Paška: Žiadne rozpočtované prostriedky už pre Slovensko nie sú, Trump ich presunul. Minister v demisii nemá dôvod pokračovať v rokovaniach o dohode s USA

Paška: Žiadne rozpočtované prostriedky už pre Slovensko nie sú, Trump ich presunul. Minister v demisii nemá dôvod pokračovať v rokovaniach o dohode s USA

Bratislava 2. novembra 2019 (HSP/Foto:TASR/AP-Jose Luis Magana)

 

Poslanec NR SR za SNS, Jaroslav Paška, na sociálnej sieti upozornil, že z aktuálne získaných správ o nedávnej návšteve ministra Miroslava Lajčáka vo Washingtone vyplýva, že mainstreamové médiá pri informovaní o stretnutí ministrov zahraničných vecí USA a SR vynechali niektoré významné skutočnosti, ktoré sa závažným spôsobom dotýkajú slobody nášho života a o ktorých by sme iste mali všetci vedieť

Na snímke sprava šéf americkej diplomacie Mike Pompeo víta podaním ruky slovenského ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Lajčáka

Jaroslav Paška pripomenul, že minister zahraničných vecí sa s americkou stranou vo Washingtone dohodol na pokračovaní rokovania o „Dohode o obrannej spolupráci“ s USA aj napriek tomu, že už začiatkom septembra ministerstvom zahraničia deklarovaný dôvod na uzatvorenie tejto (pre nás všestranne nevýhodnej) zmluvy zanikol.

Reklama

“Len si prosím pripomeňme, ako pán Lajčák od začiatku tohto roka obhajoval svoje dlho utajované rokovania o vazalskej zmluve DCA len tým, že táto zmluva je nevyhnutnou podmienkou na to, aby mohlo Slovensko ‘využiť tzv. „finančnú pomoc od USA’, vo výške 105,- mil. USD, určenú na vybudovanie amerických základní u nás …,” uviedol.

V tejto súvislosti však Paška vysvetlil, že prezident Donald Trump už v septembri rozhodol o zmene využitia týchto 105,- mil. USD a všetky ich presunul na zabezpečenie výstavby amerického plota pozdĺž hranice s Mexikom.

Reklama

“Žiadne rozpočtované prostriedky už pre Slovensko teda v USA nie sú. A preto Slovensko už nemá žiaden, ani len ten ministrov fiktívny a falošný dôvod pokračovať v rokovaniach o rozmiestnení amerických vojsk na našom území,” dodal Paška.

Napriek tomu sa zo záverov odporúčaní ZÚ SR vo Washingtone pre MZVaEZ v súvislosti s rokovaním ministra Lajčáka s americkými partnermi v dňoch 20. – 22.10. podľa slov Pašku dozvedáme, že je potrebné: “Pripraviť ďalšie kolo rokovaní na expertnej úrovni medzi USA a SR o DCA s cieľom udržať komunikáciu s americkou stranou o tejto dohode.”

“V mene štátu, ktorý je podľa ústavy parlamentnou demokraciou si dočasný minister v demisii, krátko pred voľbami, dovolí ponúkať cudziemu štátu rokovanie o dlhodobom rozmiestnení jeho armády na našom území, s parametrami vysoko nad rámec pravidiel SEPA NATO,” uviedol Paška.

“A to nielen bez súhlasu verejnosti, parlamentu, či opory v programovom vyhlásení vlády, ale teraz už aj bez akéhokoľvek vecného dôvod,” dodal.

 

Reklama

Pikantný návrh o kybernetickej bezpečnosti

“Súčasne sa z výstupov rokovaní dozvedáme, že čoskoro môžeme od US strany očakávať aj ďalší pikantný návrh a to na prijatie spoločnej, dvojstrannej deklarácie O spolupráci v oblasti kybernetickej bezpečnosti a 5G,” tiež uviedol.

Paška v tejto súvislosti pripomenul odhalenia denníka Washington Post o tajnej operácii americkej Národnej bezpečnostnej agentúry s krycím názvom PRISM, v rámci ktorej spravodajské služby USA od roku 2007 neobmedzene zbierali a vyhodnocovali súkromné informácie z elektronickej komunikácie občanov a subjektov (aj politických strán) z celého sveta, využívajúcich servery a služby spoločností Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, You Tube, Skype, a pod.

“Veď v roku 2013 Edwardom Snowdenom zverejnené odhalenie sledovania komunikácie niekoľkých desiatok európskych štátnikov, (medzi nimi od roku 2002 aj všetkých telefonických rozhovorov nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, evidovaných pod zložkou „GE Chancellor Merkel“) americkou bezpečnostnou agentúrou NSA, najlepšie vypovedá o manieroch a práci našich „starostlivých“ zaatlantických partnerov,” dodal na záver Paška.

 

Reklama

Lajčák: Máme povinnosť pokračovať v týchto rokovaniach

Dňa 9. októbra sa Miroslav Lajčák vyjadril k zmluve po rokovaní vlády. Počas mediálneho brífingu uviedol, že „niečo by sa muselo mimoriadne zmeniť“, aby sa táto dohoda uzavrela ešte v súčasnom volebnom období do februára budúceho roka.

„Som realista, takže to neočakávam,“ vyhlásil Miroslav Lajčák.

„Ale myslím si, že ako zodpovedný štát a členská krajina Severoatlantickej aliancie máme povinnosť pokračovať v týchto rokovaniach. Je to na expertnej úrovni. Vo viacerých otázkach sú tie pozície ešte naozaj vzdialené, čiže hľadáme nejaké možné prieniky a aj s americkou stranou sme sa zhodli na tom, že nejde o čas. Ide o to, aby sa dohodol nejaký text, s ktorým sa vedie stotožniť obidve strany.“

„To, čo treba robiť v záujme Slovenskej republiky, to robíme.“ Uviedol minister Lajčák na otázku, či sa táto zmluva pripravuje na posúdenie nasledujúcej vláde.

Gabriela Smreková

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali