Pellegrini je pripravený radiť Čaputovej, ak by mala záujem. Budúca prezidentka zareagovala nanajvýš diplomaticky

Pellegrini je pripravený radiť Čaputovej, ak by mala záujem. Budúca prezidentka zareagovala nanajvýš diplomaticky

Bratislava 2. júna 2019 (TASR/HSP/Foto:SITA-Jana Birošová)

 

Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) je pripravený radiť nastupujúcej prezidentke SR Zuzane Čaputovej, ak bude mať o to záujem. Premiér to vyhlásil v diskusnej relácii TV Markíza Na telo. Myslí si, že nie je nič lepšie pre krajinu, ako keď premiér a prezidentka spolupracujú. Reagoval tak na to, že Čaputová nevylučuje konzultácie so zvoleným europoslancom Michalom Šimečkom z koalície Progresívne Slovensko (PS) – Spolu-OD. Čaputová premiérovu ponuku prijala, podľa vlastných slov komunikuje aj so šéfom diplomacie Miroslavom Lajčákom (nominant Smeru-SD)

Na snímke Zuzana Čaputová

“Možno na to stranícke vybalansovanie, ja som takisto pripravený ako predseda vlády, ktorý zažil už všeličo v Slovenskej republike, veľmi rád pomôcť. V prípade, že bude mať záujem v niečom poradiť. (…) Berme to s nadhľadom, ale je to podaná ruka na spoluprácu,” uviedol Pellegrini.

Reklama

Čaputová reagovala, že chce spolupracovať aj s Lajčákom a rezortom diplomacie, ktorý je obsadený kandidátom strany Smer-SD. Preto odmieta pochybnosti o svojej nadstraníckosti v oblasti poradcov. “Na zahraničnú politiku a obranu budem mať pána poradcu Bátora, ktorý pracoval v prezidentskej kancelárii ako šéf odboru,” dodala s tým, že v tomto týždni bude informovať o tom, kto bude v jej tíme odborníkom na právnu a sociálnu oblasť.

Pellegrini tiež v diskusii kritizoval prezidenta SR Andreja Kisku za to, že sa stal opozíciou voči vláde a v zahraničí opisoval Slovensko ako mafiánsky štát. Dúfa preto, že Čaputová sa nevyberie touto cestou. Zvolená prezidentka uviedla, že sa bude vyjadrovať skôr umiernene. “Je to veľmi tenký ľad, na jednej strane byť úprimný, otvorený, ale byť aj diplomatický, lebo moja tvár, moje meno reprezentujú Slovensko v zahraničí,” uviedla.

Reklama

Čaputová si rovnako ako Kiska myslí, že hlava štátu má mať k dispozícii všetkých navolených kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. Na dostatočný počet z parlamentu si preto počká aj ona. Pellegrini kritizoval fakt, že národná rada každý mesiac vypočúva a volí kandidátov a stále nedodala ich dostatočný počet. “Keby to bolo na mne, už máme všetkých kandidátov navolených,” dodal.

Premiér tiež uviedol, že na nadchádzajúcej návšteve Ruska bude s predstaviteľmi Ruskej federácie hovoriť aj o medializovanej správe o návrhu frakcie komunistov, ktorí apelujú na poslancov ruskej štátnej Dumy, aby podporili návrh zákona o udelení štatútu veterána aj príslušníkom ozbrojených síl Sovietskeho zväzu vyslaným v auguste roku 1968 do Československa v rámci vojsk Varšavskej zmluvy. “Budeme robiť všetko pre to a žiadať partnerov, aby takýto krok neurobili,” uviedol Pellegrini s tým, že súčasťou jeho delegácie bude aj minister Lajčák.

“Tá idea nejakým spôsobom legitimizovať inváziu ruských vojsk mi príde absolútne neprípustná,” uviedla Čaputová. Reagovať bude v prípade, ak by bola prijatá nejaká právna úprava a na základe jej obsahu. Vyhostenie veľvyslanca je podľa nej krajné riešenie. “Je to riešenie, ktoré by malo prichádzať do úvahy,” odpovedala.

Čaputová zároveň v diskusii uviedla, že jej protikandidát v prezidentských voľbách Maroš Šefčovič by bol dobrým eurokomisárom. “Tento krok by som skôr podporila. V osobe Maroša Šefčoviča neurobí vláda žiadnu chybu,” uviedla.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:16

Železnice SR (ŽSR) vyzývajú verejnosť k opatrnosti pri pohybe v blízkosti železničnej trate. V prípade, ak vozidlo uviazne na železničnom priecestí, treba volať záchranárov na linke 112. V prípade, že auto uviazlo na priecestí a blíži sa vlak, treba spustené závory preraziť. ŽSR o tom informovali v piatok v súvislosti s tým, že v období od 2. apríla do 6. mája evidujú deväť zrážok vlaku s osobou, z ktorých jedna bola smrteľná. K stretu vlaku a auta došlo v tomto období päťkrát.

15:12

Ovocinári začali v partizánskej mestskej časti Návojovce so samozberom jahôd. Oproti minulým rokom si ľudia môžu ovocie nazbierať o tri týždne skôr. Časť úrody zničili jarné mrazy, problém spôsobila i prietrž mračien.

15:06

Inflácia v eurozóne je na dobrej ceste a smeruje k poklesu v budúcom roku na cieľovú úroveň Európskej centrálnej banky (ECB), ktorou sú 2 %. Predstavitelia banky tak minulý mesiac dospeli k záveru, že pravdepodobne budú v pozícii, ktorá im umožní znížiť v júni úrokové sadzby. Ukázala to v piatok zápisnica z ich aprílového zasadnutia.

15:06

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v piatok informovalo o tom, že plní Národnú stratégiu deinštitucionalizácie (DI) systému sociálnych služieb a náhradnej starostlivosti. Súčasťou toho sú aj reformy v pláne obnovy, ako i realizácia investícií s cieľom navýšiť kapacitu zariadení komunitného typu.

15:05

Od stredy 15. mája začnú platiť nové podmienky nároku na predčasný starobný dôchodok. Zmení sa aj spôsob určenia jeho sumy. Vyplýva to z nedávno schválenej novely zákona o sociálnom poistení. V piatok na to upozornila Sociálna poisťovňa.

15:04

Polícia objavila v západonemeckom meste Hildesheim približne 190 kíl kokaínu. Bol ukrytý v debnách s banánmi a dovezený obchodníkovi s ovocím. TASR informuje podľa agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na policajné zdroje.

15:04

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) za prvý štvrťrok tohto roka predala vyše 1,2 milióna kusov elektronických diaľničných známok (eDZ). Oproti rovnakému obdobiu minulého roka ide o nárast takmer 10 %. Najpredávanejšia v prvom kvartáli tohto roka bola 10-dňová diaľničná známka.

15:03

Ukrajina očakáva, že prvé stíhačky F-16 jej budú dodané v júni a júli. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na vysoko postavený zdroj z ukrajinskej armády. Zdroj však nekonkretizoval, ktoré krajiny lietadlá poskytnú.

14:47

Traja ľudia prišli o život po nehode autobusu, ktorý sa v Petrohrade zrútil z mosta do rieky Mojka. Šesť ďalších osôb hospitalizovali so zraneniami.

14:46

Protest proti Európskej zelenej dohode sa konal v piatok v poľskej metropole Varšava. Zúčastnili sa na ňom stovky poľských poľnohospodárov a odborárov, ako aj bývalý premiér Jaroslaw Kaczynski a predstavitelia jeho strany Právo a Spravodlivosť (PiS).

Poľsko protest farmári klimatická politika
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024.
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali