Pápež vymenoval nástupcu nebohého biskupa Milana Šášika CM pre Mukačevskú eparchiu

Pápež vymenoval nástupcu nebohého biskupa Milana Šášika CM pre Mukačevskú eparchiu

Košice 9. mája 2024 (HSP/TSKE/Grkatke/Foto:Facebook/St. Bernard of Clairvaux Catholic Community)

 

V stredu 8. mája bolo zverejnené rozhodnutie Svätého Otca Františka o vymenovaní nového sídelného biskupa pre Mukačevskú gréckokatolícku eparchiu so sídlom v Užhorode. Stal sa ním otec Teodor Matsapula, I.V.E., člen rehoľného Inštitútu vteleného Slova. Mukačevský biskupský stolec bol uprázdnený od 14. júla 2020, keď náhle zomrel dovtedajší biskup vladyka Milan Šášik CM. Rodák zo Slovenska spravoval Mukačevskú eparchiu od roku 2002, najprv ako apoštolský administrátor a od roku 2010 ako eparchiálny (sídelný) biskup. Po ňom spravoval eparchiu ako apoštolský administrátor vladyka Nil Luščak OFM

Teodor Matsapula
Na snímke otec Teodor Matsapula, I.V.E., člen rehoľného Inštitútu vteleného Slova

Vladyka-nominant Teodor sa narodil 21. augusta 1981 v dedine Krylos neďaleko mesta Ivano-Frankivsk na západnej Ukrajine. V roku 2001 vstúpil do noviciátu Inštitútu vteleného Slova a pokračoval v štúdiu v Medzinárodnom seminári San Vitaliano v Segni a v Centre pre vyššie štúdia svätého Bruna biskupa (2002-2008). Večné sľuby zložil 25. augusta 2007 a za kňaza bol vysvätený 10. februára 2008 metropolitom Volodymyrom Viytyshynom v Ivano-Frankivsku. Od 4. apríla 2008 do 6. februára 2013 bol poverený službou gréckokatolíkom v Ruskej federácii. Svoju kňazskú službu vykonával v Omsku vo farnosti Presvätej Bohorodičky a v meste Sargatske v Omskej oblasti vo farnosti svätých Cyrila a Metoda. Slúžil aj veriacim byzantského obradu v Chabarovsku a Vladivostoku. Od roku 2009 do februára 2013 bol biskupom Jozefom Wertom vymenovaný za koordinátora (dekana) pre katolíkov byzantského obradu na území Rímskokatolíckej diecézy svätého Jozefa v Irkutsku. Po návrate do vlasti pokračoval v kňazskej službe v Mukačevskej eparchii ako farár  farnosti Narodenia svätého Jána Krstiteľa v dedine Dubové a Najsvätejšej Trojice v obci Krasna v Tjačevskom okrese. V rokoch 2013 až 2019 bol protoigumenom (predstaveným) vtedajšej Delegatúry Matky Božej Zarvanickej na Ukrajine. V roku 2017 ho vladyka Milan Šášik CM vymenoval za synkela (biskupského vikára) pre rehoľníkov v Mukačevskej eparchii. V tejto službe pôsobil doteraz.

Reklama

V roku 2018 ukončil štúdium na Zakarpatskej národnej univerzite Vasyľa Stefanuka v odobore filológia a učiteľ ukrajinského jazyka a literatúry. V rokoch 2020 – 2022 študoval na Ukrajinskej katolíckej univerzite, kde získal licenciát z pastorálnej teológie.

Arcibiskup Cyril Vasiľ SJ spoločne s duchovenstvom a veriacimi Košickej eparchie sa pripája k modlitbe za nového biskupa pre Mukačevskú eparchiu, ktorá je matkou všetkých gréckokatolíckych biskupstiev pochádzajúcich z Užhorodskej únie. Vladyka-nominat Teodor bol vybratý na čelo eparchie, ktorá má svoje duchovné korene pevne zasadené v cyrilo-metodskej misii a vydávala svedectvo o týchto svojich koreňoch počas dlhých dejín a osobitne v 20. storočí, keď bola komunistickým režimom krvavo zlikvidovaná. Nastupuje na katedru veľkých synov podkarpatskej zeme ako boli vladyka Andrej Bačinský či bl. biskup a mučeník Teodor Romža. V deň, keď Cirkev zakončuje sviatok Kristovej Paschy a radostne spieva Christos Voskrese – Kristus vstal z mŕtvych, je nové menovanie prejavom životaschopnosti Mukačevskej eparchie a nádejou, že Vzkriesený Kristus neopúšťa svoje stádo ani v najťažších situáciách, ktoré teraz prežíva vojnou zmietaná Ukrajina a Mukačevská gréckokatolícka eparchia.

Reklama

Článok pôvodne vyšiel na portáli Gréckokatolíckej košickej eparchie.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:20

Japonské úrady v sobotu vydali výstrahy pre obyvateľov prefektúr na severovýchode krajiny. Dôvodom je niekoľko útokov medveďov, ktoré sa tam v uplynulom období odohrali.

07:10

Laj Čching-te zložil v pondelok počas inaugurácie v Taipei prezidentský sľub pred tisíckami hostí a ujal sa tak svojho prvého funkčného obdobia, počas ktorého sa očakáva pokračovanie taiwanskej nezávislosti od Číny a posilnenie obrany voči Pekingu.

07:00

KĽDR ostro odsúdila nedávny americký tzv. podkritický jadrový test v Nevade a v pondelok avizovala “silnú odstrašujúcu akciu” proti americkej “jadrovej hrozbe”. Informovala agentúra Jonhap.

06:47

Iránska vláda zvolala v nedeľu v neskorých večerných hodinách mimoriadne zasadanie pre pád vrtuľníku, v ktorom sa nachádzal iránsky prezident Ebráhím Raísí a minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján.

Schôdzu viedol prvý viceprezident Mohammad Mochber, ktorý inicioval ďalšie opatrenia pre zintenzívnenie pátrania.

06:30

Ďžihádistická skupina Islamský štát (IS) sa v nedeľu prihlásila k zodpovednosti za piatkový útok v obľúbenej turistickej destinácii Bámján v Afganistane, pri ktorom zahynuli traja občania Španielska a traja obyvatelia Afganistanu. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Včera 20:04

Španielsko pre urážku odvolá svoju veľvyslankyňu v Argentíne. Dôvodom je vyhlásenie argentínskeho prezidenta Javiera Mileiho, ktorý v nedeľu počas návštevy Španielska v Madride označil manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza za skorumpovanú.

Včera 19:31

Dvojica turistov v indickej provincii Kašmír utrpela v noci na nedeľu strelné zranenia po útoku militantov.

Dvojicu z indického mesta Džajpur previezli do nemocnice a ich stav je údajne stabilizovaný, uviedla polícia, ktorá miesto útoku zaistila.

Včera 19:20

Víťazstvo Donalda Trumpa v novembrových voľbách by pravdepodobne ohrozilo plánované investície do nízkouhlíkovej energetiky vo výške jedného bilióna amerických dolárov (922,16 miliardy eur) a emisie oxidu uhličitého by do roku 2050 boli o jednu miliardu ton vyššie ako pri súčasnej politike. Informovala o tom agentúra Reuters.

Včera 18:57

Jaroslaw Kaczynski, líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), v rámci kampane pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP) predstavil hospodársky program, ktorý počíta s masívnymi verejnými investíciami vrátane výstavby jadrových elektrární.

Včera 18:35

Americký prezident Joe Biden vyzval v nedeľu na okamžité prímerie v Gaze a povedal, že pracuje na trvalom mieri, ktorý by zahŕňal vytvorenie palestínskeho štátu.

Prezident to povedal v prejave na promócii absolventov Morehouse College.

Včera 18:26

Kapitánom lode, ktorá bola účastníkom tragickej zrážky s motorovým člnom v noci zo soboty na nedeľu na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, je podľa zistení servera telex.hu občanom Slovenska. Pri nehode zomreli dve osoby, jeden človek sa zranil a po piatich nezvestných stále intenzívne pátrajú, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Včera 18:00

Španielska krajne pravicová strana Vox usporiadala v nedeľu v Madride zhromaždenie pravicových strán združených v skupine Európski konzervatívci a reformisti (ECR). V súčasnom Európskom parlamente združuje 62 poslancov, strana Vox má štyroch. Informovala agentúra Reuters.

Včera 17:11

Stovky ľudí demonštrovali v nedeľu v Tunise na podporu prezidenta Kaísa Saída uprostred rozsiahlej medzinárodnej kritiky na jeho adresu v dôsledku zatýkania novinárov, aktivistov a právnikov v krajine.

Demonštranti v centre hlavného mesta niesli Saídove fotografie a transparenty vyzývajúce Západ, aby sa nemiešal do záležitostí v ich krajine.

Včera 17:02

Vývoz benzínu z Číny v apríli klesol na najnižšiu úroveň od júla 2015. K vývoju prispela vyššia spotreba pohonných hmôt vďaka rastúcemu dopytu po domácom cestovaní.

Včera 16:34

Obyvatelia Slovenska považujú kybernetické hrozby za vážnejšie než hrozby fyzického typu. Ako najväčšiu hrozbu vidí 76 % podvody pri platení. Krádeže osobných vecí, ako napríklad odcudzenie mobilu, dokladov či platobnej karty, sa obáva 68 % opýtaných. Vyplýva to z prieskumu agentúry Perfect Crowd pre mBank.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali