Poľský minister zahraničia: Fajčíme Američanov, ako posledného frajera

Poľský minister zahraničia: Fajčíme Američanov, ako posledného frajera

Varšava 23. júna 2014 (HSP/KP/TASR/Foto:TASR)

 

Poľská tlač priniesla fragmenty odposluchu dôležitých poľských politikov so škandalóznym obsahom

V Poľsku sa rozhorieva škandál, ktorý môže stáť ministra zahraničných vecí Radoslawa Sikorskeho kariéru. Populárny poľský týždenník Wprost, ktorý má vyjsť dnes, v pondelok 23. júna, má priniesť ďalšie informácie z odpočutého rozhovoru Radoslawa Sikorskeho s exministrom financií Jacekom Rostowskym a exministrom dopravy výstavby a námorného hospodárstva Slawomirom Nowakom. Počas tohoto rozhovoru súčasný minister zahraničia ostro kritizoval kamarátenie sa Poľska s USA.

Reklama
Americký minister zahraničných vecí John Kerry (vpravo) a jeho poľský rezortný kolega Radoslaw Sikorski

Sikorski dnes vyhlásil, že za tajnými nahrávkami súkromných rozhovorov jeho a ďalších činiteľov, ktorých únik uvrhol vládu do krízy, stojí skupina organizovaného zločinu. Dôkaz o svojich tvrdeniach však nepredložil.

To, že je Poľsko najvernejším partnerom Američanov vo východnej Európe už dávno nie je tajomstvom. USA realizujú svoju antiruskú politiku na Ukrajine, pričom sa do značnej miery spoliehajú práve na Poľsko. Poľsko tiež, pre Washington, vykonáva istý druh dozoru nad pobaltskými krajinami a Ukrajinou. Mnohí experti si myslia, že aj snahy destabilizovať režim Alexandra Lukašenka USA realizujú hlavne prostredníctvom Poľska. Okrem toho, Poľsko je často používané Washingtonom ako protiváha Nemecka a Francúzska vo vnútri Európskej únie.

Reklama

A bol to práve Sikorský, kto bol spolu s ministrami zahraničia Nemecka a Francúzska garantom podpísania a splnenia dohôd Viktora Janukoviča s ukrajinskej opozície, ktoré podpísali 19. februára tohto roku v Kyjeve. Ako sa ukázalo, garantom krehkým, ale mazaným …

Čo je teda v odpočutom zázname, ktorý publikuje Wprost?

V súkromnom rozhovore Sikorský vyjadril názor, že zahraničná politika, ktorú robí premiér Poľska Donald Tusk a minister obrany Tomasz Siemoniak je chybou a poľsko-americké partnerstvo “nanič”. Táto spolupráca je pre Poľskou zlou, pretože vyvoláva “falošný pocit bezpečia”. Pričom minister zahraničia občas prechádza k šťavnatým “nediplomatickým” vyjadreniam:

“Je to na hovno, my sa naťahujeme s Nemcami a Francúzmi, ale Američanov fajčíme, ako keby to bol posledný frajer. Problém Poľska je v tom, že nemáme národnú hrdosť a máme nízke sebavedomie. Také doritilezectvo.

Mnohí poľskí politológovia sa obávajú, že škandál z odposluchom bude znamenať koniec kariéry súčasného ministra zahraničia Sikorského.

Reklama

V podstate povedal pravdu. Nevykrúcal sa a v Poľsku s ním mnohí budú súhlasiť. Vo Washingtone? Ťažko …

Ale najzaujímavejšie na tejto historke je to, že je z nej jasné, že poľskí politici, vládni činitelia, si veľmi dobre uvedomujú jednostrannosť svojej zahraničnej politiky. Ale urobiť s tým už nič nevedia. To či s “veľkým šéfom” spoza oceánu alebo bez neho, to už dnes nie je otázkou dňa.

 

Ďalšia tajná nahrávka politikov

Na ďalšej tajnej nahrávke bývalý minister hovorí, že vládnuca strana vyrovnala dlhy konkurenčného kandidáta, aby sa stiahol z prezidentských volieb v roku 2005.

Reklama

Wprost zverejnil v nedeľu na svojej webovej stránke úryvky z rozhovoru, ktorý podľa neho viedli v reštaurácii bývalý minister dopravy a výstavby Slawomir Nowak a Dariusz Zawadka, niekdajší veliteľ armádnych špeciálnych jednotiek a terajší zástupca šéfa štátnej spoločnosti PERN, prevádzkujúcej ropovody.

Obaja hovorili o prezidentských voľbách v roku 2005, v ktorých popredný kardiochirurg Zbigniew Religa oznámil kandidatúru, neskôr ju však stiahol a podporil Tuska.

“V roku 2005, pamätám si, sme prevzali jeho dlhy, aby sa stiahol,” povedal podľa správy Nowak s tým, že volebný štáb Religu narobil “strašné” dlhy. “On potom podporil Donalda, že? No, práve preto, že sme zaplatili jeho dlhy.”

Tusk prehral voľby v druhom kole v súboji s Lechom Kaczynským, ktorý bol prezidentom do úmrtia pri havárii lietadla v roku 2010. Tusk sa stal premiérom v roku 2007 po víťazstve svojej Občianskej platformy (PO) v parlamentných voľbách.

Nowak sa k záležitosti zatiaľ nevyjadril. Religa zomrel v roku 2009. Zawadka v e-maile pre Reuters uviedol, že podal oznámenie na prokuratúru, že bol obeťou nelegálneho odpočúvania. Prokuratúra podľa neho už prípad vyšetruje a on sa k nemu nemôže vyjadrovať, pokým nebude toto konanie uzavreté.

Hovorca varšavskej prokuratúry vyšetrovanie potvrdil.

Tuskova vláda už čelí výzvam opozície na odstúpenie a predčasné voľby po tom, ako Wprost minulý víkend zverejnil tajne nahratý rozhovor medzi guvernérom centrálnej banky Marekom Belkom a ministrom vnútra Bartlomiejom Sienkiewiczom, v ktorom hovorili o tom, ako môže centrálna banka, ktorá by mala byť nezávislou, pomôcť vláde zabrániť volebnej porážke.

Belka a Sienkiewicz tvrdia, že ich vyjadrenia boli vytrhnuté z kontextu, že neporušili žiaden zákon a že hovorili len o hypotetických scenároch, ktoré neboli realizované.

Tusk označil odpočúvanie štátnych predstaviteľov za pokus o prevrat. Nie je jasné, kto stojí za nahrávkami, ani prečo ich zverejňujú teraz. Ich autentickosť dosiaľ nikto nespochybnil.

Nowak, ktorý viedol mediálnu kampaň Tuska pred voľbami v roku 2005, odstúpil z ministerského postu vlani v novembri. Prokuratúra vtedy oznámila, že ho vyšetruje, pretože jeho majetkové priznanie neobsahovalo všetky položky, ktoré podľa zákona malo. Nowaka odvtedy obžalovali a v súčasnosti prebieha proces.

Reklama

ad

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali