Novinárka v pásme Gazy: OSN zakaždým zatvára oči nad izraelskými vojnovými zločinmi

Novinárka v pásme Gazy: OSN zakaždým zatvára oči nad izraelskými vojnovými zločinmi

Jeruzalem 11. apríla 2018 (HSP/RT/Foto:TASR/AP-Oded Balilty)

 

Spojeným štátom nevadia “protestujúci rebeli” v Sýrii napríklad z Al-Káidy, ale keď skutočne neozbrojení Palestínčania protestujú proti okupantom, ktorí ich násilne vyhnali z ich domovov a pôdy, USA vyhlásia, že títo ľudia “podnecujú násilie”, uvádza vo svojom komentári Eva Bartlettová, novinárka v oblasti Gazy

Ilustračné foto

Počas pokojných protestov 30. marca vo východnej Gaze sa neozbrojený palestínsky muž priblížil k plotu postavenému Izraelom. Počas niekoľkých minút bol zastrelený jedným zo 100 izraelských príslušníkov špeciálnych síl umiestnených pozdĺž plotu, aby presvedčili disent, že neváhajú zasiahnuť akýmikoľvek prostriedkami pod zámienkou “sebaobrany” (viac v článku).

Reklama

V ten istý deň ďalšia palestínska žena ozbrojená len vlajkou kráčala smerom k plotu, ktorý ju väzní už mnoho rokov. Aj ona bola zameraná jedným z ostreľovačov.

Medzi 17 zabitými v tento deň bolo aj 16-ročné dievča a 27-ročný farmár, ktorých zabil izraelský tank.

Reklama

Dokonca aj britský rozhlas BBC, ktorý dlhodobo informuje o Palestíne nie celkom spravodlivo, poznamenal: “Prvým, kto zomrel, bol Omar Samour, 27-ročný palestínsky poľnohospodár zabitý v izraelským granátom, keď v piatok pred začiatkom protestov pracoval v blízkosti Khan Younis. ”

Napriek tomu, podľa oficiálneho stanoviska Izraela, bol tento poľnohospodár “teroristickým infiltrátorom”. Sputnik navyše informoval, že hovorca izraelskej armády na Tweete hrdo prehlásil, že vie “kde smeroval každý jeden náboj” ostreľovačov, ale neskôr tento tweet zmazal, pravdepodobne preto, že bolo jasné, že tieto náboje zasiahli neozbrojených demonštrantov.

“Počas troch rokov v Gaze som sa často zúčastnila takýchto demonštrácií. Už po prvých skúsenostiach som si bola vedomá toho, že Izrael má nulovú morálnu autoritu vo svojom správaní,” uvádza Bartlettová. “Bola som na desiatkach demonštrácií na Západnom brehu a Gaze, vždy sa začalo “násilie” s tým, že Izraelčania strieľali ostrým strelivom a používali dusivý slzný plyn na neozbrojených Palestínčanov. To, že palestínski mladí ľudia sa rozhodli reagovať hádzaním kameňov a črepín, je podľa mňa úplne ich právom. Podľa mojich skúseností, to bol vždy Izrael, kto začal strieľať a zabíjať, unášať a väzniť neozbrojených demonštrantov.”

“V marci 2010 som sa pripojila k jednej zo šiestich demonštrácií, ktoré sa konali v pásme Gazy. Bolo to v dedine Khoza’a, východne od Khan Younis. Štyria mladí palestínski muži sa stali terčom izraelských ostreľovačov. Muži uviedli, že boli atakovaní ostrou muníciou bez akýchkoľvek predchádzajúcich upozornení. Izraelskí vojaci navyše jedného z nich zastrelili ranou do hlavy.”

Podobne ako v prípade nedávnych demonštrácií počas Dní krajiny v marci 2018, Izrael považoval útok za prijateľný. Vyšetrovanie ukázalo, že vojaci konali v súlade s platnými postupmi, pokiaľ ide o zásahy ozbrojených síl IDF proti demonštrantom. “Používanie platných disperzných postupov” Izraela je zaznamenávané denne v celej okupovanej Palestíne, či už proti neozbrojeným demonštrantom v obci Bil’in pri Ramaláhu, alebo proti neozbrojeným poľnohospodárom – od detí až po starších – v Gaze.

Reklama

Tieto postupy zahŕňajú streľbu na palestínskych civilistov z diaľkovo ovládaných izraelských zbrojárskych veží umiestnených pozdĺž plotu, ktorý obklopuje pásmo Gazy. Izrael sa tiež zameriava na ostatných civilistov pracujúcich v pohraničných oblastiach, vrátane detí a mládeže, ktorí zbierajú sutiny a kovový šrot na ďalšie použitie v stavebníctve.

Západné médiá hlásili, že útoky na palestínskych demonštrantov v roku 2018 boli najkrvavejším dňom v Gaze od roku 2014. Médiá použili termín “zrážky” – na označenie izraelského bombového útoku v Gaze v lete 2014, a podobne tomu bolo aj nedávno, keď izraelskí vojaci vraždili civilistov v protestujúcom dave. Ide o typické narušenie reality a rovnováhy moci korporátnymi médiami. Keď sú neozbrojení demonštranti upozorňujúci na porušovanie ľudských práv doslova zastrelení, nie sú to “strety”, to sú vraždy.

“V roku 2011 som písala o izraelskej deštrukcii palestínskeho poľnohospodárstva v Gaze a poznamenala som: Pred približne desiatimi rokmi mohli palestínski poľnohospodári naďalej pristáť k pôde až 50 metrov od hranice. Izraelská zóna sa v priebehu rokov rozrástla na 150 metrov, potom na 300 metrov, odrezala palestínskych poľnohospodárov od ich sadov, pasienkov a plodín.” O desaťročie neskôr boli tieto sady zničené izraelskými buldozérmi. Poľnohospodári teraz bojujú o prístup k pôde v niektorých oblastiach až o dva kilometre ďalej pozdĺž 300-metrovej nárazníkovej zóny, ktorú izraelskí vojaci násilne bránia.

“Viac ako 30 percent poľnohospodárskej pôdy v Gaze nie je obrábanej kvôli nárazníkovej zóne, čo je úrodná krajina v Gaze, kde kedysi prekvitali olivové, ovocné, citrusové a orechové sady, polia so pšenicou, jačmeňom a inými plodinami ” Dve brutálne izraelské bombardovania v Gaze neskôr ešte zredukovali percento využívanej poľnohospodárskej pôdy v oblasti.

 

Reklama

Súťaž medzi Tureckom a Izraelom o morálnu nadvládu

Po izraelských útokoch na palestínskych demonštrantov turecký premiér Recep Tayyip Erdogan obvinil Izrael a vyhlásil: “Nemusím hovoriť svetu o tom, ako je krutá izraelská armáda. Vidíme, čo robí tento terorický štát, keď “rieši” situáciu v Gaze a Jeruzaleme. Izrael je zodpovedný za masaker v Gaze a Netanjahu je terorista,” vyhlásil Erdogan.

“S týmto vyhlásením súhlasím, ironické je ale to, že ho vyslovil vodca štátu, ktorý bojuje proti Sýrii, dal zbrane teroristom a v posledných mesiacoch zabili stovky civilistov v severozápadnej Sýrii.,” uvádza Bartlettová.

Od začiatku januára Turecko bombardovalo Afrín, v severozápadnej Sýrii. Podľa posledných informácii tu bolo 222 civilistov zavraždených a 700 zranených v období od 10. marca 2018. V neskoršej správe sa uvádza “viac ako 1000 civilistov zabitých a zranených”, a navyše ďalšie tisíce ľudí boli vysídlené v dôsledku tureckých bombových útokov.

“Samozrejme, je tu aj priama podpora Izraela teroristom v Sýrii, vrátane teroristov z FSA na Al-Káidy. Izrael a Turecko teda majú na svojich rukách krv civilistov a ani jeden z nich nie je oficiálne zodpovedný,” píše Bartlettová. Podľa nej, žiadna medzinárodná organizácia v týchto prípadoch nevyžaduje spravodlivosť. “Slabé slová, ktoré sú rýchlo zabudnuté, nie sú snahou o spravodlivosť a zodpovednosť.”

 

Pokrytectvo Ameriky a OSN

Po izraelskej vražde palestínskych demonštrantov OSN vydala vyhlásenia o obavách, no neprišlo žiadne skutočné odsúdenie izraelskej brutality. Generálny tajomník OSN António Guterres ponúkol svoje “myšlienky” rodinám tých, ktorých zavraždil Izrael. Vyzval na “nezávislé a transparentné vyšetrovanie týchto incidentov.” Kto má viesť takéto vyšetrovanie? Izrael? OSN?

Izraelský minister obrany Avigdor Lieberman, známy svojimi zúrivými protipalestínskymi vyhláseniami, vetoval výzvu a uviedol: “Nepodporíme žiadnu vyšetrovaciu komisiu, ani nebudeme spolupracovať so žiadnou vyšetrovacou komisiou.”

Nemôžeme očakávať žiadnu akciu alebo spravodlivosť zo strany OSN, keďže ani predchádzajúce izraelské masakry Palestínčanov nikdy neboli potrestané orgánmi OSN ani žiadnym štátom.

Reklama

Na zasadnutí BR OSN, americký delegát Walter Miller, chcel hodiť vinu na Palestínčanov. Miller opísal palestínskych civilistov ako: “hercov, ktorí používajú protesty ako zásterku na podnecovanie násilia a ohrozujú nevinné životy.”

Amerike nevadia “protestujúci rebeli” v Sýrii napríklad z Al-Káidy,” ale keď skutočne neozbrojení demonštranti v Palestíne uplatňujú svoje právo, aby protestovali proti okupantom, ktorí ich násilne vyhnali z ich domovov a pôdy, údajne “podnecujú násilie. ” Pokrytectvo Ameriky a OSN sa nikdy neskončí, a preto sa neskončí ani násilie Izraela.

Zatiaľ čo Turecko roní krokodílie slzy kvôli Palestínčanom, Izrael sa tvári ako najviac morálna veľmoc na svete a OSN zakaždým zatvára oči nad izraelskými vojnovými zločinmi a etnickými čistkami Palestínčanov.

Ako povedal Gareth Porter, “mnoho tisíc obyvateľov Gazy je pripravených zomrieť mučeníckou smrťou, radšej než aby sa podriadili izraelskej politike pomalého zabíjania. Izraelskí ostreľovači budú pokračovať v zabíjaní palestínskych demonštrantov s chladnou hlavou, americké provládne spravodajské médiá na to dajú Izraelu zelenú.”

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:01

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo ruského veľvyslanca po zatknutí dvoch mužov, podozrivých zo špionáže a plánovania útokov v prospech Moskvy. Medzi ich cieľmi mala byť aj americká armáda.

13:58

Dánski hasiči vo štvrtok už tretí bojujú s požiarom v historickej budove burzy v Kodani. Hasenie požiaru v budove bude zrejme pokračovať ešte najmenej jeden celý deň.

13:57

Silné búrky v Afganistane a Pakistane si v posledných dňoch vyžiadali najmenej 137 obetí. V niektorých oblastiach sa očakávajú silné dažde aj v nasledujúcich dňoch.

13:42

Opozičná Sloboda a Solidarita (SaS) nepovažuje nové nastavenie 13. dôchodkov za sociálne ani solidárne. Reagovali tak na novelu zákona o sociálnom poistení, podľa ktorej od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Novelu zákona vo štvrtok schválil parlament.

13:42

Opozičné strany nie sú v postoji k schváleniu tzv. 13. dôchodkov jednotné. Kým Progresívne Slovensko (PS) sa pýta, kde vláda pre zlý stav verejných financií zoberie na vyplatenie dôchodkov prostriedky, poslanci KDH 13. dôchodky v Národnej rade (NR) SR podporili.

13:41

Opozičná strana SaS požiada o zvolanie mimoriadneho parlamentného výboru pre hospodárstvo. Ten by mal riešiť škodu vo výške desať miliónov eur, ktorá podľa liberálov vznikla nepodpísaním povolenia pre štátnu spoločnosť MH Teplárenský holding (MHTH) ministerkou hospodárstva Denisou Sakovou (Hlas-SD) na nákup emisných povoleniek. Tie totiž od podania žiadosti bývalým vedením firmy výrazne zdraželi. Saková už v minulosti obvinenie odmietla.

13:39

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny vo februári 2024 strmo klesol. Dosiahol pritom najnižšiu hodnotu od novembra minulého roka. Ukázali to vo štvrtok údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:39

Stavebná produkcia v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) vo februári medzimesačne vzrástla, ale medziročne klesla. Podľa prvého odhadu Eurostatu sa stavebná produkcia v eurozóne po očistení od sezónnych vplyvov vo februári 2024 v porovnaní s januárom zvýšila v eurozóne aj v EÚ zhodne o 1,8 %.

13:38

Samosprávy dostanú do konca mája celú sumu dane z príjmov právnických osôb určenú na rok 2024. Po odpočítaní doteraz poskytnutých mesačných splátok by tak mali obce získať takmer 158 miliónov eur a vyššie územné celky (VÚC) necelých 68 miliónov eur. Vyplýva to z novely zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok definitívne schválili. O novele rokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

13:37

Maximálna suma dotácie na podporu humanitárnej pomoci pre fyzickú osobu by sa mala zvýšiť na 1500 eur. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli vo štvrtok do druhého čítania. O právnej norme rokujú v skrátenom legislatívnom konaní.

13:37

Stavebníctvo zápasí s nedostatkom kvalifikovaných murárov, chýbajúce pracovné sily by mohol čiastočne nahradiť murovací robot. Dokáže nahradiť viaceré fyzické činnosti i znížiť stavebné náklady. Vo štvrtok o tom informoval Dušan Koháry zo spoločnosti Wienerberger, ktorá robota vytvorila.

13:36

Návrh zákona z dielne SNS na prenos rekreačných poukazov z detí na seniorov ocenila Jednota dôchodcov Slovenska (JDS). JDS o tom informovala vo štvrtok. Parlament by mal tento návrh prerokovať na aktuálnej schôdzi.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali