Okrášľovacie spolky hľadajú v Tatrách haraburdy, v Bystrici strašidlá

Okrášľovacie spolky hľadajú v Tatrách haraburdy, v Bystrici strašidlá

Bratislava 4. júla (TASR) – Ako Tatranský okrášľovací spolok hľadá medzi budovami v meste haraburdy a Banskobystrický zase strašidlá, sa dozvedeli účastníci seminára, ktorý sa dnes popoludní uskutočnil v Bratislave. Zástupcovia jednotlivých spolkov z rôznych častí Slovenska takto vôbec prvýkrát prezentovali svoju činnosť a vymieňali si informácie s inými spolkami.

"Okrášľovacie spolky sú viazané k lokalite, nejaká koordinácia je teda možná len ako výmena skúseností či nápadov," odôvodnil zámer seminára organizátor Maroš Mačuha z Bratislavského okrášľovacieho spolku. Do hlavného mesta tak dnes prišli aj spolky z Banskej Bystrice, Vysokých Tatier, Modry či Stupavy. Všetci sa vzájomne zhodli, že si vypočuli inšpiratívne nápady, ktoré budú môcť zužitkovať. "Možno medzi ľuďmi, ktorí sú za týmito spolkami, vzniklo teraz silnejšie povedomie, že to má zmysel, lebo je nás veľa, môžeme sa sieťovať, zbierať nejaké know-how," podotkol Roman Zelenay z Modry.

Dnešný seminár niesol názov Okrášľovacie spolky na Slovensku v minulosti a súčasnosti. Podľa Mačuhu sa dnes snaží nájsť inšpiráciu v minulosti takmer každý spolok. "Zisťuje, či na danom území niekedy spolok bol, ako pôsobil, akú činnosť vyvíjal," poznamenal s tým, že okrášľovacie spolky boli kedysi veľkým hnutím v celej Európe a z nemecky hovoriaceho prostredia postupne prichádzali do Uhorska. "Väčšinou ich však budovala národná elita a boli to trvalo udržateľné projekty. Dali sa dokopy viacerí vplyvní ľudia, spolok trval sto rokov, financoval knižnicu či sirotinec. To sa dnes veľmi nedeje," podotkol Zelenay.

Podľa Patrika Kolesára z Tatranského okrášľovacieho spolu boli v minulosti takéto združenia oveľa fundovanejšie. "Ľudia vedeli, že ak si veci neurobia oni, nikto iný to neurobí za nich. Dnes sa príliš spoliehajú na štát," podotkol. V 19. storočí mali spolky nielen širokospektrálny záber, ale takáto činnosť bola aj veľmi populárna. "Neexistovala iná združovacia činnosť ako spolková. Po roku 1989 však ako huby po daždi začali vznikať neziskové organizácie, združenia, nadácie. Tie sú však už úzko zamerané," poukázala na rozdiel Iveta Plšeková z Petržalského okrášľovacieho spolku.

Reklama

Dnešné okrášľovacie spolky sa snažia zveľaďovať zeleň, chrániť pamiatky, osádzať lavičky či vyvíjať kultúrnu činnosť a organizovať napríklad semináre. Ten modranský chce najmä oživovať tradície a historickú identitu Modry. Organizuje preto podujatia, ktoré sú zamerané na renesančnú históriu mesta či obdobie Ľudovíta Štúra. Tatranský sa snaží reflektovať existujúci rozvoj, ale zároveň chrániť Tatry. Má tiež zoznam svojich tzv. tatranských harabúrd. Označil budovy, ktoré sú opustené a vyzerajú zle, a ľuďom ukázal, kto ich vlastní, aby sami zatlačili na majiteľov. "Jednu budovu sme dostali do správy, ďalšiu sa investor rozhodol opraviť, iná sa ide búrať a postaví sa krajšia," zhodnotil výsledok práce Kolesár. Bratislavský spolok momentálne organizuje prednáškový cyklus Prešporské večery na tému dejiny Bratislavy a petržalský pripravuje letné detské tábory, pripomienkoval tiež názvoslovie ulíc či zorganizoval petíciu proti stavbe Bajo.

Spolky po seminári prijali spoločné komuniké, ktoré v najbližších dňoch odprezentujú verejnosti. Chcú ním docieliť zlepšenie životného prostredia. Dnes sa zároveň uskutočnila slávnostná prezentácia knihy Bratislavský okrášľovací spolok 1868-1918 od Martina Györika, ktorá prvýkrát vyšla v roku 1918 v maďarčine a nemčine pri príležitosti 50. výročia spomínaného spolku. Takmer po sto rokoch tak tento rok vychádza aj v slovenčine.

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali