Pavol Paška otvoril prvé rokovanie schôdze po letných prázdninách

Pavol Paška otvoril prvé rokovanie schôdze po letných prázdninách

Bratislava 9. septembra 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Poslancov čaká návrh na skrátené legislatívne konanie, šesť iniciatív na zmenu Ústavy SR, množstvo vládnych a poslaneckých návrhov zákonov, ako aj voľba kandidátov do disciplinárnych senátov

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) dnes otvoril rokovanie 37. schôdze parlamentu. Poslancov čaká návrh na skrátené legislatívne konanie, šesť iniciatív na zmenu Ústavy SR, množstvo vládnych a poslaneckých návrhov zákonov, ako aj voľba kandidátov do disciplinárnych senátov. Druhým bodom schôdze je návrh na odvolanie Dušana Čima zo Súdnej rady SR.

Reklama
Na snímke Pavol Paška

Hneď na úvod poslanci na odporúčanie vlády rozhodnú, či zvýšenie vianočného príspevku prerokujú v skrátenom režime. Podľa návrhu rezortu práce sa má zvýšiť maximálna suma vianočného príspevku na 87,26 eura zo súčasných 75 eur, čo predstavuje oproti minulému roku nárast o 12,26 eura. Dôchodcovia by mali dostať aj vyšší jednorazový príplatok k vianočnému príspevku, a to v sume 12,74 eura. Týkať sa to však má len ľudí s dôchodkom do výšky 396,18 eura.

Ministerstvo práce, ktorého šéf Ján Richter (Smer-SD) svojimi návrhmi zasadnutie parlamentu otvorí, tiež presadzuje, aby sa študentom pracujúcim na dohodu o brigádnickej práci zvýšila hranica zárobku, do ktorej nebudú platiť odvody, a to na jednotnú sumu 200 eur.

Reklama

Z dielne rezortu tiež prichádza návrh, aby mali ľudia, ktorí sú viac ako rok bez práce, vyššiu motiváciu nájsť si zamestnanie, a to cez zavedenie súbehu pomoci v hmotnej núdzi a mzdy. Nárok na pomoc v hmotnej núdzi majú mať tí dlhodobo nezamestnaní ľudia, ktorí si našli prácu a ich zárobok nebude vyšší ako dvojnásobok sumy minimálnej mzdy.

Spomedzi šestice návrhov na novelizáciu Ústavy SR nemá zatiaľ istú priechodnosť žiaden. Jeden z nich pochádza z dielne vlády a ide o zamedzenie vývozu vody do zahraničia. V ústave má byť zakotvené, že vodu odobratú z vodných útvarov na území SR nebude možné cezhranične prepravovať dopravnými prostriedkami a potrubím. Zákaz nemá byť absolútny, nemá platiť pri vývoze pitnej vody a minerálnej vody balenej do spotrebiteľských obalov na území Slovenska. Výnimka sa má vzťahovať i na prípady cezhraničnej humanitárnej pomoci a pomoci v núdzových stavoch. Novela ústavy sa zrodila po tom, čo opozícia a časť verejnosti ostro kritizovali obyčajnú novelu vodného zákona, v ktorej videli riziko privatizácie slovenskej vody.

Zvyšných päť novelizácií ústavy predkladá opozícia. Tri z nich pochádzajú z dielne OĽaNO, po jednej KDH a SaS. Obyčajní chcú cez svoje iniciatívy zaviesť princíp jedného platu pri výkone viacerých verejných funkcií, znížiť kvórum pri referende tak, aby bolo platné aj pri účasti 20 percent oprávnených voličov a napokon zaviesť nezlučiteľnosť funkcie poslanca NR SR s funkciou predsedu vyššieho územného celku a starostu obce. KDH aj SaS presadzujú nezlučiteľnosť funkcií starostu a predsedu vyššieho územného celku s funkciou poslanca NR SR a europarlamentu.

Na 37. schôdzi sa bude hovoriť aj o dlho sľubovanej ochrane oznamovateľov korupcie. Zabezpečiť ju má zákon o tzv. whistleblowingu z dielne rezortu vnútra. Právna norma predpokladá prijatie rôznych ochranných opatrení pre osoby, ktoré majú informácie o takejto činnosti a chcú ich oznámiť príslušným orgánom so zámerom odhaliť jej páchateľov. Zakotviť sa má napr. povinnosť orgánov verejnej moci a zamestnávateľov s viac ako 50 zamestnancami vytvoriť vnútorný kontrolný systém prijímania a vybavovania oznámení o protispoločenskej činnosti. Okrem toho sa navrhujú opatrenia chrániace zamestnancov, ktorí oznámili nekalú činnosť, pred postihmi od zamestnávateľov.

Na programe je aj dlho odkladaný návrh poslancov Smeru-SD, ktorý má sprísniť podmienky chovu nebezpečných psov. Ak prejde, držať alebo vodiť nebezpečného psa bude môcť len osoba odborne spôsobilá na jeho ovládanie. Nebezpečného psa bude možné chovať len v chovnom priestore alebo zariadení na chov, alebo držať ho v priestore, ktorý tento pes stráži, a to len na základe schválenia tohto priestoru alebo zariadenia poverenou osobou.

Reklama

jf

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:37

Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s agentúrou AFP.

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali