Prebudí sa tentoraz v poslancoch NR SR svedomie a zahlasujú za návrh zákona proti potratom predložený stranou ĽSNS? Kotlebovci veria, že áno. Aké sú postoje prezidentských kandidátov?

Prebudí sa tentoraz v poslancoch NR SR svedomie a zahlasujú za návrh zákona proti potratom predložený stranou ĽSNS? Kotlebovci veria, že áno. Aké sú postoje prezidentských kandidátov?

Bratislava 8. januára 2019 (HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Na pondelkovej tlačovej konferencii strana ĽSNS avizovala svoj ďalší pokus predložiť do parlamentu návrh zákona na sprísnenie interrupčnej politiky. Túto snahu podporuje mnoho ľudí z cirkevných i svetských kruhov – nájde však podporu u poslancov tzv. štandardných strán, ktorí doteraz apriori zavrhli všetko, s čím prišla ĽSNS?

Na snímke zľava poslankyňa NR SR za stranu ĽSNS Natália Grausová a predseda ĽSNS Marian Kotleba

ĽSNS zvolala v piatok tlačovú konferenciu, na ktorej oznámila, že na najbližšie rokovanie Národnej rady SR opätovne, už po tretíkrát predloží ten istý návrh zákona na ochranu života nenarodených detí ako pred pol rokom. Písali sme o tom TU.

Reklama

Podpredseda ĽSNS Milan Uhrík uviedol, že vtedy sa o ich návrhu ani nehlasovalo: „Keď už sa o našom návrhu malo hlasovať, namiesto toho sa hlasovalo o procedurálnom návrhu poslanca Blanára, ktorý navrhol nepokračovať v rokovaní o tomto návrhu zákona. Vtedy viacerí poslanci, ktorí hľadali rôzne výhovorky, zahlasovali za to, aby sa už ďalej o tomto návrhu nerokovalo, pričom sami vtedy hovorili, a mnohí dokonca verejne sľúbili, že budú iniciovať verejnú diskusiu, a že budú hľadať lepšie riešenia a nejaký politický konsenzus. Bohužiaľ, odvtedy prešlo už viac ako pol roka a nepohlo sa v danej veci nič.“ Chronológiu podávania návrhov v tejto veci, vrátane pokusu nezávislého poslanca Vašečku, nájdete TU.

Keďže mnohí poslanci svoj odmietavý postoj vtedy zdôvodnili tým, že o návrhu neprebehla riadna verejná a parlamentná diskusia, uplynulého pol roka (počas ktorého, ako konštatoval Uhrík, skončilo v odpadkovom koši približne 3500 nenarodených detí) ĽSNS využila na dialóg s verejnosťou aj odbornými kruhmi. „Tá diskusia už prebehla, naozaj sa k tomu vyjadrili mnohí a dnes už nikto nemôže rozprávať, že tento návrh je predkladaný bez toho, aby sa o ňom diskutovalo,“ povedal predseda strany Marián Kotleba.

Reklama

K téme sa medzitým vyjadrili mnohí politici, vrátane tých, ktorí sa chystajú kandidovať o pár mesiacov na funkciu prezidenta Slovenskej republiky. Aký je ich názor na túto problematiku?

Kandidátka na prezidentku SR Zuzana Čaputová: „Som matka dvoch detí a rozhodovanie o umelom prerušení tehotenstva považujem za veľmi ťažkú situáciu. Keď si pri tejto dileme predstavím, že sa má o tom rozhodnúť žena alebo právna norma, tak som za zodpovednosť ženy. Pozornosť by podľa mňa mala byť venovaná skôr prevencii a dobrej sexuálnej výchove, aby sa vôbec predchádzalo takýmto ťažkým situáciám.“

Kandidát na prezidenta SR Béla Bugár: „My za to nezahlasujeme. S fašistami sa nerokuje ani nehlasuje.“

Kandidát na prezidenta SR František Mikloško: „Už som sa viackrát vyjadril, že v tejto otázke vyznávam náuku katolíckej cirkvi. Nikto nemá právo rozhodovať o nevinnom ľudskom živote.“

Kandidát na prezidenta SR Eduard Chmelár:Je príznačné, že ľudia, ktorí nevedia riešiť skutočné obrovské úlohy, ktoré pred nami stoja spojené s upadajúcim zdravotníctvom, školstvom, poľnohospodárstvom, korupciou, zdražovaním potravín, nízkymi platmi atď. a najmä s následkami obchodnej vojny medzi USA a EÚ, ktoré čo nevidieť pocítime všetci – majú potrebu riešiť moslimov, potraty a homosexuálov.“

Reklama

Kandidát na prezidenta SR Milan Krajniak: „Ja to podporím. V 21. storočí už nemusíme riešiť dilemu, či pomôžeme iba dieťaťu, alebo iba matke. Už máme vyspelú spoločnosť, aby sme mohli pomôcť tým, ktorí by uvažovali o interrupcii z ekonomických alebo sociálnych dôvodov.“

Kandidát na prezidenta SR Štefan Harabin: „Už neraz som sa verejne vyjadroval z hľadiska medzinárodného práva k hanebným a nebezpečným plánom niektorých svetových politických síl všemožne sa snažiacich o likvidáciu národov, radikálne obmedzovanie počtu obyvateľstva planéty násilným spôsobom, o likvidáciu kresťanskej viery a odstránenie prirodzene akceptovaných humánnych hodnôt, ako je právo na život, ochrana rodičovstva a práv detí. Ako môže zdravý a morálne zmýšľajúci človek spochybňovať význam materstva, význam ochrany detí, význam podpory rodičovstva pre vlastnú budúcnosť národa a ľudstva vôbec? Sám pochádzam z rodiny, kde nás bolo sedem detí, som veriaci človek, preto sa nebojím označiť neodôvodnené a bezohľadné ničenie životov detí a ľudí za dielo sily zla. Návrh poslancov ĽSNS na rozšírenie obmedzenia potratov zákonným spôsobom zásadne podporujem.“

Kandidát na prezidenta SR Robert Mistrík: „Nebránim sa vyjadrovaniu k tejto citlivej téme, hoci u nás sa často používa aj na zakrytie iných problémov. Pokiaľ spoločnosť nenájde konsenzus, mali by sme akceptovať status quo. No nemyslím si, že by to takto malo zostať donekonečna. Skúsme nájsť spoločenskú zhodu na tejto téme, aby nás neradikalizovala a nestavala medzi nás bariéry. Skúsme o tom ako celá spoločnosť debatovať. Je to natoľko citlivá téma, že sa nedá odbiť jedinou otázkou. Nechcem sa tejto téme vyhýbať, ale som vedec a aj keď to ľudia niekedy neradi počúvajú, na zložité otázky neexistujú jednoduché odpovede. Poďme ako spoločnosť diskutovať o všetkých humánnych, etických, kultúrnych, zdravotných, sociálnych či právnych aspektoch tohto problému.“

Návrh ĽSNS ponecháva v zákaze interrupcií tri výnimky, keď bude možné ich vykonať: sú to prípady, keď je ohrozený život matky, keď žena otehotnela v dôsledku znásilnenia a vtedy, keď je plod geneticky vážne poškodený. Kotleba je presvedčený, že takýto návrh je vyvážený a kvalitný a pripomína, že v júnovej parlamentnej diskusii nezaznela ani jedna objektívna výhrada voči nemu: „Je dostatočne prísny, ale zároveň rešpektuje občianske slobody. Je dostatočne veľkým zlepšením, ale zároveň ponecháva možnosť rozhodnúť sa samotným rodičom.“

 

Reklama

Hlavné správy: Myslíte si, že tentoraz sa zmení postoj poslancov ostatných strán k tomuto návrhu? A všeobecne, myslíte si, že sa niečo zmenilo v postoji zvyšku parlamentu voči vašej strane, vrátane hlasovania o vami predkladaných zákonoch?

Marián Kotleba: „Neviem či sa niečo zmenilo v postoji voči našej strane, to ťažko povedať, uvidíme, čo prinesie januárová schôdza, ale čo sa týka tohto návrhu, ja verím že áno. Jednoducho, toto je príliš vážna otázka a poslanci, ktorí akékoľvek alibi si vymýšľali, len aby nemuseli podporiť náš návrh, dnes jednoducho nebudú môcť povedať, že sa o tom nikdy nehovorilo, že sú tam takéto a takéto nedostatky, že my to dáme lepšie – keďže prešlo už šesť mesiacov a nikto z nich nič neurobil. Nikto z nich nič neurobil – toto je náš výkričník voči nim: kde ste boli šesť mesiacov? Prečo ste nás vtedy kritizovali, ale sami ste nič neurobili? Dávame vám teraz príležitosť na reparát: poďte ukázať, že slovenské deti vám stoja za viac než mačky či morčatá. Nie sme proroci, ale veríme, že sa to zmení, a že tentoraz nepríde niekto s návrhom prestať rokovať o tomto zákone.“

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:07

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že vzhľadom na zhoršujúcu sa humanitárnu krízu v Pásme Gazy zvyšuje svoje financovanie na podporu Palestínčanov postihnutých prebiehajúcou vojnou medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

13:55

Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci výrazne zrýchlil, pričom dosiahol najvyššie tempo za takmer rok. Okrem toho sa zrýchlilo aj tempo rastu úverov súkromnému sektoru, aj keď zrýchlenie bolo iba mierne, pričom ho podporili najmä pôžičky pre firemný sektor. Naopak, rast úverov domácnostiam sa v porovnaní s vývojom vo februári mierne spomalil. Uviedla to v piatok Európska centrálna banka (ECB).

13:38

Výjazd a vjazd na rýchlostnej ceste R1 v Banskej Bystrici v smere na Brezno v piatok od 19.00 h úplne uzavrú. Dôvodom je obnova asfaltového krytu vozovky. Na dopravné obmedzenie upozorňuje banskobystrická krajská polícia na sociálnej sieti.

13:37

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude v máji a júni pokračovať v pravidelnej údržbe a servise tunelov po Slovensku. V nasledujúcich týždňoch čaká údržba tunely Šibenik, Svrčinovec, Poľana, Žilina, Ovčiarsko, Bôrik, Branisko, Považský Chlmec a podjazd Lučivná. V čase údržby budú tunely uzavreté a doprava bude presmerovaná na súbežné cestné komunikácie. NDS o tom informovala v piatok.

13:36

V roku 2023 ukončil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR 35 kontrolných akcií v 135 subjektoch, ktorým adresoval 227 odporúčaní na zlepšenie stavu a riešenie nedostatkov. Výsledky kontrol sú alarmujúce a Slovensku chýba strategické smerovanie, uviedol v piatok NKÚ v zverejnenej správe o kontrolnej činnosti, ktorú predložil do Národnej rady SR.

13:35

Informácie o príjemcoch cezhraničných platieb zbiera finančná správa (FS) do konca apríla. Potrebné údaje musia zaslať poskytovatelia platobných služieb cez formulár FS. V piatok to pripomenula Drahomíra Adamčíková z Finančnej správy SR.

13:35

Sociálna posisťovňa (SP) oznámi schválenie poskytnutia úľavy z odvodov oprávneným potravinárskym firmám do konca apríla. Oznámil to hovorca SP Martin Kontúr. Po schválení štátnej pomoci tak zamestnávateľ – potravinár podľa neho zaplatí za apríl znížené poistné.

13:34

Vláda pripravuje nové, progresívnejšie sadzby zdanenia príjmov fyzických osôb. Vyššie zdanenie bude však znamenať trestanie úspešných ľudí. Uviedol to predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling za účasti poslanca Národnej rady SR Mariána Viskupiča s odvolaním sa na Program stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý bol schválený vládou. Podľa Viskupiča by najvyššie zdanenie fyzických osôb malo v SR dosiahnuť úroveň až 32 %.

13:16

Čína označila v piatok tvrdenia, že v Nemecku pôsobia čínski špióni, za “číry výmysel”.

Nemecká veľvyslankyňa v Pekingu vo štvrtok uviedla, že si ju predvolali čínske úrady v spojitosti so zadržaním štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže pre Čínu.

13:08

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) v piatok po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD).

Fico, Kmec
Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) gestikuluje počas vyhlásenia po spoločnom pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD)
12:47

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala dvoch ľudí obvinených zo sympatizovania s ukrajinskými nacionalistami a z plánovania útokov na policajné či vojenské objekty v Rusku.

K zatknutiam došlo vo Volgogradskej oblasti ležiacej na juhozápade Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou.

12:33

Nemecká polícia prichytila pri čine a následne zadržala dvoch mužov podozrivých z krádeže železničných elektrických káblov. Polícia informovala, že incident sa odohral v noci na piatok na hlavnej vlakovej stanici v západonemeckom meste Bochum.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali