zvrchovaným štátom a nie banánová republika, kde sa môžeme vysmievať do tváre diplomatickým pravidlám.”

Reklama

Matovič na Facebooku uviedol, že v máji tohto roka, keď Moskva zažívala vrchol útoku Covid-19 a musela zrušiť oslavy 75. výročia, bez zaváhania zavolal ruskému veľvyslancovi s ponukou na zapožičanie symbolických 75 nových pľúcnych ventilácií. “Lebo spolupatričnosť.”

“Na druhej strane, keď som bol pred niekoľkými dňami informovaný o činnosti niektorých členoch ruskej ambasády či potvrdení zneužitia našich víz na spáchanie zločinu vraždy v Nemecku, som rovnako bez zaváhania vedel, že takéto konanie nemôže zostať bez následkov… Lebo spravodlivosť.”

Reklama

Premiér Matovič takto v statuse na sociálnej sieti zareagoval na pondelkovú správu o tom, že rezort zahraničných vecí SR vyhostil troch ruských diplomatov. Pre TASR to potvrdil riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Juraj Tomaga.

 

O vyhostení ruských diplomatov sa rozhodlo v priebehu minulého týždňa

O vyhostení troch ruských diplomatov sa rozhodlo v priebehu minulého týždňa. Agentúru SITA o tom informoval riaditeľ tlačového oddelenia Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ) Juraj Tomaga. Dôvodom je, že podľa informácií slovenských spravodajských zložiek bola ich činnosť v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch. Za tento krok Spojené štáty americké (USA) „tlieskajú“ Slovensku, uviedla to hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Morgan Ortagusová na Twitteri.

„Rozhodnutie o vyhostení padlo minulý týždeň a traja ruskí diplomati musia Slovenskú republiku opustiť v priebehu tohto týždňa,“ uviedol Tomaga. Mená príslušníkov diplomatickej misie však uviesť nemohol. MZVEZ sa rozhodovalo aj na základe informácií slovenských spravodajských zložiek. Činnosť diplomatov bola podľa rezortu diplomacie v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch. „Navyše, došlo k zneužitiu vydaných víz na slovenskom Generálnom konzuláte v Petrohrade a v tejto súvislosti bol spáchaný závažný trestný čin na území iného členského štátu NATO a EÚ,“ uviedol Tomaga.

Reklama

Šéf tlačového oddelenia ďalej zdôraznil, že Slovensko má záujem o rozvoj bilaterálnych vzťahov s Ruskom. „Avšak činnosť a pôsobenie ruských diplomatov v SR musí byť v súlade s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch a obvyklými princípmi,“ uzavrel.

Občan Ruskej federácie, ktorý mal podľa medializovaných informácií falošnú identitu, dostal na slovenskom konzuláte v Petrohrade víza. Muž v žiadosti uviedol, že plánuje navštíviť ako turista Bratislavu, ubytovať sa v hoteli Falkensteiner a že z Petrohradu do Viedne odlieta už ďalší deň, preto potrebuje víza ihneď. Uviedol tiež, že žije na Bogatirskom prospekte 32, blok 2 v Petrohrade a že je stavebný inžinier. Slovenský konzulát mu víza vydal do dvoch dní. Údaje v žiadosti však neboli pravdivé. Podieľať sa mal na príprave vraždy Gruzínca s čečenským pôvodom. Toho napokon v Nemecku vlani v auguste zavraždili. Atentát mala naplánovať ruská tajná služba FSB.

Šéf slovenskej diplomacie následne nariadil hĺbkovú kontrolu na slovenských zastupiteľských úradoch v Ruskej federácii. Tá však nebola úplne možná pre pandémiu koronavírusu a nemožnosti vycestovania vyšetrovacieho týmu, preto prebiehala virtuálnou formou. Pochybenie na slovenskej strane pri vydávaní víz sa nepreukázalo.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali