Obrovský športový úspech Slovenska v Európe z posledného septembrového víkendu: Footgolfisti priviezli bronz z majstrovstiev Európy

Obrovský športový úspech Slovenska v Európe z posledného septembrového víkendu: Footgolfisti priviezli bronz z majstrovstiev Európy

Bratislava 2. októbra 2019 (HSP/Foto:Slovenská FootGolfová Asociácia)

 

Národná reprezentácia Slovenska vo FootGolfe vybojovala po urputných zápoleniach 16 účastníkov na 2. majstrovstvách Európy tímov pod názvom EURO FOOTGOLF 2019 pre náš národ historicky prvú medailu zo súťaží tímov na MS a ME vo FootGolfe. Je to bronzová medaila v súťažiach štátov. Slováci boli spolu s víťazom z Veľkej Británie nezdolaným tímom v riadnom hracom čase a obsadili 3. miesto za Veľkou Britániou a Francúzskom

Národná reprezentácia Slovenska vo FootGolfe

Slovensko ziskom bronzu potvrdilo svoje postavenie vo footgolfovej Európe, keď bolo nasadené ako tretí tím. V C-skupine Slováci zdolali Luxembursko 6:0, Nórsko 5:1, Maďarsko 3,5:2,5 a vo štvťfinále Taliansko 4:2.

Reklama

V zápase o bronz slovenský tím nastupoval po nešťastnom semifinálovom dueli s Francúzskom, v ktorom stratil výhru na poslednej jamke. Zápas sa skončil výsledkom 3:3, Slováci prehrali v rozstrele.

Národná reprezentácia Slovenska vo FootGolfe

V súboji o 3. miesto zdolali Slováci v nedeľu Holandsko, keď sa zápas skončil výsledkom 3:3 a o víťazovi rozhodol rozstrel dvoch hráčov na 18. jamke. Zodpovednosť na seba zobral kapitán slovenského tímu Tomáš Bartko, ktorý zabezpečil SR zisk cenného kovu. V zápase s Holandskom už po prvej polovici viedli Holanďania, výber Slovenska musel húževnato doťahovať, keď po polovici prehrával na každej jamke o jeden či dva kopy.

Reklama

Zlato si vybojoval obhajca prvého titulu – domáci výber Veľkej Británie, ktorý vo finále zvíťazil nad úradujúcim majstrom sveta Francúzskom 4,5:1,5. Šampionát sa konal 27.-29. septembra v rezorte Magnolia Park Boarstall pri Oxforde.

Výprava Slovenska na 2. ME EURO FOOTGOLF: Tomáš Bartko (kapitán), Juraj Gubáni, Tomáš Kikuš, Branislav Thron, Tomáš Tengeri, Peter Gardian, Samuel Horváth, Martin Galajda, Dušan Vangel, Martin Šimončič, Patrik Pomichal a Rastislav Blaško. Zastupovali slovenské kluby 1. SFGK Carpathians Slovakia (4 hráči), FG Senec (2), SFGT (2), FG Spartak Trnava (1), Domaniža FG Team (1), Kráľovský FG Klub (1) a francúzsky FG Gessien  (1).

Systém súťaže bol taký, že o 6 bodov bojovali proti sebe traja sólo hráči a tri doubles hráčov, dokopy 9 hráčov so striedajúcimi navyše. Každý hráč alebo doubles kopú len do svojej lopty a vždy z miesta, kde skončí po predchádzajúcom kope. V doubles sa pri kopnutí do lopty hráči v kopoch striedali z tímu. Bojovalo sa o každú jamku samostatne, kto na jamke urobil menší počet kopov, mal bod. Hra sa mohla skončiť aj skôr, ak bolo jasné, že prehrávajúci hráč aspoň nedorovná skóre. Za víťazstvo vo flajte si hráč pripisoval bod alebo remízu pol boda. Flajt, skupinka, bola vždy tak, že vo flajte išla vždy dvojica sólo hráčov a dvojica doubles hráčov. Takže sa naši hráči mohli vzájomne povzbudzovať. Takto išli v každom zápase tri flajty. Iba v semifinále na spestrenie hry išiel každý hráč alebo double vo flajte samostatne so súpermi.

Tomáš Kikuš zakončuje na 18. jamke

Na 1. ME vo Francúzsku sa Slovensko pred dvomi rokmi nezúčastnilo. Do Anglicka cestovalo ako tretí nasadený tím na základe národného renkingu hráčov vo FIFG – Federation of International FootGolf.

V súťažiach tímov hralo Slovensko dva razy na majstrovstvách sveta vo FootGolfe, a to na 2. MS v Argentíne v roku 2016 skončilo na 6. mieste a na 3. MS v Maroku v 2018 skončilo na 5. mieste.

Reklama

Prvú footgolfovú medailu pre Slovensko z medzištátnych súťaží vybojoval bývalý účastník futbalových MS 2010 a súčasný úspešný hlavný tréner Slovana Bratislava v Európskej lige JÁN KOZÁK ml. na 2. majstrovstvách sveta 2016 v Argentíne. V silnej konkurencii získal pre Slovensko BRONZ. Pri prvom úspechu Slovenska bola vtedy výprava Ján Kozák ml., Branislav Fodrek, Tomáš Bartko, Juraj Gubáni, Tomáš Tengeri a Rastislav Blaško. Pri oboch bronzoch Slovenska na medzinárodných kolbištiach bola štvorica Tomáš Bartko, Juraj Gubáni, Tomáš Tengeri a Rastislav Blaško.

Slovensko oslavuje na záverečnom ceremoniáli zisk bronzových medailí, 3. miesto na EURO FOOTGOLF 2019 v Anglicku

FootGolf je kombinácia futbalu a golfu, kope sa na 18 jamiek s priemerom 55 cm futbalovou loptou č. 5 a hrá sa podľa pravidiel golfu. Víťazí hráč s najmenším počtom kopov. Hráči na ihrisku strávia na domácich turnajoch viac ako dve hodiny a nachodia okolo 5 – 7 kilometrov, na medzinárodných turnajoch to býva aj 4 hodiny s 10 kilometrami za zápas. Celkový par ihriska je ako v golfe 72, pary kopov na jamkách 3, 4, 5. Dĺžka na jamkách je preto rôzna, obyčajne od 70  po 270 merov. Terén je prírodný, hrá sa na golfových ihriskách mimo dráh golfistov a s vlastnými jamkami.

Hra na každej má tri fázy: 1. dlhý silový nákop, prípadne dva, 2. presné priblíženie sa k jamke čo najbližšie a 3. zakončenie putt z blízkosti jamky vo vzdialenosti do 15 metrov, v prípade nepresnosti dokopnutie z niekoľkých metrov.

Na Slovensku sa hrá turnajovo FootGolf od roku 2014 a aktivity zastrešuje Slovenská FootGolfová Asociácia a rôzne kluby. Celosvetovo zastrešuje FIFG – Federation of International FootGolf.

Redakciu informovala Slovenská FootGolfová Asociácia.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali