OTS: Výsledky fázy 3 dokazujú bezpečnosť a efektívnosť prípravku INVOKANA®

OTS: Výsledky fázy 3 dokazujú bezpečnosť a efektívnosť prípravku INVOKANA®

Výsledky fázy 3 dokazujú bezpečnosť a efektívnosť INVOKANA® (canagliflozín) ako prídavnej terapie pri liečbe cukrovky druhého typu u dospelých

— Pacientom, ktorým prípravky metformín a sulfonylurea dostatočne nepomáhali, zlepšuje canagliflozín kompenzáciu glykémie a ako vyplýva z výsledkov štúdie, bol oproti placebu všeobecne dobre tolerovaný

— Poznámka: Táto tlačová správa zodpovedá abstraktu AESD č. 934.

Reklama

BARCELONA, Španielsko, 24. septembra 2013 /PRNewswire/ — Spoločnosť Janssen Research & Development, LLC (Janssen) dnes zverejnila výsledky 52-týždňovej analýzy tretej fázy klinickej štúdie, z ktorých vyplýva, že preparát INVOKANA® (canagliflozín) priniesol významné zlepšenie kompenzácie glykémie u pacientoch trpiacich diabetom 2. typu, u ktorých zaberali dva z najčastejšie používaných prípravkov proti hyperglykémii metformín a sulfonylurea nedostatočne. Tieto výsledky sa zaraďujú medzi celkom dvanásť abstraktov o canagliflozíne, ktoré sú prezentované na 49. výročnom zasadnutí Európskeho združenia pre štúdium diabetu (EASD) v španielskej Barcelone.

Reklama

"Pacienti môžu mať problémy s dosiahnutím a udržaním hladiny krvného cukru, ktorú im lekár odporučil, aj napriek liečbe bežne používanými a dostupnými medikamentmi. Z týchto výsledkov vyplýva, že canagliflozín môže byť účinnou a všeobecne dobre tolerovanou možnosťou liečby, ktorá prináša lepšiu kompenzáciu glykémie pri liečbe metformínom a preparátom sulfonylurea," povedal MUDr. Guillame Charpentier, vedúci oddelenia pre liečbu cukrovky v nemocnici Sud-Francilien Hospital vo Francúzsku a jeden z autorov výsledkov, ktoré sa odprezentovali na konferencii EASD.

Výsledky štúdie (známe pod označením DIA3002), ktorá trvala 52 týždňov, dokázali, že canagliflozín v dávkách 100 mg a 300 mg znižuje hladinu krvného cukru a je efektívny aj v sekundárne sledovaných parametroch, ktorými bola telesná hmotnosť a krvný tlak v porovnaní s placebom.

"Sme veľmi radi, že sa môžeme podeliť o výsledky tejto 52-týždňovej pivotnej tretej fáze klinickej štúdie, ktoré poskytnú ďalší pohľad na stálosť odozvy u pacientoch trpiacich diabetom 2. typu, najmä tých, pri ktorých sa nedosiahla dostatočná kompenzácia," povedal MUDr. Norman Rosenthal, FACE, FACP, vedúci tímu vývoja preparátu canagliflozín v spoločnosti Janssen. "Tieto a ďalšie údaje prezentované na konferencii EASD podporujú perspektívny profil bezpečnosti, efektivity a tolerancie preparátu canagliflozín."

Prípravok Canagliflozín v súčasnosti posudzuje niekoľko regulačných orgánov. Výbor pre lieky na humánne použitie pri Európskej agentúre na hodnotenie liekov prijal pozitívny názor, ktorý odporúča využitie canagliflozínu pre liečbu dospelých pacientov s diabetom 2. typu. V Spojených štátoch amerických sa canagliflozín schválil pod obchodným menom INVOKANA® v marci 2013 Komisiou pre kontrolu potravín a liekov pre liečbu dospelých pacientov s diabetom 2. typu a je prvý v novej triede liekov nazývaných inhibítory sodíko-glukózového transportéru 2 (SGLT2) dostupných v USA.

Reklama

Podrobnosti štúdie a zistenia

DIA3002 je 52-týždenná náhodná, dvojito zaslepená tretia fáza klinickej štúdie kontrolovanej placebom na 469 dospelých pacientoch s nedostatočnou kompenzáciou glykémie pri maximálnych dávkach metformínu a prípravku sulfonylurea. Počas hlavného obdobia trvajúceho 26 týždňov bola pacientom náhodne rozdeleným do troch skupín podávaná raz denne 100 g alebo 300 g dávka canagliflozínu alebo placebo. Pozorovanie sa predĺžilo o ďalších 26 týždňov, počas ktorých pacienti podstupovali zahájenú liečbu.

Výsledky hladiny krvného cukru sa merali na základe zmien základnej hladiny hemoglobínu A1c (A1C), indikátoru priemernej hladiny glukózy v priebehu predchádzajúcich dvoch až troch mesiacov. Ďalšími sledovanými parametrami z hľadiska efektivity bola plazmatická glukóza nalačno (FPG), systolický krvný tlak, telesná hmotnosť, referenčné medze plazmatických lipidov a pomer pacientov s hladinami A1C nižšími ako 7 percent.

U pacientov, ktorí dostávali canagliflozín v dávkach 100 mg a 300 mg sa zaznamenal štatisticky významný a klinicky dôležitý pokles hladín A1C oproti pacientom, ktorým sa podalo placebo po 52 týždňoch (zmeny v percentách -0,74 a -0,96 oproti 0,01, v uvedenom poradí). Canagliflozín v dávkach 100 mg a 300 mg takisto výrazne znížil oproti placebu hladiny plazmatickej glukózy nalačno (FPG) (-1,1 a -1,5 mmol/L oproti 0,6 mmol/L, v uvedenom poradí) a telesnú hmotnosť (percentuálne zmeny -2,2 a -3,2 oproti -0,9, v uvedenom poradí). Systolický krvný tlak poklesol pri podávaní 100 mg a 300 mg canagliflozínu (-3,7 a -2,9 mmHg oproti 0,1 mmHg, v uvedenom poradí). Nárast hladiny vysokodenzitného lipoproteínu cholesterolu (HDL-C) sa zaznamenal pri podávaní 100 mg a 300 mg dávok canagliflozínu oproti placebu (percentuálne zmeny 6,6 a 8,2 oproti 3,3, v uvedenom poradí); nárast hladiny nízkodenzitného lipoproteínu cholesterolu (LDL-C) sa zaznamenal pri podávaní 300 mg dávky canagliflozínu (percentuálna zmena 13,3) zatiaľ čo výsledky pri podávaní dávky 100 mg boli porovnateľné s podávaním placeba (percentuálna zmena 4,8 oproti 5,4, v uvedenom poradí).

Celkový výskyt nežiaducich účinkov vznikajúcich pri liečbe bol o niečo nižší pri podávaní canagliflozínu v dávkach 100 mg (67,5 percent) než pri dávkach 300 mg a pri podávaní placeba (73,1 percent a 71,2 percent, v uvedenom poradí). Výskyt závažných nežiaducich účinkov bol nižší pri dávkach canagliflozínu 100 mg a 300 mg ako pri placebe (4,5 percenta a 5,1 percenta oproti 8,3 percentám); nutnosť prerušenia liečby z dôvodu nežiaducich účinkov bola vyššia v skupinách, ktorým sa podávali 100 mg a 300 mg dávky canagliflozínu ako v skupine, v ktorej sa podávalo placebo (7,0 percent a 7,7 percent oproti 4,5 percenta, v uvedenom poradí).

Reklama

Nasledujúce nežiaduce účinky sa vyskytovali častejšie v skupinách, v ktorých sa podával canagliflozín v dávkach 100 mg a 300 mg oproti skupine, ktorá dostávala placebo, v uvedenom poradí: nežiaduce účinky súvisiace s genitálnymi mykotickými infekciami u mužov (7,9 percent a 5,7 percent oproti 1,3 percent) a žien (18,5 percent a 18,8 percent oproti 5,0 percent); nežiaduce účinky súvisiace s osmotickou diurézou (zvýšené vylučovanie moču) 5,7 percent a 7,1 percent oproti 1,9 percent a nežiaduce účinky súvisiace so zníženým objemom intravaskulárnej tekutiny 0,6 percent a 3,8 percent oproti 1,9 percentám. Nežiaduce účinky súvisiace s genitálnymi infekciami a osmotickou diurézou boli väčšinou mierne až stredne závažné a niekedy viedli k prerušeniu liečby; väčšina genitálnych infekcií reagovala na topickou alebo orálne podávanú liečbu proti plesniam. Výskyt infekcií močového ústrojenstva bol vyšší pri pacientoch, ktorým sa podávali dávky 100 mg a 300 mg canagliflozínu oproti pacientom, ktorí dostávali placebo (8,3 percent pri oboch skupinách oproti 7,7 percentám). Výskyt zdokumentovanej hypoglykémie bol pri podávaní cananagliflozínu v dávkach 100 mg a 300 mg a placeba 33,8 percent , 36,5 percent a 17,9 percent , v uvedenom poradí.

Príslušný abstrakt nájdete na odkaze EASD Virtual Meeting, hľadajte číslo abstraktu 934.

Výsledky tretej fázy štúdie prípravku canagliflozín boli publikované (1, 2, 3) a prezentované na výročnom vedeckom zasadnutí Americkej asociácie pre cukrovku (ADA) v júni 2012 a júni 2013, na výročnom zasadnutí Európskej asociácie pre štúdium diabetu (EASD) v októbri 2012 a na Svetovom kongrese o kontroverziách a konsenze v diabete, obezite a hypertenzii (CODHy) v novembri 2012.

Společnost Janssen a jej pobočky majú na canagliflozín práva na základe licenčnej zmluvy so spoločnosťou Mitsubishi Tanabe Pharma Corporation. Spoločnosť Janssen Pharmaceuticals, Inc. má marketingové práva v Severnej a Južnej Amerike, Európe, na Strednom východe, v Afrike, Austrálii, na Novom Zélande a časti Ázie.

O cukrovke typu 2

Podľa Medzinárodnej diabetologickej federácie žije vo svete 371 miliónov ľudí s cukrovkou.(4) V Európe sa počet pacientov odhaduje na 55 miliónov, pričom u 36,8 percent ľudí zatiaľ nebola diagnostikovaná (4). V Spojených štátoch amerických trpí cukrovkou približne 25,8 miliónov ľudí (približne 8,3 percent obyvateľstva) a podľa odhadov je toto ochorenie siedmou hlavnou príčinou smrti. (5) Svetová zdravotnícka organizácia predpokladá, že diabetes bude do roku 2030 siedmou hlavnou príčinou smrti vo svete.(6)

Hlavnou poruchou pri cukrovke sú vysoké hladiny krvného cukru. Hladiny krvného cukru sú výsledkom spoločného pôsobenia viacerých hormónov, ako je napríklad inzulín, inkretíny, glukagón a ďalšie; a orgánov, ako napríklad pankreas, pečeň, obličky, svalové a tukové tkanivo.(7) Úloha obličiek v regulácii krvného cukru sa často prehliada, ale je jedinečná, keďže obličky na rozdiel od iných orgánov dokážu syntetizovať glukózu, využiť ju ako palivo, vrátiť ju do krvného obehu a vylúčiť ju.(8)

Cukrovkou 2. typu trpí 90 percent pacientov s cukrovkou (9). Ide o chronické ochorenie, ktoré ovplyvňuje schopnosť organizmu spracovávať cukor (glukózu) a je charakterizovaný neschopnosťou beta buniek pankreasu uspokojovať požiadavky tela na inzulín.

Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že 44 percent diabetu vo svete je spôsobených nadváhou a obezitou.(10) Odhaduje sa, že vo svete je miliarda dospelých s nadváhou a ďalších 475 miliónov je obéznych.(11) U väčšiny ľudí s rizikom cukrovky 2. typu obezita spôsobuje, že telo bráni účinkom inzulínu a pokiaľ ho beta bunky pankreasu nedokážu produkovať dostatok, dochádza k hyperglykémii a diabetu 2. typu.

Reklama

Takmer polovica dospelých s diabetom 2. typu nedosiahla odporúčané hladiny kompenzácie glukózy.(12,13) Ak sa to nebude kontrolovať, môže viesť cukrovka 2. typu k závažným komplikáciám.(14) Vďaka lepšej kontrole glykémie je možné zmierniť výskyt a rozvoj týchto komplikácií.(15)

O prípravku INVOKANA® (canagliflozín)

Canagliflozín je hodnotené orálne liečivo pre liečbu dospelých pacientov s cukrovkou 2. typu. Obličky ľudí trpiacich cukrovkou 2. typu reabsorbujú väčšie množstvo glukózy späť do tela oproti ľuďom, ktorí diabetom netrpia, čo môže prispievať k zvýšenej glukóze v krvi.(16) Canagliflozín, selektívny inhibítor sodíko-glukózového transportéru 2 (SGLT2) zabraňuje opätovnému vstrebávaniu glukózy v obličkách, zvyšovaniu vylučovania krvného cukru a znižovaniu hladiny krvného cukru.(17)

O spoločnosti Janssen Research & Development, LLC

Reklama

V spoločnosti Janssen sa snažíme sústrediť a riešiť niektoré z najdôležitejších zdravotných problémov dnešnej doby v oblastiach, ako je onkológia, imunológia, neurológia, infekčné choroby a očkovanie a kardiovaskulárne a metabolické ochorenia. Sústredíme sa na pacientov a vyvíjame inovatívne produkty, poskytujeme služby a zdravotnícke riešenia, ktoré pomáhajú ľuďom po celom svete. Spoločnosti Janssen Research & Development, LLC a Janssen Pharmaceuticals, Inc. Sú súčasťou spoločnosti Janssen Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson. Viac informácií nájdete na webovej stránke http://www.janssenrnd.com.

Referencie

1. Schernthaner G et al. Liečba cukrovky (Diabetes Care). 5. apríla 2013 [Elektronicky zverejnené pred tlačou]

2. Yale JF et al. Diabetes Obes Metab. Máj 2013; 15(5):463-73.

Reklama

3. Stenlöf K et al. Diabetes Obes Metab. Apríl 2013; 15(4):372-82.

4. Medzinárodná diabetologická federácia, Atlas diabetu 5. aktualizované vydanie 2012, Nové odhady na rok 2012 – diabetes – výskyt, úmrtnosť a výdavky na zdravotnú starostlivosť. Dostupné na adrese: http://www.idf.org/worlddiabetesday/toolkit/gp/facts-figures?language =ru. Sprístupnené 4. apríla 2013.

5. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb. Národné údaje o diabete: národné odhady a všeobecné informácie o diabete a prediabete v Spojených štátoch amerických, 2011. Atlanta, Georgia: Ministerstvo zdravotníctva USA, Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb, 2011.

Svetová zdravotnícka organizácia. Mediálne centrum. Diabetes. Prehľad 312, marec 2013. Dostupné na internete: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs312/en/index.html. Spríst upnené 31. mája 2013.

7. Defronzo RA. Med Clin N Am 2004; 88(4):787-835.

8. Gerich JE. Diabet Med. 2010; 27(2):136-42.

9. Definícia, diagnóza a klasifikácia ochorenia diabetes mellitus a jeho komplikácií. Časť 1: Diagnóza a klasifikácia ochorenia diabetes mellitus. Ženeva, Svetová zdravotnícka organizácia, 1999 (WHO/NCD/NCS/99.2).

Reklama

10. Svetová zdravotnícka organizácia, Mediálne centrum, Obezita a nadváha, Prehľad 311. Dostupné na adrese: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/. Sprístupnené 1. apríla 2013.

11. Skupina pre boj s obezitou, Obezita a výskum, Obezita – svetová epidémia. Dostupné na adrese: http://www.iaso.org/iotf/obesity/obesitytheglobalepidemic/. Sprístupnené 1. apríla 2013.

12. Bailey CJ. Trendy vo farmakológii (Trends Pharmacol Sci.) 2011;32(2):63-71.

13. Casagrande SS et al. Diabetes Care. 15. februára 2013. Elektronicky zverejnené pred tlačou.

14. Svetová zdravotnícka organizácia, Mediálne centrum, Diabetes, Prehľad 312. Dostupné na adrese: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs312/en/. Sprístupnené 1. apríla 2013.

15. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb. Národné údaje o diabete: národné odhady a všeobecné informácie o diabete a prediabete v Spojených štátoch amerických, 2011. Atlanta, Georgia: Ministerstvo zdravotníctva USA, Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb, 2011.

16. Gerich J. Diabetes Med. 2010; 27: 136-42.

Reklama

17. Rosenstock et al. Liečba cukrovky (Diabetes Care). 2012 Jun; 35(6):1232-8. doi: 10.2337/dc11-1926. Epub 2012 Apr 9.

Kontakt pre médiá vo svete:

Christina Chan

Telefón: (908) 927-5769

Mobil: (908) 635-2406

cchan20@its.jnj.com

Reklama

Kontakt pre médiá v Európe, na Strednom východe a v Afrike:

Brigitte Byl

Telefón: +32014607172

Mobil: +32473839426

bbyl@its.jnj.com

Kontakt pre investorov:

Reklama

Stan Panasewicz

Telefón: (732) 524-2524

Louise Mehrotra

Telefón: (732) 524-6491

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali