OPRAVA-Futbal:Púchov pred 10 rokmi omráčil FC Barcelona šokujúcou remízou na ŠAM

OPRAVA-Futbal:Púchov pred 10 rokmi omráčil FC Barcelona šokujúcou remízou na ŠAM

Redakcia športového spravodajstva TASR prosí svojich odberateľov, aby si v správe

Futbal: Púchov pred 10 rokmi omráčil FC Barcelona šokujúcou remízou na ŠAM

vydanej o 13.10 h

Reklama

opravili v sumári 1. zápasu i odvety klubovú príslušnosť pri hráčoch, ktorí inkasovali ŽK:

Reklama

Matador Púchov – FC Barcelona 1:1 (0:0)

Góly: 90.+3 Jambor – 49. Kluivert. ŽK: Hricko (Trnava)

FC Barcelona – Matador Púchov 8:0 (3:0)

Reklama

Góly: 7., 20. a 57. Ronaldinho, 42. Motta, 63. a 75. Luis Enrique, 72. a 89. Saviola. ŽK: Holčík, Perniš (obaja Trnava).

na správne:

Matador Púchov – FC Barcelona 1:1 (0:0)

Reklama

Góly: 90.+3 Jambor – 49. Kluivert. ŽK: Hricko (Púchov).

FC Barcelona – Matador Púchov 8:0 (3:0)

Góly: 7., 20. a 57. Ronaldinho, 42. Motta, 63. a 75. Luis Enrique, 72. a 89. Saviola. ŽK: Holčík, Perniš (obaja Púchov).

Za chybu sa ospravedlňujeme, nasleduje opravené znenie:

Bratislava 23. septembra (TASR) – V utorok 24. septembra uplynie 10 rokov od pamätného zápasu futbalistov Matadoru Púchov s európskym gigantom FC Barcelona. Malý slovenský klub vtedy na Štadióne Antona Malatinského v prvom zápase 1. kola Pohára UEFA 2003/2004 uhral senzačnú remízu 1:1. Šokujúci výsledok zariadil niekoľko sekúnd pred koncom nadstaveného času Milan Jambor.

V odvete na Nou Campe 15. októbra sa potom zverencom trénera Štefana Zaťka už nepodarilo nadviazať na sympatické predstavenie z Trnavy a Púchov zhorel v katalánskom ohni 0:8. "Blaugranas", ktorých vtedy viedol Holanďan Frank Rijkaard, rozdrvili vtedajšieho úradujúceho víťaza Slovenského pohára tromi gólmi Ronaldinha, dvakrát sa presadili Luis Enrique a Javier Saviola, raz skóroval Thiago Motta. Na výsledok prvého stretnutia sa ale dodnes spomína ako na obrovské prekvapenie. Púchov, ktorý sa v roku 2007 premenoval z Matadoru na FK, momentálne pôsobí v TIPOS III. lige skupine Západ. Po ôsmich kolách je v tabuľke s jednou remízou predposledný.

Púchovčania sa vtedy na ŠAM pred vypredaným štadiónom pustili do súpera veľmi odvážnym spôsobom a v úvode zaskočili veľkého favorita duelu nátlakovým futbalom. Matadoru vychádzali rýchle akcie po stranách, ťahúňom bol najmä útočný tandem – Mário Breška s Miroslavom Nemcom. Prvú veľkú šancu však mal holandský reprezentačný útočník Patrick Kluivert, keď sa v päťke otočil okolo Petra Čvirika, ale v poslednej chvíli zakročil Tomáš Bernady. O dve minúty sa po rohu Brešku dostal k zakončeniu Nemec, ale tiesnený loptu zo vzduchu netrafil ideálne. Púchovčania nastúpili do zápasu v pozícii absolútneho outsidera, ale oduševneným výkonom robili Kataláncom obrovské problémy. V 12. minúte už po siedmom rohu Matadoru prestrelil po zaváhaní brankára Victora Valdesa svätyňu "Barcy" Igor Holčík. Hostia sa postupne dostávali do tempa a presadzovali sa najmä po ľavej strane cez rýchleho Marca Overmarsa. Holandský krídelník sa v 18. minúte dostal až do šestnástky Matadoru, ale jeho strelu stihol v páde zblokovať Holčík. Púchovčania kontrovali únikom Brešku, ktorý najskôr nebezpečne centroval na Nemca a vzápätí skončila jeho "rybička" vedľa. Krátko na to na druhej strane takmer zahrmelo po akcii nebezpečného Kluiverta, jeho tutovku však vytiahol na roh spoľahlivý Bernady. V obrovskom tempe sa pokračovalo aj naďalej, tesne po uplynutí prvej polhodiny vypálil po kolmici Ronaldinha aktívny Kluivert nad. V 36. minúte mohol skóre otvoriť agilný Breška, vyhral šprintérsky súboj s Giovannim van Bronckhorstom, ale zblízka bránu netrafil. Päť minút pred koncom prvého dejstva dorazil za Bernadyho chrbát loptu Kluivert, rozhodcovia však pre ofsajd gól neuznali. Posledná akcia rušného prvého polčasu patrila Púchovčanom, keď strelu Brešku z nebezpečnej vzdialenosti hosťujúca obrana zblokovala.

Reklama

V druhom polčase sa Púchov snažil udržať vysoké tempo. Zápas sa však zlomil v 49. minúte, keď sa po kľučke Ronaldinha dostal k lopte Kluivert a presnou strelou z hranice šestnástky prepálil Bernadyho – 0:1. Skúsení hosťujúci hráči potom ovládli hru, držali loptu na kopačkách a nedovolili Púchovčanom pokračovať v tlaku. V 58. minúte predviedol vydarený dribling Ronaldinho a po jeho akcii netrafil presne Ricardo Quaresma. O päť minút prešiel rohový kop Brešku až na zadnú žrď španielskej brány, ale Milan Jambor na loptu nedosiahol. V 65. minúte spálil tutovku Ronaldinho, keď jeho strelu zblízka vykopol bravúrne Bernady. V závere hostia kontrolovali náskok, ktorý mohli navyše zvýrazniť Kluivert a Saviola. V 91. minúte pálil Breška rovno do Valdesa, ale o dve minúty zariadil senzačnú remízu Jambor, keď po krídelnej akcii aktívneho Brešku dopravil zblízka loptu do siete.

hlasy po zápase:

Štefan Zaťko, tréner Púchova: "Sú to nádherné chvíle, atmosféra bola fantastická a som hrdý na svojich zverencov. Snažili sa po celý zápas plniť moje taktické pokyny a potvrdili, že moja cesta do Barcelony nebola iba formálna. Remíza 1:1 nie je najhoršou východiskovou pozíciou pred odvetou. Je to pre nás krásny a zaslúžený výsledok. Dúfam len, že sme súpera nerozzúrili príliš a v odvete nás roztrhá,"

Reklama

Frank Rijkaard, tréner FC Barcelona: "Urobili sme fatálnu chybu. Nehrali sme ako jeden tím. Nehrali sme kolektívne, na rozdiel od Púchova.

Milan Jambor, strelec vyrovnávajúceho gólu: "Vedel som, že ide o poslednú akciu zápasu a preto som do nej dal všetky sily. Som veľmi rád, že sa nám podarilo získať bod s obrovským favoritom. Dodržali sme taktické pokyny a k výkonu nám pomohla aj vynikajúca kulisa. Tento gól je vrchol mojej kariéry. Chceli sme dokázať, že vieme hrať futbal. Som rád, že sa nám to podarilo."

Tomáš Bernady, kapitán Púchova: "Som veľmi rád, že sa nám podarilo v takej výbornej atmosfére s favorizovanou Barcelonou výborný výsledok. Diváci boli naozaj perfektní. Svojim povzbudzovaním nás vyburcovali k dobrému výkonu za čo im chcem poďakovať. Páčilo sa mi, že nás povzbudzovali aj Trnavčania ako aj obyvatelia ostatných slovenských miest, ktorí do Trnavy prišli. Dúfam, že sme v tomto stretnutí našli recept ako sa dá hrať vyrovnaná partia aj s takými futbalistami ako sú hráči FC Barcelona."

Ľuboš Perniš, útočník Púchova: "Teší ma, že sme po nevýrazných výkonoch v lige dokázali konečne zabrať. Celý zápas sme v podstate vydržali hrať vo vysokom tempe preto gól v nadstavenom čase má pre nás mimoriadnu cenu. Všetci sa z tohto úspechu veľmi tešíme."

Mário Breška, útočník Púchova: "Predviedli sme veľmi kvalitný výkon. Teraz po zápase ma trochu mrzí, že sme z množstva šancí premenili iba jedinú, ale napriek tomu som veľmi spokojný. Trochu sme boli zaskočení gólom hneď na začiatku druhej časti hry, ale zvládli sme to. Pred gólom som sa pozrel pred bránku, videl som dvoch nabiehajúcich spoluhráčov. Bolo šťastie, že lopta prešla až k Jamborovi. Uhrali sme cennú remízu s kvalitným súperom a to je super."

Reklama

Ohlasy médií na zápas 1. kola Pohára UEFA v Trnave Matador Púchov – FC Barcelona (1:1):

www.FCBarcelona.com (oficiálny internetový server): "Trpko-sladký štart Barcelony v Pohári UEFA. Barcelona odmietla víťazstvo v samom závere. Kluivert i Overmars robili viackrát problémy púchovskej obrannej štvorici, ale domáci Breška bol najživším hráčom večera. Púchov mal neuveriteľných 7 rohových kopov v úvodných 12 minútach zápasu. Posledné slovo mali domáci."

The Independent: "Jamborov zásah z poslednej minúty omráčil Barcelonu. Malý slovenský klub z Púchova šokoval Barcelonu. Zatiaľ, čo španielski giganti – Real Madrid, Deportivo La Coruňa a Celta Vigo si užívajú slávy v Lige majstrov, Barcelona zakopla v Pohári UEFA na provinčnom slovenskom klube."

Associated Press: "Malá ryba z Púchova spôsobila šok Barcelone. Futbalová Barcelona zďaleka nepripomínala 16-násobného majstra Španielska, ktorý v minuloročnej Lige majstrov zaznamenal rekordnú šnúru víťazstiev. Púchov bol dlhé minúty lepším tímom a len chvíľková strata koncentrácie Slovákov, umožnila Barcelone uniknúť s remízou. Ronaldinho a spol. sa necítili celkom dobre v stredajšom zápase Pohára UEFA proti slovenskému klubu, ktorý ešte pred pár rokmi hral len druhú ligu. Stratiť body s klubom, ktorého ročný rozpočet je približne 1 milión dolárov, teda 34-krát menej ako je príjem samotného Ronaldinha, možno zaradiť medzi najväčšie šoky futbalovej histórie."

Reuters: "Nevydarený štart Barcelony. Barcelona viedla 1:0 a hrala na istotu. Avšak zaváhanie v tejto taktike využil Breška a po jeho nahrávke dal Jambor vyrovnávajúci gól už v nadstavenom čase."

Reklama

1. zápas 1. kola Pohára UEFA 2003/2004, 24. septembra 2003:

Trnava, ŠAM:

Matador Púchov – FC Barcelona 1:1 (0:0)

Góly: 90.+3 Jambor – 49. Kluivert. ŽK: Hricko (Púchov). Rozhodovali: Müftüoglu – Gencerler, Kan (všetci Tur.), 18.000 divákov (vypredané)

zostavy a striedania:

Púchov: Bernady – Hricko, Ovad (79. Brisuda), Čvirik, Holčík – Škripec (52. Majerník), Belák, Jambor, Gegič – Breška, Nemec (76. Nemec)

FC Barcelona: Valdes – Puyol, Reiziger, Cocu, Van Bronckhorst – Luis Enrique, Xavi, Quaresma (73. Saviola), Ronaldinho, Overmars – Kluivert

Reklama

odveta 1. kola Pohára UEFA 2003/2004, 15. októbra 2003:

Barcelona, Nou Camp:

FC Barcelona – Matador Púchov 8:0 (3:0)

Góly: 7., 20. a 57. Ronaldinho, 42. Motta, 63. a 75. Luis Enrique, 72. a 89. Saviola. ŽK: Holčík, Perniš (obaja Púchov). Rozhodovali: Vollquartz – Pedersen, Hansen (všetci Dán.), 29.701 divákov.

zostavy a striedania:

FC Barcelona: Rüstu – Gabri (61. Oscar Lopez), Puyol, Cocu, Van Bronckhorst – Louis Enrique, Gerard, Motta (79. Ovemars), Luis García – Ronaldinho (67. Iniesta), Saviola

Reklama

Matador Púchov: Bernady – Hricko, Ovad, Čvirik (73. Brisuda), Holčík – Majerník, Belák, Jambor, Talda – Breška (46. Beliančin), Nemec (59. Perniš)

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:07

Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu.

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

11:35

Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra.

11:27

Spoločnosť Apple na žiadosť Pekingu odstránila z čínskeho App Store aplikácie Threads, WhatsApp, Telegram a Signal, informuje agentúra Bloomberg.

Čínske úrady to požadovali “z dôvodov národnej bezpečnosti”.

Predtým boli tieto služby v Číne dostupné len cez VPN, ale stále sa tešili popularite.

Minulý rok Peking zaviazal vývojárov aplikácií, aby sa do konca marca 2024 podrobili vládnej registrácii, inak prestanú fungovať.

11:14

Poľské úrady zadržali dvoch podozrivých z útoku na ruského opozičného politika Leonida Volkova, ku ktorému prišlo v marci v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok litovský prezident Gitanas Nauséda.

11:05

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vyzval na “úplnú deeskaláciu” situácie po správach amerických médií, že Izrael zaútočil na Irán. Dodal, že partneri zo skupiny G7 budú o situácii diskutovať počas rokovaní na Capri.

Druhý deň rokovania ministrov zahraničných vecí skupiny G7 na talianskom ostrove Capri
Na snímke taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani
10:53

Jeden člen posádky ruského bombardéra Tu-22M3, ktorý sa zrútil v piatok na juhozápade Ruska, zahynul. Oznámil to gubernátor Stavropoľského kraja Vladimir Vladimirov.

10:47

Čína po hlásených piatkových útokoch na Irán nesúhlasí s konaním, ktoré vedie k stupňovaniu napätia. Omán útoky na Irán odsudzuje.

10:35

Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali