Poslanci začnú rokovať o troch návrhoch zákonov v pôsobnosti rezortu dopravy a výstavby

Poslanci začnú rokovať o troch návrhoch zákonov v pôsobnosti rezortu dopravy a výstavby

Bratislava 13. septembra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Tri návrhy zákonov v pôsobnosti Ministerstva dopravy a výstavby SR prerokujú poslanci Národnej rady SR v úvode štvrtého rokovacieho dňa 49. schôdze. Minister dopravy a výstavby Árpád Érsek uvedie v prvom čítaní návrhy noviel zákonov o energetickej hospodárnosti budov, o autoškolách a o prevádzke vozidiel v cestnej premávke

Na snímke minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek

Hlavným obsahom novely zákona o energetickej hospodárnosti budov je prevzatie európskej smernice z roku 2018. Jej základným cieľom je vytvoriť v Európskej únii udržateľný, konkurencieschopný a bezpečný energetický systém založený na ďalšom znižovaní skleníkových plynov najmenej o 40 % do roku 2030 a o 80 až 95 % do roku 2050 v porovnaní s rokom 1990. Na dosiahnutie tohto cieľa smernica obsahuje opatrenia pre členské štáty, pre investorov v stavebníctve a v energetike zamerané na to, aby energetický systém do roku 2050 dosiahol dlhodobý cieľ energeticky efektívneho a dekarbonizovaného fondu (zníženie emisií skleníkových plynov) všetkých bytových a nebytových budov, verejných i súkromných, keďže ich užívanie spôsobuje až 36 % všetkých emisií oxidu uhličitého (CO2) v EÚ.

Reklama

Novela sa týka opatrení na zvýšenie požiadaviek na energetickú hospodárnosť budov – bytových i nebytových bez ohľadu na ich vlastníkov. Ide o nové a existujúce budovy po ich významnej obnove, ktoré by mali mať takmer nulovú potrebu energie. Hlavným nástrojom na dosiahnutie tohto cieľa smernica zavádza programový dokument Dlhodobá stratégia obnovy fondu budov na roky 2020 až 2050. Základnú povinnosť na vytvorenie a uskutočňovanie tejto stratégie bude mať Ministerstvo dopravy a výstavby SR, ktoré už vypracovalo a postupne realizuje národný plán. Novela zákona má nadobudnúť účinnosť 10. marca 2020.

Cieľom návrhu novely zákona o autoškolách je zlepšiť podnikateľské prostredie pri vykonávaní vodičských kurzov, zvýšiť kvalitu odbornej prípravy žiadateľov o udelenie vodičského oprávnenia a inštruktorov. Zároveň má zabezpečiť kontrolu vodičských kurzov. Pre udelenie oprávnenia na vykonávanie skúšok na získanie a predĺženie platnosti preukazu inštruktora autoškoly budú platiť nové podmienky. Novela s navrhovanou účinnosťou 23. mája 2020 sa bude týkať prevádzkovateľov autoškôl, inštruktorov a zamestnancov Slovenskej komory výcvikových zariadení autoškôl. Zmeny sa dotknú aj žiadateľov o udelenie vodičského oprávnenia a účastníkov doškoľovacích kurzov autoškôl. Výcvik vodičských kurzov v súčasnosti vykonávajú inštruktori autoškôl, ktorí sa vzdelávajú a dopĺňajú si svoje vedomosti a praktické zručnosti z vlastnej iniciatívy. “Doterajšia aplikačná prax však preukázala, že to vzhľadom na zvyšovanie kvality inštruktorov nie je postačujúce. Častá zmena legislatívy v oblasti cestnej dopravy, ako i nové trendy v oblasti výcviku vodičov si vyžadujú, aby inštruktori autoškôl boli preškoľovaní v priebehu ich aktívnej práce na výcviku vodičov a nielen jedenkrát za päť rokov,” uviedol rezort.

Reklama

Novela zákona o prevádzke vozidiel v cestnej premávke má najmä prevziať európske nariadenie o schvaľovaní nových vozidiel z roku 2018. Napríklad, zavedie sa schválenie vozidla s obmedzenou prevádzkou nielen pre podomácky vyrobené poľnohospodárske vozidlá, ale aj pre komerčne vyrábané vozidlá vyrobené pred 1. júlom 2009, ku ktorým bude vydaná tzv. farmárska značka na desať rokov. Pre oprávnené osoby pri technickej a emisnej kontrole sa zavedie možnosť upustenia od sankcie, keď sami do pätnásť dní nahlásia pochybenie svojho technika. Na staniciach technickej kontroly sa nebude môcť používať také zariadenie, ktoré by umožnilo neoprávnené ovplyvnenie meraných údajov a hodnôt, výsledku kontroly. Novela má nadobudnúť účinnosť 1. januára 2020, okrem ustanovení súvisiacich s implementáciou nariadenia s účinnosťou 1. septembra 2020.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

11:10

Rada Európy a Organizácia spojených národov vyzvali Britániu, aby prehodnotila plány na deportácie žiadateľov o azyl do Rwandy, ktoré sa po schválení britským parlamentom pretavia do zákona. Rwanda schválenie naopak privítala.

11:05

Čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi, ktorý je známy svojimi blízkymi vzťahmi s Kremľom, údajne diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu – nekrózu pankreasu. S odvolaním sa na ruský exilový denník Novaja gazeta Európa o tom  informovala agentúra DPA.

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali