Ako vysvetľujú novinky.cz, existuje vyhláška, ktorá záväzne určuje, čo má výrobok obsahovať resp. čo by obsahovať nemal. Poďme sa najprv pozrieť čo vyhláška deklaruje: výrobok by mal obsahovať najmenej 70% bravčového, alebo hovädzieho mäsa, tuku max. 40%, tuk a aspik najviac 15%. Aká je realita? Niektoré testované výrobky neobsahovali požadované mäso vôbec. Paradoxne je pritom všetko v poriadku a žiadna vyhláška porušená nebola. Výrobcovia sú totiž veľmi vynaliezaví, a aby nás mohli beztrestne nakŕmiť „odpornou hmotou“, ktorá si ani nezaslúži názov potravina, vedia čarovať so slovíčkami.
Oriešok je v tom, že daná vyhláška sa vzťahuje na výrobky označené ako „Bravčové vo vlastnej šťave“ alebo Luncheon meat prípadne Luncheona meat pork. Ľudový názov Lunchmeat prípadne i s dodatkom „hydinový“ nepodliehajú žiadnym pravidlám, a preto ich potravinárske firmy veselo označujú práve týmto názvom, vysvetľujú novinky.cz.
Poďme sa teda pozrieť, čo obsahovali testované výrobky. V 7 z nich základ tvoril hydinový separát t.j. rozomleté kosti, kože resp. to čo zostane z hydiny po tom ako sa pomocou stroja oddelí mäso. To všetko doplnené množstvom vody a koktailu stabilizátorov a zahusťovadiel. Nesmieme zabudnúť ani na obľúbený glutaman sodný, aby sa výrobku pridala vôňa a chuť mäsa. Toho mäsa, ktorý výrobok prakticky neobsahuje.
Najväčší prepadák testu bol výrobok firmy Hamé s.r.o. s názvom Chicken Lunch Meat.Výrobok obsahoval 21,3% mäsa, zvyšok tvoril úctyhodný zoznam 16 rozličných látok, okrem vody a strúhanky stabilizátory a 2 zvýrazňovače chuti. A to všetko za 68 Kč za kilogram.
Veľmi „zaujímavý“ je aj výrobok od producenta Shanghai Mailing Czech s.r.o. s názvom Pork Luncheon Meat. Na obale síce výrobca deklaruje požadovaný 70% obsah mäsa, reálne sa v ňom však nachádzalo 49% mäsa doplnených glutamánom sodným E 621. Doplnené cenou 130 Kč za kilogram.
Do hviezdnej trojice môžeme započítať aj výrobok Luncheon Meat Tulip, od firmy Emco, vyrobený v Dánsku. Namiesto požadovaných 70% mäsa, sa v konzerve nachádzalo iba 18% a zvyšok tvorilo 39% hydinového separátu a 18% bravčového separátu. Na čo sa určite spotrebiteľovi budú zbiehať sliny na jazyku, je najvyššia koncentrácia úlomkov kostí a to 70 na centimeter štvorcový… Výrobok obsahoval aj bravčovú krvnú plazmu a už tradične množstvo látok, medzi inými glutamát sodný. Cena sa pritom vyšplhala až na 225 Kč za kilogram.
Víťazom testu sa stal výrobok firmy Hamé s.r.o Kunovice s názovom Pork Luncheon Meat Retro Edice vyrobený pre spoločnosť Lidl. Výrobok neosahoval žiadny separát, naopak obsahoval 82% bravčového mäsa a to za cenu 75 Kč za kilogram.
Kompletné výsledky testu si môžete potrieť TU.
Katarína Hanzlíková