Očakáva sa rozsudok v prípade Kováčika. Bývalý špeciálny prokurátor trvá na svojej nevine, svedkovia v jeho procese boli obvinení z krivej výpovede, jeden z nich bol už aj odsúdený

Očakáva sa rozsudok v prípade Kováčika. Bývalý špeciálny prokurátor trvá na svojej nevine, svedkovia v jeho procese boli obvinení z krivej výpovede, jeden z nich bol už aj odsúdený

Bratislava 18. septembra 2021 (HSP/Foto:TASR – Jakub Kotian, TASR – Jaroslav Novák)

 

V pondelok (20. 9.) má byť vynesený rozsudok v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktorý je obžalovaný z prijatia úplatku 50 000 eur za to, že Úrad špeciálnej prokuratúry nepodá sťažnosť proti prepusteniu údajného šéfa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby. Podľa obžaloby tiež Kováčik v dvoch prípadoch neoprávnene poskytol informácie o trestných konaniach bývalému šéfovi Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovítovi Makóovi

Dušan Kováčik
Na snímke vpravo obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik

V piatok (17. 9.) pokračovalo pojednávanie s Kováčikom, pričom zazneli záverečné reči.

Reklama

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek žiada pre Kováčika trest minimálne 13 rokov odňatia slobody a prepadnutie majetku. Šúrek tvrdí, že „bolo dostatočne preukázané nad akúkoľvek pochybnosť, že skutky sa stali tak ako sú opísané v obžalobe a spáchal ich obžalovaný Kováčik“.

Kováčikov obhajca Erik Magál si myslí, že to, čo sa stalo v pojednávacej miestnosti, sa nedá nazvať inak ako „devastácia súdneho konania a devastácia spravodlivosti“. Poukázal na plošné odmietanie svedkov, ktorých navrhovala obhajoba. Magál zároveň spochybňuje svedecké výpovede takáčovcov Mateja Zemana a Csabu Dömötöra, ako aj výpoveď Ľudovíta Makóa.

Reklama

 

Kováčik trvá na svojej nevine

Bývalý špeciálny prokurátor tvrdí, že je nevinný.

„Moja viera, že som nevinný mi dodáva silu. Preto sa tu môžem postaviť ako nevinný a hrdý človek, ktorý žiada len o spravodlivosť,“ zdôraznil Kováčik vo svojej záverečnej reči. Zároveň sa vyjadril, že na špeciálnu prokuratúru by sa už nevrátil.

Dušan Kováčik bol zadržaný príslušníkmi Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) 22. októbra 2020. O tri dni nato rozhodol Špecializovaný trestný súd o jeho vzatí do väzby. Následne Kováčik 10. novembra napísal list, v ktorom oznámil svoje vzdanie sa funkcie špeciálneho prokurátora.

Spolu s Kováčikom bol vzatý do väzby aj bývalý vysoký policajný funkcionár Norbert Paksi. Kováčik a Paksi boli obvinení zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Oboch sa týkalo podozrenie, že vynášali informácie skupine takáčovcov.

Reklama

V prípade Kováčika súd rozhodol o kolúznej a preventívnej väzbe, teda z dôvody obavy z možného ovplyvňovania svedkov a z pokračovania v trestnej činnosti. V prípade Paksiho bol okrem kolúznej a preventívnej väzby uznaný aj dôvod obavy z možného úteku, teda úteková väzba.

Paksi bol začiatkom mája tohto roka odsúdený na päť rokov odňatia slobody a prepadnutie časti majetku.

Kováčik niekoľkokrát žiadal o svoje prepustenie z väzby. Naposledy tak urobil 3. septembra, Špecializovaný trestný súd sa však žiadosťou odmietol zaoberať. Súd to odôvodnil tým, že neuplynulo 30 kalendárnych dní od posledného rozhodnutia o väzbe Kováčika a neboli zistené nové dôvody na jeho prepustenie.

 

Fico: Kováčik je politický väzeň

Kováčika sa zastáva predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý tvrdí, že ide o nevinného človeka, ktorý nič neurobil. Fico je presvedčený, že prípad Dušana Kováčika je „vymyslený a nafingovaný“. Fico Kováčika označuje ako „politického väzňa“. Poukazuje na to, že v jeho prípade existujú podozrenia na manipuláciu s trestnými konaniami či z toho, že boli použití univerzálni svedkovia.

Reklama
Robert Fico
Na snímke poslanec NR SR Robert Fico (Smer-SD)

Fico si myslí, že zadržanie, obvinenie a následná obžaloba Kováčika súvisia s tým, že koalícia mala snahu získať si a obsadiť miesto špeciálneho prokurátora. Do tejto funkcie bol vo februári zvolený Daniel Lipšic, hlasovalo zaňho vtedy 79 poslancov.

 

Výpoveď Ľudovíta Makóa

V prípade Dušana Kováčika vypovedal ako svedok aj bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó. Ten vypovedal ako kajúcnik (teda spolupracujúci obvinený) už vo viacerých trestných kauzách, preto býva označovaný za tzv. univerzálneho svedka. Sám bol na jeseň minulého roka zadržaný v rámci akcie Božie mlyny, neskôr však prokurátor rozhodol o jeho prepustení.

Makó na súde tvrdil, že s Kováčikom sa poznali od roku 2015, pričom mali údajne veľmi priateľský vzťah.

Podľa Makóa ho v roku 2017 kontaktoval jeho kamarát František Böhm s tým, že v prípade, že súd prepustí obvineného údajného šéfa takáčovcov Ľubomíra Kudličku, chce zabezpečiť, aby prokuratúra nepodala sťažnosť. Makó mal za týmto účelom kontaktovať Kováčika, ktorý mu mal odvetiť, že nemôže nič sľúbiť, ale že to skúsi.

Makó tvrdí, že úplatok 50-tisíc eur odovzdal Kováčikovi v kaviarni v Bratislave. Peniaze mali byť v obálke. Makó pred súdom tiež tvrdil, že Kováčik mu odovzdal úradné listiny súvisiace s trestným činom, z ktorého mal byť Makó podozrivý.

 

Na súde vypovedal aj Zeman

O prepustení Kudličku z väzby rozhodol sudca Ján Hrubala, ktorý je v súčasnosti predsedom Špecializovaného trestného súdu. Hrubala vtedy prijal za Kudličku kauciu 50-tisíc eur. Senát Najvyššieho súdu vedený Jurajom Klimentom následne rozhodnutie zrušil. Hrubala však Kudličku opäť prepustil, tentokrát za kauciu 100-tisíc eur.

Matej Zeman
Na snímke svedok Matej Zeman

Proti Kováčikovi vypovedal aj takáčovec Matej Zeman. Výpoveď Zemana pritom podporovala tvrdenia obžaloby. Podľa Zemana Kudlička opisoval Kováčika ako veľmi blízkeho človeka. Informácie o záujme polície a odpočúvaní členov skupiny mal mať Kudlička podľa neho od viacerých členov skupiny. Zeman mal na narodeninovej oslave jedného z takáčovcov dostať úlohu riešiť, aby Kováčik zariadil nepodanie námietky proti prepusteniu Kudličku z väzby.

Kováčik tvrdí, že Kudličku nikdy nestretol, prvýkrát v živote ho vraj videl až na súde, keď prišiel svedčiť na hlavné pojednávanie s ním.

Reklama

 

Krivá výpoveď Dömötöra

Matej Zeman patrí spolu s Csabom Dömötörom a Petrom Petrovom k trojici kajúcnikov, ktorí boli obvinení vyšetrovateľmi Úradu policajnej inšpekcie z krivej výpovede. Dömötör bol už v prípade aj právoplatne podmienečne odsúdený. Dömötör bol taktiež svedkom v procese s Dušanom Kováčikom.

Csaba Dömötör bol odsúdený za krivú výpoveď o tom, že spolu so Zemanom priviezli úplatok 100-tisíc eur Ľudovítovi Makóovi a Františkovi Böhmovi. Úplatok sa mal deliť na polovicu, pričom 50-tisíc malo ísť Kováčikovi a ďalších 50-tisíc eur si na ďalšiu polovicu mali rozdeliť rozdelili Makó a Böhm.

Csaba Dömötör
Na snímke svedok Csaba Dömötör

Dömötöra, Zemana a Petrova chceli zadržať vyšetrovatelia policajnej inšpekcie v júli tohto roka, vtedy sa im však podarilo zadržať len Dömötöra. Zásah prerušil policajný prezident Peter Kovařík, pričom Zemanovi a Petrovovi sa podarilo utiecť.

Petrov bol však nakoniec 12. augusta zadržaný zásahovou jednotkou Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Neskôr – konkrétne 10. septembra – NAKA zadržala aj Zemana, ktorý sa predtým zdržiaval v Chorvátsku, kde podľa svojich slov požiadal o politický azyl. Zadržaný mal byť na hraničnom priechode Rajka s Maďarskom.

Reklama

O väzbe Petrova bolo rozhodnuté 14. augusta, Zemana vzal Špecializovaný trestný súd do väzby 10. septembra, teda v ten istý deň, ako bol zadržaný.

 

Kováčik namietal zaujatosť Záleskej

Dôležité je poznamenať, že Dušana Kováčika súdi na Špecializovanom trestnom súde sudkyňa Pamela Záleská, ktorá je známa blízkymi kontaktmi s novinárkou Denníka N Monikou Tódovou. Kováčik síce zaujatosť Záleskej už namietal, o jeho námietke však sudkyňa naposledy odmietla rozhodovať, lebo podľa nej bolo vo veci už rozhodnuté.

Doterajší priebeh procesu s bývalým špeciálnym prokurátorom napovedá, že by malo dôjsť k jeho odsúdeniu. Osobu Dušana Kováčika nepochybne predstavitelia Lipšicovho Úradu špeciálnej prokuratúry, ale aj vládnej koalície vnímajú ako symbol predošlých vlád Smeru. V prípade jeho odsúdenia by tak išlo aj o významný marketingový nástroj v rukách špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, resp. samotnej vlády a vládnej koalície, ktorá sa ustavične zaštiťuje „očistou“ spoločnosti.

Keďže však v procese s Kováčikom svedčil aj Ľudovít Makó, možno sa domnievať, že prokuratúra či súdy môžu skôr či neskôr prihliadnuť napríklad aj na zdôvodnenie námestníka generálneho prokurátora Jozefa Kanderu v prípade zrušenia obvinenia bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského. Kandera tu totiž poukázal na rozpory vo výpovediach Makóa a ďalšieho svedka v Pčolinského prípade, bývalého námestníka SIS Borisa Beňu.

Reklama

Navyše možno za podstatne spochybnenú považovať aj vierohodnosť ďalších dvoch svedkov, už odsúdeného Csabu Dömötöra, ako aj Mateja Zemana, ktorý je z krivej výpovede obvinený. Pokiaľ by aj v pondelok v prípade Kováčika padol odsudzujúci verdikt, nepochybne by sa Kováčik odvolal.

Ladislav Kováčik

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:55

Od apríla tohto roka vzniknú v každom krajskom meste na Slovensku regionálne úrady pre územné plánovanie a výstavbu. Spustí sa tiež nový portál pre územné plánovanie. Účinnosť totiž nadobudne nový zákon o územnom plánovaní. O nadchádzajúcich zmenách informovali v utorok predstavitelia Úradu pre územné plánovanie a výstavbu (UUPV) SR.

Stretnutie predstaviteľov Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR so stakeholdermi a novinármi
Na snímke v pozadí sprava predseda Úradu pre územné plánovanie a výstavbu Slovenskej republiky (ÚUPV) Martin Hypký, podpredsedníčka UUPV Milota Sidorová a generálny riaditeľ pre výstavbu a vyvlastňovanie ÚUPV Roman Skorka počas stretnutia predstaviteľov Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR (ÚUPV) so stakeholdermi a novinármi
11:53

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR predstavilo nový projekt pomoci nezamestnaným zameraný na vzdelávacie a rekvalifikačné kurzy. Program Zručnosti trhu práce za 42 miliónov eur financovaný z Európskeho sociálneho fondu by mal pomôcť približne 40 000 ľuďom, uviedol v utorok minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

Erik Tomáš
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš
11:52

Britsko-švédsky farmaceutický gigant AstraZeneca sa v utorok dohodol na kúpe americkej biofarmaceutickej firmy Fusion za 2,4 miliardy USD (2,2 miliardy eur). Je to súčasť jeho expanzie do oblasti novej generácie liekov na rakovinu. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Dohoda je pre AstraZeneca tento mesiac už druhou po tom, ako minulý týždeň súhlasila s kúpou Amolyt Pharma za 1,05 miliardy USD, aby podporila svoje portfólio liekov na zriedkavé choroby.

11:51

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť posunuté o niekoľko mesiacov. Uviedol to v utorok minister financií Assen Vassilev, podľa ktorého sa vláda bude snažiť splniť kritériá na prijatie spoločnej meny v budúcom roku. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

11:49

Pri zrážka kenského autobusu s kamiónom zahynulo 11 vysokoškolských študentov a 42 ľudí utrpelo vážne zranenia. Informuje agentúra AFP podľa kenskej polície.

Nehoda sa odohrala v pondelok o 17.50 hod. miestneho času (14.50 SEČ) neďaleko obce Mangu približne 360 kilometrov od Nairobi. Študenti univerzity Kenyatta cestovali do prístavného mesta Mombasa na pobreží Indického oceánu.

11:47

Čína v utorok uviedla, že Spojené štáty nemajú právo zasahovať do Juhočínskeho mora. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v rovnaký deň vyjadril podporu USA pre Filipíny voči ozbrojeným útokom v tejto oblasti. Informovala agentúra AFP.

11:45

Bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi hrozí zhabanie majetku. Jeho právnici totiž v pondelok priznali, že nemá dostatok hotovosti na to, aby sa odvolal proti pokute vo výške 464 miliónov dolárov za podvodné nadhodnocovanie svojho majetku. Informovala agentúra AFP.

Trump musí peniaze uložiť na účet spravovaný odvolacím súdom alebo zložiť peňažnú záruku v plnej výške. Jeho žiadosť o pomoc odmietlo 30 poisťovní, uviedli právnici v novom podaní.

10:25

Výrobca spotrebného tovaru Unilever v utorok oznámil plány na zrušenie približne 7500 pracovných miest vo svojich prevádzkach na celom svete. Jeho cieľom je ušetriť v priebehu nasledujúcich troch rokov približne 684 miliónov libier (799,77 milióna eur). Informovala agentúra DPA.

Koncern, ktorý vyrába približne 400 značiek spotrebného tovaru od čajov Lipton cez mrazené pochúťky Magnum a Cornetto po mydlá Dove či kvasnicovú nátierku Marmite, uviedol, že prepúšťanie sa dotkne prevažne pracovných miest v kanceláriách.

10:22

Elon Musk potvrdil že užíva predpísaný ketamín, aby rozptýlil negatívne myšlienky, čo prináša prospech investorom Tesly. Vyhlásil to počas rozhovoru zverejneného v pondelok, informovala agentúra AFP.

Potvrdil teda užívanie anestetika zvyčajne používaného na tlmenie bolesti a liečbu depresie. Ketamín sa však vo veľkom zneužíva ako droga s potenciálne nebezpečnými až smrteľnými následkami intoxikácie.

Elon Musk
Na snímke Elon Musk
10:20

Všetci obyvatelia Pásma Gazy čelia akútnemu nedostatku potravín, upozornil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zdôraznil tým, že je potrebné zvýšiť dodávky humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, informovala agentúra AFP.

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
09:19

Pri inštalácii fotovoltiky si treba aktualizovať aj poistenie nehnuteľnosti a navýšiť si poistnú sumu o hodnotu solárnej elektrárne. Solárne panely totiž môžu zvýšiť hodnotu domu či iného objektu, v prípade podpoistenia by tak pri poistnej udalosti mohla poisťovňa vyplatiť menej peňazí. Upozornil na to riaditeľ pre neživotného poistenie v spoločnosti FinGO.sk Jaroslav Krajňák.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali