Predseda NR SR Pellegrini otvoril prvú schôdzu v roku minútou ticha za obete

Predseda NR SR Pellegrini otvoril prvú schôdzu v roku minútou ticha za obete

Bratislava 27. januára 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

V úvode 77-bodového rokovania budú dominovať návrhy ministra spravodlivosti Tomáša Boreca

Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD) dnes otvoril rokovanie 46. schôdze NR SR minútou ticha. Poslanci si tak pripomenuli obete terorizmu, ale aj holokaustu, a to pri príležitosti 70. výročia oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz pri poľskom meste Osvienčim.

Reklama
Ilustračné foto

V úvode 77-bodového rokovania budú dominovať návrhy ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD), ktorý má ambíciu výrazne zmeniť civilné procesné právo. Dosiahnuť to chce cez tri návrhy zákonov, ktoré majú v roku 2016 nahradiť súčasný, doteraz takmer 80-krát novelizovaný Občiansky súdny poriadok. Ide o Civilný sporový poriadok, Civilný mimosporový poriadok a Správny súdny poriadok, o ktorých bude v pléne zlúčená rozprava. Návrhy zahŕňajú spolu zhruba 1500 paragrafov a podľa ministra ide o jednu z najzásadnejších právnych reforiem od vzniku samostatnej SR. Celková reforma má komplexne zmeniť pravidlá, na základe ktorých si občania a podnikatelia uplatňujú na súdoch ochranu svojich práv.

Iniciatívou rezortu spravodlivosti je aj zavedenie monitorovacích elektronických náramkov pre odsúdených na domáce väzenia. Legislatívne pravidlá má upraviť zákon o kontrole výkonu niektorých rozhodnutí technickými prostriedkami. Tento inštitút je v trestných kódexoch zakotvený už od roku 2006, v praxi ho však nebolo možné používať z technických dôvodov. “Bude to mať nielen finančný prínos, ale sa to odrazí aj v oblasti väzenstva, kde časť miest v preplnených väzniciach budeme uvoľňovať pre tých, ktorí čakajú na výkon trestu,” priblížil minister.

Reklama

V stredu (28. 1.) ráno sa plénum vráti k novele Zákonníka práce a k novele zákona o verejnom obstarávaní. Obe právny normy vrátil do parlamentu prezident SR Andrej Kiska. Zákonník práce, ktorý hlava štátu vrátila ako celok, upravuje najmä agentúrne zamestnávanie na Slovensku. Prezident sa rozhodol právnu normu nepodpísať pre rozsah a obsah pripomienok, ktoré dostal od zamestnávateľských organizácií.

Novela zákona o verejnom obstarávaní rieši tzv. schránkové firmy. Kiska však identifikoval viacero chýb a nepáči sa mu ani schválená výnimka zo zákona o verejnom obstarávaní týkajúca sa podlimitných zákaziek pri dodávaní tovarov alebo služieb súvisiacich s blížiacim sa predsedníctvom Slovenska v EÚ v roku 2016. Prezident nevidí dôvod na zavedenie výnimky, keďže termín predsedníctva je dlhodobo známy. V oboch prípadoch je zrejmé, že Smer-SD veto prezidenta prelomí. Svedčia o tom aj výsledky rokovaní v jednotlivých výboroch, ktoré hlasmi poslancov vládnej strany výhrady hlavy štátu odmietajú.

Minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD) zase predstaví očakávaný nový zákon o odbornom vzdelávaní, ktorý má zabezpečiť plynulý prechod študentov stredných odborných škôl na trh práce bez potreby ďalšieho preškoľovania. Teoretická časť výučby má prebiehať v školách, praktická u zamestnávateľa.

Ani 46. schôdzu neobíde množstvo opozičných návrhov zákonov. Napr. Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS), Július Brocka (KDH), Jozef Mihál (SaS), Martin Chren (nezaradený) a Erika Jurinová (OĽaNO) chcú ústavou ochrániť II. dôchodkový pilier. Zmenu ústavného zákona presadzujú aj poslanci OĽaNO. Ich cieľom je, aby verejní funkcionári, ktorí sedia na viacerých stoličkách, mohli poberať plat len za výkon jednej funkcie. Mohli by si vybrať, ktorý plat chcú dostávať.

Plénum bude musieť vyriešiť aj niektoré personálne otázky. Po vystúpení Viliama Novotného (nezaradený) z SDKÚ-DS ostalo prázdne kreslo predsedu Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií, po odchode Martin Fedora (nezaradený) zo strany Pavla Freša je zase voľná pozícia predsedu Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. Keďže sa Miroslav Číž (Smer-SD) stal podpredsedom NR SR, nie je viac šéfom mandátového a imunitného výboru. Nových predsedov výborov musí zvoliť plénum.

Reklama

Poslanci tiež rozhodnú o trojici nových členov Rady RTVS a o tom, či súhlasia s opätovným vznikom poslaneckého klubu SaS, keďže liberáli získali dvoch poslancov a majú už potrebných osem.

ml

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali