Obnovený konflikt v koalícii v otázke ochrany nenarodených detí: “Kolegovia zo SaS Cmorej a Bittó Cigániková opäť strácajú pokoj,” znie z OĽaNO”

Obnovený konflikt v koalícii v otázke ochrany nenarodených detí: “Kolegovia zo SaS Cmorej a Bittó Cigániková opäť strácajú pokoj,” znie z OĽaNO”

Bratislava 28. septembra 2021 (HSP/Foto:Pixabay)

 

V Národnej rade v utorok prebieha “vášnivá diskusia” o návrhu poslankyne Anny Záborskej o zvýšení ochrany nenarodených detí a o podpore matiek v zlej ekonomickej situácii. Výhrady majú najmä poslanci z vládnej SaS

potrat, interrupcia
Ilustračné foto

Poslankyňa Lucia Drábiková z OĽaNO, ktorá je spolupredkladateľkou danej novy uviedla, že poslanec Peter Cmorej a poslankyňa Jana Bittó Cigániková (obaja SaS) “opäť strácajú pokoj a miesto argumentov šermujú invektívami”.

Reklama

Drábiková preto pripomenula kľúčový body novely Anny Záborskej: “Núdzové bývanie pre tehotné ženy v krízovej situácii; osobitný príspevok pri narodení dieťaťa s ťažkým zdravotným postihnutím; príspevok pri narodení dieťaťa v plnej výške aj pre 4. narodené dieťaťa; zníženie registračného poplatku na auto o 70% v prípade, že kupujúci je rodič 3 a viac detí.”

Novela okrem toho navrhuje zaviesť inštitút utajeného tehotenstva či premenovanie umelého prerušenia na umelé ukončenie tehotenstva.

Reklama

Navrhuje sa aj predĺženie lehoty na rozmyslenie o umelom potrate na 96 hodín a takisto výrazné rozšírenie informácií, ktoré tehotná žena dostane pri žiadosti o umelé ukončenie tehotenstva.

Ministerstvo zdravotníctva SR bude výročne zverejňovať správu o potratovosti na Slovensku s návrhom ďalších opatrení.   Zrušia sa všetky doterajšie zastarané vyhlášky dotýkajúce sa potratov a MZ SR bude povinné vydať nové. Zavedie sa právo na druhú lekársku poisťovňou hradenú správu v prípade ťažkého postihnutia nenarodeného dieťaťa. Zavedie sa povinnosť ošetrujúceho gynekológa byť súčinný so zabezpečením druhej lekárskej správy.”

Lucia Drábiková ďalej vypichla, to, že sa má zavádzať zákaz reklamy na potrebu resp. služby a tovary spojené s výkonom umelých potratov. “Zavedie sa zisťovanie väčšieho množstva informácií o ženách, ktoré sa rozhodli podstúpiť umelé ukončenie tehotenstva a ich situácii a dôvodoch s cieľom pomenovať a riešiť príčiny potratovosti v SR. Zavedie sa možnosť poskytovať dotácie právnickým osobám poskytujúcim poradenstvo a sprevádzanie ženám rozhodujúcim sa o umelom potrate z prostriedkov úradu vlády.”

 

Cigániková: Gro zákona je škodlivé

Podľa šéfky Zdravotníckeho výboru NR SR a liberálnej poslankyne SaS Jany Bittó Cigánikovej novela z dielne OĽaNO prináša len málo pozitívnych prvkom.

Reklama

“Asi už nikoho neprekvapí, že akonáhle je možné podať do parlamentu protiinterrupčný zákon, tak to niekto využije a ide do toho. Dnes máme na programe zákon, o ktorom predkladatelia hovoria, že je na pomoc ženám. Nuž, ak je v zákone zopár dobrých nápadov, ale gro je škodlivé, tak sa o dobrom zákone hovoriť nedá,” zhodnotila Cigániková, ktorá v prípade ochorenia dieťaťa uprednostňuje potrat, keďže pred pár dňami vyhlásila: “Prečo chceme motivovať ženy, aby porodili ťažko zdravotne postihnuté dieťa? A čo s ním a jeho rodinou bude potom?”

 

Záborská: Ak bude treba, prídeme s tým znovu

Konzervatívna poslankyňa z Kresťanskej únie a OĽaNO Anna Záborská opätovné predloženie svojho návrhu okomentovala s tým, že pomoc tehotným ženám považuje za svoju povinnosť.

“Sme späť s pomocou tehotným ženám. Opäť. A ak bude treba, prídeme znovu. Pomoc tehotným ženám a pomoc ženám vo všeobecnosti pokladám za svoju povinnosť počas celej svojej kariéry. V politike i pred ňou. Poviem úprimne, budem sa vracať dovtedy, kým bude treba. Ak to nebudem ja, prídu ďalší. Pomoc zraniteľným, a ubezpečujem Vás, že ženy v požehnanom stave sú veľmi zraniteľné, považujú za svoju povinnosť mnohí.”

Jaroslav Zajac

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali