Poslanci majú opäť voliť kandidátov na ústavných sudcov

Poslanci majú opäť voliť kandidátov na ústavných sudcov

Bratislava 24. marca 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Viac ako 100-bodový program čaká poslancov Národnej rady SR na schôdzi, ktorá sa začne v utorok (26. 3.) popoludní. Jedným z najočakávanejších je voľba kandidátov na ústavných sudcov. Voliť by poslanci mali podľa návrhu programu 3. apríla podvečer

Ilustračné foto

Pri prvom hlasovaní nikoho nezvolili, a tak sú aktuálne na Ústavnom súde iba štyria sudcovia z 13. O voľbe má hovoriť Koaličná rada, vládne strany sa zatiaľ nedohodli. Poslanci majú zvoliť 18 kandidátov, z ktorých má prezident SR vybrať deväť nových ústavných sudcov.

Reklama

V úvode schôdze dôjde aj k zmene v zložení parlamentu. Michal Bagačka zo Smeru-SD sa totiž stal štátnym tajomníkom ministerstva vnútra, a tak zo snemovne odchádza. Nahradiť ho má Milan Mojš.

Plénum má opätovne rozhodnúť o zákone o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami, keďže prezident SR Andrej Kiska ho vetoval. Právna norma zavádza aj tzv. generálnu klauzulu neprimeranej podmienky, ktorej porušenie bude sankcionovateľné.

Reklama

Na programe je aj definitívne hlasovanie o ústavnom zastropovaní dôchodkového veku. Poslanci ho už niekoľkokrát presunuli. Ústavou SR má byť garantované aj ustanovenie o minimálnej mzde a zakotvené v nej majú byť aj základné piliere dôchodkového zabezpečenia. Na zmenu Ústavy SR je potrebná ústavná väčšina hlasov (aspoň 90), Smer-SD teda potrebuje aj hlasy opozície.

Poslanci majú tiež schvaľovať zmeny v zákone o pedagogických zamestnancoch. Právna norma má postupne zrušiť súčasný kreditový príplatok a nahradiť ho príplatkom za profesijný rozvoj. Meniť sa má aj tlačový zákon. Smer-SD v novele presadzuje opätovné zavedenie práva na odpoveď pre politikov. Plénum má tiež rozhodnúť o novele zákona, ktorou chce ministerstvo obrany zamedziť zneužívaniu vojenských uniforiem a označenia Ozbrojených síl SR.

Snemovňa by mala hovoriť ďalej o opatreniach, ktoré Slovenskú republiku pripravia na brexit a minimalizujú aspoň niektoré, bezprostredne hroziace negatívne dosahy. Vláda navrhuje, aby ich parlament prijal v zrýchlenom režime. Opozícia zas aj v súvislosti s brexitom prichádza so zmenou zákona o občianstve. Chce ňou zabezpečiť, aby už občania SR neprichádzali o slovenský pas pre prijatie cudzieho štátneho občianstva.

Ministerstvo vnútra navrhuje zvýšiť výsluhové, vdovské či invalidné dôchodky policajtov a vojakov. Má ísť o nový model valorizácie. Plénum má na programe aj návrh týkajúci sa výberu kandidátov na funkciu európskeho prokurátora. Malo by sa vypustiť vekové obmedzenie 40 rokov.

Rokovať má zároveň o návrhu na zvýšenie príplatku k dôchodkom politickým väzňom, čo navrhuje SNS. Poslanci všetkých koaličných strán zas presadzujú zmeny v zákone o vysokých školách, vďaka ktorým by verejné vysoké školy mohli vytvárať konzorciá. Smer-SD zas navrhuje, aby vydanie nových dokladov po zmene priezviska po uzavretí manželstva bolo oslobodené od správnych poplatkov.

Reklama

Poslanci SNS predložili sériu noviel zákonov, ktorými chcú znížiť viaceré dane, zrušiť koncesionárske poplatky pre seniorov, či upraviť podmienku na poskytovanie stimulov na výskum a vývoj.

O zmenách a ďalších sporných otázkach má rokovať ešte Koaličná rada, ktorá sa má konať v utorok. Jednou z problematických záležitostí je aj Dohoda o obrannej spolupráci s USA. V koalícii sa pre viaceré spory spomína aj možnosť predčasných volieb.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali