Podľa Richtera ministerstvo práce opäť podporí opatrovateľské služby projektom za 41 miliónov, no vyzýva samosprávy k väčšej iniciatíve

Podľa Richtera ministerstvo práce opäť podporí opatrovateľské služby projektom za 41 miliónov, no vyzýva samosprávy k väčšej iniciatíve

Bratislava 20. júla 2018 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter sa vyjadril ku štátnej podpore opatrovateľskej služby, ktorú prevádzkujú miestne samosprávy. Richter zopakoval, že projekt ministerstva a jeho Implementačnej agentúry bude pokračovať, tento raz v celkovej hodnote 41 miliónov eur. Zdôraznil však, že ide predovšetkým o záležitosť miest a obcí, ktoré by na sociálne služby mali vyčleňovať viac financií zo svojich rozpočtov.

Na snímke Ján Richter

Richter na oficiálnej stránke ministerstva napísal, že projekt na podporu opatrovateľskej služby bude pokračovať. “Naša Implementačná agentúra už zverejnila aj výzvu, cez ktorú podporíme minimálne 2 800 pracovných miest pre opatrovateľky a opatrovateľov. Bol by som však najradšej, keby túto službu poskytovali mestá a obce bez ohľadu na to, či im ju preplatíme alebo nie,” uviedol minister.

Reklama

Podľa jeho názoru to je výlučne v kompetencii samospráv. “Tento projekt je pre nich len čiastočná výpomoc, čo si mnohé z nich neuvedomujú. Verím, že pri príprave svojich rozpočtov budú stále viac zohľadňovať potreby opatrovateľskej služby pre svojich občanov. Je bezpochyby lepšie, ak ľudia, ktorí potrebujú pomoc, zostávajú vo svojom domácom prostredí a ich rodiny pre nich nemusia riešiť kamenné domovy sociálnych služieb,” dodal.

 

Reklama

 

Projekt Podpora opatrovateľskej služby pokračuje

Ukončený, v poradí už druhý Národný projekt Podpora opatrovateľskej služby potvrdil, že terénna forma sociálnej služby v domácom prostredí je veľmi žiadanou službou. Zároveň je aj efektívnym nástrojom na zotrvanie odkázaných ľudí v prirodzenom domácom prostredí v súlade s princípmi uplatňovanými v medzinárodných ľudsko-právnych dokumentoch, ale aj s princípmi EÚ o rozvoji sociálnych služieb.
Aj preto po dvoch úspešných projektoch pokračujeme v tejto pomoci, tentokrát formou dopytovo orientovaného projektu. Jeho základný princíp spočíva v tom, že záujemca vypracováva a predkladá žiadosť o nenávratný finančný príspevok výhradne na základe výzvy na predkladanie projektov. Predmetná výzva bola vyhlásená 29. júna 2018.

Do výzvy na dopytovo-orientovaný projekt Podpora opatrovateľskej služby (DOP POS), sa môžu zapojiť záujemcovia z celého územia SR vrátane Bratislavského kraja. Minimálna dĺžka realizácie projektu je 6 mesiacov a maximálna 26 mesiacov. Výzvu pripravilo MPSVR SR v spolupráci s Implementačnou agentúrou a je zverejnená na webovom sídle Implementačnej agentúry.

Možnosť prihlásiť sa v prvom kole do zverejnenej výzvy dňa 29. júna 2018 bude možné od 17. júla 2018 do 31. augusta 2018. Takáto nová forma „zamknutej“ výzvy na určitý čas poskytne dostatočný priestor na kvalitnú prípravu žiadostí o nenávratný finančný príspevok a zabezpečí rovnakú možnosť pripravenosti (napr. administratívnu, personálnu) pre všetkých poskytovateľov, ktorý majú záujem zapojiť sa do výzvy. Navyše Implementačná agentúra MPSVR SR bude až do „ otvorenia“ výzvy organizovať informačné semináre na celom území Slovenska.

Reklama

Alokácia je členená podľa samosprávnych krajov v pomere k počtu obyvateľov. Dopytovo orientovaná výzva sa bude realizovať v 3 hodnotiacich kolách, pričom je možné sa po neúspešnom kole zapojiť do ďalšieho. Projekty budú hodnotiť externí hodnotitelia, čím sa zabezpečí ich transparentnosť. Pri celkovej alokácii 41 miliónov eur plánuje rezort práce podporiť minimálne 2800 pracovných miest opatrovateliek.

MPSVR SR problematike opatrovateľskej služby a jej nedostatku venuje veľkú pozornosť, treba však zdôrazniť, že opatrovateľské služby patria už viac ako 15 rokov do plnej a výlučnej kompetencie miestnych samospráv. To znamená, organizovanie opatrovateľskej služby, priznávanie nároku na opatrovateľskú službu žiadateľom a tak isto financovanie opatrovateľskej služby je podľa zákona originálnou kompetenciou miestnych samospráv.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:21

Členské štáty Severoatlantickej aliancie sa v piatok dohodli, že Ukrajine dodajú viac prostriedkov protivzdušnej obrany. Po online konferencii ministrov obrany krajín NATO s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v rámci zasadnutia Rady NATO – Ukrajina to oznámil generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.

16:33

Fínska hokejová reprezentácia do 20 rokov uspela aj vo svojom treťom zápase na Turnaji piatich krajín v Poprade. V piatok zdolala rovesníkov z Česka 5:3 a je na čele tabuľky. Slováci mali v piatok voľno, mužstvo Ivana Feneša má zatiaľ na konte dve prehry – s Českom 2:7 a s Fínskom 1:6.

16:32

Chorvátsky ústavný súd v piatok rozhodol, že prezident Zoran Milanovič sa nemôže stať predsedom novej vlády ani sa o tento post uchádzať. Dôvodom je skutočnosť, že neodstúpil zo svojej prezidentskej funkcie, hoci kandidoval v parlamentných voľbách.

16:31

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali