Opozícia reaguje na odstúpenie Glváča: Sulík: Glváčovo odstúpenie je nádejou pre Slovensko; Smer-SD im pripomína, že je rad na nich

Opozícia reaguje na odstúpenie Glváča: Sulík: Glváčovo odstúpenie je nádejou pre Slovensko; Smer-SD im pripomína, že je rad na nich

Bratislava 7. novembra 2019 AKTUALIZÁCIA (TASR/HSP/Foto:SITA-Alexandra Čunderlíková, Ľudovít Vaniher, Martin Medňanský, Branislav Bibel,Jana Birošová )

 

Odstúpenie podpredsedu Národnej rady (NR) SR Martina Glváča (Smer-SD) je nádejou pre Slovensko, myslí si predseda opozičnej SaS Richard Sulík. Podľa liberálov nepoškodzoval Glváč iba vládnu koalíciu, ale aj imidž celého Slovenska. TASR o tom informovala hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková

Na snímke Richard Sulík

“Tlak demokratickej opozície zabral,” uvádza sa v stanovisku SaS, ktoré dodáva, že Glváč bol hanbou Slovenska. „Celému Slovensku bolo jasné, že človek s takouto povesťou a takýmto prepojením na mafiu, nemôže zastávať funkciu podpredsedu NR SR,” myslí si Sulík. Dodal, že sa ukázalo, že práca opozície má zmysel, a že Glváč odstúpil aj kvôli tlaku a snahe o opätovné zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu.

Reklama

 

Smer-SD pripomína opozičným politikom, že teraz je rad na nich

Reklama

Predseda strany Smer-SD Robert Fico v minulosti viackrát avizoval, že bude stáť za akýmkoľvek rozhodnutím Martina Glváča. Zároveň je potrebné pripomenúť niektorým opozičným politikom, že teraz je rad na nich.

Na snímke Robert Fico

V reakcii na Glváčovo odstúpenie z funkcie to pre TASR uviedol hovorca Smeru-SD Ján Mažgút. V tejto chvíli podľa jeho slov zatiaľ nie je jasné, koho strana namiesto Glváča nominuje na post podpredsedu Národnej rady SR.

 

Bugár: Rozhodnutie Glváča je správne, jeho útoky na mňa sú zbytočné

Rozhodnutie Martina Glváča  vzdať sa funkcie podpredsedu Národnej rady (NR) SR považuje predseda vládneho Mosta-Híd Béla Bugár za správne. Zároveň odmieta Glváčovu výzvu, aby jeho krok nasledoval.

Reklama
Na snímke Béla Bugár

„Tieto útoky považujem za zbytočné. Ja som sa s Marianom K. nestretával, ja som si s ním nepísal,” tlmočila stanovisko lídra Mosta-Híd hovorkyňa strany Klára Magdeme.

 

Kollár: Postavím sa čelom k návrhu na odvolanie z postu predsedu výboru

Predseda opozičného hnutia Sme rodina Boris Kollár sa postaví čelom k návrhu na odvolanie z postu predsedu parlamentného výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Povedal to vo štvrtok na tlačovej konferencii.

Na snímke Boris Kollár

„Postavím sa k tomu čelom. Ja nemám čo skrývať. Ja som nebol v politike, keď som bil bandu s Marianom K. Ja som si s ním 2000 SMS nepísal,“ reagoval na otázku, ako sa postaví ku Glváčovmu návrhu na jeho odvolanie z postu predsedu výboru.

Reklama

Glváč vo svojom stanovisku k odstúpeniu avizoval, že spolu s kolegami pripravia návrh na odvolanie Kollára z funkcie predsedu výboru a dúfa, že to opozícia podporí. “Bol to práve on, kto ma s Marianom K. zoznámil, on riešil s Marianom K. biznis na Donovaloch, chodievali spolu na plesy a na koncerty. Alebo tieto kontakty sú slušné, v poriadku a neprekážajú im? Ja osobne nepoznám v politike osobu, ktorá by mala intenzívnejšie kontakty s Marianom K. ako on,“ skonštatoval.

To, že mal Glváča s Marianom K. zoznámiť, považuje Kollár za „absolútny blud“.

 

Matovič: Odchod Glváča je veľký dôvod na oslavu, zápas sa však nekončí

Rezignácia Glváča na funkciu podpredsedu Národnej rady SR je veľkým dôvodom na oslavu a dôležité víťazstvo pre opozíciu. V reakcii na štvrtkové Glváčovo rozhodnutie to povedal líder OĽaNO Igor Matovič.

Na snímke Igor Matovič

Glváča považuje za jedného z kľúčových mužov v Smere-SD. “Ak sa podarilo získať takýto skalp, je to veľmi dôležité víťazstvo pre opozíciu a verejnosť, ktorí vytvorili tlak na jeho odchod,” povedal Matovič pred médiami. Zároveň upozornil, že odstúpením Glváča sa nič nekončí. “Je to len špička ľadovca, očistný zápas v slovenskej politike musí pokračovať ďalej a je potrebné zavŕšiť ho 29. februára budúceho roka vo voľbách,” uviedol.

 

Prezidentka: Rozhodnutie Glváča považujem za správne

Prezidentka SR Zuzana Čaputová rešpektuje rozhodnutie Martina Glváča skončiť na pozícii podpredsedu Národnej rady SR a považuje ho za správne. Stanovisko hlavy štáty tlmočil TASR jej hovorca Martin Strižinec.

Na snímke Zuzana Čaputová

Glváč vo štvrtok oznámil, že sa vzdal funkcie podpredsedu Národnej rady (NR) SR. Vo vyhlásení pre médiá to odôvodnil tým, že mu záleží na tom, aby strana Smer-SD v budúcoročných parlamentných voľbách zvíťazila.

Reklama

 

Vymieňať figúrky nestačí, reagujú na Glváča Za ľudí, PS-Spolu

Vymieňať figúrky nestačí. V reakcii na odstúpenie Martina Glváča to uviedli hlavní predstavitelia mimoparlamentnej strany Za ľudí a koalície Progresívne Slovensko (PS) a Spolu-OD. Šéf kresťanských demokratov zasa upozorňuje na sekundárny efekt Glváčovho odstúpenia.

Na snímke Michal Truban, Alojz Hlina a Miroslav Beblavý

Líder strany Za ľudí Andrej Kiska vyhlásil, že vymeniť “jedného” nestačí. Kauzy strany Smer-SD a jej ľudí sú podľa neho neudržateľné. “Postupne končia jeden za druhým – Robert Kaliňák, Tibor Gašpar, Monika Jankovská a Martin Glváč. Všetci sú namočení v kšeftoch gaunerov a mafie, ktorá sa cez nich snažila ovplyvňovať naše Slovensko,” napísal na sociálnej sieti Kiska.

Michal Truban z koalície PS/Spolu na margo Glváčovho odstúpenia uviedol, že “sústredený opozičný tlak” má zmysel. “Nestačí však vymieňať figúrky, potrebujeme radikálne a systémové opatrenia, ktoré odstránia korupčný vplyv oligarchov zo zdravotníctva, médií a verejného života,” skonštatoval na sociálnej sieti.

Reklama

Pre predsedu KDH Alojza Hlinu je odstúpenie Glváča dobrou i zlou správou. “Dobrá správa je, že človek ako Glváč už nie je podpredsedom nášho parlamentu. Zlou správou je však to, že Smer to môže využiť v komunikácii pred voľbami ako dôkaz očisty a sebareflexie strany, pričom veľa ľudí je tomu schopných uveriť,” upozornil Hlina.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:16

Čína označila v piatok tvrdenia, že v Nemecku pôsobia čínski špióni, za “číry výmysel”.

Nemecká veľvyslankyňa v Pekingu vo štvrtok uviedla, že si ju predvolali čínske úrady v spojitosti so zadržaním štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže pre Čínu.

13:08

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) v piatok po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD).

Fico, Kmec
Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) gestikuluje počas vyhlásenia po spoločnom pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD)
12:47

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala dvoch ľudí obvinených zo sympatizovania s ukrajinskými nacionalistami a z plánovania útokov na policajné či vojenské objekty v Rusku.

K zatknutiam došlo vo Volgogradskej oblasti ležiacej na juhozápade Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou.

12:33

Nemecká polícia prichytila pri čine a následne zadržala dvoch mužov podozrivých z krádeže železničných elektrických káblov. Polícia informovala, že incident sa odohral v noci na piatok na hlavnej vlakovej stanici v západonemeckom meste Bochum.

12:27

Nálada francúzskych spotrebiteľov tento mesiac nečakane klesla, pod čo sa podpísali obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky a s nimi aj finančnej situácie domácností.

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali