Pohľad do minulosti: 17. októbra udelili Matke Tereze Nobelovu cenu za mier, narodil sa americký rapper Eminem

Pohľad do minulosti: 17. októbra udelili Matke Tereze Nobelovu cenu za mier, narodil sa americký rapper Eminem

Bratislava 17. októbra 2018 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Chris Pizzello)

 

17. októbra
Medzinárodný deň za odstránenie chudoby

Narodenia

Reklama

1915 – narodil sa americký spisovateľ a dramatik Arthur Miller. Autor spoločensko-kritických hier, napríklad drámy Smrť obchodného cestujúceho o krachu amerického sna. Na „hony na čarodejnice” v 50. rokoch reagoval drámou Čarodejnice zo Salemu. Autor scenára filmu Mustangy, v ktorom hrala jeho vtedajšia manželka, herečka Marilyn Monroe. Ďalšie hry: Po páde, Incident vo Vichy, Cena. Zomrel v roku 2005.

Na kombosnímke Matka Teraza a americký rapper Eminem

1918 – narodila sa americká herečka a tanečnica Rita Hayworth, vl. m. Margarita Carmen Cansino, ktorá bola jednou z najväčších hollywoodskych hviezd 40. rokov minulého storočia. Účinkovala napríklad vo filmoch Nikdy nezbohatneš, Krajšia ako sen, Modelka, Gilda, Salome a i. Po boku svojho vtedajšieho manžela Orsona Wellesa si zahrala v jeho filme Dáma zo Šanghaja. Zomrela v roku 1987.

Reklama

1920 – narodil sa český herec Rudolf Hrušínský. Dlhoročný člen Národného divadla v Prahe. Filmy: Cesta do hlubin študákovy duše, Dobrý voják Švejk, Poslušně hlásím, Vyšší princip, Rozmarné léto, Spalovač mrtvol, Skřivánci na niti, Dým bramborové natě, Adéla ještě nevečeřela, Kulový blesk, Zlatí úhoři, Lásky mezi kapkami deště, Postřižiny, Tajemství hradu v Karpatech, Pozor, vizita!, Buldoci a třešně, Tři veteráni, Slavnosti sněženek, Zastihla mě noc, Vesničko má středisková, Smrt krásných srnců, Tichá bolest, Svědek umírajícího času, Obecná škola. Zomrel v roku 1994.

1947 – narodil sa český herec Karel Heřmánek. Vyštudoval Janáčkovu akadémiu múzických umení v Brne a pôsobil v Divadle na provázku, v Činohernom divadle v Ústí nad Labem, v pražskom Divadle Na zábradlí. V súčasnosti vedie súkromné Divadlo Bez zábradlí. Pravidelne spolupracuje s filmom a televíziou, napríklad Fešák Hubert, Dobré světlo, Smrt krásných srnců, Co teď a co potom?, Zámek v Čechách, O zvířatech a lidech, Díky za každé nové ráno, Kolja, Bumerang, Hurá na medvěda, Černí baroni, Příběhy obyčajného šílenství, Revival, Dědictví aneb Kurvaseneříká, Lovci a oběti.

1960 – narodil sa americký režisér a choreograf Rob Marshall. Na konte má päť nominácií na divadelné ceny Tony a získal štyri televízne ceny Primetime Emmy. Réžia muzikálu Chicago mu v roku 2003 vyniesla nominácie na Oscara i Zlatý glóbus, pričom snímka získala šesť cien americkej Akadémie filmových umení a vied vrátane trofeje pre najlepší film. Známy je tiež ako režisér filmov Gejša, Nine, Piráti Karibiku 4: V neznámych vodách alebo Príbehy z lesov.

1966 – narodil sa anglický herec, scenárista a spisovateľ Mark Gatiss. Medzinárodne známy je najmä ako spolutvorca úspešného moderného seriálového spracovania príbehov detektíva Sherlocka Holmesa s Benedictom Cumberbatchom v titulnej úlohe. Na seriáli Sherlock, ktorý mu v roku 2011 vyniesol televíznu cenu BAFTA a v roku 2016 aj Primetime Emmy, sa podieľa ako scenárista, producent a stvárňuje v ňom Mycrofta Holmesa. Známy je tiež ako jeden zo scenáristov kultového sci-fi seriálu Doctor Who (Pán času), v ktorom si tiež aj zahral. Ako scenárista spolupracoval i na sérii filmov o detektívovi Poirotovi s Davidom Suchetom v hlavnej úlohe. Je členom komediálnej skupiny The League of Gentlemen.

1969 – narodil sa haitsko-americký rapper a hudobník Wyclef Jean. Začínal v skupine Fugees, neskôr sa vydal na sólovú dráhu. Venuje sa aj politike, v roku 2010 sa uchádzal o post prezidenta Haiti, no volebná komisia jeho účasť zamietla a neskôr sa kandidatúry sám vzdal. Z diskografie: The Carnival, The Ecleftic: 2 Sides II A Book, Masquerade, The Preacher’s Son, Welcome to Haiti: Creole 101, Carnival Vol. II: Memoirs of an Immigrant, From the Hut, To the Projects, To the Mansion, Carnival III: The Fall and Rise of a Refugee.

Reklama

1972 – narodil sa americký rapper Eminem, vl. m. Marshall Bruce Mathers III. Debutoval v roku 1996 albumom Infinite, ktorý mu však nepriniesol úspech. Známym sa stal až o tri roky neskôr po vydaní The Slim Shady LP, ktorý obsahoval hity My Name Is a Role Model. Nasledovali nahrávky The Marshall Mathers LP, The Eminem Show, Encore, Relapse, Recovery, The Marshall Mathers LP 2, Revival a Kamikaze. Okrem toho je členom formácií D12 a Bad Meets Evil – s D12 má na konte štúdiovky Devil’s Night a D12 World, s Bad Meets Evil zas EP Hell: The Sequel. Je držiteľom 15 cien Grammy a v roku 2003 získal Oscara v kategórii Najlepšia pôvodná filmová pieseň za skladbu Lose Yourself zo snímky 8. míľa, v ktorej si aj zahral.

1974 – narodil sa anglický herec Matthew Macfadyen. Známy je najmä ako pán Darcy z adaptácie románu Pýcha a predsudok Jane Austen. V rokoch 2002 až 2011 stvárňoval Toma Quinna v seriáli MI5 a v rokoch 2012 až 2016 účinkoval ako detektív inšpektor Edmund Reid v mysterióznom krimi seriáli Ripper Street. Predstavil sa aj v miniseriáli Malá Dorritka, sériách Criminal Justice, Piliere Zeme, Any Human Heart alebo Boj o moc, minisérii Rodinné sídlo či filmoch Enigma, Horšie ako smrť, Duel Frost/Nixon, Robin Hood, Traja mušketieri, Anna Karenina alebo Stratený v Karastane.

1983 – narodila sa anglická herečka Felicity Jones, celým menom Felicity Rose Hadley Jones. Ako 12-ročná si zahrala v televíznom filme Treasure Seekers a v rokoch 1998 – 1999 účinkovala v seriáli Nezbedná bosorka. Objavila sa napríklad aj v miniseriáli Denník Anny Frankovej, či vo filmoch Chéri, Cemetery Junction, Hystéria, Amazing Spider-Man 2, Vášeň medzi riadkami, Amazing Spider-Man 2, Inferno, Volanie netvora: Príbeh života alebo Rogue One: A Star Wars Story. Snímka Šialene zamilovaní jej v roku 2011 vyniesla špeciálnu cenu poroty na festivale Sundance. Na konte má aj nominácie na Oscara, Zlatý glóbus, cenu BAFTA a Screen Actors Guild Award za životopisnú drámu Teória všetkého, v ktorej stvárnila prvú manželku Stephena Hawkinga.

 

Úmrtia

Reklama

1837 – zomrel hudobný skladateľ a pedagóg Ján Nepomuk Hummel. Jeho štýl ovplyvnil najmä Wolfgang Amadeus Mozart a významná bola aj jeho klavírna škola. Autor opier, klavírnych skladieb, kantát, piesní a zborov. Narodil sa v roku 1778.

1849 – zomrel významný poľský skladateľ a klavirista Fryderyk Chopin. Predstaviteľ raného romantizmu. Výnimočný talent, už ako dieťa komponoval a vystupoval. Po porážke poľského povstania žil v Paríži a do Poľska sa už nevrátil. V tvorbe nadviazal na Liszta a Schumanna. Autor koncertov, klavírnych skladieb, piesní, sonát, balád, mazúrok a polonéz. Narodil sa v roku 1810.

2012 – zomrel Stanford R. Ovshinsky, americký vynálezca, vedec, držiteľ viac ako 400 patentov z oblastí energie a informatiky, samouk bez vysokoškolského vzdelania. Mnoho jeho vynálezov našlo uplatnenie napríklad v laptopoch, digitálnych fotoaparátoch, mobilných telefónoch, elektrických autách, hybridných autách a v iných oblastiach – tenké flexibilné fotovoltaické panely, ploché obrazovky (LCD), prepisovateľné CD a DVD, vodíkové články. Narodil sa v roku 1922.

 

Ostatné udalosti

1979 – matke Tereze (1910 – 1997), zakladateľke kongregácie Misionárok lásky k blížnemu, udelili Nobelovu cenu za mier.

1988 – horolezec Jozef Just vystúpil bez kyslíka na Mount Everest Boningtonovou cestou v juhozápadnej stene. Bol členom štvorčlenného tímu s Dušanom Becíkom, Petrom Božíkom a Jaroslavom Jaškom. Všetci štyria zahynuli vo víchrici pri zostupe.

2003 – na Taiwane dokončili výstavbu 509 metrov vysokej budovy Taipei Financial Centre, známej aj ako Taipei 101, ktorá sa v tom čase stala najvyššou na svete. Stavba prekonala 452-metrové Petronas Towers v Malajzii. Prvenstvo si udržala do roku 2010, keď v Dubaji otvorili 828-metrovú Burdž Chalífa.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali