Počet ubytovaných návštevníkov v prvom kvartáli vzrástol o osem percent

Počet ubytovaných návštevníkov v prvom kvartáli vzrástol o osem percent

Bratislava 17. júla 2019 (SITA/HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Počet návštevníkov v ubytovacích zariadeniach na Slovensku v prvom štvrťroku tohto roka dosiahol 1,254 milióna a oproti rovnakému obdobiu vlaňajška vzrástol o osem percent

Na snímke zľava generálna riaditeľka sekcie cestovného ruchu Lenka Šprochová a minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek počas tlačovej konferencie ministra dopravy SR pred Národnou radou SR

Spolu strávili 3,459 milióna nocľahov pri medziročnom raste o 7,5 percenta. Ako vyplýva z ubytovacej štatistiky cestovného ruchu, zverejnenej na portáli Ministerstva dopravy a výstavby SR (MDV), počet domácich návštevníkov vzrástol o 9,9 percenta na 803,5 tisíca a zahraničných o 4,9 percenta na 429 tisíc. Celkový priemerný počet prenocovaní 2,8 dňa bol na úrovni prvého kvartálu minulého roka.

Reklama

“Teší ma, že k nám chodí viac turistov a aj to, že u nás ostávajú dlhšie. Robíme veľa pre to, aby sme k nám turistov prilákali a aby tu strávili čo najviac času,” povedal v utorok minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek (Most-Híd).

Rezort dopravy tvrdí, že podniká aktívne kroky, ktoré pomáhajú cestovnému ruchu. “Začali sme propagovať Slovensko aj v zahraničných médiách v krajinách, odkiaľ chodí najviac turistov. Má to svoj význam, keď cestovný ruch trochu spájame aj so športom,” povedal Érsek. Zámerom je, aby zahraničnú návštevníci viac prespávali na Slovensku, zostali tu aspoň jeden, dva dni. “Treba pripraviť programy ako vínna cesta, aby mali záujem zostať a prenocovať,” dodal minister.

Reklama

Generálna riaditeľka sekcie cestovného ruchu na ministerstve dopravy a výstavby Lenka Šprochová očakáva, že nárast návštevníkov v druhom štvrťroku by mal byť ešte vyšší vzhľadom na majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji. Najviac návštevníkov zo zahraničia prišlo v prvom kvartáli z Českej republiky (135,5-tisíca), Poľska (61-tisíc), Nemecka (30,8-tisíca), Maďarska (30,5-tisíca) a Ukrajiny (22,5-tisíca). Nasledovali hostia z Veľkej Británie (17-tisíc), Rakúska (16-tisíc), Talianska (11,7-tisíca), Ruska (9,8-tisíca) a USA (8,6-tisíca).

Šprochová uviedla, že na prezentáciu Slovenska robia aj spoznávacie cesty pre novinárov a odborníkov z rôznych krajín. “Snažíme sa realizovať veľtrhy aj spoznávacie výlety odborníkov na Slovensko prioritne pre jednotlivé trhy. Sú to Česká republika, Poľsko, Maďarsko, Nemecko, Rusko, Ukrajina a Veľká Británia. Sú to naše prioritné trhy,” povedala sekčná šéfka cestovného ruchu. Slováci podľa nej trávia dovolenku doma ešte viac, pričom je veľký nárast individuálnych turistov, domácich a zahraničných.

V budúcnosti sa chcú zamerať na on-line marketing pre vzdialenejšie krajiny. “Je to veľmi efektívny spôsob a dosah je orientovaný na konečného zákazníka. Ako nám vyšlo z našej analýzy spotrebiteľského správania, chceme venovať produkty, resp. to, čo chceme ponúknuť návštevníkom Slovenska, najmä pre rodiny s deťmi, resp. ľudí skôr narodených. Chceme budovať v deťoch tradíciu, aby sa sem vracali a strávili dovolenku na Slovensku,” priblížila Šprochová. S logom “Travel in Slovakia – Good Idea” (Dovolenka na Slovensku – Dobrý nápad) chcú prilákať návštevníkov na Slovensko. “Výsledky vidno aj v medzinárodných meradlách,” poznamenala s tým, že Slovensko poskočilo v rebríčku Future Brand o 24 priečok. Cestovateľský sprievodca Lonely Planet zároveň označil Vysoké Tatry za najviac vyhľadávanú turistickú destináciu Európy.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali