Pred 20 rokmi im Juhoslávia nedovolila postaviť základne, tak ju zničili. Teraz chcú budovať základne aj u nás, zatiaľ sme to nedovolili. Čo nás to bude stáť?

Pred 20 rokmi im Juhoslávia nedovolila postaviť základne, tak ju zničili. Teraz chcú budovať základne aj u nás, zatiaľ sme to nedovolili. Čo nás to bude stáť?

Bratislava 28. marca 2019 (HSP/Foto:TASR-Ivan Majerský)

 

V týchto dňoch uplynulo dvadsať rokov od agresie NATO voči Juhoslávii. Vtedy sme im dovolili prelety ponad naše územie, dnes tu chcú mať základne. Zatiaľ sme to nepovolili, ale odoláme ich tlaku? A čo sa stane, ak áno?

Ilustračné foto

Ktože to pred dvadsiatimi rokmi hrubo porušil medzinárodné právo a bez akéhokoľvek mandátu OSN zaútočil pod vymyslenou zámienkou na suverénny európsky štát a zničil ho? Predsa naši spoľahliví euroatlantickí spojenci, naši dnešní ochrancovia. Žiaľ, podieľala sa na tom aj Slovenská republika, hoci iba nepriamo, keď naša vláda vtedy povolila prelety lietadiel týchto našich skvelých spojencov ponad naše územie, aby mohli bombardovať našich slovanských bratov Srbov.

Reklama

Tí istí naši spojenci, samozrejme v záujme „obrany“, dnes chcú u nás rekonštruovať naše letiská, aby tu mohli pristávať ich veľkokapacitné lietadlá, a chcú tu budovať desiatky muničných skladov. Majú podobné zmluvy už s osemnástimi európskymi štátmi, čím vytvárajú čoraz tesnejšiu obruč okolo Ruska. Tvrdia, že táto krajina so šesťnásobne menším počtom obyvateľstva a dvadsaťnásobne menším vojenským rozpočtom sa chystá na nás všetkých zaútočiť, a takisto aj Irán a Severná Kórea. A keď to hovoria, vôbec sa nečervenajú a ani nos sa im nezväčšuje.

Bombardovanie Juhoslávie trvalo 78 dní, začalo sa 24. marca 1999 a skončilo sa 10. júna. Počas 2300 leteckých útokov bolo zhodených 14 000 bômb, mnohé s ochudobneným uránom. Zahynuli tisíce ľudí, takmer štvrť milióna Srbov muselo utiecť a mnohí ešte stále utekajú zo svojej vlasti, Kosova. Útoky sa sústreďovali na zničenie infraštruktúry, vrátane mnohých mostov, dopravných uzlov, tovární, elektrární. Zničených bolo vyše 300 škôl, 20 nemocníc, 40 tisíc domov, množstvo vzácnych historických pamiatok.

Reklama

Účet týchto tzv. „vedľajších škôd“ šírenia demokracie a „západných hodnôt“ ešte stále nie je konečný, keďže krajina bola bombardovaná bombami s ochudobneným uránom, ktoré natoľko zamorili krajinu, že prakticky nie je vhodná na zdravý život a stále tam pribúdajú tisíce nových prípadov nádorových ochorení. Takisto nevybuchnuté bomby a kazetová munícia si ešte aj dnes vyberajú obete najmä spomedzi detí.

Ako falošná zámienka pre akt agresie USA a ich osemnástich vazalských krajín poslúžilo objavenie masového hrobu, ktorého príbeh však bol celkom iný než tvrdí oficiálna západná verzia. Pravou príčinou tohto barbarskému zločinu proti medzinárodnému právu bolo odmietnutie Srbrska podriadiť sa diktátu USA a podpísať „mierový plán“ s absolútne neprijateľnými podmienkami, medzi ktorými bola aj podmienka rozmiestnenia cudzích vojsk v Kosove, čo prakticky znamenalo vojenskú okupáciu regiónu.

Aj nám dnes kladú neprijateľné podmienky a aj na Slovensku chcú rozmiestniť svoje vojská, i keď tentoraz to nepredkladajú ako ultimátum, ale salámovou metódou ako „lákavú ponuku“ vo výške sumy, za akú sa dá kúpiť jedno lietadlo, aby sme im podpísali, že si tu v podstate budú môcť robiť čo chcú. S nami teda nejednajú ako s nepriateľom, ale ako s banánovou republikou, čo nás nepochybne môže napĺňať hrdosťou. Dokedy budeme tejto „lákavej ponuke“ odolávať? Budeme mať aj o rok v Národnej rade a v Prezidentskom paláci ľudí, ktorí dokážu na „lákavú ponuku“ povedať NIE?

A čo by sa stalo, ak by sme naozaj tvrdo a jednoznačne odmietli? Budú aj nás humanitárne bombardovať? Ako člena NATO by nás určite nebombardovali, ale zato by zvýšili financovanie demokratizačného procesu, aby sa do kresiel dostali poslušnejší ľudia. Na Ukrajine ich zmena režimu stála päť miliárd dolárov – koľko by pridali našim mimovládkarom a iným priateľom demokracie?

Vy tam v bratislavskej kaviarni, predstavte si, koľko krásnych zelených dolárových chechtáčikov by následne mohlo z Ameriky prísť na váš judášsky účet, keby sme odmietli americkú „lákavú ponuku“! Tak to skrátka chodí: trhovci (a takisto prostitútky), ktorí vedia zjednávať, dostanú viac. Na túto skutočnosť nezabudnite, keď sa budete v zákulisí dohadovať o tom, ako zahlasovať, aby aj vlk bol sýty, aj koza ostala celá.

Reklama

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:32

Ak chce daňovník poukázať podiel zo svojej zaplatenej dane za rok 2023 vybranej neziskovej organizácii, nadácii či občianskemu združeniu, má čas do konca mesiaca. Darovať 2 % alebo 3 % tretiemu sektoru je možné len na predpísanom tlačive v lehote do 30. apríla. Upozornila na to Drahomíra Adamčíková, hovorkyňa finančnej správy.

13:21

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba potvrdil medializované správy, že jeho rezort pripravil nový postup pri poskytovaní konzulárnych služieb v zahraničí pre mužov z Ukrajiny v mobilizačnom veku.

13:12

Národná diaľničná spoločnosť slávnostne začala raziace práce na 1,8 kilometra dlhom tuneli Okruhliak. Je súčasťou rýchlostnej cesty R4 Prešov – severný obchvat, II. etapa.

13:11

Už len stiahnutie aplikácie čínskeho online trhoviska Temu do mobilného telefónu môže predstavovať bezpečnostné riziko. Upozornila na to spotrebiteľská organizácia dTest, podľa ktorej si aplikáciu stiahlo viac ako 100 miliónov ľudí po celom svete. Populárnou sa stala aj na Slovensku, kde si tiež ľudia objednávajú tovar za výhodné ceny.

13:10

Aktivita v súkromnom sektore eurozóny zaznamenala tento mesiac najvýraznejší rast za takmer rok, k čomu prispel najmä vývoj v kľúčovom sektore služieb. Zotavenie v tejto oblasti umožnilo vykompenzovať prehĺbenie poklesu aktivity vo výrobnom sektore.

13:09

Investičné podvody sa zameriavajú na nízku finančnú gramotnosť ľudí a emócie, pričom sľubujú rýchle zbohatnutie a zisk. S podozrivou ponukou na investovanie malo skúsenosť až 24 % opýtaných respondentov.

13:08

V súčasnej dobe je bežné nakupovať množstvo tovarov na splátky. Aj nákup na splátky je pritom pôžičkou, ktorú treba splácať. Preto je potrebné si takýto krok dobre premyslieť. Pred uzavretím zmluvy o akomkoľvek úvere by mal dlžník brať do úvahy všetky náklady rodiny a jej reálne možnosti.

13:07

V ruskej Belgorodskej oblasti údajne od začiatku vojny na Ukrajine zahynulo pri útokoch Kyjeva už 120 civilistov a ďalších 651 ľudí utrpelo zranenia. Tvrdí to gubernátor tejto oblasti hraničiacej s Ukrajinou Viačeslav Gladkov.

12:57

Arménsko a Azerbajdžan oznámili, že v rámci snáh o normalizáciu vzťahov začali s úpravou spoločnej štátnej hranice. 

12:57

Stovky nemeckých policajtov v rámci vyšetrovania činnosti nigérijskej mafie prehľadali početné nehnuteľnosti v spolkových krajinách Bavorsko, Hesensko, Bádensko-Württembersko a Hamburg. Na základe zatykačov bolo do väzby vzatých niekoľko mužov, informuje agentúra DPA s odvolaním sa na krajinský kriminálny úrad (LKA) v Bavorsku, políciu a prokuratúru Mníchov I.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali