Pčolinský: Schodok rozpočtu 12 miliárd máme preto, lebo smeráci v minulosti klamali

Pčolinský: Schodok rozpočtu 12 miliárd máme preto, lebo smeráci v minulosti klamali

Bratislava 31. júla 2020 (HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

Poslanec Národnej rady SR Peter Pčolinský (Sme rodina) odmieta tvrdenie opozície o tom, že by extrémne zadĺženie tejto vládnej koalície bolo neodôvodnené, škodlivé a falošne zdôvodnené

Na snímke Peter Pčolinský (Sme rodina)

Hlavné správy: Opozícia v súvislosti s premiérovou diplomovkou tvrdí, že jeho prípadné odvolanie by ešte neznamenalo koniec tejto koalície a jej deklarovanej snahe o spoločenskú zmenu. Čo si o tom myslíte?

Reklama

Pčolinský: Viete, to sú také reči, že vláda by fungovala ďalej. OĽaNO, to je Igor Matovič a Igor Matovič je OĽaNO. To je úplne normálne. To je to isté, ako keby ste dnes povedali, že Sulík by nemal byť predsedom SaS, veď SaS bude ďalej fungovať. No nebude fungovať. Alebo ešte lepší príklad: Andrej Kiska. Stiahol sa z politiky a dnes je tá strana v stave, že na predsedu kandiduje Juraj Šeliga, Veronika Remišová, Miroslav Kollár a vždy dvaja ostanú nespokojní, lebo jeden to vyhrá a tá strana nikdy nebude jednotná. A v prípade Igora Matoviča je to to isté. To sú také reči, že on nemusí byť premiér, veď bude niekto iný. Takto to v politike nefunguje.

 

Reklama

Hlavné správy: Aká je teraz nálada v koalícii?

Pčolinský: Normálna, pracovná. Žiadne konflikty alebo niečo podobné.

 

Hlavné správy: Opozícia kritizuje koalíciu aj za to, že sa pod zámienkou koronakrízy napožičiavalo veľa peňazí, a teraz nebudú ekonomickí ministri takmer ani vedieť, čo s tými peniazmi robiť. Čo hovoríte na túto kritiku?

Pčolinský: Máme schodok 12 miliárd. Časť toho schodku tvoria korekcie rozpočtu z minulých rokov. Tie korekcie rozpočtu znamenajú, že v minulých rokoch smerácki ministri pri zostavovaní rozpočtu klamali, tie čísla skresľovali, aby vyzerali krajšie. Každý rok sme videli, že realita bola iná: že sa schválil rozpočet a v priebehu roka sa ukázalo, že ten rozpočet je nereálny. Teda časť z toho schodku sú korekcie, opravy čísel za posledných možno päť-šesť rokov, aby zodpovedali realite. To sú stovky miliónov, možno až miliarda.

Reklama

Ďalšia vec sú záväzky bývalej vlády, na ktoré nevyčlenila peniaze. To znamená, že sa popodpisovali nejaké zmluvy, ktoré treba zaplatiť tento rok, ale nenechali na to peniaze. Ak nechcete ísť do pokút, sankcií a žalôb, tak čo máte urobiť? Musíte si peniaze požičať, aby ste vyrovnali staré dlhy. Teda takýmto spôsobom sa ten schodok musel navyšovať a museli sme si požičať.

A povedzme aj to, že táto vláda si dokázala požičať za historicky najlepších podmienok. Dokázali sme si požičať bez úroku, dokázali sme si požičať dokonca so záporným úrokom, teda že ešte nám platia za to, že nám požičali peniaze. A dokázali sme si požičať pomerne vysokú sumu, ktorú sa predtým nepodarilo bývalým vládam požičať.

Čo máte urobiť, ak nechcete, aby úplne kľakla ekonomika a potrebujete plátať staré diery? Tie dlhy nespôsobila táto vláda za tri mesiace, ale bývalé vlády Smeru za posledných dvanásť rokov.

 

Hlavné správy: Môžete uviesť nejaký príklad?

Reklama

Pčolinský: Napríklad v prípade Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) bola cenová regulácia nastavená tak, že oni napríklad povyplácali dotácie na zelené energie, rôzne fotovoltaické projekty, ale nepremietli tú cenu do bežnej ceny elektriny, lebo išli voľby. A takto vznikol okamžitý dlh cez dvesto miliónov, ktoré treba zaplatiť napríklad v júni, ďalších povedzme stopäťdesiat miliónov treba zaplatiť v októbri… zaplatiť sa to musí, inak by nasledovali žaloby.

Teda štát si musel požičať, aby vykryl staré dlhy, inak by sme mali ešte väčší problém, než máme. Teda to nie je o tom, že my sme si požičali peniaze a teraz sme si ich podelili, lebo aj takéto hlúposti som čítal.

Snažíme sa peniaze míňať efektívne a adresne. Je veľmi jednoduché požičať si napríklad päť miliárd a dať každému Slovákovi tisíc eur. To by vedel urobiť každý. Ale je to dobré? Tisíc eur sa preje a čo ďalej? Takto to nejde. Preto aj štátna pomoc vždy musí mať nejaké pravidlá.

Ale tie peniaze sa určite neprejedia, práve naopak. Ja chodím na koaličné rady a mám pocit, že Igor Matovič „obracia každú korunu“, ktorá niekam má ísť a veľmi zvažuje, či to nie sú vyhodené peniaze, aby sa nevyhadzovali von oknom.

 

Hlavné správy: Je Igor Matovič dobrý premiér?

Pčolinský: Záleží na tom, ako sa na to pozeráme. Ja osobne si myslím, že je dobrý premiér. Samozrejme, robia sa aj chyby, nikto nie je dokonalý, každá vláda a každý premiér robil chyby, a aj Igor Matovič robí chyby. Čiže vždy je čo vylepšovať, ale musím povedať, že pokiaľ ide o komunikáciu v rámci koalície, aj pokiaľ ide o perspektívu, ako by to malo fungovať, myslím si, že to ide dobrým smerom.

A zase nechcime od tejto vlády po troch mesiacoch zázraky. Ľudia mi už dva týždne po voľbách vypisovali, prečo nerobíte toto, prečo nerobíte tamto. Smer vládol dvanásť rokov a teraz máme po troch mesiacoch urobiť zázraky? Buďme realisti.

 

Hlavné správy: Ešte k tomu rozpočtovaniu. Opozícia kritizuje to, že v tom schodku rozpočtu je uvedená položka cca 4,5 miliardy na pomoc v súvislosti s koronakrízou. Na priame platby postihnutým ľuďom a firmám však malo ísť len okolo pol miliardy. Aké sú reálne náklady na koronakrízu?

Reklama

Pčolinský: To záleží od ministra financií, ja tieto čísla nemám.

 

Hlavné správy: Tam totiž je potom argumentácia, že sa všetko zvaľuje na koronakrízu, aj to, čo s koronakrízou nesúvisí, a je to priestor na šafárenie s peniazmi…

Pčolinský: Aké šafárenie? Nech ktokoľvek ukáže hoci len jediné euro, ktoré sa rozkradlo. Samozrejme, nevedia ukázať a momentálne vedia len kydať, ako sa to robí zle a ako by to oni robili lepšie. Hovoria, že sa zle hospodári s peniazmi, ale veď nech povedia presne, kde sa čo ukradlo, vyhodilo von oknom. Oni takýto argument nemajú, lebo od volieb nikto nikde nič neukradol – po mnohých rokoch.

A naozaj sa každé euro obracia, aby nebolo vynaložené neefektívne. Oni predtým rozhadzovali krížom-krážom peniaze, ktoré nemali. Čo urobili? Zvyšovali nepriame dane, zvyšovali poplatky a iné platby.

Reklama

Tie peniaze vždy musí niekto zaplatiť. My by sme najradšej hospodárili s tým, čo máme, ale žiaľ, máme tu koronakrízu, ktorá sa netýka len Slovenska. Nedávno som napríklad sedel s majiteľom jednej veľkej fabriky z východu, ktorá má momentálne problém, pretože ceny suroviny, ktorú oni produkujú, sú na svetovom trhu historicky veľmi nízke, lebo je slabý dopyt. Majú plné sklady, nemajú komu predávať a sú preto na pokraji hromadného prepúšťania. Teda to nie je o tom, že Matovič zle hospodári, ale preto, lebo je celosvetová hospodárska kríza a aj naše firmy, ktoré zamestnávajú tisíce ľudí, sú postihnuté tým, že zo zahraničia od nich nikto nekupuje, pretože nie je dopyt v celej Európe, v celom svete. To je globálny problém, nie len slovenský.

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:01

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo ruského veľvyslanca po zatknutí dvoch mužov, podozrivých zo špionáže a plánovania útokov v prospech Moskvy. Medzi ich cieľmi mala byť aj americká armáda.

13:58

Dánski hasiči vo štvrtok už tretí bojujú s požiarom v historickej budove burzy v Kodani. Hasenie požiaru v budove bude zrejme pokračovať ešte najmenej jeden celý deň.

13:57

Silné búrky v Afganistane a Pakistane si v posledných dňoch vyžiadali najmenej 137 obetí. V niektorých oblastiach sa očakávajú silné dažde aj v nasledujúcich dňoch.

13:42

Opozičná Sloboda a Solidarita (SaS) nepovažuje nové nastavenie 13. dôchodkov za sociálne ani solidárne. Reagovali tak na novelu zákona o sociálnom poistení, podľa ktorej od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Novelu zákona vo štvrtok schválil parlament.

13:42

Opozičné strany nie sú v postoji k schváleniu tzv. 13. dôchodkov jednotné. Kým Progresívne Slovensko (PS) sa pýta, kde vláda pre zlý stav verejných financií zoberie na vyplatenie dôchodkov prostriedky, poslanci KDH 13. dôchodky v Národnej rade (NR) SR podporili.

13:41

Opozičná strana SaS požiada o zvolanie mimoriadneho parlamentného výboru pre hospodárstvo. Ten by mal riešiť škodu vo výške desať miliónov eur, ktorá podľa liberálov vznikla nepodpísaním povolenia pre štátnu spoločnosť MH Teplárenský holding (MHTH) ministerkou hospodárstva Denisou Sakovou (Hlas-SD) na nákup emisných povoleniek. Tie totiž od podania žiadosti bývalým vedením firmy výrazne zdraželi. Saková už v minulosti obvinenie odmietla.

13:39

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny vo februári 2024 strmo klesol. Dosiahol pritom najnižšiu hodnotu od novembra minulého roka. Ukázali to vo štvrtok údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:39

Stavebná produkcia v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) vo februári medzimesačne vzrástla, ale medziročne klesla. Podľa prvého odhadu Eurostatu sa stavebná produkcia v eurozóne po očistení od sezónnych vplyvov vo februári 2024 v porovnaní s januárom zvýšila v eurozóne aj v EÚ zhodne o 1,8 %.

13:38

Samosprávy dostanú do konca mája celú sumu dane z príjmov právnických osôb určenú na rok 2024. Po odpočítaní doteraz poskytnutých mesačných splátok by tak mali obce získať takmer 158 miliónov eur a vyššie územné celky (VÚC) necelých 68 miliónov eur. Vyplýva to z novely zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok definitívne schválili. O novele rokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

13:37

Maximálna suma dotácie na podporu humanitárnej pomoci pre fyzickú osobu by sa mala zvýšiť na 1500 eur. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli vo štvrtok do druhého čítania. O právnej norme rokujú v skrátenom legislatívnom konaní.

13:37

Stavebníctvo zápasí s nedostatkom kvalifikovaných murárov, chýbajúce pracovné sily by mohol čiastočne nahradiť murovací robot. Dokáže nahradiť viaceré fyzické činnosti i znížiť stavebné náklady. Vo štvrtok o tom informoval Dušan Koháry zo spoločnosti Wienerberger, ktorá robota vytvorila.

13:36

Návrh zákona z dielne SNS na prenos rekreačných poukazov z detí na seniorov ocenila Jednota dôchodcov Slovenska (JDS). JDS o tom informovala vo štvrtok. Parlament by mal tento návrh prerokovať na aktuálnej schôdzi.

13:36

Úrokové sadzby Európskej centrálnej banky (ECB) sa môžu v júni znížiť, ale zostanú dostatočne reštriktívne tak dlho, ako to bude potrebné. Vyhlásil to vo štvrtok viceprezident ECB Luis de Guindos.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali