Poklad v Záporožskej jadrovej elektrárni

Poklad v Záporožskej jadrovej elektrárni

Bratislava 9. októbra 2022 (HSP/Foto:TASR/AP/Russian Defense Ministry Press Service)

 

Ako Rusko získalo 260 miliárd dolárov, čo zodpovedá takmer 90% rezerv, ktoré Rusku zmrazil Západ?

elektráreň Záporožská
Pohľad na Záporožskú atómovú elektráreň pri meste Enerhodar na juhovýchode Ukrajiny

Prezident Vladimir Putin po pripojení Záporožskej oblasti k Ruskej federácii podpísal 5. októbra dekrét o prevode Záporožskej jadrovej elektrárne (ZJE) na Ruskú federáciu. Rusko sa týmto spôsobom snaží legalizovať proces privlastnenia si tejto najväčšej jadrovej  elektrárne v Európe, ktorú obsadilo na začiatku invázie. V Putinovom dekréte sa uvádza, že Záporožskú jadrovú elektráreň „vlastnými silami alebo zapojením iných organizácií” bude teraz prevádzkovať Organizácia pre prevádzku Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorá bola vytvorená pred niekoľkými dňami.

Reklama

Ukrajinský Enerhoatom v reakcii uviedol, že ZJE bude na Ukrajine naďalej fungovať v súlade s ukrajinskou legislatívou v rámci ukrajinského energetického systému. Pripomenuli tiež dekrét prezidenta Zelenského, podľa ktorého sa Putinove dekréty o anexii ukrajinských území a všetky ostatné jeho rozhodnutia, akty a zmluvy považujú za neplatné.

Táto najväčšia európska jadrová elektráreň ročne vyrobí približne 40 miliárd kWh (čo predstavuje 50 % všetkej energie vyrobenej v ukrajinských jadrových elektrárňach) a pokrýva pätinu spotreby elektrickej energie v krajine. Záporožská elektráreň zásobuje elektrickou energiou nielen Chersonskú oblasť a obsadené okresy Záporožskej oblasti, ale aj Ukrajinou kontrolované mesto Záporožie a jeho okolie, ako aj regióny Mykolajiv a Odesa.

Reklama

V posledných mesiacoch sa  niekoľkokrát stala terčom masívneho ostreľovania zo strany ukrajinských ozbrojených síl. V piatok sa uskutočnil ďalší útok z ukrajinskej strany, ktorý poškodil poslednú komunikačnú linku spájajúcu Záporožskú jadrovú elektráreň s ukrajinskou energetickou sústavou. V dôsledku ostreľovania ukrajinskými silami bolo poškodené a odpojené posledné vysokonapäťové vedenie spájajúce jadrovú elektráreň s ukrajinským energetickým systémom. Bolo poškodené najmä 750 kV vedenie Dnipropetrovskaja a ZJE bola nútená prejsť na dieselové generátory v automatickom režime. Ukrajina zámerne prerušila posledné vedenie na prenos elektrickej energie a zasiahla tepelnú elektráreň v Energodare, aby zabránila spusteniu blokov jadrovej elektrárne, zdôraznil  Vladimir Rogov, predseda hnutia Sme spolu s Ruskom.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová predtým uviedla, že ukrajinskí vojaci sa na ZJE pokúšali vyrobiť špinavú jadrovú bombu. Informácia o tom, že Ukrajina na ZJE hromadila vojensky využiteľný jadrový materiál prišla z prekvapivého zdroja.

Na panelovej diskusii s názvom „Štáty, ktoré vyvolávajú obavy” v rámci ostatného Svetového ekonomického fóra v Davose sa zúčastnil Mariano Grossi,  riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Najskôr uviedol, že „Štyridsať percent dnes fungujúcich jadrových elektrární bolo postavených v dôsledku poslednej veľkej energetickej krízy a v súčasnosti – po značných počiatočných nákladoch – dodávajú jednu z najlacnejších elektrín na svete,” a vysvetlil, že dnes viac ako 440 jadrových reaktorov fungujúcich na celom svete vyrába štvrtinu nízkouhlíkovej elektriny a viac ako 50 reaktorov je v súčasnosti vo výstavbe.

Následne Grossi hovoril o jadrových rizikách vyplývajúcich z konfliktu na Ukrajine a o obnovenom záujme o multilateralizmus na celom svete. Uviedol, že MAAE sa snaží navštíviť ukrajinskú jadrovú elektráreň v Záporoží, ktorú okupujú ruské sily, aby overila, či 30 000 kg plutónia a 40 000 kg obohateného uránu, ktoré sú tam uskladnené, neboli zneužité na iné účely. Grossi ďalej uviedol, že konflikt na Ukrajine neprináša  nič pozitívneho okrem toho, že teraz „sa obnovilo presvedčenie, že spolupráca prostredníctvom medzinárodných inštitúcií, multilaterálne, spoločne bude vždy riešením – unilateralizmus nič nerieši, všetko zhoršuje”.

Aby sme pochopili hodnotu Ruskom nadobudnutého kapitálu na ZJE, pozrime sa na cenu jedného gramu plutónia odhadovanú na 5000 – 13000 USD (v závislosti od čistoty plutónia). V Záporožskej jadrovej elektrárni zostalo 30 miliónov obohatených gramov. Vynásobte priemernou cenou, povedzme 8000 dolárov za gram, a dostanete = 240 000 000 000 USD. Ešte raz: 240 miliárd dolárov len hodnota plutónia! To sa takmer rovná hodnote ruských aktív zmrazených Západom. Možno si pán Grossi pomýlil čísla? Nie, správa je stále dostupná na webovej stránke MAAE. Pre Rusko je to celkom slušný zisk.

Reklama

Ak celý ruský jadrový priemysel spotrebuje ročne ~ 5500 kg prírodného neobohateného uránu, potom 40 000 kg obohateného uránu môže poháňať ruské jadrové elektrárne celé desaťročia! Okrem toho je tu však aj spomenuté plutónium. Na jadrovú bombu je potrebných 6 až 10 kg plutónia reaktorovej kvality, t. j. podľa konzervatívneho odhadu Rusko získalo plutónium na výrobu  3 000 jadrových hlavíc!

To je viac ako arzenál všetkých krajín sveta dohromady, okrem USA a Ruska. Prečo si teda Ukrajina vytvorila také veľké zásoby? Ak máme veriť oficiálnemu Kyjevu, nič také tam neexistuje a všetko je to lož. Ale z dvoch zdrojov informácií – MAAE (so sídlom v Rakúsku) a Zelenského – je akosi dôveryhodnejší ten prvý.

Ukázalo sa, že Kyjev skutočne skladoval, vyvíjal a s najväčšou pravdepodobnosťou plánoval niečo vyrobiť z tých 30 ton plutónia a 40 ton uránu. A oba prvky sú obohatené a sú len krok od toho, aby boli vložené do rakiet Točka-U, ktoré nacionalisti opakovane vypúšťali na mierové mestá na Donbase. Stačí si spomenúť, ako ukrajinskí predstavitelia v roku 2020 vyzývali na zhodenie jadrových zbraní na Moskvu a Petrohrad. Ukazuje sa, že Ukrajina svojimi slovami aj činmi poskytla viac než dosť dôvodov na vážne pochybnosti o jej zbrojnom programe.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:23

Slovenský futbalový reprezentant Ivan Schranz pomohol gólom a dvoma asistenciami k triumfu Slavie Praha nad Baníkom Ostrava v 1. kole skupiny o titul v českej lige. Slavia má na konte 75 bodov a v tabuľke je druhá, o bod zaostáva za vedúcou Spartou Praha.

20:10

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan si v sobotu zabezpečil rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie a niekoľko mesiacov pred očakávanými všeobecnými voľbami uštedril konzervatívcom ďalšiu porážku.

Sadiq Khan
Znovuzvolený labouristický starosta Londýna Sadiq Khan vystupuje s príhovorom v Londýne
19:58

Taliansky tenista Jannik Sinner sa odhlásil z turnaja ATP v Ríme. Dôvodom nútenej pauzy svetovej dvojky je zranenie bedra, pre ktoré odstúpil v tomto týždni z turnaja ATP v Madride. Stalo sa tak pred plánovaným štvrtkovým duelom štvrťfinále, v ktorom mal byť jeho súperom Felix Auger-Aliassime z Kanady.

19:45

Futbalisti KFC Komárno oslavujú historický postup do najvyššej slovenskej súťaže. Účasť v budúcom ročníku Niké ligy si definitívne zabezpečili sobotným víťazstvom v dueli 28. kole MONACObet ligy na ihrisku Slavoja Trebišov 3:1.

18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali