Od pondelka sa uvoľňujú opatrenia, na viacero výnimiek treba negatívny test. Kiná či divadlá zostávajú zatvorené

Od pondelka sa uvoľňujú opatrenia, na viacero výnimiek treba negatívny test. Kiná či divadlá zostávajú zatvorené

Bratislava 19. apríla 2021 (TASR/HSP/Foto:TASR-Roman Hanc, Štefan Puškáš, Pavol Zachar, Pixabay, korona.gov.sk)

 

Od pondelka platia nové výnimky zo zákazu vychádzania. Cesta do prírody a na individuálnu rekreáciu je možná aj medzi okresmi s podmienkou najviac sedemdňového negatívneho testu v prípade okresu vo štvrtom stupni varovania

testovanie v obci Lastovce
Na snímke zdravotníčka ukazuje negatívny antigénový test počas testovania v dome smútku obce Lastovce v okrese Trebišov

Navštíviť možno obchody, múzeá, galérie, knižnice, zoologické, botanické záhrady, plavárne. Otvárajú sa kurzy autoškoly, umožnili sa návštevy bohoslužieb, plavární a športovísk. Väčšina nových výnimiek je podmienená negatívnym testom.

Reklama

Zmena podmienok zrušila povinnú prácu z domu, po novom je odporúčaná. Rozhodnutie je na zamestnávateľovi. Na cestu do zamestnania je naďalej potrebné potvrdenie s určením pracovnej doby a miesta výkonu práce. Zamestnanci škôl potrebujú najviac sedemdňový negatívny test. Pri ostatných zamestnaniach záleží platnosť testu od zaradenia okresu podľa COVID automatu. V IV. alebo III. stupni varovania platí najviac sedemdňový, v II. stupni varovania 14-dňový a v I. stupni varovania 21-dňový test.

Bez testu je v čase od 5.00 do 20.00 h možný nákup nevyhnutných životných potrieb, napríklad potravín, drogérie, liekov či pohonných látok. Rovnaké podmienky budú platiť aj pri návšteve bohoslužieb.

Reklama

Do maloobchodných predajní alebo prevádzok je potrebný negatívny najviac sedemdňový test. Preukázať sa ním treba aj na plavárni alebo inej vodnej ploche, v múzeách, galériách, knižniciach, botanických záhradách či zoo, ale aj na kurze v autoškole. Všetky aktivity sú obmedzené od 5.00 do 20.00 h.

Časovo obmedzený je tiež pobyt v prírode a individuálny šport, pohybovať sa však možno aj mimo okresu. V čiernych okresoch je potrebný test, aktuálne sa to netýka žiadneho. Vyžaduje sa tiež pri individuálnej rekreácii či rekreácii členov spoločnej domácnosti.

 

Alternatívou k negatívnemu testu je očkovanie proti ochoreniu COVID-19

Alternatívou k negatívnemu testu je očkovanie proti ochoreniu COVID-19. V prípade mRNA vakcíny sa bude akceptovať 14 dní po druhej dávke, pri vektorovej vakcíne musia uplynúť štyri týždne po prvej dávke. Test nepotrebujú ani osoby zaočkované prvou dávkou, ktoré prekonali v posledných 180 dňoch ochorenie COVID-19 a majú o tom potvrdenie. Náhradou testu je tiež potvrdenie o prekonaní ochorenia nie staršie ako 180 dní. Výnimku z povinného testu majú tiež osoby, ktorým ho zdravotný stav alebo kontraindikácia neumožňuje absolvovať.

Zmiernenie opatrení v piatok (16. 4.) schválila vláda. Detailné pravidlá pre otvorenie prevádzok či realizáciu hromadných podujatí vrátane športu upravuje vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR.

Reklama

Zákaz vychádzania platí do odvolania, najneskôr do konca núdzového stavu, teda uplynutím 28. apríla 2021. Medzi 1.00 a 5.00 h neplatí.

 

Kiná či divadlá zostávajú zatvorené, pre obchody aj kostoly platia obmedzenia
Naďalej zostávajú zatvorené prírodné a umelé kúpaliská, prevádzky poskytujúce wellness či fitnescentrá. Tiež prevádzky divadelných, hudobných, filmových alebo iných umeleckých predstavení. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorá od pondelka upravuje režim prevádzok a organizáciu hromadných podujatí.
kinosála
Ilustračné foto

Obchodné domy musia zabezpečiť uzavretie sedacích sekcií a detských kútikov.

“Cieľom tohto kroku je, aby sa ľudia v priestoroch obchodných domov nezdržiavali nad rámec času nevyhnutného na nákup,” uviedla pre TASR hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Prevádzky verejného stravovania môžu vydávať jedlá so sebou alebo formou donáškovej služby.

Reklama

Zariadenia prevádzok starostlivosti o ľudské telo budú musieť po každom zákazníkovi dezinfikovať pracovné miesto. Majú tomu prispôsobiť aj časový harmonogram prevádzky.

“Toalety budú musieť byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami,” spresnila.

Na čas nevyhnutný na úpravy v tvárovej časti si v týchto prevádzkach bude môcť zákazník dočasne zložiť respirátor.

Hygienici upozorňujú, že maximálny počet zákazníkov v prevádzke je jedna osoba na 15 štvorcových metrov z plochy určenej pre zákazníkov.

“Ak plocha určená pre zákazníkov nedosahuje 15 štvorcových metrov, môže byť v prevádzke naraz len jeden zákazník,” podotkla s tým, že v platnosti zostávajú aj vyhradené nákupné hodiny pre seniorov a ťažko zdravotne postihnutých so sprievodom. A to od 9.00 do 11.00 h.

Múzeá, galérie a výstavné siene môžu organizovať výlučne individuálne prehliadky. Hromadné podujatia sa povoľujú do šiestich osôb.

V prípade bohoslužieb, obradov krstu, cirkevných i civilných obradov sobáša a pohrebu nesmie počet návštevníkov v kostole alebo obdobnom priestore v jednom okamihu prekročiť koncentráciu jeden návštevník na 15 štvorcových metrov z plochy priestoru určeného pre návštevníkov.

“Ak táto plocha nedosahuje 90 štvorcových metrov, môže sa tu nachádzať najviac šesť návštevníkov,” doplnila s tým, že do počtu zúčastnených sa nezapočítavajú deti do desiatich rokov v sprievode dospelej osoby.

V prípade športových podujatí sa po novom do limitu počtu osôb nezapočítava jeden tréner.

 

Reklama
Pre výučbu autoškôl, prevádzky taxislužieb, hotely a vleky platia nové pravidlá

Od pondelka platia nové podmienky praktickej výučby v autoškolách, prevádzkovania taxislužieb, fungovania lanoviek a vlekových dráh, ako aj presné pravidlá pre hotely. Upravuje ich vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR o režime prevádzok a organizácii hromadných podujatí.

Autoškola
Ilustračné foto – autoškola

Praktická výučba v autoškolách bude od pondelka umožnená, avšak za určitých podmienok. Účastníci kurzu aj inštruktor musia mať na nose i ústach respirátor bez výdychového ventilu, po každom výcviku vedenia vozidla a výcviku na trenažéri musí byť interiér – najmä volant a rýchlostná páka – vydezinfikovaný a pri výcviku na vedenie motocyklov musí mať každý z frekventantov kurzu vlastnú prilbu a ostatné ochranné pomôcky.

Počas výučby teórie a konania záverečných skúšok musí byť v učebni aspoň dvojmetrová vzdialenosť medzi účastníkmi, čo sa nevzťahuje na inštruktora, lektora a skúšobného komisára. Takisto počas praktického výcviku nesmie byť vo vozidle okrem inštruktora a účastníka kurzu žiadna ďalšia osoba okrem komisára počas záverečných skúšok.

Čo sa týka lanoviek a vlekov, prevádzka kabínových lanoviek naďalej nie je povolená. Pri využívaní lanoviek a vlekov musia mať všetci negatívny výsledok antigénového alebo RT-PCR testu na ochorenie COVID-19 nie starší ako 48 hodín, čo neplatí pre deti do 10 rokov. Hygienické zariadenia musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami a takisto sa musia dezinfikovať každú hodinu.

V prípade hotelov a podobných krátkodobých ubytovacích služieb musí každý ubytovaný klient starší ako desať rokov pri ubytovaní predložiť negatívny výsledok testu nie starší ako 72 hodín. Konzumácia jedál a nápojov v spoločných priestoroch nebude povolená, donáška do izby povolená bude. Hygienické zariadenia aj v tomto prípade musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami. Maximálna kapacita izieb je stanovená na dve dospelé osoby alebo členov jednej domácnosti.

Reklama

V prípade taxislužieb je stanovená podmienka, že cestujúci môžu sedieť najviac dvaja v jednom rade.

 

Podmienky nosenia respirátorov a rúšok sa zmierňujú

Podmienky nosenia respirátora či rúška sa od pondelka vo vybraných situáciách zmierňujú. Uvoľnenie opatrení, ktoré umožňuje zlepšujúca sa epidemiologická situácia, spresnil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v novom znení vyhlášky k povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest.

žena v interiéri
Na snímke žena v interiéri

“Povinnosť mať v exteriéri rúško, respirátor či ich náhradu sa nebude už v týkať tých, ktorí budú od ostatných osôb, s ktorými nežijú v spoločnej domácnosti, vzdialení viac ako päť metrov,” vysvetlila hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

“Namiesto respirátora budú môcť mať rúška v interiéri verejných budov nosiť všetci žiaci v škole alebo školskom zariadení i pedagogickí a odborní zamestnanci počas vyučovania. Podobne na pracovisku zamestnanci, ktorí majú chronické ochorenia dýchacích ciest s dychovou nedostatočnosťou alebo kožné ochorenia tváre, u ktorých by nosenie respirátora mohli viesť k zhoršeniu stavu,” dodala Račková.

Reklama
koronavirus
Ilustračné foto

Možnosť nosiť rúško namiesto respirátora sa bude týkať aj tých zamestnancov, ktorých spôsob práce a pracovné podmienky nosenie respirátora neumožňuje, pričom na to stačí dohoda medzi zamestnávateľom a zástupcami zamestnancov. Doteraz to bolo možné iba na základe vyjadrenia pracovnej zdravotnej služby.

Ostatné ustanovenia ostávajú v platnosti bez zmien.

 

Osoby musia ísť po príchode na Slovensko do karantény

Osoby, ktoré sú zaočkované alebo prekonali ochorenie COVID-19, musia ísť po príchode z krajín EÚ, Islandu, Nórska, Lichtenštajnska, Švajčiarska alebo Spojeného kráľovstva, kde sa zdržiavali počas predchádzajúcich 14 dní, do povinnej 14-dňovej karantény. Skôr ju môžu ukončiť po negatívnom výsledku RT-PCR testu, ktorý môžu absolvovať aj bezprostredne po príchode na Slovensko. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR k režimu na hraniciach.

karanténa korona covid
Ilustračné foto

Týka sa to osôb, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 pred menej ako 180 dňami. Tiež, ak uplynulo od zaočkovania druhou dávkou mRNA vakcíny viac ako 14 dní alebo štyri týždne od podania prvej dávky vektorovej vakcíny. Platí to aj pre osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 a do 180 dní boli zaočkovaní vakcínou, pričom odvtedy uplynulo najmenej 14 dní.

Hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková spresnila, že sa tieto osoby musia bezprostredne pri vstupe do SR zaregistrovať na webe http://korona.gov.sk/ehranica a na požiadanie sa preukázať potvrdením o registrácii, ďalej musia mať potvrdenie o negatívnom výsledku antigénového testu na ochorenie COVID-19 nie staršie ako 48 hodín alebo negatívny RT-PCR test nie starší ako 72 hodín. Polícia upozornila, že bude vykonávať na hraniciach kontroly.

Zároveň hygienici zrušili možnosť udeľovať individuálne výnimky z karantény na základe žiadosti člena vlády. Namiesto toho sa vo vyhláške definovali najčastejšie prípady, keď ministerstvá o výnimky žiadali.

Reklama

„Vo vybraných prípadoch budú musieť mať osoby negatívny výsledok antigénového testu na ochorenie COVID-19 nie starší ako 48 hodín alebo RT-PCR testu nie starší ako 72 hodín,“ spresnila hovorkyňa s tým, že individuálne výnimky vydané na základe žiadosti člena vlády stratia platnosť uplynutím 16. mája.

Automatickú výnimku z karantény budú mať ľudia, ktorí vstupujú na územie Slovenska s cieľom uzavretia manželstva alebo pohrebu blízkej osoby, pričom túto skutočnosť budú musieť vedieť preukázať.

„Výnimku bude mať aj jedna sprevádzajúca osoba, musia sa však preukázať negatívnym výsledkom testu (antigén nie starší ako 48 hodín a RT-PCR nie starší ako 72 hodín),“ doplnila.

Spresnila, že okrem zamestnancov prevádzkovateľov prvkov kritickej infraštruktúry sa výnimky z karantény po odsúhlasení ministerstvom hospodárstva budú môcť vzťahovať aj na zamestnancov ich subdodávateľov (bez povinnosti negatívneho testu).

„Rovnaké podmienky budú platiť aj pre expertov, špecialistov alebo technikov pre odstránenie krízových situácií v priemysle (po odsúhlasení ministerstvom hospodárstva),“ doplnila.

 

Výnimka z karantény so súhlasom ministerstva zdravotníctva

Výnimku z karantény so súhlasom ministerstva zdravotníctva budú mať aj osoby, ktoré vstupujú alebo opúšťajú územie SR s cieľom servisných, inštalačných a revíznych služieb zdravotníckej techniky. Tiež služieb zabezpečenia školenia zdravotníckych zamestnancov, monitorov klinických štúdií a osoby zabezpečujúce plynulý chod zdravotníckej infraštruktúry (bez povinnosti negatívneho testu).

Reklama

Hygienici informovali, že rezort vnútra môže dať súhlas na vstup členov zahraničných záchranných tímov alebo expertov podieľajúcich sa na humanitárnej pomoci počas krízovej situácie alebo na záchranných prácach pri mimoriadnych udalostiach na území SR alebo iného štátu. Tiež pre osoby, ktoré vstupujú na územie SR s cieľom nevyhnutných úkonov potrebných na získanie dokladov, osoby prevážajúce špeciálnu výjazdovú hasičskú a záchranársku techniku, ako aj pre osoby vykonávajúce hasičské a záchranné práce pri mimoriadnych udalostiach v prihraničnej oblasti na základe žiadosti operačného strediska susednej krajiny (bez povinnosti negatívneho testu).

Doplnili, že povinná karanténa sa nebude vzťahovať ani na osoby s trvalým alebo prechodným pobytom v SR, ktoré prekračujú hranice pre návštevu zastupiteľského úradu cudzej krajiny akreditovaného pre SR, ktorý sa nachádza na území Českej republiky, Maďarska alebo Rakúskej republiky, táto návšteva nesmie prekročiť 12 hodín, v tomto prípade sa nevyžaduje negatívny test na ochorenie COVID-19.

 

Slovensko prechádza v rámci COVID automatu z čiernej do bordovej fázy
 Slovensko od pondelka prechádza v rámci COVID automatu z čiernej do bordovej fázy. Žiadny okres nie je v čiernej zóne. V bordovej zóne ich je 27, v červenej 41 a v ružovej štyri. Aktualizáciu rozdelenia okresov podľa rizikovosti schválila v rámci COVID automatu vláda na svojom rokovaní 14. apríla.
covid automat
Ilustračné foto

V treťom stupni varovania sú okresy Bánovce nad Bebravou, Bytča, Čadca, Dolný Kubín, Gelnica, Humenné, Ilava, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Levoča, Lučenec, Martin, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Púchov, Revúca, Ružomberok, Senica, Snina, Stará Ľubovňa, Trenčín, Turčianske Teplice, Tvrdošín a Žilina.

V druhom stupni varovania sú okresy Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava I – V, Brezno, Detva, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Kežmarok, Komárno, Košice I – IV, Košice-okolie, Levice, Liptovský Mikuláš, Malacky, Medzilaborce, Michalovce, Námestovo, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Prešov, Prievidza, Rimavská Sobota, Rožňava, Sabinov, Šaľa, Senec, Skalica, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stropkov, Svidník, Trebišov, Trnava, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom a Zvolen.

V prvom stupni varovania sú okresy Nitra, Nové Zámky, Topoľčany a Zlaté Moravce.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali