Opozícia kričí: Vládna koalícia ohrozila bezpečnosť štátu, lebo odmietla diskutovať o dokumentoch, kde je Rusko označené za hrozbu

Opozícia kričí: Vládna koalícia ohrozila bezpečnosť štátu, lebo odmietla diskutovať o dokumentoch, kde je Rusko označené za hrozbu

Bratislava 28. novembra 2018 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Opozícia robí krik: Odrazu treba urgentne prijať novú bezpečnostnú a obrannú stratégiu štátu, čo sú materiály, ktoré trinásť rokov nikomu nechýbali. Teraz ich však zrazu treba urgentne zmeniť, pretože v čase provokácie pri Kerči treba kričať, že Rusko je nepriateľ, a to v starých dokumentoch napísané nie je

Na snímke poslanec NR SR Gábor Grendel (OĽaNO)

Vládna koalícia ohrozuje bezpečnosť krajiny a jej obranyschopnosť, tvrdia opozičné strany Sloboda a Solidarita a OĽaNO. Na návrh Slovenskej národnej strany totiž parlament stiahol z rokovania prebiehajúcej schôdze návrhy Bezpečnostnej stratégie SR a Obrannej stratégie SR. L

Reklama

enže opozícia, ktorá inokedy tak úzkostlivo trvá na dodržiavaní rokovacieho poriadku NR SR, v dojemnej starostlivosti o bezpečnosť štátu zabudla povedať, že vládne materiály nemôžu do pléna predkladať opoziční poslanci, ale len kabinet.

„Je nemysliteľné, aby sme dnes, v dobe nových, moderných hrozieb, ako sú teroristické útoky, migračná kríza, kybernetické útoky, energetické hrozby a ďalšie a ďalšie moderné hrozby, postupovali podľa strategických dokumentov, ktoré boli schválené v roku 2005,“ povedal bývalý minister obrany Ľubomír Galko (SaS). Zdá sa, že aktuálnosť prijatia nových strategických dokumentov prudko stúpla, odkedy tri ukrajinské lode (z toho dve vojenské) provokovali v ruských vodách a dostali odpoveď, ktorá sa dala čakať.

Reklama

Galko zdôraznil, že opozícia sa bude opakovane pokúšať tieto materiály, ktoré vláda prijala jednohlasne už v októbri 2017, dostať na rokovanie parlamentu, až kým nebudú prijaté.

Podľa poslanca Gábora Grendela (OĽaNO) je nádej, že dokumenty prerokované budú, pretože, ako povedal, „strany koalície sa medzi sebou žerú. Smer-SD a SNS sú v zásadnom rozpore pri zákone o Policajnom zbore.“ Grendel mal na mysli hádku medzi poslancami Hrnkom a Kaliňákom, ktorá sa mala odohrať v neprítomnosti médií.

Pri hlasovaní podporil stanovisko koalície aj opozičný poslanec Fedor so zaujímavým argumentom: keďže ide o dokument vlády, tak pre vládu je záväzný, a je to predsa vláda a jej ministerstvo, kto má konať, a nie zákonodarný zbor.

 

Hlavné správy: Hovoríte, že v súčasnosti platná bezpečnostná a obranná stratégia majú už trinásť rokov, a že je najvyšší čas prijať nové dokumenty. Prečo ste netlačili na ich vytvorenie napríklad už v roku 2014, keď sa na Ukrajine začali diať dramatické udalosti?

Reklama

Grendel: „Je to otázka na vtedajšie vedenie ministerstva zahraničných vecí, ministerstva obrany a vtedajšieho premiéra, ktorým bol v tom čase pán Robert Fico.“

 

Hlavné správy: Ale prečo ste sa neozvali vy ako opozícia?

Grendel: „My ako opozícia netvoríme tieto strategické dokumenty, tie tvoria štátne inštitúcie, ministerstvá, ktoré majú na to odborníkov a patričné zdroje informácií, aby takéto strategické dokumenty mohli naformulovať. Tieto, ktoré boli dnes predložené do Národnej rady a stiahnuté, takisto nevypracovala opozícia, pretože samozrejme, opozícia nemá na to dostatok kapacít a informácií, aby takéto strategické dokumenty štátu pripravovala.

My akurát môžeme poukazovať na to, že sú neaktuálne. Boli vypracované, trvalo to dlho, ale boli konečne vypracované, boli vládou jednohlasne schválené, a to aj ministrami za Slovenskú národnú stranu. Každý materiál, ktorý je na vláde schvaľovaný, následne – nie po roku, ale hneď potom, ako je na vláde schválený – ide rovno do Národnej rady. Na to opozícia nemá vplyv.“

Reklama

Heger: „Bol som pri tom, keď sa v roku 2000 vypracovával dlhodobý plán rozvoja do roku 2010. Prirodzene, pri týchto dokumentoch sa automaticky plánuje, že sa budú aktualizovať. Nemyslím si, že je úplne pravda, že sa na to nepoukazovalo, pretože aj vláda avizovala, že tieto dokumenty bude aktualizovať, len to akosi pred sebou tlačila.

Veľmi dôležitý fakt je, že tieto dokumenty sa nevypracujú zo dňa na deň, ani z týždňa na týždeň, ale je to naozaj dlhodobý proces. Myslím si, že aj táto stratégia bola práve v rokoch, ktoré ste spomenuli, už v stave, keď ten proces vypracovávania bežal, len ešte nebol zavŕšený. A my sme o tomto aj s koalíciou hovorili už od momentu, keď už zavŕšený bol a očakávali sme, že to predložia. Ak to mešká jeden-dva mesiace, tak to nepovažujete za niečo signifikantné, ale ak s tým otáľajú rok a viac, tak sme museli konať, pretože to už nie je zabudnutie, ale vedomé nepredloženie. A preto na to reagujeme s takým apelom.“

 

Hlavné správy: Vo vašom vystúpení ste povedali, že keď sa spomenie Rusko, tak SNS a možno čiastočne aj Smer hneď od všetkej kritiky dávajú ruky preč. Prečo?

Na Slovenskú národnú stranu som to povedal. Vidíme to na všetkých verejných vystúpeniach predstaviteľov tejto strany.

 

Hlavné správy: Myslíte si, že za tým je nejaká iracionálna láska k Rusku, alebo prečo?

To ja neviem, o tom ja nechcem špekulovať.

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Barry "Butch" Wilmore
Na snímke astronauti NASA Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová pózujú počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

09:43

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v marci 2024 medziročne tretíkrát po sebe nižšie o 15 %. Prispel k tomu najmä pokles cien v energetike až o 31 %.

09:36

Zlodeji elektrických káblov v noci na piatok paralyzovali železničnú dopravu v častiach západného Nemecka. Spôsobilo to meškania vlakov, ktoré budú podľa očakávania pretrvávať až do piatkového poludnia.

09:28

V marci 2024 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 12,8 %. Ceny rastlinných výrobkov boli o 20,5 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka, ceny živočíšnych výrobkov o 7 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Japonské úrady sa chystajú osadiť obrovskú čiernu bariéru, ktorá bude brániť v populárnom výhľade na ikonickú horu Fudži. Na takýto krok ich podnietili davy nevychovaných zahraničných turistov.

09:00

Severokórejský líder Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov, oznámili v piatok severokórejské médiá.

Testované ukazovatele testu boli vyhodnotené ako veľmi uspokojivé, uviedla severokórejská štátna agentúra KCNA.

08:52

Ceny ropy v piatok ráno vzrástli a po dvoch týždňoch v strate za sebou smerujú k celotýždňovému zisku. Trh podporila najmä americká ministerka financií Janet Yellenová, keď vyjadrila optimizmus, že hospodársky rast v USA bol v prvom štvrťroku pravdepodobne silnejší, než naznačili prvé odhady.

08:42

Parlament v malom pyrenejskom kniežatstve Andorra vo štvrtok schválil zákon, ktorý stanovuje požiadavku na minimálnu znalosť katalánčiny pre cudzincov.

Cieľom zákona je posilniť postavenie katalánčiny.

08:27

Bývalý britský minister obrany Ben Wallace vo štvrtok v rozhovore pre agentúru DPA varoval pred návrhmi, aby sa vojna na Ukrajine stala zamrznutým konfliktom.

Myšlienku “zmrazenia” vojny na Ukrajine nedávno vyslovil vysokopostavený člen vládnucich sociálnych demokratov v Nemecku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali