Nový predseda CDU Merz: Presvedčený Európan a presvedčený transatlanticista

Nový predseda CDU Merz: Presvedčený Európan a presvedčený transatlanticista

Bratislava 24. januára 2022 (HSP/Foto:TASR/AP-Odd Andersen, Markus Schreiber)

 

Era Angely Merkelovej v Nemecku sa vlastne skončila vo chvíli, kedy nastúpil do funkcie kancelára sociálny demokrat Olaf Scholz. Ale v istom zmysle môžeme za symbolický koniec jej obdobia považovať aj 22. január 2022, kedy bol za nového predsedu Kresťanskodemokratickej únie (CDU) zvolený Friedrich Merz

Friedrich Merz
Na snímke Friedrich Merz

Merz získal jednoznačnú podporu členov CDU

Merz získal na online zjazde najväčšej opozičnej strany 94,62 percenta odovzdaných hlasov, pričom o osobe predsedu hlasovalo 983 delegátov.

Reklama

Fakt, že Merz sa stane následníkom Angely Merkelovej a neúspešného kandidáta na kancelára Armina Lascheta na čele CDU, bol naznačený už v decembrovom vnútrostraníckom hlasovaní, kedy tento niekdajší šéf frakcie konzervatívcov v Spolkovom sneme získal podporu 62,13 percent hlasov, a to hneď v prvom kole. O vedenie CDU sa vtedy uchádzali aj zahraničnopolitický expert strany Norbert Röttgen a niekdajší šéf úradu kancelárky Merkelovej Helge Braun.

Merz a Röttgen sa o post predsedu CDU uchádzali už predtým, na volebnom zjazde strany v januári 2021 bol však zvolený Armin Laschet, ktorý vtedy prevzal predsedníctvo od Annegret Krampovej-Karrenbauerovej.

Reklama

 

Odporca Angely Merkelovej

Kto je nový predseda CDU a aké má názory? V prvom rade si povedzme, že Merz bol vždy oponentom línie presadzovanej Angelou Merkelovou. Už v roku 1994, keď nastúpil ako poslanec do Spolkového snemu (Bundestagu), zastupoval v strane odlišnú frakciu než neskoršia kancelárka. Kým Merkelovú podporovali mladší členovia strany, Merza bolo vtedy možné charakterizovať ako tradičného konzervatívca.

Angela Merkelová
Na snímke Angela Merkelová

Friedrich Merz sa narodil v roku 1955 v meste Brilon v Severnom Porýní-Vestfálsku. Jeho otec bol sudca a rovnako ako on bol členom CDU. V roku 1972, ako 17-ročný vstúpil do Mladej únie Nemecka (Junge Union Deutschlands), čo je spoločná mládežnícka organizácia politických strán CDU a CSU.

V roku 1985 vyštudoval právo a následne sa stal sudcom v Saarbrückene. Nasledujúci rok však toto miesto opustil a stal sa advokátom.

V rokoch 1989 až 1994 pôsobil ako poslanec Európskeho parlamentu. Potom bol dlhodobo – až do roku 2009 – poslancom nemeckého Spolkového snemu. V rokoch 2000-2002 tu viedol konzervatívnu parlamentnú frakciu (CDU/CSU).

Reklama

 

Podnikový právnik a multimilionár

Potom, ako opustil politiku, pôsobil Merz ako podnikový právnik. Pracoval v globálnej právnickej spoločnosti Mayer Brown. Zasadal tiež v orgánoch rôznych spoločností, bol napríklad predsedom dozornej rady nemeckej pobočky veľkej americkej investičnej spoločnosti BlackRock. Jeho práca ako právnika a v orgánoch spoločností z neho spravila multimilionára.

Do politiky sa vrátil v roku 2021, kedy bol opätovne zvolený do Spolkového snemu. Dostal sa tam po 12-ročnej prestávke.

Už sme uviedli, že Merz sa v januári 2021 uchádzal o pozíciu lídra strany, kedy však zvíťazil Armin Laschet. Druhá voľba v tom roku sa uskutočnila v decembri a Merz tu jednoznačne zvíťazil. Oficiálne do funkcie lídra CDU nastúpil po odobrení online zjazdom strany v januári 2022.

 

Reklama
Elitár a obhajca ekonomického liberalizmu

Merz oznámil svoj úmysel prebudovať stranu a zjednotiť ju tak, aby si v nej našli miesto rozličné politické idey, názory a prúdy. Sám seba charakterizoval Merz ako sociálne konzervatívneho a ekonomicky liberálneho politika. Ekonomický liberalizmus obhajoval aj vo svojej knihe Mehr Kapitalismus wagen (Odvážiť sa na viac kapitalizmu). Dá sa považovať reprezentanta konzervatívneho a probiznisového krídla CDU.

Merz vyhlasoval, že CDU by sa mala stať modernou stranou a apelovať na všetky generácie. On sám bol však v strane považovaný za príslušníka „starej gardy“ a elitára. Pokiaľ sme si prešli jeho životopis, asi sa tomu nemôžeme príliš čudovať. Merz má však ambíciu pritiahnuť k strane aj mladších voličov, pričom si uvedomuje, že títo voliči v posledných parlamentných voľbách uprednostnili Zelených a FDP.

 

Presvedčený Európan a transatlanticista

Merz bude teda v Nemecku hlavným oponentom vlády Olafa Scholza, ktorú tvoria Scholzova Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD), slobodní demokrati (FDP) a Zelení. Nový predseda CDU už stihol ostro zaútočil na kancelára, pričom ho obvinil z faktickej nečinnosti počas aktuálnej bezpečnostnej krízy v Európe. Merz si predstavuje, že nemecký kancelár by mal hrať v medzinárodných záležitostiach aktívnu úlohu a v tomto prípade by sa mal pokúšať rokovať či už s Moskvou, alebo s Washingtonom.

Friedrich Merz sa v zahraničnej politike profiluje ako zástanca Európskej únie a NATO, pričom sám seba charakterizoval ako „skutočne presvedčeného Európana“ a „presvedčeného transatlanticistu“. Merz chce, aby bola Európska únia ekonomicky, finančne a strategicky asertívna voči Číne, Rusku aj USA.

Pokiaľ ide o domácu politickú scénu, Merz odmietol spoluprácu so stranou Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá bude rovnako ako CDU zasadať v opozícii.

Merz bol dlhodobo považovaný za kritika smerovania strany pod Angelou Merkelovou, ktoré sa zvykne označovať ako „centristické“. Samotný Merz tak v týchto porovnaniach vystupuje s nálepkou „konzervatívca“. V dnešnej liberálno-progresívnej dobe je však ťažké byť vo vysokej politike a zároveň si zachovať svoju hodnotovú konzistentnosť.

Ešte uvidíme neskôr, či máme v prípade Friedricha Merza skutočne do činenia s „nemeckým Donaldom Trumpom“, ako ho v roku 2020 nazval server Politico. Podľa všetkého však ide najmä o oddaného stúpenca euroatlantizmu a ekonomického liberalizmu. A rovnako aj o zástancu silného Nemecka. Pokiaľ sa nebude časom prejavovať aj prostredníctvom konzervatívnejších tém, nemôžeme očakávať, že si Merz vybuduje výrazný fanklub aj u nás na Slovensku.

Ladislav Kováčik

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali