OĽaNO: Richard Sulík musí prebrať politickú zodpovednosť za svojich nominantov a odvolať vedenie MH Manažmentu

OĽaNO: Richard Sulík musí prebrať politickú zodpovednosť za svojich nominantov a odvolať vedenie MH Manažmentu

Bratislava 18. júna 2021 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák, Facebook)

 

Národná kriminálna agentúra včera zadržala podpredsedu štátnej spoločnosti MH Manažment Andreja Holáka. Vysoký funkcionár štátu a nominant ministra hospodárstva bol neskôr prepustený, je však stále obvinený z legalizácie príjmu z trestnej činnosti, korupcie a machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe

Sulík
Na snímke minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku SR Richard Sulík (SaS)

Hnutie OĽANO včera vyzvalo ministra, aby Andreja Holáka okamžite odvolal.

Reklama

„Žiaľ, minister hospodárstva Richard Sulík sa vyjadril k tomuto svojmu nominantovi veľmi vyhýbavo. Slovne zľahčoval, že špičkového manažéra štátu odviedla polícia a obvinila zo závažných trestných činov. Podobne vystupovalo aj vedenie firmy MH Manažment, keď ponechanie A. Holáka vo funkciu obhajovalo potrebou kontinuity,“ hovorí predseda Výboru pre hospodárske záležitosti NRSR Peter Kremský (OĽANO).

Peter Kremský
Na snímke Peter Kremský

„Vítame, že minister Sulík dnes A. Holáka po našom tlaku odvolal, je však neospravedlniteľné, že ho obhajoval a držal a vo funkcii takmer rok, a to napriek našim zisteniam a podozreniam z korupcie.“

Reklama

„Chcel by som preto vyzvať ministra Richarda Sulíka, aby sa postavil k tomuto problému čelom, okamžite odvolal celé vedenie MH Manažmentu a vymenoval namiesto neho čestných a odborných ľudí, ktorí nebudú podozriví z korupcie a nebudú obhajovať politických nominantov bývalej vlády,“ dopĺňa Kremský.

„Už v minulosti ho k tomu vyzýval vtedajší premiér Igor Matovič, ale bez výsledku. Je načase, aby Richard Sulík prevzal politickú zodpovednosť za svojich nominantov vo všetkých štátnych podnikoch. Kontinuitu so Smerom tu OĽANO naozaj nebude trpieť.“ P. Kremský zároveň iniciuje poslanecký prieskum vo firme MH Manažment a zvolá mimoriadny hospodársky výbor, na ktorý pozve ministra R. Sulíka.

Andrej Holák je bývalý štátny tajomník ministerstva dopravy za ministra Smeru Jána Počiatka, šéf služobného úradu za predchádzajúceho ministra Smeru Ľubomíra Vážneho. Bol členom komisie, ktorá rozhodovala o neslávnom mýtnom tendri, na ktorý dodnes doplácajú všetci občania Slovenska. Bol aj regionálnym funkcionárom Smeru, predovšetkým však podpredsedom Úradu pre verejné obstarávanie, ktorý roky kryl korupciu.

To je aj funkcia, kvôli ktorej je vyšetrovaný, keď poskytol odborné právnické vyjadrenie vtedajšiemu šéfovi Finančnej správy, ktorý ním zakryl korupčné správanie. Prirodzene, toto vyjadrenie sa medzičasom záhadne stratilo. Práve právnické znalosti a schopnosti majú byť podľa vedenia MH Manažmentu tým, čo A. Holáka kvalifikuje do funkcie vysokého funkcionára štátnej správy.

„Takíto toxickí právnici nemajú v orgánoch štátnych firiem čo hľadať, aj keby vymenili desať kabátov,“ dopĺňa Peter Kremský.

Reklama

Redakciu informoval Peter Dojčan.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali