Prečo došlo k bombardovaniu humanitárneho konvoja? Pozoruhodné vysvetlenie prichádza od našich susedov

Prečo došlo k bombardovaniu humanitárneho konvoja? Pozoruhodné vysvetlenie prichádza od našich susedov

Česká republika 26. septembra 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Aleppo 24 news via AP, Richard Drew)

 

Oskar Krejčí, český profesor a politológ, tvrdí, že dohody o mieri v Sýrii nemali nikdy väčšiu nádej na úspech než práve teraz. V rozhovore pre server První zprávy svoje tvrdenie vysvetlil nasledovne: „zásadné nóvum je v tom, že si Biely dom praje riešenie. Prezident Barack Obama odchádza a chcel by aspoň niečo vyriešiť. Navyše už nikto nepredstiera, že Spojené štáty nie sú priamym účastníkom vojny: aj keď odmietneme myšlienku, že aktivity USA viedli k vytvoreniu takzvaného Islamského štátu, Washington v mene “umiernenej opozície”.

Na snímke sú nákladné vozidlá po leteckom útoku pri severosýrskom meste Aleppo
Na snímke sú nákladné vozidlá po leteckom útoku pri severosýrskom meste Aleppo

Dodal však, že aj napriek tomu, že šanca tu existuje, to ale neznamená, že bude využitá. Vysvetlil totiž, že USA bránili zverejneniu dohôd s Ruskom ohľadom Sýrie z dôvodu volieb. Preto tieto dohody nemohla podporiť Rada bezpečnosti OSN, keďže Spojené štáty nechceli dať text dohody ani svojim spojencom. Moskva však od začiatku navrhovala zverejnenie dohody. „Nakoniec to dopadlo tak, že Američania dohody zbrklo zverejnili bez toho, aby o tom informovali Rusko – tak trochu v sebaobrane, pretože časť dohovorov unikla do americkej tlače,“ vysvetlil Krejčí.

Reklama

Upresnil tiež, že v tomto prípade má Moskva mediálnu výhodu. Rusko totiž jedná po dohode s legálnou vládou, zatiaľ čo USA pôsobia jednak proti legálnej vláde a zároveň proti Islamskému štátu bez súhlasu oficiálnej vlády v Damasku. Dodal, že Rusko teda postupuje v súlade s medzinárodným právom, Spojené štáty však nie.

Útok na humanitárny konvoj

Reklama

Krejčí opísal svoj pohľad na obvinenia voči Rusku ohľadom bombardovania humanitárneho konvoja. „Hoci nikto z nás nemá presné informácie z bojiska, zostal nám snáď zdravý rozum. Prečo by to, preboha, Rusko robilo? Alebo – prečo by to robil Damask?“ pýta sa a zároveň dodáva: „keby som bol prívržencom konšpiračných teórií, povedal by som, že o osude vami spomínaného humanitárneho konvoja bolo rozhodnuté v okamihu, keď Spojené štáty so svojimi spojencami vybombardovali pozície sýrskych vládnych jednotiek v blízkosti letiska Deir al-Zor. Bolo treba odtrhnúť mediálnu pozornosť od tejto tragédie.“

Na snímke je nákladné vozidlo s humanitárnou pomocou po leteckom útoku pri severosýrskom meste Aleppo
Na snímke je nákladné vozidlo s humanitárnou pomocou po leteckom útoku pri severosýrskom meste Aleppo

Svoje tvrdenia zdôvodnil príkladom z roku 2011. V tom čase bombardéry NATO zabili syna a tri vnúčatá Muammara Kaddáfího. Skôr ako médiá z tejto správy spravili príbeh, bol zabitý Usáma bin Ládin, čím médiá na celom svete získali dráždivejšiu tému. Podotkol tiež, že operácia na likvidáciu šéfa al-Káidy bola pripravovaná už dávno pred tým, čakalo sa len na vhodnú chvíľu za rozkazom z Bieleho domu.

„Ukazuje sa, že odraz sveta v médiách sa v politike stáva dôležitejší ako svet sám. Koľkokrát ste v západných médiách videl informácie o ruských humanitárnych konvojoch do Aleppa či o oficiálnych únikových koridoroch pre civilistov z tohto vojnou týraného mesta? Koľkokrát ste videl v televízii ničivé dôsledky amerického bombardovania, ktoré nutne sprevádzajú napríklad bitku o Mosul?“

Nobelova cena za mier bez ukončenia konfliktu

Krejčí komentoval aj prejav prezidenta USA Baracka Obamu počas Valného zhromaždenia OSN. Obama totiž uviedol, že navzdory veľkému pokroku ľudia strácajú dôveru v inštitúcie, a vládnutie sa tak stáva náročnejšie. Podľa jeho slov sa tak napätie medzi národmi dostáva na povrch rýchlejšie. „Pekné slová o ľudských právach a demokracii sprevádza Západ prípravami na vojnu a na rade miest vojnu podnecuje,“ dodal.

Reklama
Na snímke americký prezident Barack Obama  pri prejave na 66. Valnom zhromaždení OSN
Na snímke americký prezident Barack Obama pri prejave na 66. Valnom zhromaždení OSN

Prejavu Obamu sa venoval aj Jaroslav Bašta. Pre portál První správy uviedol, že „nositeľ Nobelovej ceny mieru nevysvetlil, prečo v skutočnosti neukončil žiadny konflikt, hoci tak pôvodne sľuboval. Naopak mnoho ich rozpútal a tým významne zhoršil povesť aj postavenie Spojených štátov vo svete.“

Bašta komentoval nielen Obamov prejav, ale skritizoval aj samotného držiteľa Nobelovej ceny za mier: „Nechcem sa mýliť, ale kritický náhľad na jeho osemročné prezidentovania vnútri USA naznačuje, že Barack Obama sa zapíše do svetových dejín hlavne ako osobnosť, ktorá dostala Nobelovu cenu mieru za nikdy nesplnené predvolebné sľuby.“

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:05

Grécko uskutočňuje na turistickom ostrove Kréta trojdňové cvičenie zamerané na riešenie katastrof. Návštevníci a cestovné kancelárie zdôrazňujú, že sa treba pripraviť na núdzové stavy spôsobené napríklad zemetrasením a požiarmi.

15:56

Spoločnosť Slovnaft začne v polovici budúceho týždňa jarnú časť generálnych revízií. Odstavených bude postupne 25 výrobných jednotiek, z toho 22 v jarnej fáze. Ich opätovný nábeh na plnú produkciu sa plánuje na druhú polovicu júna. Druhá časť generálnych opráv sa bude realizovať v septembri a októbri. Celkové investície Slovnaftu v rámci generálnych revízií presiahnu 130 miliónov eur. Informoval o tom hovorca spoločnosti Anton Molnár.

15:48

Rómske obete nacistického režimu česká verejnosť dlho prehliadala. Vznikom Pamätníka holokaustu Rómov a Sintov pri juhočeskej obci Lety spláca Česko desaťročia trvajúci dlh voči obetiam aj preživším. Na otvorení pamätníka to v utorok povedal český prezident Petr Pavel.

15:45

Západné tajné služby zabránili vlani najmenej desiatim džihádistickým útokom po celej Európe a súčasná vojna medzi Izraelom a militantným palestínskym hnutím Hamas zvýšila hrozbu ďalších útokov. Oznámila to v utorok holandská Všeobecná spravodajská a bezpečnostná služba (AIVD).

15:44

Časť americkej vojenskej pomoci pre Ukrajinu sa už nachádza v skladoch v Nemecku a Poľsku, čo zjavne zníži čas potrebný na jej dodanie. TASR informuje podľa utorkovej správy stanice CNN. Predstavitelia americkej vlády to oficiálne nepotvrdili.

15:38

Prísna menová politika Európskej centrálnej banky (ECB) “prináša ovocie” a zatiaľ sa jej úspešne darí obmedzovať infláciu. No rozhodnutie o znížení jej úrokových sadzieb bude závisieť aj od toho, či nové prognózy a čerstvé údaje potvrdia, že rast spotrebiteľských cien smeruje k cieľu banky na úrovni 2 %. Uviedol to v utorok člen Rady guvernérov ECB a prezident nemeckej Bundesbanky Joachim Nagel v prejave v Berlíne.

15:29

Proiránske šiitské militantné hnutie Hizballáh tvrdí, že v odvete za smrť dvoch svojich príslušníkov zaútočilo v utorok na dve základne izraelskej armády na severe Izraela.

15:29

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok v Štrasburgu schválili predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň aj opatrenia na ochranu poľnohospodárov EÚ.

15:28

V Rusku sa ani tento rok, už druhýkrát po sebe, počas 9. mája z bezpečnostných dôvodov neuskutočnia žiadne pochody organizované hnutím Nesmrteľný pluk na pripomenutie si pamiatky na účastníkov druhej svetovej vojny.

15:28

Desiatky študentiek Cambridgskej univerzity sa počas druhej svetovej vojny zapojili dešifrovania tajných nacistických kódov. Uznanie ich práce prišlo až teraz.

15:25

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok definitívne schválili nové nariadenie, ktoré štátom EÚ umožňuje zakázať predaj, dovoz a vývoz tovaru vyrobeného pomocou nútenej práce.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali