PAHREBA. Stanné právo na Ukrajine – nočná mora alebo realita?

PAHREBA. Stanné právo na Ukrajine – nočná mora alebo realita?

Bratislava 14. júna 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Mikhail Palinchak)

 

Zákon o vyhlásení stanného práva Najvyššia rada Ukrajiny prijala 12. mája. Prezident Petro Porošenko ho podpísal 8. júna. Stanné právo môže byť vyhlásené po tom, ako Najvyššia rada prijme zodpovedajúci prezidentský dekrét. Čo na to Hlas ľudu: bude vyhlásené?..

Na snímke ukrajinský prezident Petro Porošenko
Na snímke ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ahoj, Jožo. Čítaš noviny? Čo je nového vo svete?

Reklama

Dokopy nič. Politické intrigy, hádky, podvody, krádeže, klamstvá, vraždy… Skrátka, bežný život. Aspoň na východe sú nejaké zmeny. Na Ukrajine zavádzajú stanné právo.

Ešte nezavádzajú, ale iba prijali zákon, ktorý ho umožni vyhlásiť v prípade núdze.

Reklama

Aha, a nie je to jedno? A ešte nie je ten prípad núdze? Je tam už dávno občianska vojna. Čo také by sa malo stať, aby tam vyhlásili stanné právo? Situácia by sa mala ešte zhoršiť?

Nejde o to. Sú určité pravidla hry. Stanné právo vyhlasujú v prípade bezprostredného ohrozenia štátu alebo bezpečnosti občanov, čiže pri občianskej vojne, prípadne veľkých občianskych nepokojoch alebo pri napadnutí štátu. Všetko má svoj čas.

A ešte neprišiel? Hovoríš, nepokoje a občianska vojna? Tak tie na Ukrajine pokračujú už rok. Pridaj k tomu obrovský chaos. Nechápem. Buď tam mali vyhlásiť stanné právo hneď alebo sa na to majú vôbec vykašľať. Prečo sa tým zaoberajú práve teraz? Veď sa nič nezmenilo.

Tak asi sa obávajú, že sa to môže ešte zhoršiť, preto pripravili túto legislatívu. Nie je to nič neobvyklé. Nakoľko viem, ukrajinské stanné právo sa ničím nebude odlišovať od opatrení, ktoré zavádzali aj v iných štátoch. Na Ukrajine vyhlásenie stanného práva prinesie so sebou pracovnú službu pre obyvateľov v produktívnom veku, umožní vyvlastnenie majetku, zakazuje zhromažďovanie sa a aktivity určitých politických strán, zavádza cenzúru médií a obmedzuje slobodu pohybu občanov. Skrátka, klasika.

Pekná klasika! Počkaj – počkaj. Keď takto páliš ako z guľometu, všetko ozaj vyzerá také bežné a nevinné. Ale keď to rozmeníme na drobné, vyzerá to otrasne. Vieš, keď zabijú jedného vojaka, je to tragédia, ale keď pozabíjajú milióny – je to už iba štatistika. Takže ideme pekne po bodoch celého „programu“. Tu mám v novinách preklad toho zákona… Hľa, tu píšu, že stanné právo vyhlásia v prípade rozsiahleho útoku na Ukrajinu. Kto by mal zaútočiť? Jediné asi Rusko, veď pred pol rokom ho Kyjev označil za agresora. Takže toho vinníka poznáme, aj keď doposiaľ z neznámych príčin nezaútočil. Asi je lenivý.

Reklama

Nerob z toho žarty. To sú vážne veci. Kyjev sa cíti byť ohrozený – takto sa bráni.

Ohrozený byť môže, ale – oprávnene? Prečo by teraz z ničoho nič Rusko zmenilo svoje rozhodnutie a zaútočilo? Nemá to žiadnu logiku. V Kyjeve si vážne myslia, že Rusko rozpúta vojnu „brat proti bratovi“? V tomto konflikte nejde o štáty, ale o národnosti. Rusi a Ukrajinci sú ešte bližšie národy ako sú Česi a Slováci. Myslíš si, že by v Kremli chceli rozpútať vojnu medzi „príbuznými“ kvôli pár stovkám amatérov, ktorí sedia v kyjevskom parlamente, alebo kvôli pár tisíckam dobrodruhov, ktorí sa hrajú na vojačikov na juhovýchode Ukrajiny?! Podľa mňa, je to choré. Žiaden ruský útok nebude, ale stanné pravo na Ukrajine môžu vyhlásiť pod inou zámienkou. Veď vieš, dôvod sa vždy nájde…

Vyhlásiť, vyhlásiť… Nie je to také jednoduché, ako si myslíš. Nie je to oznam o prerušení dodávok elektriny na dedine. Nemôže to urobiť jeden človek. Návrh môže predložiť prezident, ale parlament to musí schváliť. Inak to nepôjde. O tom je ten zákon.

A ty si myslíš, že parlament podobný návrh prezidenta odmietne? Veď ti hovorím, že to polovičné alebo trojštvrťové stanné právo na Ukrajine už dávno funguje. Ideme po bodoch. Tu píšu, že vojenské velenie v prípade stanného práva môže obsadzovať obytné domy a podniky alebo ubytovať vojakov v bytoch, kde žijú civilisti. Tí sa určite potešia, že budú mať takých susedov… To sa v súčasnosti nedeje? Nečítaš správy na internete? V našich novinách to nenájdeš, ale ovládaš nejaký cudzí jazyk? Ozbrojené jednotky na Ukrajine obsadzujú domy a podniky po celej krajine. V krajine operujú súkromné armády. Každý ukrajinský oligarcha má vlastnú armádu alebo aspoň batalión. Je v tom úplný chaos. Aké stanné právo potrebuje armáda a dobrovoľnícke batalióny? To stanné právo už funguje.

Daj tie noviny sem. No dobre. Ale tu je bod o zavedení zákazu vychádzania vo večerných a nočných hodinách. Kde platí podobný zákaz? V Kyjeve zakázali vychádzať v noci?

Reklama

V Kyjeve ešte nezakázali, ale vo viacerých lokalitách blízko frontovej línie, ktoré sú obsadené ukrajinskou armádou a hlavne dobrovoľníkmi, podobné opatrenia zavádzajú ako na bežiacom páse. Ideme ďalej. Je to fakt. Stanné právo znamená aj zrušenie všetkých mítingov a verejných zhromaždení. To sa na Ukrajine deje vo viacerých regiónoch. Navyše rušia činnosť rôznych strán a hnutí, vyhadzujú a mlátia funkcionárov, pália sídla politických strán…

To sa stáva aj v iných krajinách. Ale stanné právo predpokladá aj násilné nútenie obyvateľstva vykonávať rôzne stavebné a obranné práce – budovať úkryty, kopať zákopy a pod. Nepočul som, aby na Ukrajine zaviedli nútené práce.

To netvrdím, aj keď som čítal, že v predfrontových lokalitách príslušníci súkromných bataliónov viac razy nútili civilistov kopať zákopy a budovať obranné pozície, takže čiastočne to predsa funguje. Ale je tu aj niečo o zlodejstve v rámci zákonu. „Počas platnosti stanného práva štát môže odcudzovať majetok občanov pre potreby armády, napríklad, môže im vziať autá, dopravné alebo technicky prostriedky a majetok podnikov a pod.“ Povedz, že sa to na Ukrajine v súčasnosti nedeje! Pod zámienkou „štátnych záujmov“ alebo potreby pre armádu v predfrontových oblastiach ozbrojenci rabujú ako piráti v Karibiku. A koľko bolo podobných prípadov na Západnej Ukrajine – stovky kilometrov od frontu! Tí recidivisti v kamufláži nepotrebujú žiadne stanné právo: ozbíjajú tak, že by im závidel aj Jánošík!..

Nepreháňaj. Ale čo povieš na toto? Tu je uvedené, že v období stanného práva zákon umožňuje internovať – čiže izolovať všetkých, ktorí predstavujú hrozbu pre štát, vrátane príslušníkov cudzích štátov. Teda môžu pokojne zatykať alebo vyhadzovať z územia krajiny ako domácich, tak aj cudzincov. To sa na Ukrajine nepraktizuje.

Hromadne nie, ale mnohých nepriateľov súčasného režimu pekne zatýkajú – hlavne opozičných politikov, občianskych aktivistov a novinárov. To sa týka aj zahraničných „nepriateľov štátu“ a novinárov. Príliš podobné metódy nepropagujú, ale v priebehu posledných mesiacov zatkli už tisíce ľudí! Nie je to stanné právo? Čo ešte treba?

Sú nejaké drobné chybičky krásy, to nepopieram. Veď musíš si uvedomiť, že v krajine už vyše roka pokračuje občianska vojna. Takže sa stávajú určité výstrelky. Ale vôbec sa nedá povedať, že na Ukrajine už platí stanné právo. Opakujem, schválili iba zákon, akým spôsobom to stanné právo zavedú, ak to bude treba, ale nič viac.

Akože nie? Tu, čítaj. „V období stanného práva sa môže obmedzovať sloboda pohybu občanov, môžu kontrolovať doklady občanov a v prípade núdze vykonať aj osobnú prehliadku, ako aj prehliadku služobných a súkromných priestorov, predmetov, nákladu alebo zakázať konanie masových akcií.“ A teraz mi povedz, ktoré z týchto opatrení sa na Ukrajine ešte nepraktizujú? Všetky sa praktizujú – vo veľkom! Tak nie je to stanné právo?

To sa robí aj v iných krajinách, ak dochádza k nepokojom alebo k útokom ozbrojených skupín. Nie je to stanné právo, ale obmedzenia z núdze. Je to niečo iné.

Aha, iné. Ale tu máš to najsmiešnejšie! Hneď ti dokážem, že ukrajinský prezident zaviedol stanné právo iba pár hodín po tom, čo sa usalašil v prezidentskom kresle. Tu máš, čiernym na bielom. „Za účelom kontroly situácie a prijatia súrnych rozhodnutí na územiach, kde platí stanné právo, môžu sa vytvárať vojenské a civilné správy. Vedenie týchto správ menuje prezident a kontroluje ich generálny štáb a vláda.“ Koniec hlásenia v ukrajinskom jazyku!.. A čo urobil Porošenko? Zorganizoval slobodné a demokratické komunálne voľby na Ukrajine? Kdeže! Hneď po svojom nástupe povyhadzoval všetkých šéfov samosprávy a vlastným rozhodnutím nasadil tam oligarchov a svojich partagenosse. To je demokracia, čo?

To sú iba dočasné opatrenia – práve v stave núdze. Veď aj za takýchto zložitých podmienok v krajine zorganizovali slobodné a demokratické parlamentné a prezidentské voľby. Áno, prezident menoval gubernátorov krajov – nebol čas, ani možnosti konať inak. Ale onedlho určite budú aj komunálne voľby – uvidíš.

Reklama

Pekne! Prezident európskeho štátu, ako niekde v africkej alebo arabskej totalitnej krajine nasadil len tak, bez volieb, svojich ľudí a v civilizovanej Európe a za oceánom nik ani nemukol – je to v poriadku, tak to má byť, Kyjevu je všetko povolené. Ešte by som pochopil, keby takto silovou metódou nasadil šéfov niekde na juhovýchode, kde situácia bola a aj je nestabilná. Povedzme, vyhodil by „separatistov“ a nasadil „demokratov a patriotov.“ Čert ho ber. Ale veď podobné rošády za pomoci sily urobil po celej krajine. To znamená, že v tomto štáte platí stanné právo – už vyše roka. A ty mi tu niečo vyprávaj…

S tebou sa nedá diskutovať – všetko prekrútiš. Ako môže stanné právo platiť, ak ho ešte nevyhlásili? Je jasné, že je tam menší chaos – predsa na Ukrajine už vyše roka pokračuje vojna. Ale netreba to preháňať. Veď vidíš, túto otázku prerokovali práve preto, že prezident a parlament sa snažia dodržiavať zákon.

Zákon? Aký zákon? Ten, ktorý zakazuje použitie ťažkých zbraní a ostreľovanie civilistov a obytných štvrtí? V Kyjeve už ani neskrývajú, že kašľú na nejaké tam minské dohody, pália z diel na paneláky a celý svet čuší. Tak o čom sú potom debaty o stannom práve a vôbec o nejakom práve a zákonnosti? To stanné právo na Ukrajine už dávno funguje – načo robili frašku s diskusiami a schvaľovaním v parlamente? O akom práve sa môžu rozprávať ľudia, ktorí neuznávajú žiadne právo? A to sa nezmení, kým ich nevystriedajú normálni ľudia, pre ktorých pojmy „právo“, „zákon“, „sloboda“, „demokracia“ nie je prázdny zvuk… Takto, bratko, tu máš handričku – utri si ružové okuliare…

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:45

Dánska vláda vo štvrtok oznámila, že vyčlenila 4,4 miliardy dánskych korún (zhruba 590 miliónov eur) na ďalšiu vojenskú podporu pre Ukrajinu. Informovala agentúra AFP.

07:29

Armáda USA začala v Pásme Gazy s výstavbou móla s cieľom navýšiť dodávky potrebnej humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo obrany.

07:22

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že telefonoval s predsedom Snemovne reprezentantov USA Mikeom Johnsonom a lídrom demokratickej väčšiny v americkom Senáte Chuckom Schumerom. Poďakoval im za schválenie dôležitej pomoci pre Kyjev v hodnote takmer 61 miliárd dolárov.

07:16

Spojené štáty sa v piatok chystajú oznámiť dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote šesť miliárd dolárov, ktorá má zahŕňať muníciu pre systémy protivzdušnej obrany. Informovala o tom agentúra AP.

07:06

Grécko nemôže poslať Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot alebo S-300. Uviedol to vo štvrtok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Mitsotakis v rozhovore pre televíziu Skai povedal, že Atény už poskytli Kyjevu rôzne zbrane, no nemôžu mu dodať systémy, ktoré majú zásadný význam pre obranu krajiny.

06:55

Balíky kokaínu objavili vo štvrtok v prepravkách s banánmi v siedmich supermarketoch v Berlíne a v štyroch obchodoch v spolkovej krajine Brandenbursko.

06:44

Izrael údajne zvažuje dohodu s palestínskym hnutím Hamas, na základe ktorej by bolo prepustených najmenej 20 rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy.

Navrhovaná dohoda zahŕňa prepustenie žien, starších a vážne chorých rukojemníkov výmenou za to, že Izrael povolí vysídleným osobám v Pásme Gazy vrátiť sa na sever palestínskej enklávy.

06:35

Havária v atómovej elektrárni v Černobyle patrí medzi najväčšie tragédie v oblasti jadrovej energetiky. V piatok 26. apríla uplynie od výbuchu v Černobyľskej atómovej elektrárni 38 rokov.

06:30

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj podozrivý z účasti na korupčnom škandále vo štvrtok uviedol, že je pripravený odstúpiť.

Vyšetrovatelia tento týždeň Solského obvinili z nezákonného zmocnenia sa pôdy v hodnote viac než sedem miliónov dolárov.

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali