Šok pre poľskú verejnosť a médiá. Ukrajinskí radikáli zbili poľských futbalových fanúšikov v Kyjeve

Šok pre poľskú verejnosť a médiá. Ukrajinskí radikáli zbili poľských futbalových fanúšikov v Kyjeve

Kyjev, Varšava  24. augusta 2015 (HSP/Foto:TASR-Radovan Stoklasa)

 

V Poľsku to poriadne vrie: verejnosť a médiá sú nahnevané na ukrajinských radikálov, ktorí vyprovokovali množstvo bitiek s poľskými futbalovými fanúšikmi v Kyjeve a zbili mnohých Poliakov. Panuje rozhorčenie: takto vítali poľských občanov v “bratskom” Kyjeve!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Táto epizóda sa momentálne v poľských médiách a na sociálnych sieťach stala témou číslo jeden. Mnohí Poliaci sú, mierne povedané, nahnevaní tým, ako Poliakov privítali v slobodnom a demokratickom Kyjeve, hlavnom meste proeurópsky orientovanej a tlačiacej sa do Európskej únie Ukrajiny.

Reklama

Viacerí analytici, novinári, ako aj bežní občania kritizujú poľskú vládu, ktorá ochotne finančne pomáha ukrajinskému režimu v tom čase, keď Ukrajinci takto “majú radi” Poliakov. Niektorí kategoricky tvrdia, že medzi Poliakmi a Ukrajincami stále existuje tisícročná priepasť, ktorú sa nikdy nepodarí prekonať.

Čo sa vlastne stalo? Pred, počas a po futbalovom stretnutí Európskej ligy medzi futbalovými klubmi Zarja Luhansk (Ukrajina) a Légia Varšava (Poľsko), ktorý sa uskutočnil v Kyjeve a skončil sa víťazstvom hostí z Poľska 0:1, došlo medzi fanúšikmi ukrajinského a poľského klubu k viacerým bitkám. Ukrajinské médiá, samozrejme, zo všetkého obviňujú fanúšikov hostí. Tvrdia, že sa Poliaci správali povýšenecky, provokovali domácich a vykrikovali, že Ľvov je poľské mesto.

Reklama

Poliaci naopak tvrdia, že všetky bitky zapríčinili ukrajinskí futbaloví ultras a radikáli z Pravého sektora. Svedkovia z Poľska, ktorí boli na zápase, vysvetľovali, že v radoch Ukrajincov prakticky neboli priaznivci Zarji Luhansk, ale radikálni fanúšikovia Dinama Kyjev a Dnepru Dnepropetrovsk, ako aj nacionalisti a banderovci. A práve priaznivci iných ukrajinských futbalových klubov a radikáli zapríčinili všetky bitky s Poliakmi.

Prečo sa tento zápas nekonal na domácom štadióne v Luhansku? Asi to netreba ani vysvetľovať. Ešte prednedávnom Zajra Luhansk svoje domáce stretnutia hrával na štadióne Avangard v Luhansku, ktorý bol vybudovaný v r. 1951 a má kapacitu 22 288 miest. Kvôli vojnovému konfliktu sa Zarja Luhansk presťahoval do Zaporožja a svoje domáce zápasy v majstrovstvách Ukrajiny hráva na štadióne Slavutič Arena. Našim čitateľom pripomenieme, že aj donecký Šachtar už dávnejšie nesídli a domáce zápasy nehrá v Donecku, ale vo Ľvove, v domácom stánku klubu Karpaty Ľvov.

Kvalifikačné stretnutie Európskej ligy sa odohrali na centrálnom štadióne v Kyjeve, ktorý zodpovedá medzinárodným štandardom. Ibaže chovanie sa ukrajinských fanúšikov medzinárodným štandardom zjavne nezodpovedalo. Všetko sa začalo už pred kvalifikačným stretnutím. Ukrajinskí radikáli prenasledovali poľských fanúšikov po celom meste a vyvolávali bitky všade, kde natrafili na Poliakov – v kaviarňach, na námestiach, v uliciach Kyjeva. Mnohí priateľov z Európy prišli „privítať“ už na hlavnú železničnú stanicu v Kyjeve.

A privítanie bolo skutočne horúce…

Poľskí fanúšikovia tvrdili, že ukrajinskí radikáli stále provokovali, vyvolávali bitky, snažili sa napádať na Poliakov, keď ich bolo mnohonásobne viac a popritom ukrajinská polícia bola mimoriadne mierumilovná a nečinná a keď zakročila, tak zbila Poliakov, ktorí sa iba bránili pred útočiacimi ukrajinskými chuligánmi. Poliakov najviac mrzeli dve veci: nechápali, prečo ich napádali v “bratskom” Kyjeve”, a boli zúfalí, keď jedného, dvoch Poliakov napádalo hneď 10 -20 “odvážnych” Ukrajincov.

Reklama

Poliaci nezostali Ukrajincom nič dlžní a svoj hnev si podobným “pekným privítaním v slobodnej, demokratickej a priateľskej“ Ukrajine vyliali na štadióne, keď svorne vykrikovali nadávky na ukrajinského národného hrdinu Stepana Banderu a jeho priaznivcov a “učeníkov”.

Občas, aby im ukrajinskí fanúšikovia lepšie rozumeli, používali aj známe ruské slovo zložené z troch písmen, zhmotňujúce mužský pohlavný orgán…

Po futbalovom stretnutí ukrajinskí fanúšikovia mali o jeden dôvod viac, aby vyprovokovali ďalšie bitky: domáci prehrali 0:1. Aj po stretnutí došlo k niekoľkým šarvátkam, ktoré vyprovokovali ukrajinskí radikáli v čase, kedy Poliaci sa už iba snažili dostať do vlaku a odcestovať z “pohostinného a prívetivého” Kyjeva domov.

Tomuto incidentu sa, pochopiteľne, venovali všetky poľské médiá a asi najviac Gazeta Wyborcza a portál Gazeta.pl, ktoré sú súčasťou mediálneho holdingu Agora. Poľskí novinári si nedávali servítku pred ústa. V niektorých médiách sa objavili aj dosť radikálne výroky, ako napríklad: “Kyjevský incident nás donútil uvedomiť si, že Rusko je pre nás oveľa bližšie ako divoká Ukrajina. Ukrajina sa snaží dostať do Európy, ale správa sa ako barbar. To sú ázijské praktiky, a preto sú Rusi oveľa väčší Európania ako Ázijci – Ukrajinci. Bolo by im treba zatvoriť cestu do Európy…”

Riaditeľ komunikačného strediska poľského klubu Légia Varšava Sewerin Dmovski napísal, že ukrajinskí ultras vyvolávali bitky ešte niekoľko hodín pred začiatkom stretnutia: “Jednoducho nás všade napádali ukrajinskí radikáli. Stále v uliciach Kyjeva poľovali na našich fanúšikov. Zbili dvoch poľských novinárov. Mnohí naši fanúšikovia nemohli dlhší čas opustiť hotel, pretože dole na nich čakali ozbrojení ukrajinskí radikáli.”

Reklama

“Pozor. Všimnite si! Ukrajinské médiá obvinili Poliakov, že vyprovokovali bitky s Ukrajincami. Je to presne taká istá pravda, ako to, že Rusi napadli Doneck, Luhansk a Kyjev! Ako aj v prípade vojny na juhovýchode Ukrajiny, domáce médiá vykresľujú svojich ako nevinných anjelov. Ale už vieme, kde je pravda. Naši fanúšikovia ešte mali to šťastie, že ukrajinskí radikáli nepoužili sekery a vidly, ako to bolo počas masakru vo Volyni,” reaguje istý Poliak na sociálnej sieti.

Pod reportážami v Gazete Wyborczej a na portáli Gazetá.pl mnohí poľskí čitatelia zverejnili svoje komentáre a postoje. „Zasa som sa presvedčil, že ukrajinské médiá “vždy hovoria pravdu.” Presne ako v konflikte na Donbase sú vinní “bojovníci Putina”, tak aj v bitkách v Kyjeve sú vinní naši fanúšikovia,” poznamenáva jeden z čitateľov.

Mnohí v tejto súvislosti si zasa spomenuli na Volynský masaker počas druhej svetovej vojny: “Pamätajte si na Volynský masaker – nedovolíme, aby sa banderovci rozmáhali!”,”Na štadióne Ukrajinci kričali ako aj predtým: “Treba rezať Poliakov!”, “Nezabudneme: 120 tisíc detí, žien a starcov nám zabili banderovci,” UPA, Bandera, Porošenko – sú to všetko nepriatelia Poliakov. Ak by Porošenko mal možnosť, určite by zopakoval Volyň. Potvrdzuje to dnešné oslavovanie banderovcov a ukrajinských hrdlorezov. Iba Rusko nás môže ochrániť pred Ukrajincami…”

Niektorí komentátori sa pohrali s názvom prvého ukrajinského teritória spred takmer 500 rokov – Zaporožská seč. Poľskí čitatelia slovo “seč” v poľskom variante „sicz“ parafrázovali so slovom “dzicz”, čo je v poľštine – “divá zver, divoch”. Mnohým čitateľom sa nepáči ukrajinská mentalita. “A títo by sa chceli dostať do Európy! Na Ukrajine ešte veľmi dlho bude panovať ázijská mentalita,”, „Čo to majú za mentalitu? V typicky ukrajinskom štýle napádali našich fanúšikov – viacerí prepadávali jedného, bezbranného. Ako vždy…”

Čitatelia komentujú aj postoj vlády a poľských politikov k Ukrajine: “A naša vláda sa im snaží pomáhať! Možno aspoň teraz zbadá, aký vzťah k nám majú na Ukrajine. Naša vláda by sa mala zamyslieť: treba tu prijímať “bratov” z Ukrajiny alebo lepšie by bolo uzatvoriť hranice a urobiť tak niečo užitočné pre vlastnú krajinu. Určite by sa potom v Poľsku lepšie dýchalo…” “Ukrajinci zasa ukázali, ako majú radi poľských kamarátov. Komorowski ich stále podporuje a posiela im peniaze. Mal by s tým prestať: Ukrajinci zasa ukázali svoju povahu a to, ako nás majú radi…”

Drvivá väčšina komentárov bola v podobnom duchu, ako to popísal jeden z čitateľov: “Ukrajinci sa nikdy nesprávali priateľsky voči Poľsku. Iba naši hlupáci politici, ako obvykle, sa nás snažia presvedčiť, že existuje akési poľsko-ukrajinské priateľstvo. Ale obhajujú iba vlastné záujmy. Nie sú to záujmy poľského ľudu.”

Eugen Rusnák

 

Videá si môžete pozrieť tu:

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

Nicolas Maduro
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro
06:45

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku. Informovala agentúra AFP.

06:35

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá. Ide o jednu z najhorších epizód, ktoré zasiahli krajinu od roku 2018, oznámili odborníci.

06:30

Francúzska polícia zadržala v utorok ôsmich mužov v rámci vyšetrovania financovania Strany kurdských pracujúcich (PKK). Turecko, USA aj Európska únia ju označili za teroristickú organizáciu.

Zadržaní muži sú podozriví z prípravy a financovania teroristických útokov a zo sprisahania s cieľom vylákať prostriedky na financovanie organizácie v rokoch 2020 až 2024, uviedla francúzska protiteroristická prokuratúra PNAT.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali