Orbán: Dodávanie zbraní Ukrajine predlžuje vojnu. Vojnu možno skončiť iba rusko-americkými rokovaniami

Orbán: Dodávanie zbraní Ukrajine predlžuje vojnu. Vojnu možno skončiť iba rusko-americkými rokovaniami

Bratislava 23. júla 2022 (HSP/Teraz/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Dodávanie zbraní Ukrajine iba predlžuje vojnu, pretože Ukrajina dostáva západné zbrane, ktoré potom získavajú Rusi, povedal v sobotu na 31. letnej univerzite Maďarov v rumunskom meste Baile Tušnad predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na spravodajský server 24.hu

Viktor Orbán
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán

“Vojnu možno skončiť iba rusko-americkými rokovaniami,” zdôraznil premiér, podľa ktorého Európa sa po druhej svetovej vojne opäť dostala do situácie, že nie ona má rozhodujúce slovo, ale Američania a Rusi.

Reklama

Európa podľa jeho slov stráca určujúce pozície vo svetovej politike preto, lebo nedokáže udržať poriadok vo vlastných radoch. Ako príklady nezhôd v eurobloku uviedol Orbán otázky Ukrajiny, vonkajších európskych hraníc, ale aj rozširovania Európskej únie o krajiny Balkánu.

Maďarský ministerský predseda ďalej kritizoval Západ za “rozbitie” vzťahov v rámci Vyšehradskej štvorky. Vzťahy s Poľskom sa však podľa jeho slov skomplikovali aj pre vojnu na Ukrajine, pričom však strategické záujmy sú totožné. “Chceme mier, a nechceme, aby sa k nám Rusi priblížili,” spresnil.

Reklama

“Poliaci sa cítia byť súčasťou rusko-ukrajinskej vojny, do ktorej sa však Maďarsko nechce zapojiť, lebo to nie je naša vojna. Česi a Slováci mali výmenu vlád, ktoré sa snažia získavať priazeň Bruselu. Je to rozhodnutie, ako keby ste chceli ustajniť kone v horiacej maštali,” vyhlásil premiér.

Počas rozsiahleho Orbánovho prejavu, v ktorom premiér analyzoval situáciu vo svete i v Európe a zdôvodňoval kroky svojej vlády v oblastiach energetiky či ochrany rodiny a tradičných hodnôt, rumunskí nacionalisti provokovali transparentom, na ktorom stálo napísané, že Sedmohradsko je rumunská zem.

Dvoch Rumunov vyviedli policajti a príslušníci súkromnej bezpečnostnej služby, ktorým maďarský premiér z javiska odkázal: “Len opatrne s nimi, ako s narkomanmi na moste.”

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:43

Ozbrojené krídlo palestínskeho hnutia Hamas spustilo “veľký raketový” útok na Tel Aviv. V tomto izraelskom meste sa prvýkrát po niekoľkých mesiacoch rozozvučali sirény varujúce pred raketovým útokom.

13:19

Banky na Slovensku sú verejnosťou vnímané ako zodpovedné firmy v porovnaní s ostatnými spoločnosťami na trhu. V rámci ESG oblasti očakáva verejnosť od bánk angažovanosť predovšetkým v oblasti riadenia a v sociálnej oblasti.

13:18

Na zvýšené náklady spojené so štúdiom potomka by mali myslieť najmä rodičia, ktorí nežijú v univerzitných mestách. Vysokoškolský titul môže aj na bezplatnej univerzite vyjsť na 20.000 eur. Analytik Marek Malina z investičnej platformy Portu preto radí, že so šetrením je potrebné začať už v útlom veku dieťaťa. Stačia pritom aj nižšie sumy.

13:17

Slovenskí vinohradníci dosiahli vlani historicky najnižšie výnosy a výroba vína poklesla na historické minimum. Vyrobilo sa len 24 miliónov litrov slovenského vína, čo je o 10 miliónov litrov menej ako je dlhodobý priemer. 

13:16

Slováci čoraz častejšie platia bezhotovostne. Viac ako polovica (56 %) transakcií na Slovensku sa uskutoční bezhotovostne. Rastie najmä popularita platieb pomocou mobilných telefónov alebo inteligentných hodiniek. Počet bezhotovostných platieb by bol ešte o 20 % vyšší, ak by zákazníci nenarážali na miesta, kde bezhotovostné platby neprijímajú. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Mastercard, ktorý každoročne mapuje trendy v oblasti bezhotovostného platenia na reprezentatívnej vzorke vyše 1200 Slovákov.

13:15

V slovenskom potravinárskom priemysle v 1. štvrťroku 2024 pracovalo 32.540 zamestnancov. Oproti 1. štvrťroku 2023 sa stav zamestnancov zvýšil o 0,8 %. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

13:14

Pri prívalových povodniach spôsobených výdatnými zrážkami v provincii Badachšán na severovýchode Afganistanu zahynulo najmenej 15 ľudí vrátane desiatich príslušníkov jednej rodiny.

13:12

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal prezidenta USA Joea Bidena a čínsku hlavu štátu Si Ťin-pchinga, aby sa zúčastnili na júnovej mierovej konferencii o Ukrajine, ktorá sa uskutoční vo Švajčiarsku. 

12:14

Občania Litvy rozhodujú o budúcej hlave štátu. V druhom kole volieb sa o ich priazeň po piatich rokoch opäť uchádzajú súčasný prezident Gitanas Nauséda a premiérka Ingrida Šimonyté.

12:13

Vojenská junta v Burkine Faso, ktorá v tejto africkej krajine vládne od prevratu v roku 2022, zostane pri moci ďalších päť rokov na základe dohody prijatej počas národného dialógu. 

12:10

Do Pásma Gazy začala prúdiť humanitárna pomoc cez hraničný priechod Kerem Šalom. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nadrozmerná vyhliadková lavička vo vinohradoch v Pezinku

Autor: FOTO TASR-Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Juraj Tušš

Peter Lipták

Miroslav Iliaš

René Pavlík

Marek Brna

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali