Počet obetí pádu mosta stúpol na 37; minister viní diaľničnú firmu

Počet obetí pádu mosta stúpol na 37; minister viní diaľničnú firmu

Rím/Janov 14. augusta 2018 (HSP/Foto:/TASRviaAP/ANSA-Luca Zennaro,  Vigili del Fuoco) AKTUALIZUJEME

 

V talianskom prístavnom meste Janov sa v utorok, 14. augusta, približne o 12. hodine zrútil dialničný most.

Na snímke časť mosta Morandi tesne po zrútení. Ľudia na sociálnych sieťach komentujú, že kamionista, ktorý zastal tesne pred zrútením mosta, sa dnes iste peši pôjde s vďakou pomodliť k Panne Márii za záchranu

18:29 ANSA: Počet obetí tragédie stúpol na 35

Reklama

Počet obetí tragédie už stúpol na 35. Medzi obeťami je aj dieťa. Päť zranených je vo vážnom stave. Informovala o tom agentúra ANSA s odvolaním sa na zdroje v hasičskom zbore.

Šéf civilnej ochrany Angelo Borrelli povedal, že na moste bolo v čase jeho zrútenia 30 až 35 osobných áut a tri nákladné vozidlá. Niektoré nákladné automobily skončili v rieke Polcevera, uviedli policajné zdroje.

Reklama
Na snímke pohľad na časť zrúteného Morandiho mosta

 

18:00 Salvini: Počet obetí zrútenia mosta v Janove stúpol na približne 30

Na približne 30 stúpol počet mŕtvych v dôsledku utorňajšieho zrútenia diaľničného mosta v meste Janov na severozápade Talianska, potvrdil taliansky vicepremiér a minister vnútra Matteo Salvini.

“Približne 30 ľudí je mŕtvych a mnoho ďalších je vážne zranených,” povedal Salvini novinárom na Sicílii. Citovala ho agentúra Reuters.

 

Reklama

16:03 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí situáciu v Janove sleduje, zatiaľ neevidujú slovenské obete

Po zrútení diaľničného mosta zatiaľ nehlásia obete pochádzajúce zo Slovenska. TASR o tom informoval šéf tlačového oddelenia Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Igor Skoček.

“Zatiaľ sa na nás neobrátili žiadni Slováci so žiadosťou o pomoc. Ešte však neboli identifikované všetky obete,” povedal Skoček. Dodal, že ministerstvo je v kontakte s veľvyslanectvom v Ríme a situáciu sleduje.

 

Video náhleho zrútenia sa mostu po údere bleskom:

Reklama

 

15:40 Počet obetí zrútenia mosta v Janove stúpol na 22

Na 22 stúpol počet mŕtvych v dôsledku utorňajšieho zrútenia diaľničného mosta v meste Janov na severozápade Talianska. Zranenia utrpelo osem ľudí, informovala agentúra AP s odvolaním sa na úrady.

Český spravodajský server iDNES.cz informoval, že z mosta spadlo zhruba 20 vozidiel vrátane nákladných. Medzi nimi bol podľa Českej televízie aj český kamión, ktorého vodič nehodu prežil.

Podľa údajov, ktoré priniesla agentúra AP s odvolaním sa na správy súkromnej spravodajskej stanice Sky TG24, sa zrútila až 200-metrová časť mostovky, nachádzajúca sa 80 metrov nad zemou.

 

V čase incidentu bola v danej oblasti silná búrka. Na moste vybudovanom ešte v 60. rokoch 20. storočia tiež prebiehali údržbové práce. Úrady vyslovili podozrenie, že príčinou havárie mohlo byť oslabenie železobetónovej konštrukcie.

Železobetónový Morandiho most, známy aj ako most cez Polceveru, je súčasťou diaľnice A10 medzi Janovom a taliansko-francúzskou štátnou hranicou. Okrem rieky Polcevera sa pod mostom nachádzajú železničné koľaje, priemyselný areál, ale aj obytné domy.

Na snímke záchranári pracujú medzi ruinami zrúteného Morandiho mosta

 

Reklama

15:20 Diaľničný most sa zrútil po údere blesku, tvrdia svedkovia

Do diaľničného mosta udrel blesk. Uviedli to viacerí svedkovia, ktorých citovala na svojej webovej stránke tlačová agentúra ANSA.

Podľa údajov, ktoré priniesla agentúra AP s odvolaním sa na správy súkromnej spravodajskej stanice Sky TG24, sa zrútila až 200-metrová časť mostovky, nachádzajúca sa 80 metrov nad zemou.

Taliansky minister dopravy Danilo Toninelli napísal na sieti Twitter, že zrútenie mosta je “nesmiernou tragédiou”. Minister vnútra Matteo Salvini zase vo svojom príspevku uviedol, že sleduje situáciu “minútu po minúte”. Na mieste udalosti podľa neho zasahuje okrem iných zložiek aj približne 200 hasičov.

Podľa vyjadrenia hasičky Amalie Tedeschiovej pre televíznu stanicu RAI, ktoré prevzala AP, bolo zrútením mosta zasiahnutých zhruba 20 vozidiel. Niekoľko nákladných áut pritom dopadlo do miestnej rieky Polcevera, ďalšie stihlo zastaviť tesne pred chýbajúcou časťou mosta. Zranených prepravovali do nemocníc pomocou vrtuľníkov.

Reklama

V dôsledku havárie kolabovala doprava v celom Janove. Hasiči tiež vyjadrili obavy z možného výbuchu plynovodov, ktoré vedú pod zrúteným mostom.

Živé vysielanie z miesta tragédie

https://www.youtube.com/watch?v=0Khm_8zcc6w

 

14:30 V troskách zrúteného mosta našli 11 mŕtvych a 5 zranených

V troskách našli záchranári zatiaľ 11 mŕtvych vrátane jedného dieťaťa. V zničených vozidlách, ktoré sa v čase havárie nachádzali na moste alebo pod ním, našli aj najmenej päť ťažko zranených osôb, uviedla tlačová agentúra ANSA na svojej webovej stránke s odvolaním sa na zasahujúce zložky.

Príčina tragédie je zatiaľ nejasná, na moste vybudovanom ešte v 60. rokoch 20. storočia však prebiehali údržbové práce. V čase zrútenia v danej oblasti silno pršalo.

Reklama

 

Reklama

13:00 Pod troskami približne 100-metrovou časťou mostovky, ktorá sa nachádzala vo výške viac ako 40 metrov nad zemou, našli zasahujúce zložky zničené vozidlá s mŕtvymi osobami, uviedla na svojej webovej stránke tlačová agentúra ANSA bez uvedenia ich počtu.

Železobetónový Morandiho most, známy aj ako most cez Polceveru, je súčasťou diaľnice A10 medzi Janovom a taliansko-francúzskou hranicou. Okrem rieky Polcevera sa pod mostom nachádzajú aj železničné koľaje, priemyselný areál, ale aj obytné domy.

Podľa predošlej správy agentúry ANSA záchranári hovoria v súvislosti s haváriou o približne desiatich zasiahnutých vozidlách.

 

 

https://www.instagram.com/p/BmdKafpHuyX/?utm_source=ig_web_copy_link
Potvrdených mŕtvych po páde mosta v Janove je 31; z trosiek vytiahli aj živých

Počet potvrdených úmrtí po zrútení časti diaľničného mosta v talianskom severozápadnom prístavnom meste Janov stúpol na 31. V stredu nadránom o tom informovala talianska tlačová agentúra ANSA s odvolaním sa na ministerstvo vnútra.

Reklama

Medzi mŕtvymi sú tri deti vo veku 8, 12 a 13 rokov. Ďalších 16 osôb utrpelo zranenia, keď sa v utorok krátko pred poludním zrútila 100-metrová časť Morandiho mosta starého 51 rokov, napísala ANSA.

Avšak neoficiálny počet úmrtí je vyšší – 35. Tento údaj poskytli agentúre už skôr zdroje z hasičského zboru.

Pohotovostné a záchranné služby medzitým celú noc vyťahovali z trosiek ľudí, ktorí tragédiu prežili.

Z výšky 45 metrov spadlo okolo 30 až 35 osobných áut a niekoľko nákladných vozidiel, ktoré sa nachádzali na nadjazde známom medzi Janovčanmi ako Brooklynský most práve vtedy, keď sa jeho časť zrútila do koryta rieky, na železničné koľaje a niekoľko veľkoskladov.

Morandiho most je kľúčovým premostením na diaľnici medzi Milánom a Janovom a na diaľnici spájajúcej Janov s francúzskou hranicou. A obvykle na ňom vládla hustá premávka, pripomenula agentúra DPA.

Katastrofa zamerala pozornosť verejnosti na starnúcu taliansku infraštruktúru, predovšetkým na jej betónové mosty a viadukty postavené počas povojnového rozmachu v 50. a 60. rokoch 20. storočia.

Stále nie je známe, čo zapríčinilo zrútenie Morandiho mosta, a prokuratúra uviedla, že začala vyšetrovanie, ale nespresnila, proti komu. Minister dopravy Danilo Toninelli vyhlásil, že zrútenie je “neprípustné” a že ak svoju úlohu zohrala nedbalosť, “ten, čo sa jej dopustil, za to musí zaplatiť”.

Reklama

Svedkovia hlásili, že počuli rachot, keď časť 45 metrov vysokého mosta v hustom lejaku padala, práve v čase hustej poludňajšej premávky. Väčšina Talianov opúšťala mestá a smerovala na pláže a do hôr, keďže v stredu je v krajine veľký sviatok, vysvetlila agentúra AP.

Jedna neidentifikovaná žena, ktorá stála v okolí pod mostom, povedala pre štátnu televíziu RAI, že most sa zosypal, akoby bol z múky.

 

Počet obetí pádu mosta stúpol na 37; minister viní diaľničnú firmu

Na najmenej 37 sa podľa najnovších údajov zvýšil počet obetí na životoch, ktorý si vyžiadalo utorkové zrútenie diaľničného mosta v talianskom Janove. Zranených je 16 ľudí a stav 12 z nich je kritický, oznámili v stredu regionálne úrady, na ktoré sa odvoláva agentúra DPA.

Pohotovostné zložky podľa oznámenia naďalej intenzívne pracujú na mieste tragédie, kde strávili aj celú noc – v nádeji, že v troskách nájdu ďalšie živé osoby. Medzi obeťami sú aj najmenej tri deti vo veku 8, 12 a 13 rokov.

Pri zrútení časti Morandiho mosta nad údolím rieky Polcevera v Janove spadlo v utorok krátko pred poludním z výšky niekoľkých desiatok metrov aj 30-35 osobných a viacero nákladných áut. Trosky a vozidlá dopadli do koryta rieky, na železničné koľaje a do priemyselného areálu.

Reklama

V čase incidentu bola v danej oblasti silná búrka. Na moste vybudovanom ešte v 60. rokoch 20. storočia tiež prebiehali údržbové práce.

Minister dopravy Danilo Toninelli v stredu pripísal zodpovednosť za pád mosta súkromnej spoločnosti, ktorá prevádzkuje veľkú časť diaľničnej siete v Taliansku a ktorej manažment by podľa neho mal odstúpiť.

“V prvom rade by mal rezignovať manažment Autostrade per l’Italia,” napísal Toninelli na Facebooku s tým, že tejto firme by mali odobrať licenciu na prevádzku diaľnic, pričom bude čeliť pokutám do možnej výšky 150 miliónov eur.

Toninelli už predtým vyhlásil, že ak svoju úlohu zohrala nedbalosť, “ten, čo sa jej dopustil, za to musí zaplatiť”.

V stredu doplnil, že spoločnosť Autostrade per l’Italia dosahuje “miliardové” zisky, avšak platí len “niekoľko miliónov” na daniach. Okrem toho podľa neho “ani len nerobí potrebnú údržbu mostov a diaľnic” a dopúšťa sa “vážnych nedostatkov”.

Reklama

 

Medzi obeťami pádu mosta v Janove sú 2 Albánci

Pri utorňajšom zrútení mosta v talianskom Janove zahynuli dvaja mladí muži z Albánska. Tlačová agentúra AP to uviedla v stredu s odvolaním sa na albánske úrady.

Albánske veľvyslanectvo v Ríme identifikovalo tieto obete na Facebooku ako Marjusa Djerriho a Ediho Bokrinu, pričom vyjadrilo sústrasť a ponúklo pomoc ich rodinám.

Státisíce Albáncov sa po skončení komunistického režimu vo svojej krajine presťahovali za lepším životom do Talianska, pripomenula v tejto súvislosti AP.

Celkový počet obetí na životoch po zrútení časti železobetónového diaľničného mosta nad údolím rieky Polcevera v Janove sa medzitým zvýšil na minimálne 42 vrátane troch neplnoletých osôb. Vyplýva to z vyjadrenia janovského prokurátora Francesca Cozziho pre štátny rozhlas a televíziu (RAI), ktoré citovala agentúra DPA. Záchranári však stále pokračujú v prehľadávaní trosiek mosta, ktoré dopadli spolu s vozidlami do riečneho koryta, priľahlého priemyselného areálu a na železničné koľaje.

Taliansky premiér Giuseppe Conte, ktorý v utorok prerušil svoju dovolenku, aby navštívil miesto nešťastia, napísal na Facebooku, že to bol jeho “najdlhší a najťažší deň” od nástupu do funkcie začiatkom júna. Prisľúbil zároveň vypracovanie “mimoriadneho monitorovacieho plánu” s cieľom preveriť stav starnúcej cestnej siete v Taliansku, keďže krajina “si nemôže dovoliť ďalšie tragédie, ako je táto”.

Minister dopravy Danino Toninelli pripísal zodpovednosť za utorňajšiu udalosť súkromnej diaľničnej spoločnosti Autostrade per l’Italia, pričom vyzval na okamžité odstúpenie jej vedenia. Vicepremiér a minister vnútra Matteo Salvini zase pre miestnu stanicu Radio24 povedal, že dodržiavanie prísnych pravidiel rozpočtovej disciplíny v rámci EÚ bráni Taliansku investovať do svojej infraštruktúry.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali