Poslanec mesta Košice a aktivista Henrich Burdiga odstúpil zo svojej funkcie, dôvodom je despotické riadenie mesta

Poslanec mesta Košice a aktivista Henrich Burdiga odstúpil zo svojej funkcie, dôvodom je despotické riadenie mesta

Košice 27. februára 2020 (HSP/Foto:Facebook)

 

Poslanec mesta Košice a aktivista Henrich Burdiga odstúpil zo svojej funkcie. Informoval o tom aj na sociálnej sieti, kde uviedol, že za predchádzajúci rok stratil nádej a presvedčenie o tom, že so súčasným vedením Košíc je možné realizovať zmeny v prospech tohto mesta

Na snímke Henrich Burdiga a Jaroslav Polaček

“Po dlhej a zrelej úvahe, a z úcty k svojim voličom, som sa v piatok na zasadaní MZ vzdal všetkých svojich politických funkcií vrátane mandátu poslanca mesta. Ďakujem za prejavenú dôveru všetkým, ktorí mi dali svoj hlas, naozaj úprimne ďakujem, vážim si, že ste ma podporovali,” uviedol Burdiga na sociálnej sieti.

Reklama

Burdiga svoje rozhodnutie odstúpiť zo svojej funkcie vysvetlil v rozhovore pre Korzár. Vysvetlil, že so súčasným vedením mesta by to nikam neviedlo. Ako ďalej uviedol, kandidoval s tým, že bude meniť veci k lepšiemu, keď ale po roku zistil, že sa nedokážu pri plnení sľubov posunúť, tak mu odstúpenie prišlo ako korektnosť voči Košičanom.

 

Reklama

Bez podpory

Burdiga, ktorý predtým vystupoval ako aktivista, tiež pre Korzár povedal, že na poslednom mestskom zastupiteľstve sa primátorovi Polačekovi úplne rozpadla podpora.

“Upozorňovali ho všetci naprieč oboma poslaneckými klubmi, že s nami musí prerokovať zásadné veci vopred, nie zámerne ich predkladať na zastupiteľstvo na poslednú chvíľu, keď už poslanci nemajú čas naštudovať si materiály. Začali sa proti tomu stále viac a viac ohradzovať, až to teraz vyvrcholilo, že mu neprešiel kopec vecí. Už pred voľbami vyjadrili aktivisti Polačekovi podporu podmienečne, nebola teda bezvýhradná. Mala trvať, kým sa budú robiť veci, ktoré sme sľúbili občanom. A keď to tak nebude, podporu stratí. Žiaľ, toto sa stalo. Dospelo to až do jeho ničím nepodloženej podozrievavosti a despotizmu pri riadení mesta, čo je neakceptovateľné,” uviedol v rozhovore.

Burdiga nesúhlasí s tým, že by kvôli jeho odchodu boli aktivisti považovaní za nespoľahlivých a tvrdí, že budú v svojej práci pokračovať aj po jeho odchode. Ďalej uviedol, že nikdy nebol kamarátom Polačeka, skôr bol jeho politickým súpútnikom a podporovateľom. Rozhodnutie podporiť ho ako kandidáta na primátora a nepostaviť nikoho za aktivistov, hodnotí s odstupom času ako nešťastné.

 

Reklama

Nominácia Gibódu

Bývalý poslanec popísal v rozhovore aj skúsenosť s primátorom Košíc pri výbere viceprimátora, kedy im nanominoval do klubu Gibódu a urobil z neho viceprimátora, hoci nikdy nebol klubom vnímaný ako ich aktivista, no nakoniec ho prijali pretože dúfali v korektnú spoluprácu.

Žiaľ, Gibóda neriešil záležitosti v prospech nášho klubu. Naše návrhy sa stále odsúvali, stagnovali. Raz tvrdil, že má veľa práce, inokedy, že nemá čas. Kritika a tlak na neho už boli časom enormné, čo napokon viedlo k môjmu návrhu na jeho vylúčenie z klubu. Reakciou nebola sebareflexia, ale pokus Gibódu a Polačeka rozvrátiť klub, čo sa im podarilo a oslabili ho odchodom pätice členov,” uviedol Burdiga .

Burdiga v rozhovore tiež povedal, že ho nepríjemne šokovalo vyjadrenie Polačeka vo volebnú noc, keď už bolo jasné, že vyhral. Vtedy mu mal totiž povedať: “No, práve sa začala nová volebná kampaň.” Toto bol podľa Burdigu moment, keď úplne zmenil predvolebnú rétoriku. “Odrazu som zistil, že jedna vec je, čo je pred voľbami, a úplne iná, čo je po nich.”

 

Reklama

EEI

Na otázku, prečo v čase keď Polaček odmietol podpísať dosplnomocnenie na podpísanie memoranda s EEI, s tým nevyšli na verejnosť a nevytvorili na primátora okamžitý tlak, odpovedal, že to bola asi chyba, ale že sa pokúšal veci vyriešiť prv interne.

“Poslanci nechápali, prečo to blokuje, keď sme na najlepšej ceste, aby sme podpisom memoranda naštartovali proces, ktorým by sme dostali EEI z mesta a odstránili chaotický duálny systém platenia za parkovanie zároveň mestu i tejto firme. Požadovali vysvetlenie, ale on sa len vyhováral, že nevidel finálnu verziu návrhu memoranda. Nebola to pravda, lebo už koncom marca ju dočasná komisia pre urovnanie vzťahov s EEI vzala na vedomie.”

Po tlaku poslancov to primátor nakoniec urobil, ale bolo už neskoro, lebo medzitým súd vydal neodkladné opatrenie v prospech EEI. Rokovania s parkovacou firmou podľa neho najviac nakoniec skomplikoval primátor, ktorý s Gibódom zvolali tlačovku na ktorej začali “kopať” do EEI a vyhrážať sa jej.

 

Burdiga sa v závere rozhovoru vrátil aj k vzťahom mesta s firmou EEI. Podľa jeho slov Polaček nechcel, aby bola zrušená dočasná komisia na urovnanie vzťahov s firmou EEI.

“Lebo keby zostala, mohol by zodpovednosť za svoje prípadné neúspešné výsledky rokovaní s EEI zhodiť na komisiu. Prepáčte, ale keď sa sám od seba ujal rokovaní, a takým spôsobom, ako to urobil, tak po zrušení komisie bude niesť za to plnú zodpovednosť len on sám. Neposkytoval nám žiadne informácie, až na jedno stretnutie, kde zhrnul niekoľko rokovaní s pánom Fellegim do pár viet s obsahom, že sa vlastne na ničom nedohodli. A potom ešte tvrdil, že nás informoval. Ja toto za informovanie nepovažujem,” povedal Burdiga s tým, že ho mrzí, že urovnanie vzťahov s EEI nedotiahli až do úplného konca.

V závere dodal,  že ako poslanec nekončí preto, aby teraz ako aktivista bojoval s Polačekom.

Tatiana Stará

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali