O tom, ako inflácia ukradla Vianoce Európe

O tom, ako inflácia ukradla Vianoce Európe

Bratislava 23. decembra 2023 (HSP/ The Guardian/ Foto : Pixabay )

 

Rastúce ceny potravín a darčekov boli citeľné v tomto predsviatočnom období vo viacerých častiach Európy. Podľa The Guardian inflácia uberá sviatkom lesk

Vianoce večera darček stôl prestretý
Ilustračné foto

The Guardian skúmal, aký vplyv má inflácia na rôzne krajiny kontinentu a na položky, ktoré tvoria tradičné Vianoce v každej domácnosti.

Reklama

Sviatočná hostina má v Európe rôzny charakter. Zatiaľ čo v Spojenom kráľovstve, Írsku, Francúzsku a Nemecku je zvyčajne v centre pozornosti hydina, ako napríklad moriak, hus alebo kačica, vo východnej Európe sú obľúbené ryby a v mnohých severských krajinách je na prvom mieste bravčové mäso.

Všetky tieto mäsové bielkoviny však v minulom roku ovplyvnila inflácia, keďže náklady na obilie, ktoré je súčasťou väčšiny krmív pre zvieratá, sa zvýšili v dôsledku vojny na Ukrajine, ako aj v dôsledku nákladov na pohonné hmoty na dopravu, energiu na spracovanie a vyššie náklady na pracovnú silu.

Reklama

Problémy s vtáčou chrípkou zvýšili náklady producentov hydiny v celej Európe, zatiaľ čo produkciu lososov z farmových chovov ovplyvnili škodcovia a choroby a zásoby voľne žijúcich rýb boli preťažené vyšším dopytom a klimatickou krízou.

Cena hydiny v Spojenom kráľovstve sa v porovnaní s minulým rokom zvýšila o 5 % a v porovnaní s rokom 2020 o 30 %, čo mnohým rodinám tento rok predraží cenu sviatočnej večere.

Podobne je to aj v Írsku a Francúzsku, hoci tam je inflácia nižšia ako v Spojenom kráľovstve, zostáva výrazná a hydina stojí približne o štvrtinu viac ako pred tromi rokmi.

Napríklad v Nemecku sa cena mäsa oproti minulému roku mierne znížila, ale je o 43 % drahšia ako pred sviatkami v roku 2020.

V Nórsku, kde sú najobľúbenejšou vianočnou večerou bravčové rebierka alebo bôčik (hoci obľúbené je aj baranina alebo jahňacina), zaplatia rodiny tento rok za toto potešenie o 10 % viac a o 34 % viac ako v roku 2020. Susedia Nórov v Dánsku takýto prudký cenový skok nezaznamenali, pričom cena bravčového mäsa sa od roku 2020 zvýšila len o 12 %.

Reklama

V niektorých častiach východnej Európy je kapor mimoriadne obľúbenou vianočným jedlo. Napríklad na Slovensku.

Tento rok bude táto tradícia stáť podstatne viac ako kedysi: cena rýb v Maďarsku a Poľsku vzrástla o viac ako 60 % v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2020, keďže ceny krmiva sa spojili so stratou ukrajinskej pracovnej sily a odrezaním bývalých vývozných trhov v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu. V Českej republike ceny rýb vzrástli, aj keď nie tak prudko, ale sú o 16 % vyššie ako pred tromi rokmi.

Pre vegetariánov v Európe to nie je oveľa lepšia správa. Nepriaznivé alebo extrémne počasie v celej Európe, zhoršené klimatickou krízou, viedlo k premočeným poliam v Spojenom kráľovstve a suchu v južných krajinách, ako je napríklad Španielsko, čo zasiahlo rastilnnú produkciu.

V dôsledku toho vzrástli ceny zeleniny v EÚ a v Spojenom kráľovstve od roku 2020 v priemere približne o 30 %, v Španielsku sa ceny zvýšili o 13 % oproti minulému roku, čo súvisí s extrémnym počasím, ktoré zažíva celá južná Európa.

 

Reklama

Čokoláda

Je to ďalší ťažký rok pre všetkých, ktorí majú chuť na sladké a ktorí budú musieť tento rok veľmi starostlivo “ počítať svoje čokoládové drobné“. Ceny tejto cukrovinky sa v EÚ od roku 2020 zvýšili v priemere o 22 %.

Ceny kakaa dosiahli najvyššiu úroveň na komoditných trhoch od 70. rokov minulého storočia po sérii slabých úrod v Ghane a Pobreží Slonoviny, dvoch dôležitých pestovateľských krajinách. Tento rok sa k dlhodobejším problémom týkajúcim sa dostupnosti pôdy, chorôb a prístupu k hnojivám pridali aj obavy zo záplav na Pobreží Slonoviny.

Ceny čokolády sa zvýšili aj v dôsledku rastúcich nákladov na cukor, ktoré sú tiež dôsledkom zlého počasia, ako aj vyšších nákladov na balenie a dopravu v súvislosti s cenou ropy.

Ceny v Maďarsku prudko vzrástli – od roku 2020 o 56 % -, čo je odrazom širšej inflácie cien potravín v krajine v dôsledku kombinácie hospodárskych problémov, ktoré ovplyvnili výmenné kurzy, a miestnych problémov, ako sú dlhodobé energetické zmluvy s Ruskom.

Vo Švédsku sa ceny od minulého roka zvýšili o viac ako 18 %, čo možno prinútilo obyvateľov tejto škandinávskej krajiny, aby sa počas týchto Vianoc uskromnili so sladkosťami.

Je len malá pravdepodobnosť, že v blízkej dobe dôjde k poklesu maloobchodných cien pre kohokoľvek v Európe, keďže pestovatelia kakaa čelia čoraz ťažším podmienkam v dôsledku klimatickej krízy.

 

Knihy

Darovanie kníh sa tiež predražilo. Očakáva sa, že priemerná cena knižnej publikácie v Spojenom kráľovstve dosiahne na budúci rok 12 libier – po tom, čo minulý rok prekonala hranicu 10 libier – keďže v krajine je jedno z najrýchlejších temp inflácie na knihy v Európe.

K inflácii prispeli rastúce náklady na papier a dopravu, ako aj vyššie náklady na tlač v Číne – čo znamená, že kníhkupci tento rok očakávajú, že knihu ako darček si zvolí menej spotrebiteľov.

Ceny sa v mnohých krajinách udržiavajú na vysokej úrovni vďaka obmedzenej výrobnej kapacite po pandémii a vyššiemu dopytu, ktorý sa odštartoval oživením čítania ako koníčka počas pandémie a vznikom služby BookTok, v rámci ktorej si mladí ľudia vymieňajú odporúčania prostredníctvom platformy sociálnych médií TikTok.

Reklama

Existujú aj krajiny – Írsko a Dánsko – v ktorých cena knihy od roku 2020 klesla, pretože spotrebitelia obmedzili výdavky v reakcii na vysoké ceny v celom hospodárstve.

 

Alkohol

Či už ide o snaps vo Švédsku, glühwein v Nemecku alebo gin vo Veľkej Británii, alkohol zohráva veľkú úlohu pri spríjemňovaní Vianoc pre mnohých ľudí v celej Európe.

Rastúce náklady na výrobu skla do fliaš spolu s ťažkosťami pri pestovaní plodín potrebných na výrobu alkoholu – od obilia po hrozno – zvyšujú jeho ceny.

Maďari možno odložia prípitky ovocnou pálenkou , pretože ich trápi najhoršia inflácia v oblasti alkoholu, ktorého ceny od roku 2020 vzrástli o 37 %. Poľsko nie je ďaleko za nimi s 28 %. Taliansko a Švédsko zaznamenali menší vplyv s nárastom cien o približne 10 %, zatiaľ čo Spojené kráľovstvo je v strede skupiny s nárastom cien o 16 % oproti roku 2020, a to napriek obavám z nárastu cien vína po brexite.

Reklama

 

Cestovanie

Ak sa na Vianoce chystáte domov autom (narážka na pieseň Chrisa Rea – Driving home for Christmas), tento rok pocítite ďalší prudký nárast nákladov na pohonné hmoty. Cestovné náklady stúpajú a zdá sa, že počas týchto Vianoc pravdepodobne nedôjde k ich zníženiu.

Ruská invázia na Ukrajinu viedla k prudkému nárastu cien pohonných hmôt v mnohých krajinách, takže cesta domov je oveľa drahšia voľba ako počas minulých Vianoc, pričom po útokoch v Izraeli a Gaze došlo k druhému prudkému nárastu. Nedávne problémy v Červenom mori obmedzujúce premávku ropných tankerov môžu udržať ceny na vysokej úrovni.

Maďarsko, ktoré trpí svojou väčšou závislosťou od ruskej ropy, zaznamenalo najväčší nárast cien pohonných hmôt od roku 2020. V Spojenom kráľovstve bol nárast cien pohonných hmôt nižší, čiastočne preto, že vláda zmrazila plánované zvyšovanie daní, ktoré tvoria veľkú časť cien na pumpách, ako aj kontrolu zo strany orgánu na ochranu hospodárskej súťaže.

Vianoce by mali byť obdobím dobrej nálady, ale tento rok zvyšujúce sa ceny sviatočných pochúťok v celej Európe uberajú oslavám Vianočných sviatkov na lesku. Či už ide o jedlo a nápoje alebo darčeky, ako sú napríklad knihy, vyššie ceny sťažujú život európskych domácností.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:27

Už najmenej v siedmich regiónoch ruskej Sibíri vypukli mohutné lesné požiare. Podľa štátnej organizácie Avialesoochrana momentálne evidujú 41 požiarov na celkovej rozlohe 40.374 hektárov, informovala v utorok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

18:06

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 18 rokov prehrali vo finále turnaja UEFA Friendship v tureckom Manavgate s Mali 0:4. Mladí Slováci tak neuspeli až vo svojom štvrtom vystúpení na podujatí v Turecku. Predtým zdolali v skupine Maroko (1:1, 4:2 na strely z 11 m), Ekvádor (2:0) i Guatemalu (2:1).

17:52

Bývalý prezident USA Donald Trump považuje za oprávnené kritizovať izraelského premiéra Benjamina Netanjahua za to, že nedokázal zabrániť vlaňajšiemu útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael. Povedal to v rozhovore pre americký týždenník Time.

17:24

Polícia v utorok vysťahovala migrantov z dočasného stanového tábora neďaleko radnice v Paríži. Ľudskoprávne skupiny takéto kroky označujú za čistky pred letnými olympijskými hrami.

17:13

Rusko tvrdí, že v utorok zostrelilo šesť taktických rakiet ATACMS z Ukrajiny, ktorá ich dostala od Spojených štátov. Niektoré z nich vraj boli zostrelené nad anektovaným Krymským polostrovom.

17:11

Európska centrálna banka (ECB) by mala začať so znižovaním úrokových sadzieb v júni v prípade, že inflácia bude pokračovať v spomaľovaní podľa očakávaní. Uviedol to guvernér španielskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov ECB Pablo Hernández de Cos.

16:59

Ukrajina sa nebude snažiť vynútiť si návrat svojich občanov zo zahraničia, na ktorých sa vzťahuje branná povinnosť. V rozhovore pre stanicu Deutsche Welle (DW) to uviedla podpredsedníčka ukrajinskej vlády pre európsku a euroatlantickú integráciu Oľha Stefanišynová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali