Pred kúpou jazdenky si overte aj exekučnú blokáciu vozidla

Pred kúpou jazdenky si overte aj exekučnú blokáciu vozidla

Bratislava 25. októbra 2019 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Kúpa ojazdeného vozidla môže v nejednom prípade znamenať pre spotrebiteľa časovanú bombu. Vyhliadne si vozidlo a zistí si len základné informácie, ktoré predávajúci bežne zverejňujú pri inzerátoch. Väčšina inzerujúcich prezentuje vozidlo vo veľmi dobrom technickom aj optickom stave, nehavarované, pravidelne udržiavané s garanciou najazdených kilometrov

Ilustračné foto

Karoséria bez poškodenia a škrabancov a iných väčších poškodení a deformácií. Interiér auta v pôvodnom, nepoškodenom stave a maximálne zachovalý. V závere nejedného inzerátu nechýba poznámka, že vozidlo je v TOP stave bez nutnosti akýchkoľvek ďalších investícií. Kupujúci neznalý možných nástrah po prečítaní si inzerátu je presvedčený, že našiel auto, ktoré spĺňa jeho požiadavky. Kontaktuje predávajúceho, dohodne si prehliadku a skúšobnú jazdu. Potom stačí už len podpísať kúpnopredajnú zmluvu a zaplatiť predajcovi za vozidlo nemalú finančnú čiastku. Kupujúci pritom veľakrát netuší, aké nástrahy kúpa ojazdeného vozidla so sebou prináša. Spoliehať sa len na údaje z pekne napísaného inzerátu  nestačí.

Reklama

Stočené kilometre, na ktoré sa zameriava väčšina kupujúcich, ani zďaleka nie sú jedinou nástražnou výbušninou, s ktorou sa pri kúpe ojazdeného vozidla môže spotrebiteľ stretnúť. Nemalé problémy so sebou prináša kúpa auta, ktoré je v leasingu alebo v exekučnej blokácii. „Overovacie firmy“ preverujú informácie o exekúcii v Centrálnom registri exekúcií, v ktorom sú len exekúcie vzťahujúce sa na subjekty. To ale na overenie blokácie vozidla nepostačuje, nakoľko vozidlo nie je automaticky blokované, ak má držiteľ na „krku“ exekúciu a naopak, vozidlo môže byt blokované aj z iného dôvodu. Ten nemusí byť bežne dostupný na internete, môže sa jednať napríklad o blokáciu exekútormi Finančnej správy. Štátny Register prevádzkových záznamov vozidiel (RPZV) je priamo prepojený s evidenciou vozidiel, takže poskytuje aktuálne a pravdivé informácie o exekučných blokáciách. Nielen informácie o exekučnej blokácii získajú spotrebitelia v Prílohe k ODO-Passu, ktorá obsahuje aktuálne údaje o každom registrovanom vozidle na Slovensku. Jej súčasťou sú údaje o overení vozidla v pátracích evidenciách, o leasingu, záložnom práve, ale aj z kontroly originality, či o platnosti technickej a emisnej kontroly, o výbave vozidla, a pod. Prílohy sú dostupné na viac ako 550 miestach v rámci celého Slovenska – na pracoviskách kontroly originality a u poskytovateľov ODO-Passov. Ku Prílohe k ODO-Passu sa dostanú aj občania priamo cez webový portál www.rpzv.sk. Stačí pokiaľ im prevádzkovateľ vozidla poskytne údaje na overenie ODO-Passu (zobrazuje historické údaje o najazdených kilometroch), a to číslo ODO-Passu, dátum posledného záznamu a posledný stav kilometrov zaznamenaný v ODO-Passe. Príloha môže byť vygenerovaná len ku platnému ODO-Passu (Výpisu z RPZV). Je potrebné si ju vyžiadať, netlačí sa automaticky ku každému vydanému ODO-Passu. Záujemca o kúpu ojazdeného vozidla si úplnosť a pravdivosť informácií v ODO-Passe a v Prílohe k ODO-Passu overí na www.rpzv.sk.

Ministerstvo dopravy a výstavby SR zriadilo v roku 2016 Register prevádzkových záznamov vozidiel. Jedná sa o vnútroštátny register cestných motorových vozidiel, ktoré sú prihlásené v evidencii vozidiel v SR. Štátne aj privátne subjekty z automobilovej society sú od 20.mája 2018 povinné zasielať do RPZV informácie o autách, vrátane údajov z počítadiel celkovej prejdenej vzdialenosti vozidiel. Nelegálne prevádzky nemajú do registra prístup. Jeho zriadenie prispieva k eliminácii neoprávnenej manipulácie so zobrazovanou hodnotou počítadla prejdenej vzdialenosti. Doterajšia výmena údajov o kilometroch medzi niektorými krajinami EÚ prináša pozitívne výsledky. Pri dovozoch vozidiel z Holandska na Slovensko sa znížil počet manipulácií zo 42,6 % na 4,59 %, čo je pokles až o 38,01 %. Údaje z RPZV sú dostupné formou ODO-Passu po zápise aktuálnej hodnoty najazdených kilometrov spolu s fotodokumentáciou do registra. ODO-Passy vyhotovujú pracoviská kontroly originality alebo väčšina poskytovateľov výpisov.

Reklama

 

Obr.: Príloha k Výpisu z RPZV (ODO-Passu) potvrdzuje, že na vozidlo sa vzťahuje blokácia. Dostupné sú aj informácie o leasingu vozidla, či o záložnom práve

ODO-Pass, ako aj prílohu by mal spotrebiteľ vo vlastnom záujme vyžadovať od predávajúceho, resp. prevádzkovateľa, a to vždy pred kúpou ojazdeného vozidla. Získa nielen komplexné informácie o vozidle, ale súčasne zníži riziko spojené s jeho kúpou na minimum. Kupujúci by v súčasnosti mali byť pri preverovaní si údajov o vozidlách cez rôzne „overovacie spoločnosti“ opatrní, mnohé poskytujú zavádzajúce a neaktuálne informácie, čo môže pri kúpe ojazdeného vozidla spôsobiť nemalé komplikácie. Overovať je rozumné len cez oficiálne zdroje, ktoré disponujú aktuálnymi a hlavne pravdivými údajmi.

Redakciu informoval Miroslav Strelec, PR manažér Technickej služby kontroly originality.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:25

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča sa podľa exit pollu zrejme stala víťazom stredajších parlamentných volieb. V 151-člennom parlamente by mala podľa prieskumu 58 mandátov. Na druhom mieste skončila so 44 mandátmi stredo-ľavicová koalícia Rieky spravodlivosti, ktorú vedie Sociálnodemokratická strana prezidenta Zorana Milanoviča. Správu priniesla agentúra HINA.

Parlamentné voľby v Chorvátsku
Na snímke voliči volia vo volebnej miestnosti v Záhrebe počas parlamentných volieb v Chorvátsku v stredu 17. apríla 2024
Včera 20:24

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA bude v sobotu hlasovať o vojenskej pomoci pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan. V stredu to oznámil predseda snemovne Mike Johnson. Informovala o tom agentúra AFP.

Včera 20:23

Ceny ropy klesli v stredu o takmer 3 %, pričom cena ropy Brent skĺzla pod 87,50 USD za barel (159 litrov). Výrazne sa pod to podpísali najnovšie informácie o prudkom zvýšení ropných zásob v USA, ako aj slabšie ekonomické údaje z Číny, než sa čakalo. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Včera 20:22

Zásoby ropy v Spojených štátoch pokračovali v minulom týždni vo výraznom raste, pričom rozsah rastu prekonal odhady zhruba dvojnásobne. Výsledkom je objem zásob, ktorý je pre súčasné obdobie roka takmer už na úrovni 5-ročného priemeru. Informoval o tom portál RTTNews.

Včera 20:19

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair očakáva, že do polovice júla dostane od americkej spoločnosti Boeing 40 lietadiel. Povedal to v stredu šéf aerolínií Michael O’Leary, ktorého citovala agentúra Reuters.

Včera 20:10

Vo finále Slovnaft Cupu sa stretnú futbalisti dvojnásobného obhajcu trofeje FC Spartak Trnava a MFK Ružomberok.

Trnavčania zvládli stredajšiu semifinálovú odvetu, keď po domácom víťazstve 1:0 remizovali na ihrisku FK Železiarne Podbrezová 0:0 a v stredu 1. mája o 15.00 h v Košiciach sa pokúsia získať domáci pohár tretíkrát za sebou.

Včera 19:57

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov otvorili domáci Turnaj piatich krajín v Poprade prehrou. V stredajšom prvom zo štyroch zápasov na podujatí podľahli českým rovesníkom vysoko 2:7. Oba góly Slovenska zaznamenal útočník Lukáš Klečka.

Včera 19:08

Švédsky parlament schválil v stredu návrh zákona, ktorým sa zníži vek potrebný na tzv. právnu zmenu pohlavia, a to z 18 na 16 rokov. Informovala agentúra AP.

Osoby mladšie ako 18 rokov budú na zmenu pohlavia naďalej potrebovať súhlas svojho zákonného zástupcu, ošetrujúceho lekára, aj príslušného zdravotného úradu.

Nebude sa však už vyžadovať, aby mali stanovenú diagnózu tzv. rodovej dysfórie, čím sa lekársky označuje nesúlad medzi skutočným pohlavím a pociťovanou rodovou identitou človeka.

Včera 19:06

Talianska premiérka Giorgia Meloniová v stredu navštívila Tunisko a stretla sa s tamojšími predstaviteľmi, s ktorými diskutovala o “novom prístupe” k nelegálnej migrácii aj o ekonomickej spolupráci s Tunisom. Informovala agentúra AFP.

Meloniová sa v Tunise stretla s tamojším prezidentom Kaísom Saídom, ktorý v utorok po schôdzke s národno-bezpečnostným tímom prisľúbil, že Tunisko nebude centrom ani miestom pre odchod migrantov zo subsaharskej Afriky.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová na návšteve Tuniska
Na snímke talianska premiérka Giorgia Meloniová a tuniský prezident Kajs Saíd počas stretnutia v Tunise
Včera 18:57

Najväčší odborový zväz v Grécku, Všeobecná konfederácia gréckych pracujúcich (GSEE), zorganizoval na stredu rozsiahle štrajky. Trajekty nepremávali, verejná doprava bola narušená a niektoré štátne nemocnice v Aténach i v iných mestách fungovali iba s núdzovým počtom personálu. Informovala o tom agentúra AP.

Na čele štrajkov stojí GSEE a jej cieľom je návrat k právam na kolektívne vyjednávanie, ktoré boli zrušené pred viac ako desiatimi rokmi počas vážnej finančnej krízy.

Včera 18:29

Zasadnutie Rady NATO – Ukrajina, o ktoré požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, sa uskutoční v piatok. Zelenskyj by mal rokovať s ministrami obrany členských krajín Aliancie, oznámil v stredu jej generálny tajomník Jens Stoltenberg.

Včera 18:28

Zemetrasenie s magnitúdou 6,4 zasiahlo v stredu večer miestneho času západ Japonska. Varovanie pred prívalovými vlnami cunami však vydané nebolo, informovala televízia NHK World.

Včera 18:25

Predsedníčkou ruského najvyššieho súdu sa v stredu stala spolužiačka ruského prezidenta Vladimira Putina z vysokej školy, 70-ročná Irina Podnosovová. Informovala o tom agentúra DPA.

Kritici ruského prezidenta sa dlhodobo sťažujú na rodinkárstvo či časté zvýhodňovanie známych v rôznych funkciách, ktoré podľa nich šéf Kremľa využíva na udržanie svojej moci.

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke goticko-renesančný kaštieľ v Šimonovanoch, niekdajšej samostatnej obci a dnes časti Partizánskeho, patrí k najstarším svojho druhu na Slovensku

Autor: FOTO TASR-Radovan Stoklasa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali