Hamšík: Tak, ako sme na Majstrovstvách sveta dokázali zdolať Talianov, tentokrát sme zvíťazili nad Španielmi

Hamšík: Tak, ako sme na Majstrovstvách sveta dokázali zdolať Talianov, tentokrát sme zvíťazili nad Španielmi

Bratislava 10. októbra 2014 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

 Hamšík označil víťazstvo nad Španielmi za malú senzáciu 

Marek Hamšík, stredopoliar po víťazstve nad Španielmi povedal: “Je to taká malá futbalová senzácia. Tak, ako sme na MS dokázali zdolať Talianov, tentokrát sme zvíťazili nad Španielmi. Nikto to nečakal, veľmi sa tešíme.”

Reklama
Na snímke gólová radosť Slovákov, zľava Marek Hamšík, Martin Škrtel, strelec gólu Juraj Kucka, Ján Ďurica a Tomáš Hubočan

Obranca Ján Ďurica uviedol: “Španieli podali dobrý výkon, my sme boli ešte lepší, preto sme vyhrali. Po tom vyrovnávajúcom góle som veril, že môžeme dať ešte gól a to sa potvrdilo.”

 

Reklama

Brankár Matúš Kozáčik mohol právom žiariť spokojnosťou

Jedným z hrdinov štvrtkového večera, keď sa v kvalifikácii EURO 2016 zrodil historický triumf slovenskej futbalovej reprezentácie nad Španielskom (2:1), bol brankár Matúš Kozáčik. Gólman Plzne sa na štadióne v Žiline blysol niekoľkými bravúrnymi zákrokmi a úradujúcim majstrom Európy neraz dostával do zúfalstva. Po zápase tak mohol právom žiariť spokojnosťou. “Určite najväčšie víťazstvo v kariére a jednoznačne najlepší zápas v reprezentácii. Dúfam však, že nebude posledný,” uviedol bez váhania pár minút po zápase Kozáčik.

Tím trénera Jána Kozáka podal vo štvrtok oduševnený a bojovný výkon. O víťazstvo bojoval do poslednej sekundy, súperovi odolával a hoci Španieli dokázali odpovedať na úvodný gól Juraja Kucku, o nečakanom triumfe nad favoritom rozhodla hlavička striedajúceho ofenzívneho stredopoliara Miroslava Stocha. “Dôležité bolo, že sme nedostali skoro gól, ale naopak práve my sme ho dali. Potom sme kompaktne bránili a Španieli už mali problémy,” pokračoval Kozáčik, ktorý svojimi zákrokmi dvíhal divákov zo sedadiel a dočkal sa pochvaly aj od súperovho trénera Vicenteho del Bosqueho. “Svoje gólové zákroky som nerátal. Teší ma však, že sme zápas zvládli a zvládli sme ho ako tím. Všetci chalani hrali dobre, podali sme kolektívny výkon a potom sa dostavil aj výsledok,” skonštatoval.

Na Kozáčika Španieli márne hľadali recept. Neraz pred ním pohoreli aj najväčšie hviezdy “La Furia Roja”, prikrátky na neho bol aj obávaný kanonier Diego Costa. “Je to skvelý hráč, čo opäť potvrdil. Bránil sa ťažko, ale či Martin Škrtel alebo Janko Ďurica, ale aj iní hráči, to zvládli dobre. Podali skvelý výkon,” pochválil spoluhráčov “hrdina” Kozáčik.

V tábore hostí tak po záverečnom hvizde zavládol smútok. Sklamanie bolo cítiť aj pri ich odchode, zverenci del Bosqueho boli pred novinármi skúpi na slovo a väčšina z nich vrátane kapitána Ikera Casillasa či Costu v tichosti opustila žilinský štadión. Naopak, v slovenskom tíme vypukla obrovská eufória. Stredopoliar Marek Hamšík hovoril o “malej futbalovej senzácii” a pamätné víťazstvo prirovnal k inému historickému míľniku reprezentácie. “Je to niečo podobné, ako keď sme na majstrovstvách sveta zdolali Talianov, teraz sme pokorili Španielov. Určite je to senzácia, nikto to nečakal a veľmi sa tešíme,” uviedol Hamšík, ktorého pár dní pred zápasom trápila choroba, no na svojom výkone to nedal poznať. Tréner Kozák ho napokon postavil od úvodu a príležitosť dostal na hrote útoku. “Môj post nebol ten, na ktorý som zvyknutý, ale hral som pre mužstvo a robil som, čo sa dalo. Samozrejme, trochu ma to prekvapilo,” dodal stredopoliar SSC Neapol.

Reklama

 

Kozák po triumfe nad favoritom: “Donútili sme ich k maximu”

Prvýkrát vo vzájomnom zápase dokázali reprezentanti Slovenska zdolať futbalovú svetovú veľmoc zo Španielska, keď vo štvrtkovom kvalifikačnom zápase EURO 2016 v Žiline odišiel úradujúci majster Európy s prehrou 1:2. “La Furia Roja” padla v kvalifikácii ME a MS prvýkrát za posledných osem rokov a po sérii 36 zápasov bez prehry. Výber trénera Jána Kozáka zopakoval maximálne bojovný a taktický výkon zo septembra, keď na úvod C-skupiny nečakane vyhral na Ukrajine 1:0, ba ešte k nemu proti obrovskej kvalite súpera pridal čo-to navyše, takže sa po úvodných dvoch kolách boja o finálový turnaj vo Francúzsku vyhrieva na čele tabuľky s plným počtom šiestich bodov.

Kozák opäť dokázal, že trénerskému remeslu maximálne rozumie. Na Ukrajine zaskočil kolegu Michajla Fomenka nasadením strelca rozhodujúceho gólu Róberta Maka. Vo štvrtok pod Dubňom nastúpil proti tímu trénera majstrov sveta z 2010 Vicenteho del Bosqueho bez klasického útočníka, s vystuženým stredom poľa a jasnou taktikou s rýchlym prechodom do kontraatakov. A Slovákom to v piatom vzájomnom súboji s favoritom (všetky v kvalifikácii-pozn.), keď dovtedy proti nim uhrali len bod za jednu remízu, vyšlo dokonale. Takmer 10-tisícová kulisa domácich neustále podporovala a vlievala im síl, ktorých rýchlo ubúdalo. Kozákovci vyhrali po góloch Juraja Kucku z priameho kopu a hlavičke Miroslava Stocha po rýchlom brejku. Trojnásobný európsky šampión a majster sveta z 2010 síce vyrovnal po zásahu Paca Alcacera, ale domáci si nečakaný, no za obetavosť a bojovnosť zaslúžený triumf nenechali utiecť medzi prsty.

“Dobre sme sa na Španielsko pripravili. Kým sme mali dostatok síl, perfektne sme bránili a presúvali sa. Z toho sme po získaní lopty dokázali ísť aj do protiútokov a dokázali sme byť nebezpeční pre bránu súpera. Veľkú šancu mal Mak, no brankár súpera to krásne chytil. Dali sme gól, ktorý nám veľmi pomohol. S pribúdajúcim časom ich tlak narastal, mali po štandardkách šance na strelenie gólu, no do polčasu sme to ustáli. Najkritickejšie obdobie sme mali na začiatku druhého polčasu, ale podržal nás Matúš Kozáčik perfektnými zákrokmi. Proti takémuto silnému súperovi a za takého stavu, mali najviac sťaženú situáciu Marek Hamšík, ktorý nedávno dobral antibiotiká, napriek tomu odovzdal pre mužstvo maximum, a Robo Mak s Vladkom Weissom. Pretože krajní obrancovia Španielska boli vysoko útočne ladení a naši museli okrem defenzívy ísť aj do protiútokov. Sily tak ubúdali a preto prišli aj ich striedania. Stav nám nahrával, hoci nás súper svojou kvalitou zatlačil do hlbokej defenzívy. Dostali sme gól, ale v tom čase som už prestriedal dvoch hráčov a súper išiel do maximálneho rizika. V závere zápasu mali prakticky jedného obrancu Piqueho, zvyšok boli všetko útočné typy a na to doplatili, lebo nevedeli brániť v tých priestoroch. Preto sa Ďuriš dostal do brejku a Miňo Stoch fantasticky zakončil. Dali sme gól a vyhrali, tešme sa z toho,” hodnotil duel tréner SR.

Reklama

Slovensko je lídrom skupiny a o tom sa len málokomu snívalo. I Kozák pri prvom pohľade na vyžrebovanie a časový itinerár skupiny nebol nadšený: “Keď som na začiatku videl to rozlosovanie, že začíname na Ukrajine, potom hráme doma so Španielskom a potom ideme do Bieloruska a Macedónska, mal som všelijaké pocity. Ale futbal je taký, aký je. Treba poctivo robiť, urobiť dobrú partiu. Máme dobrých hráčov a som rád, že sa tešia na zrazy a zápasy reprezentácie. Poctivo makajú a sú dobrý kolektív. V zápase na Ukrajine sme si viac dovolili, hrali iným spôsobom a zaslúžene vyhrali. Teraz bol tento súper kvalitnejší, opäť sme vyhrali a mať šesť bodov je fantastický pocit nielen pre mňa, ale aj pre všetkých ľudí, ktorí majú radi futbal na Slovensku.”

Na hrote útoku dostal dôveru Marek Hamšík, bolo to však zapríčinené okolnosťami, resp. taktickým plánom na Španielov. Hoci špílmachra SSC Neapol trápila choroba, na jeho výkone to poznať nebolo a tak ako v Kyjeve, opäť odovzdal maximum pre dobro tímu. No to bol aj prípad všetkých ostatných, najmä od opäť výborného brankára Matúša Kozáčika či krídiel Róberta Maka a Vladimíra Weissa: “Hamšík by hral na tomto poste, aj keby bol na 100 percent pripravený a úplne zdravý. Bolo jednoznačne potrebné prehustiť priestor v strede pred obrannou štvoricou, a to sa nám vďaka obetavým výkonom Vladka Weissa a Maka, ktorí skutočne veľa nabehali, aj podarilo. Marek, ktorý mal ešte aj v defenzíve brániť Busquetsa, tam hral aj preto, aby sme mali pri získaní lopty ísť cez koho do protiútokov. On tam mal voľnosť, prvý polčas hral fantasticky, v druhom polčase už aj jemu došli sily, ale vydržal. Mali sme tam situáciu, že traja naši hráči mali kŕče, a ja som mal len jedno striedanie.”

Kozák hodnotil duel bezprostredne po zápase veľmi triezvo, obrovskú radosť z veľkého výsledku však neskrýval. Odmietol akékoľvek tvrdenia, že by Španieli domácich podcenili, naopak, poukázal na fakt, že hostia si museli proti húževnatým domácim siahnuť na dno síl: “Človeka to poteší. Vyhrali sme nad silným Španielskom, v ktorom čo hráč, to vysoká trieda. Donútili sme ich ísť do maxima. Ak si niekto myslí, že ich hráči sa tu prechádzali, tak to veru nie. Naši hráči ich poctivou defenzívou donútili siahnuť na dno síl. To ma teší. Už som počul, že nás podcenili, no to nie je pravda a je to zavádzajúce. Naši poctivým a oduševneným výkonom, a keď nás aj podržal brankár, ktorý tam ale práve preto je, si to šťastie priklonili na svoju stranu. Naši oň bojovali a hrali tak, ako sa má futbal hrať.”

Na otázku španielskych médií ku hre kolegu Vicente del Bosqueho Kozák konštatoval: “Dostali sa po MS do situácie, keď ani verejnosť nebola spokojná s ich vystúpením. Sú pod väčším tlakom. Nehrajú tak uvoľnene ako v minulosti. Ich organizácia hry už nie je taká, po odchode zohratých hráčov ako Xavi či Xabiho Alonsa, nastala obmena, už tam nie sú tak obrovsky silní. Sú samozrejme veľmi kvalitní, ale tá súčinnosť ako v minulosti tam nie je.

Už v nedeľu sa Slováci predstavia v ich treťom súboji v boji o postup na finálový turnaj ME do Francúzska na pôde nebezpečného Bieloruska. V Borisove im bude chýbať pre trest za karty Juraj Kucka. V tabuľke majú Kozákovci po septembrovej úvodnej výhre na Ukrajine (1:0) šesť bodov a sú lídrom skupiny.

 

S Bieloruskom hrali Slováci v Nitre 1996 víťazne, vizitka BFF

S najbližším súperom v kvalifikácii EURO 2016 Bieloruskom sa slovenská futbalová reprezentácia stretla v jedinom medzištátnom zápase. V marci 1996 v Nitre zvíťazili zverenci Jozefa Jankecha 4:0, o góly slovenského tímu sa postarali Július Šimon, Jaroslav Timko, Marek Ujlaky a Jozef Juriga. Najlepšie umiestnenie dosiahli Bielorusi v kvalifikácii MS 2002, keď vo svojej skupine obsadili tretiu priečku. Súper z piateho výkonnostného koša odohral doteraz 185 medzištátnych stretnutí s bilanciou 55 víťazstiev, 50 remíz a 80 prehier.

 

prehľad vzájomných zápasov SR a Bieloruska:

Reklama

27. marca 1996 (Nitra, prípravný zápas):

SLOVENSKO – Bielorusko 4:0 (2:0)

Góly: 24. Šimon, 32. J. Timko, 60. Ujlaky, 83. Juriga. Rozhodca: Kowalczyk (Poľ.), 3058 divákov

Zostavy:

SR: Molnár (72. Seman) – Tittel (46. I. Kozák), Karhan, Glonek – Bališ, Šimon (46. Juriga), Tomaschek, Moravčík, D. Tóth – Semeník (64. Sz. Németh), J. Timko (46. Ujlaky)

Reklama

Bielorusko: Šantalosov – Jakimovič – Gurenko, Šťaňuk, Dovnar (46. Maljejev) – Baranov, Čajka, Rodnenok, Romaščenko (76. Kuľčij) – Beľkievič, Kačuro (64. Gerasimec)

bilancia: 1 – 0 – 0 (skóre 4:0)

 

Vizitka Bieloruskej futbalovej federácie:

oficiálny názov: Belaruskaja federacija futbola (BFF)

Reklama

prezident: Gennadij Nevyglas

člen FIFA: 1992

člen UEFA: 1993

web: www.bff.by

súčasné postavenie v rebríčku FIFA: 89. miesto (september 2014)

najlepšie umiestnenie v rebríčku FIFA: 36. miesto (február 2011)

najhoršie umiestnenie v rebríčku FIFA: 142. miesto (marec 1994)

Reklama

tréner: Georgij Kondratjev

kapitán: Timofej Kalačev

štadión: Borisov Arena, Borisov (kapacita 13.126 miest)

počet registrovaných hráčov: 25.810

počet klubov: 160

najviac reprezentačných štartov: Aleksandr Kuľčij (102 zápasov)

najviac reprezentačných gólov: Maxim Romaščenko (20)

Reklama

najvyššie víťazstvo: 5:0 proti Litve (7. júna 1998 v Minsku), 6:1 proti Tadžikistanu (4. septembra 2014 v Borisove)

najvyššia prehra: 0:5 proti Rakúsku (11. júna 2003 v Innsbrucku)

 

nominácia Bieloruska na zápas proti SR:

brankári: Jurij Ževnov (Torpedo Moskva), Andrej Klimovič (Gomeľ), Sergej Černik (BATE Borisov)

obrancovia: Igor Šitov (Mordovia Saransk), Sergej Matvejčik (Šachťor Soligorsk), Alexander Martinov (FK Krasnodar), Dmitrij Verchovcov (FK Ufa), Jegor Filipenko, Denis Poljakov (obaja BATE Borisov), Maxim Bordačev (FK Rostov)

stredopoliari: Timofej Kalačev (FK Rostov), Sergej Balanovič (Amkar Perm), Sergej Kisľak (Rubin Kazaň), Stanislav Dragun (Krídla Sovietov Samara), Michajl Sivakov (Černomorec Odessa), Edgar Olechnovič, Ilja Aleksievič, Michail Gordejčuk (všetci BATE Borisov), Igor Stasevič (Dinamo Minsk), Sergej Krivec (FC Méty), Renan Bressan (Rio Ave)

Reklama

útočníci: Vitalij Rodionov (BATE Borisov), Sergej Kornilenko (Kridla Sovietov Samara), Nikolaj Januš (Šachťor Soligorsk), Pavel Savickij (Neman Grodno)

 

SR do Bieloruska vo víťaznej nálade, Kozák: “Bude to ťažké”

Senzačné víťazstvo 2:1 nad Španielskom si slovenskí futbalisti užijú len epizódne, na oslavy nie je čas, pretože sa musia rýchlo preorientovať na najbližšieho súpera. Už v nedeľu 12. októbra o 20.45 SELČ nastúpia proti domácemu Bielorusku v dôležitom zápase C-skupiny kvalifikácie EURO 2016 a ich zámerom je nevracať sa z Borisova s prázdnymi rukami. Zverenci trénera Jána Kozáka majú na konte ako lídri skupiny plný počet šesť bodov, Bielorusom po remíze 1:1 v Luxembursku a štvrtkovej domácej prehre 0:2 s Ukrajinou patrí s jedným bodom posledná 6. priečka v tabuľke.

“Už v nedeľu som vravel lekárom, fyzioterapeutom a masérom, že tento zraz je dôležitejší ako ja. Dať chlapcov do takého stavu po ťažkom zápase so Španielskom, aby aj v Bielorusku podali rovnako kvalitný výkon, si vyžiada veľké úsilie. V Bielorusku nás čaká takisto silný súper, aj preto tam ideme už v piatok, aby sme sa v pokoji zregenerovali, potrénovali a čo najlepšie sa pripravili. Bude to veľmi ťažké, ale väčšina chlapcov ide aj cez bolesť a to ma teší. Verím, že spoločnými silami to zvládneme,” povedal Kozák, ktorému bude pre trest za dve žlté karty chýbať stredopoliar Juraj Kucka.

Množstvo bieloruských legionárov hráva v Rusku, stredopoliar Sergej Krivec pôsobí vo francúzskom FC Méty, resp. ďalší stredopoliar Renan Bressan v portugalskom Rio Ave. Naturalizovaný Brazílčan považuje zápas proti Slovensku za dôležitý, tobôž po dvoch po sebe idúcich bodových stratách. Ak chcú Bielorusi reálne pomýšľať na postup, musia v nedeľu proti novému lídrovi skupiny bodovať. “Slovensko je tím, ktorý vie hrať dobrý futbal. My však dúfame, že ho dokážeme zdolať. Bude to nesmierne náročné, ale veríme vo svoje schopnosti,” vyhlásil Bressan.

Gro tímu tvorí sedem hráčov majstrovského BATE Borisov, ktorý v play off vyradil Slovan Bratislava a účinkuje v skupinovej fáze Ligy majstrov 2014/2015. Domáci však nie sú až tak na očiach ako napríklad Španieli. Tréner Slovenska Ján Kozák sa aj z tohto dôvodu snažil o Bielorusoch vysondovať čo najviac informácií a sledoval na videu až päť ich medzištátnych zápasov. Do dejiska zápasu sa slovenská výprava presunula v piatok popoludní z Piešťan v dobrej nálade. Excelentný štart do kvalifikácie ju veľmi reálne drží v hre o šampionát, ale samotní hráči si uvedomujú, že kvalifikačný cyklus je len na začiatku. “Šesť bodov je skvelý štart, ale musíme na neho nadviazať už v nedeľu v Bielorusku. Verím, že dobre zregenerujeme a pripravíme sa na ďalší dôležitý zápas,” povedal brankár Matúš Kozáčik. Slovenskí futbalisti v tomto roku odohrali šesť zápasov s pozitívnou bilanciou 5-0-1. Prehrali len v májovom prípravnom zápase v Rusku, inak získali skalpy Izraela, Čiernej Hory, Malty, Ukrajiny i Španielska.

Reklama

Zápas Bielorusko – SR hostí borisovská Borisov Arena s kapacitou vyše 13.000 miest, úvodný výkop je na programe v nedeľu 12. októbra o 21.45 miestneho času (na Slovensku je o hodinu menej – pozn.). Súboj, ktorý povedú belgickí rozhodcovia na čele s hlavným Sergeom Gumiennym, vysiela v priamom prenose RTVS. V ďalšom kole sa slovenskí futbalisti predstavia 15. novembra v Macedónsku, o tri dni neskôr ich v Žiline čaká prípravný zápas s Fínskom, ktorým uzavrú kalendárny rok.

Na finálový turnaj EURO 2016 do Francúzska postúpia prví dvaja z deviatich kvalifikačných skupín a najlepší tím z tretieho miesta. Ďalších osem tretích bude hrať baráž o štyri miestenky, domáce Francúzsko má účasť ako organizátor automatickú.

 

kvalifikácia EURO 2016:

C-skupina:

Bielorusko – SLOVENSKO /nedeľa 12. októbra o 20.45 SELČ, Borisov/

rozhodcovia: Gumienny – Bleyen, Cremers (všetci Belg.)

Reklama

predpokladaná zostava SR: Kozáčik – Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan – Pečovský, Gyömbér – Stoch, Hamšík, Weiss – Nemec

 

tabuľka C-skupiny:

1. SLOVENSKO 2 2 0 0 3:1 6

2. Španielsko 2 1 0 1 6:3 3

Reklama

3. Ukrajina 2 1 0 1 2:1 3

4. Macedónsko 2 1 0 1 4:7 3

5. Luxembursko 2 0 1 1 3:4 1

6. Bielorusko 2 0 1 1 1:3 1

 

ml

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:05

Grécko uskutočňuje na turistickom ostrove Kréta trojdňové cvičenie zamerané na riešenie katastrof. Návštevníci a cestovné kancelárie zdôrazňujú, že sa treba pripraviť na núdzové stavy spôsobené napríklad zemetrasením a požiarmi.

15:56

Spoločnosť Slovnaft začne v polovici budúceho týždňa jarnú časť generálnych revízií. Odstavených bude postupne 25 výrobných jednotiek, z toho 22 v jarnej fáze. Ich opätovný nábeh na plnú produkciu sa plánuje na druhú polovicu júna. Druhá časť generálnych opráv sa bude realizovať v septembri a októbri. Celkové investície Slovnaftu v rámci generálnych revízií presiahnu 130 miliónov eur. Informoval o tom hovorca spoločnosti Anton Molnár.

15:48

Rómske obete nacistického režimu česká verejnosť dlho prehliadala. Vznikom Pamätníka holokaustu Rómov a Sintov pri juhočeskej obci Lety spláca Česko desaťročia trvajúci dlh voči obetiam aj preživším. Na otvorení pamätníka to v utorok povedal český prezident Petr Pavel.

15:45

Západné tajné služby zabránili vlani najmenej desiatim džihádistickým útokom po celej Európe a súčasná vojna medzi Izraelom a militantným palestínskym hnutím Hamas zvýšila hrozbu ďalších útokov. Oznámila to v utorok holandská Všeobecná spravodajská a bezpečnostná služba (AIVD).

15:44

Časť americkej vojenskej pomoci pre Ukrajinu sa už nachádza v skladoch v Nemecku a Poľsku, čo zjavne zníži čas potrebný na jej dodanie. TASR informuje podľa utorkovej správy stanice CNN. Predstavitelia americkej vlády to oficiálne nepotvrdili.

15:38

Prísna menová politika Európskej centrálnej banky (ECB) “prináša ovocie” a zatiaľ sa jej úspešne darí obmedzovať infláciu. No rozhodnutie o znížení jej úrokových sadzieb bude závisieť aj od toho, či nové prognózy a čerstvé údaje potvrdia, že rast spotrebiteľských cien smeruje k cieľu banky na úrovni 2 %. Uviedol to v utorok člen Rady guvernérov ECB a prezident nemeckej Bundesbanky Joachim Nagel v prejave v Berlíne.

15:29

Proiránske šiitské militantné hnutie Hizballáh tvrdí, že v odvete za smrť dvoch svojich príslušníkov zaútočilo v utorok na dve základne izraelskej armády na severe Izraela.

15:29

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok v Štrasburgu schválili predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň aj opatrenia na ochranu poľnohospodárov EÚ.

15:28

V Rusku sa ani tento rok, už druhýkrát po sebe, počas 9. mája z bezpečnostných dôvodov neuskutočnia žiadne pochody organizované hnutím Nesmrteľný pluk na pripomenutie si pamiatky na účastníkov druhej svetovej vojny.

15:28

Desiatky študentiek Cambridgskej univerzity sa počas druhej svetovej vojny zapojili dešifrovania tajných nacistických kódov. Uznanie ich práce prišlo až teraz.

15:25

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok definitívne schválili nové nariadenie, ktoré štátom EÚ umožňuje zakázať predaj, dovoz a vývoz tovaru vyrobeného pomocou nútenej práce.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali