Novozvolenému rakúskemu prezidentovi Van der Bellenovi sa hrnú gratulácie nielen z domova, ale aj zahraničia

Novozvolenému rakúskemu prezidentovi Van der Bellenovi sa hrnú gratulácie nielen z domova, ale aj zahraničia

Viedeň/Berlín/Brusel/Praha 23. mája 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Ronald Zak)

 

Gratulácie adresovali Alexandrovi Van der Bellenovi aj rakúski euroskomisár Johannes Hahn či rakúski poslanci Európskeho parlamentu

Novozvolenému rakúskemu prezidentovi Alexandrovi Van der Bellenovi gratulovali dnes popoludní k víťazstvu vo voľbách rakúsky spolkový kancelár Christian Kern i vicekancelár Reinhold Mitterlehner.

Reklama
Na snímke víťaz rakúskych prezidentských volieb Alexander Van der Bellen
Na snímke víťaz rakúskych prezidentských volieb Alexander Van der Bellen

Kern, ktorý iba pred niekoľkými dňami prevzal post šéfa spolkovej vlády vo Viedni, ubezpečil budúcu hlavu štátu, že vláda v ňom vidí partnera, ktorý je proeurópsky a otvorený svetu a ktorý je predstaviteľom politiky vytvárajúcej šance, a nie vyvolávajúcej strach či obavy. Tie však vyžadujú konkrétne opatrenia, nový štýl vládnutia a adekvátne politické priority, vyplynulo z jeho vyhlásenia.

Kancelár súčasne poukázal na tesný volebný výsledok a voličom neúspešného prezidentského kandidáta Norberta Hofera odkázal, že ich hlasovanie z protestných dôvodov vláda vníma a urobí všetko, aby sa nikto necítil ako neúspešný a každý v nej videl svojho zástupcu.

Reklama

V podobnom duchu hovoril aj spolkový vicekancelár Reinhold Mitterlehner, ktorý vyjadril rešpekt takmer 50 percentám voličov, ktorí podporili Norberta Hofera. Zdôraznil, že v záujme ukončenia istej polarizácie v krajine je potrebné uprednostniť to spoločné pred tým, čo odlišuje.

Bezprostredne po vyhlásení oficiálnych výsledkov gratulovala víťazovi predsedníčka rakúskeho parlamentu Doris Buresová, ktorá vyjadrila optimizmus, že hlava štátu sa stane zjednocujúcou a zmierujúcou silou v krajine. Po polarizujúcej volebnej kampani je nevyhnutné úsilie na zomknutie spoločnosti a upevnenie dôvery ľudí v demokraciu a jej inštitúcie, zdôraznila.

Predseda Rakúskej biskupskej konferencie, arcibiskup viedenský, kardinál Christoph Schönborn vyzval novozvoleného prezidenta, ktorému tiež gratuloval k úspechu, na spojenie krajiny. Duchovný akcentoval, že vzhľadom na tesnosť výsledku je osobitne dôležité, aby prezident uprednostnil to, čo spája, pred tým, čo rozdeľuje, pričom netajil, že aj v cirkevných kruhoch došlo počas predvolebnej kampane k polarizácii.

Gratulácie adresovali Alexandrovi Van der Bellenovi aj rakúski euroskomisár Johannes Hahn či rakúski poslanci Európskeho parlamentu.

Z Bruselu však prišlo aj blahoželanie od predsedu Európskej strany zelených, nemeckého europoslanca Reinharda Bütikofera, ktorý sa nechal počuť, že úspech niekdajšieho lídra rakúskych Zelených ukazuje, že “je možné brániť európske hodnoty a naše spoločné republikánske a demokratické ciele proti rastúcemu pravicovému populizmu”.

Reklama

To isté platí o konzervatívcoch a sociálnych demokratoch, ktorých európske strany privítali výsledky rakúskych prezidentských volieb s radosťou a úľavou.

Líder európskych sociálnych demokratov, niekdajší bulharský premiér Sergej Stanišev uviedol, že je veľmi šťastný z úspechu Alexandra Van der Bellena a veľmi sa mu uľavilo, že jeho konkurent Norbert Hofer neuspel.

Je to skutočne deň, v ktorý si môžeme vydýchnuť, deň, keď sa nenaplnili obavy z víťazstva ultrapravicového kandidáta, ktorého stranícka ideológia vychádza priamo z národného socializmu, vyhlásil šéf frakcie sociálnych demokratov Gianni Pittella.

Manfred Weber, predseda frakcie Európskej ľudovej strany v kontinentálnom zákonodarnom zbore, najsilnejšieho klubu EP, povedal, že sa Rakúšanky a Rakúšania vyslovili za konštruktívnu spoluprácu v Európe, čomu sa teší. Je to dobrý výsledok pre Rakúsko a Európu, avšak výsledok populistov treba brať vážne a poskytnúť naň odpoveď, dodal.

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová výsledky rakúskych prezidentských volieb komentovať nechcela, informovala tlačová agentúra APA.

Reklama

Nemecký spolkový prezident Joachim Gauck gratuloval novozvolenému rakúskemu prezidentovi. Podľa tlačovej agentúry DPA vyzdvihol predovšetkým proeurópsku orientáciu Alexandra Van der Bellena a fakt, že funkciu prevezme v období veľkých výziev na starom kontinente.

“Teším sa, že sa ako presvedčený Európan aj v rámci vašich nových úloh chcete angažovať za silnú, spoľahlivú a dlhodobo aj prehĺbenú Európsku úniu,” formuloval najvyšší nemecký predstaviteľ.

Joachim Gauck podčiarkol vynikajúce bilaterálne vzťahy medzi oboma krajinami, a to tak v politickej, ekonomickej, kultúrnej i spoločenskej sfére. Poznamenal, že sa spoločne s Alexandrom Van der Bellenom chce aj v budúcnosti angažovať za prehlbovanie priateľstva medzi Rakúskom a Nemeckom.

Francúzsky premiér Manuel Valls s úľavou prijal informácie o výsledku rakúskych prezidentských volieb. Podľa vlastných slov, ktoré sa objavili na jednej zo sociálnych sietí, registroval s úľavou, že Rakúšania odmietli populizmus a extrémizmus. “Každý v Európe by sa z toho mal poučiť,” poznamenal.

Za dobré a dôležité pre Európu označili výsledky rakúskych prezidentských volieb českí politici. Premiér Bohuslav Sobotka pogratuloval novozvolenej hlave alpskej republiky a ubezpečil, že sa teší na dobrú susedskú spoluprácu.

Radosť nad výsledkami z Viedne vyjadril aj šéf talianskej diplomacie Paolo Gentiloni, podľa ktorého úľavu počuť z celého starého kontinentu, Taliansko nevynímajúc, veď Rakúsko je susednou a spriatelenou krajinou, podčiarkol minister v Bruseli. Aj on však upozornil, že neslobodno zabudnúť na polovicu voličov, ktorá sa vyjadrila inak.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali