Ordinariáty zo Slovenska a Maďarska sa spojili na púti v Zalaváre

Ordinariáty zo Slovenska a Maďarska sa spojili na púti v Zalaváre

Maďarsko 5. júna 2017 (HSP/TK KBS/Foto:Ján Vančo)

 

Spoločná púť Ordinariátu OS a OZ SR a vojenského ordinariátu Maďarskej republiky do Blatnohradu (dnešný Zalavár) bola jedným z momentov prvej júnovej soboty.

Ordinariáty zo Slovenska a Maďarska sa spojili na púti v Zalaváre

Členovia týchto rezortov si zo svojimi príbuznými a známymi pod vedením Mons. Františka Rábeka, ordinára OS a OZ SR a Mons. Lászlóa Bíróa, ordinára maďarských ozbrojených síl , pripomenuli cyrilometodský odkaz slovanských vierozvestcov a ďalších osobností našich dejín a blízkeho regiónu. Na stretnutí boli prezentované vzájomné vzťahy medzi duchovnými službami Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov Slovenskej republiky a maďarských ozbrojených síl.

Reklama

Piata spoločná púť mala snahu povzbudiť k mierumilovnému spolunažívaniu národov, poukázať na dôstojnosť našej minulosti, napomôcť spoluvytváraniu európskych dejín a hľadaniu síl pre budovanie životaschopnej jednoty medzi komplikovanými kultúrno-občianskymi otázkami. Viacerí prítomní predstavitelia z rôznych slovenských, maďarských a českých inštitúcií viažucich sa na cyrilometodský odkaz, zdôraznili a pripomenuli historický obsah a význam osobností Cyrila a Metoda pre tento región. Zhodli sa v tom, že sila viery, ktorú na tomto mieste pociťujeme môže preklenúť odlišnosti národov.

Ordinár OS a OZ SR Mons. František Rábek v homílii vyzdvihol tajomstvo kresťanskej viery a lásky, napomáhajúcej prekonávaniu rozdielov a zjednocovaniu sa. Práve misia evanjelia sv. Cyrila a Metoda nás k tomu učia, keďže boli Grékmi, ale stali sa akoby „našimi“. Slová sv. Pavla to potvrdzujú – „… niet medzi vami Žida ani Gréka….“ . Ide o jednotu v Kristovi prijímanú prostredníctvom krstu, ktorá nám následne pomáha zvládať problémy. Maďarský vojenský ordinár Mons. Lászlo Bíró naznačil, že stretnutiami tohto typu sa liečia a ošetrujú rozjatrené rany histórie a je možné vykročiť k jednote v budúcnosti. Cyril a Metod nás pozývajú, aby sme sa vrátili k našim koreňom. Spolupráca s Duchom sv. nám pomôže stávať sa zodpovedným národom, žijúcim vedľa seba. Stretnutie je posolstvom uzmierenia, lásky a pokoja a nech je povzbudením ostatným k budovaniu jednoty národov, európskej tradície a jej budúcnosti. Položené vence nech pripomínajú slová sv. Pavla o dobrom a dokončenom behu, za ktorý prináleží veniec slávy.

Reklama

Na pozvanie ordinára Rábeka navštívil Zalavár aj predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica. Pozvanie prijal z dôvodu, že práve Nitriansky samosprávny kraj je mimoriadne aktívny v snahe o sprítomňovanie dedičstva sv. Cyrila a Metoda aj prostredníctvom budovania Európskej kultúrnej cyrilo-metodskej pútnickej cesty na území kraja a má ambíciu vybudovať trasu po stopách slovanských vierozvestcov z Nitry cez Komárno až do Maďarska, aby mohla byť spojená so Zalavárom, kde v minulosti stál Blatnohrad, ako sídlo kniežaťa Pribinu a jeho syna Koceľa. Predsedu NSK sprevádzali aj zástupcovia mesta Nitra, zástupca primátora Ján Vančo s poslancom mestského zastupiteľstva Jozefom Trandžíkom a koordinátor budovania cesty v NSK Tibor Ujlacký.

Od roku 2011 sa v Zalaváre stretávajú aj armády oboch krajín, aby si spoločne pripomenuli a uctili pamiatku slovanských vierozvestcov, ktorí v týchto miestach pôsobili a prispeli tak k formovaniu kresťanskej viery pre oba národy. Súčasťou programu stretnutia bol slávnostný akt položenia vencov k pamätníku sv. Cyrila a Metoda a slávnostná svätá omša s vojenskými biskupmi na základoch Baziliky sv. Hadriána. K súsošiu vierozvestcov položili vojaci veniec nielen predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Milana Belicu, ale aj veniec za mesto Nitra, či vence za veľvyslanectvo SR v Maďarsku, Slovenskú samosprávu v Budapešti, vence oboch biskupov, miestnej obecnej samosprávy, ale aj predstaviteľov Združenia Európskej kultúrnej cesty sv. Cyrila a Metoda zo Zlína z Českej republiky.

Po skončení slávnosti si jej účastníci prezreli archeopark a stretli sa pri slovenskom vojenskom guláši. Uskutočnilo sa aj pracovné rokovanie s predstaviteľmi miestnej samosprávy, ktorí prejavili záujem o užšiu spoluprácu so subjektami majúcimi vzťah k cyrilo-metodskej téme. Z tohto pohľadu bola účasť predsedu NSK aj s možnosťou prezentácie aktivít a Cyrilo-metodskej cesty príležitosťou na zviditeľnenie Nitrianskeho regiónu a získanie nových partnerov do spolupráce na trase pútnickej cesty.

TK KBS informoval Milan Jozek a Oľga Prekopová

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali