Orbán: EÚ by mala prevziať rakúsky model stredopravej a pravicovej spolupráce

Orbán: EÚ by mala prevziať rakúsky model stredopravej a pravicovej spolupráce

Budapešť 6. mája 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Európa by mala prevziať rakúsky model, v ktorom spolupracujú stredopravé a pravicové strany. Vyhlásil to v rozhovore pre pondelňajšie vydanie rakúskeho denníka Kleine Zeitung predseda maďarskej vlády Viktor Orbán pred návštevou predsedu pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinza-Christiana Stracheho

Na snímke maďarský predseda vlády Viktor Orbán

Orbán v rozhovore, ktorý zverejnila v plnom rozsahu aj internetová stránka maďarskej vlády Kormány.hu, zdôraznil, že pohľad z Budapešti svedčí o tom, že táto spolupráca v Rakúsku je úspešná, pretože je tam stabilita, sú viditeľné hospodárske ciele či znižovanie daní.

Reklama

Maďarský ministerský predseda o Strachem povedal, že vyniká z “dekadentného európskeho politického pelotónu”. “Tá dekadencia sa prejavuje v tom, že elita neverí v moc politickej aktivity, pričom jednoducho chce (politické vedenie Európy) ďalej pokračovať ako doposiaľ s tým, že odmietne všetko nové,” spresnil Orbán, podľa ktorého problémom európskej elity je, že neverí v silu vodcovskej osobnosti, ktorá dokáže nadchnúť ľudí.

K otázke členstva Fideszu v Európskej ľudovej strane (EPP) predseda maďarskej vlády a predseda Fideszu povedal, že existuje riziko konečného rozchodu ľudovcov s európskymi kresťanskými demokratmi, čo by podľa jeho slov nebolo žiaduce.

Reklama

“Kresťanskí demokrati v Európe, a to najmä v Nemecku, sa posúvajú doľava. Uzatvárajú koalície so socialistami a preto musia prijímať kompromisy, čím strácajú svoju identitu a svoje hodnoty. Kresťanskí demokrati by predsa len mali byť kresťanmi, a aj v otázkach rodiny a národnej identity by mali presadzovať kresťanské vnímanie,” dodal Orbán.

Maďarský premiér vyjadril sympatie k politike šéfky extrémne pravicovej francúzskej strany Národné združenie (RN) Marine Le Penovej, najmä k jej odmietaniu islamu. “To sa nepáči EPP, pretože ľudovci by sa radi posunuli vľavo,” konštatoval.

Le Penová v nedeľu ponúkla strane Fidesz a poľskej vládnej strane Právo a spravodlivosť (PiS) spojenectvo na pôde Európskeho parlamentu (EP). Vyhlásila, že v euroskeptickej parlamentnej politickej frakcii Európa národov a slobôd (ENF) budú vítaní všetci tí, ktorí hovoria, že strany združené v tejto skupine majú pravdu a konajú správne.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:42

Opozičná Sloboda a Solidarita (SaS) nepovažuje nové nastavenie 13. dôchodkov za sociálne ani solidárne. Reagovali tak na novelu zákona o sociálnom poistení, podľa ktorej od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Novelu zákona vo štvrtok schválil parlament.

13:42

Opozičné strany nie sú v postoji k schváleniu tzv. 13. dôchodkov jednotné. Kým Progresívne Slovensko (PS) sa pýta, kde vláda pre zlý stav verejných financií zoberie na vyplatenie dôchodkov prostriedky, poslanci KDH 13. dôchodky v Národnej rade (NR) SR podporili.

13:41

Opozičná strana SaS požiada o zvolanie mimoriadneho parlamentného výboru pre hospodárstvo. Ten by mal riešiť škodu vo výške desať miliónov eur, ktorá podľa liberálov vznikla nepodpísaním povolenia pre štátnu spoločnosť MH Teplárenský holding (MHTH) ministerkou hospodárstva Denisou Sakovou (Hlas-SD) na nákup emisných povoleniek. Tie totiž od podania žiadosti bývalým vedením firmy výrazne zdraželi. Saková už v minulosti obvinenie odmietla.

13:39

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny vo februári 2024 strmo klesol. Dosiahol pritom najnižšiu hodnotu od novembra minulého roka. Ukázali to vo štvrtok údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:39

Stavebná produkcia v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) vo februári medzimesačne vzrástla, ale medziročne klesla. Podľa prvého odhadu Eurostatu sa stavebná produkcia v eurozóne po očistení od sezónnych vplyvov vo februári 2024 v porovnaní s januárom zvýšila v eurozóne aj v EÚ zhodne o 1,8 %.

13:38

Samosprávy dostanú do konca mája celú sumu dane z príjmov právnických osôb určenú na rok 2024. Po odpočítaní doteraz poskytnutých mesačných splátok by tak mali obce získať takmer 158 miliónov eur a vyššie územné celky (VÚC) necelých 68 miliónov eur. Vyplýva to z novely zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok definitívne schválili. O novele rokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

13:37

Maximálna suma dotácie na podporu humanitárnej pomoci pre fyzickú osobu by sa mala zvýšiť na 1500 eur. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli vo štvrtok do druhého čítania. O právnej norme rokujú v skrátenom legislatívnom konaní.

13:37

Stavebníctvo zápasí s nedostatkom kvalifikovaných murárov, chýbajúce pracovné sily by mohol čiastočne nahradiť murovací robot. Dokáže nahradiť viaceré fyzické činnosti i znížiť stavebné náklady. Vo štvrtok o tom informoval Dušan Koháry zo spoločnosti Wienerberger, ktorá robota vytvorila.

13:36

Návrh zákona z dielne SNS na prenos rekreačných poukazov z detí na seniorov ocenila Jednota dôchodcov Slovenska (JDS). JDS o tom informovala vo štvrtok. Parlament by mal tento návrh prerokovať na aktuálnej schôdzi.

13:36

Úrokové sadzby Európskej centrálnej banky (ECB) sa môžu v júni znížiť, ale zostanú dostatočne reštriktívne tak dlho, ako to bude potrebné. Vyhlásil to vo štvrtok viceprezident ECB Luis de Guindos.

13:35

Geopolitické konflikty, ako sú vojny na Ukrajine a Blízkom východe, predstavujú podľa štátov združených v skupine G7 vážne riziko pre svetové hospodárstvo. Ministri financií a guvernéri centrálnych bánk G7 po zasadnutí vo Washingtone v spoločnom vyhlásení v stredu (17. 4.) opäť apelovali na Rusko, aby ukončilo agresiu proti Ukrajine. Tým by zároveň odstránilo jeden z najväčších zdrojov neistoty, ktorá má negatívny vplyv na medzinárodný obchod, dodávateľské reťazce a ceny surovín.

13:35

Lídri členských krajín EÚ sa vo štvrtok ráno vrátili do budovy Európskej rady v Bruseli, aby pokračovali v ekonomickej časti mimoriadneho dvojdňového samitu. Témou ich rokovaní je hospodárska budúcnosť EÚ s dôrazom na ochranu jednotného trhu, budovanie únie kapitálových trhov a konkurencieschopnosť

13:34

Ľudia pracujúci v zahraničí, ktorí tam chcú ukončiť zamestnanie a vrátiť sa na Slovensko, by mali o dávku v nezamestnanosti požiadať v krajine, kde pracovali a boli poistení, a to ešte pred ukončením zamestnania. Ak totiž neboli v rozhodujúcom období na Slovensku poistení alebo boli poistení príliš krátko, nárok na dávku v nezamestnanosti im v domovine nemusí vzniknúť. Upozornil na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

13:34

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na Ukrajine a zníženie nerovnováhy v obchode. Vývoz čínskeho tovaru do Európskej únie (EÚ) totiž vlani prevýšil dovoz z bloku do Číny o 291 miliárd eur. Nie je pritom jasné, či niečo dosiahne na oboch frontoch.

13:32

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vo štvrtok žiadal zavedenie ďalších sankcií voči Iránu za víkendový útok na Izrael a konkrétnu pomoc pre Ukrajinu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali