Podľa Miloša Zemana na Slovensku prebehol pokus o ďalšiu farebnú revolúciu

❚❚

Praha 22. marca 2018 (HSP/Foto:TASR-Marko Erd)

 

Prezident Českej republiky Miloš Zeman sa s odstupom času vyjadril k politickým turbulenciám a protivládnym protestom na Slovensku. Podľa jeho domnienky sme boli svedkami pokusu o ďalšiu zo série farebných revolúcii. Uviedol to v rozhovore pre denník Mladá fronta DNES.

Na snímke český prezident Miloš Zeman

“Môžem sa domnievať, že ide o pokus o ďalšiu farebnú revolúciu. Ale to je zatiaľ iba moja domnienka a rád si túto domnienku overím rozhovormi so slovenskými politikmi,” komentoval Zeman dianie na Slovensku v posledných týždňoch.

.

Súčasná politická situácia a rekonštrukcia vlády podľa neho nie je výnimočná. “Vláda v demisii vykonáva svoju funkciu po celú dobu, kým je vymenovaná vláda nová. To je napokon aj u nás, to nie je nič nové. Vláda v demisii je podľa ústavy vládou plnohodnotnou. Takže nech táto vláda vládne a nech sa diskutuje o tom, kto má a kto nemá byť jej členom. Ja by som pokladal za nešťastné, keby som akokoľvek zasahoval do slovenských vnútorných záležitostí,” uviedol Zeman s dodatkom, že v najbližších dňoch plánuje cestovať do Vysokých Tatier, kde sa pravdepodobne stretne aj s niektorými politikmi a o celej záležitosti budú diskutovať.

Zeman v rozhovore podotkol, že podobnú situáciu by vo svojej krajine nedopustil. “Chcel by som konštatovať, že pokiaľ budem prezidentom, nikdy nepripustím Majdan, farebnú revolúciu. Nech demonštranti v uliciach vyjadrujú akékoľvek názory, vždy sa budem riadiť vetou, ktorú Klementovi Gottwaldovi povedal, ale bohužiaľ nedotiahol do konca, Eduard Beneš. Nikdy nepripustím, aby o osude republiky rozhodovala ulica.”

.

Český prezident sa ďalej v rozhovore zaoberal aj otázkami o medializovanej ceste šéfa prezidentskej kancelárie Vratislava Mynářa a prezidentovho poradcu Martina Nejedlého do Číny. Potvrdil, že šéf čínskej investičnej spoločnosti CEFC Jie Ťien-ming je vyšetrovaný pre podozrenie z porušenia zákona a odíde z akcionárskej štruktúry a vedenia CEFC. Poradcom na prezidenta ale zatiaľ zostáva. Zeman v rozhovore vyzdvihol význam a prínos čínskych investícii v Českej republike.

Portál Novinky.cz dnes tiež informuje, že prezident Zeman udelil apoštolskému nunciovi Giuseppemu Leanzovi druhé najvyššie štátne vyznamenanie – Rad Tomáša Garrigua Masaryka. Zástupca Vatikánu v Česku dostal toto vyznamenanie pri príležitosti jeho 75. narodenín a pri príležitosti ukončenia jeho sedemročnej misie v Českej republike. Vyznamenanie dostal podľa Hradu za vynikajúce zásluhy za rozvoj demokracie, humanity a ľudských práv.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:55

Ruská fregata triedy Admirál Gorškov vyzbrojená hypersonickými raketami zakotvila v piatok v alžírskom prístave Oran v rámci plnenia služobných úkonov.

17:54

V Rusku v piatok uložili dlhé väzenské tresty až do výšky 22 rokov odňatia slobody viacerým ľuďom odsúdeným za vlastizradu a terorizmus, ktorých sa vraj dopustili v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.

17:54

Európska únia v piatok označila pôvodne americkú neonacistickú skupinu The Base (“Základňa”) pôsobiacu aj v zahraničí za teroristickú organizáciu a s okamžitou platnosťou na ňu uvalila sankcie. Rozhodnutie prijala Rada EÚ na základe dôkazov o zapojení skupiny do teroristických aktivít.

17:53

Slovenská národná strana (SNS) sa v stredu (24. 7.) verejne obrátila na ministra pôdohospodárstva Richarda Takáča (Smer-SD) s výzvou, aby predložil zákon na zdanenie obchodných reťazcov. Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO) predložené argumenty odmieta a považuje ich za nepravdivé a zavádzajúce. Uviedol to predseda SAMO Martin Krajčovič.

17:30

Hranicu jedného milióna sledovateľov prekonala americká viceprezidentka Kamala Harrisová krátko po svojom debute na sociálnej sieti TikTok. V priebehu niekoľkých hodín nazbierala potenciálna prezidentská kandidátka Demokratickej strany aj vyše dva milióny lajkov.

17:25

Približne 100 bojovníkov palestínskeho militantného hnutia Hamas zahynulo od začiatku najnovšej izraelskej operácie v meste Chán Júnis, uviedla v piatok izraelská armáda. Ofenzíva v meste na juhu Pásma Gazy začala v pondelok po tom, ako izraelské jednotky oznámili, že identifikovali teroristov Hamasu, ktorí sa tam preskupili.

17:25

Fínsko má podozrenie, že ruská loď v piatok neoprávnene vplávala do jeho vôd. Oznámilo to fínske ministerstvo obrany.

17:24

Opozičné KDH na septembrovú schôdzu Národnej rady (NR) SR navrhne, aby sa nekrátil príspevok na opatrovanie, pokiaľ príjem opatrovanej osoby presiahne dvojnásobok životného minima. Informovala o tom poslankyňa NR SR za KDH Martina Holečková s tým, že sa na ňu obrátilo viacero ľudí, ktorí nevedia ako ďalej, lebo im z úradu práce prišlo rozhodnutie o krátení príspevku na opatrovanie, keďže opatrovaná osoba má príjem vyšší ako dvojnásobok životného minima.

16:59

Oblasť Campi Flegrei neďaleko Neapola, známu aj ako Flegrejské polia, zasiahlo v piatok popoludní zemetrasenie s magnitúdou 4,0. Pokračuje tak vlna seizmickej aktivity v tejto sopečnej kaldere.

16:59

Na 33 vzrástol na Filipínach počet obetí záplav a zosuvov pôd v dôsledku tajfúnu Gaemi, uviedla miestna polícia. Na Taiwane si tajfún podľa úradov vyžiadal osem mŕtvych.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pláže si užívajú letné popoludnie pri oceľovej soche Moon Dream od umelca Benika Motevosiana na brehu amerického jazera Michigan

Autor: TASR/AP-Don Campbell/The Herald-Palladium via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali