“Nová studená vojna” na pozadí geopolitického chaosu. Odpovie Čína na americké rakety v Ázii?

“Nová studená vojna” na pozadí geopolitického chaosu. Odpovie Čína na americké rakety v Ázii?

Peking 10. augusta 2019 (HSP/Foto:TASR/AP-Andy Wong)

 

Čínsky militantný plátok Global Times reagoval na nedávne vyhlásenie Pentagonu, v ktorom sa uvádza, že Spojené štáty chystajú rozmiestniť balistické rakety stredného doletu do Ázie „v priebehu niekoľkých mesiacov“ s varovaním, že ich prítomnosť „spustí intenzívny zbrojný boj v regióne“

Na snímke fotografia amerického prezidenta Donalda Trumpa

Redakčná rada Global Times, ktorá sa dlhodobo vníma ako propagandistický štátny kanál, odsúdila poznámky amerického ministra obrany Marka Espera, ktoré načrtli nové plány rozmiestnenia rakiet, zásadne prichádzajúce vzápätí formálneho kolapsu rusko-americkej Zmluvy o jadrových zbraniach stredného doletu (INF). Komentár Global Times hovorí: „USA nenásytne sledujú absolútnu a všestrannú vojenskú nadradenosť, aby upevnili svoju hegemóniu. Odmietajú akceptovať akúkoľvek relatívnu rovnováhu síl. Táto tvrdohlavá a panovačná krajina sa stáva najväčším zdrojom ázijskej nestability.“

Reklama

Autori ďalej varujú, že americké plány „prelomia súčasné status quo v Ázii, čím sa uvoľní geopolitický zmätok a každá krajina, ktorá takéto americké nasadenie akceptuje, by bola priamo alebo nepriamo proti Číne, Rusku a sama proti sebe… Najmä Japonsko a Južná Kórea musia zostať triezve. Ich záujmy sú rôznorodé v dôsledku prudkého rozvoja Ázie. USA už nie je jediným zdrojom výhod. Vzťahy týchto dvoch štátov s Čínou a Ruskom zostávajú do značnej miery dobré a ekonomická kooperácia expanduje. Bolo by ich nočnou morou nasledovať americkú politiku a odštartovať novú studenú vojnu.“

Článok špekuluje o pravdepodobnosti, že práve Tokio alebo Soul budú prví, ktorých Washington pritlačí k umiestneniu raketového nasadenia. Medzitým prebehla Esperova cesta do Austrálie pre rozhovory s tamojšími predstaviteľmi obrany, avšak ministerka obrany Linda Reynolds vylúčila tézu, že USA sú pripravené dodať do Austrálie rakety stredného doletu. „Nebola podaná žiadna formálna žiadosť,“ povedala.

Reklama

Teda iba deň potom, čo USA oficiálne upustilo od INF, ktorá upokojovala preteky v zbrojení počas Studenej vojny, čím sa zabraňovalo hromadeniu rakiet v Európe, Pentagon sa snaží nasadiť konvenčné rakety v tichomorskej oblasti „do niekoľkých mesiacov.“ Na poznámku médií, že tento krok určite vyprovokuje Čínu, Mark Esper dodal: „Je spravodlivé povedať, že sme tieto kapacity (rakety) plánovali nasadiť radšej skôr… Uprednostnil by som mesiace. Ale tieto veci zvyknú trvať dlhšie ako sa plánuje.“

Oficiálny koniec INF prišiel šesť mesiacov po tom, čo prezident Trump vydal voči Moskve ultimátum, aby „prestala porušovať historickú zmluvu.“ Podľa Associated Press, v rovnakom čase americkí predstavitelia ohlásili prípravy na testovanie novej rakety, ktorá by bola podľa tejto dohody zakázaná.

Zatiaľ nie je jasné, ktorých spojencov v tichomorskom a ázijskom regióne Spojené štáty oslovia, aby prijali na svoje územie nové zbraňové systémy. Na nedávnych spoločných projektoch protiraketovej obrany so Spojenými štátmi intenzívne spolupracovali najmä Austrália a Japonsko. Je zaujímavé, že jedným z hlavným dôvodov, ktoré Trump a Bolton v poslednom roku uvádzali, bolo, že INF je „zastaralá“ a nezahŕňa hlavné svetové mocnosti ako Čína, ktoré dosiahli v technológiách obrany a balistických rakiet obrovský pokrok.

Pokiaľ ide o Čínu, Esper slepo odmieta akékoľvek riziko, že by zbrane USA v Tichomorí mohli vyvolať krízu a zvýšené napätie. Associated Press napísal, že „Esper, potvrdený ako šéf Pentagonu 23.júla, neuviedol podrobnosti o ich možnom umiestnení v Ázii s argumentom, že všetko bude závisieť od diskusie so spojencami a ďalších faktorov. Možnosť negatívnej reakcie v oblasti bagatelizoval odôvodnením, že 80% čínskej výzbroje obsahuje rakety stredného doletu, preto nemá byť prekvapením, že (Spojené štáty/Pentagon) chcú mať podobnú schopnosť.“ Je to však otázka geografie a lokality. Zvážme napr. ako by reagoval Washington a americká verejnosť, ak by Čína nasadila rakety stredného doletu na Grónsku alebo kdekoľvek v Atlantiku.

Bývalý sovietsky vodca Michail Gorbačov, ktorý pôvodne podpísal INF spolu s Reaganom, varoval: „Tento americký krok spôsobí neistotu a chaotický vývoj medzinárodnej politiky.“

Reklama

Verejnosť je už zvyknutá, že sluhovia globalizmu majú povolené na sklonku života jemne kritizovať systém vedúci k jednému svetovému štátu, skutočne by sme však mohli byť svedkami nového chaosu a neistoty globálneho závodu v zbrojení, ak sa jedná o vôľu ich pánov.

Igor Kratochvíl

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:57

Juhokórejskej podnikateľke zamietli ruské úrady vstup do krajiny a následne na ňu uvalili 30-ročný zákaz vstupu. Incident zrejme nesúvisí s bilaterálnymi vzťahmi medzi obomy krajinami, ktoré sa zhoršili v súvislosti s vojnou Moskvy na Ukrajine, uviedol predstaviteľ Soulu.

10:45

Starostu malého banského mesta v Ekvádore zastrelili len niekoľko dní pred celoštátnym referendom o sprísnení opatrení proti zločinu.

09:58

Austrálska polícia zadržala muža, ktorý je podozrivý z neúspešnej distribúcie drog v krajine. V jej dôsledku sa na plážach východného pobrežia Austrálie istý čas objavovali záhadné balíky s kokaínom. 

09:58

Polícia v Bayreuthe v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko zadržala dve osoby podozrivé zo špionáže pre Rusko.

09:57

Rusko oblastiach hraničiacich s Ukrajinou zneškodnilo 20 dronov a dve balistické rakety. 

09:34

Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil, že jeho stretnutie s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom bolo stretnutím priateľov.

Duda a Trump sa stretli v New Yorku
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo)
09:31

Všetky politické strany v Južnom Sudáne musia uskutočniť bezodkladné kroky, aby sa dlhodobo odkladané parlamentné voľby mohli uskutočniť tento rok, uviedol v stredu generálny tajomník OSN António Guterres.

Guterres je znepokojený zásahom ekvádorskej polície na mexickej ambasáde
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres
09:30

Ruská armáda útočila dronmi na kritickú infraštruktúru v západoukrajinskej Ivano-Frankivskej oblasti. Ukrajinským silám sa bezpilotné lietadlá podarilo zneškodniť. Uviedla to tamojšia gubernátorka Svetlana Oniščuková.

09:28

Platforma sociálnej siete X bude spolupracovať s pakistanskou vládou, aby “pochopila jej obavy”. Reaguje tak na informácie úradov, podľa ktorých bola sieť X v krajine zakázaná na dva mesiace z bezpečnostných dôvodov. 

09:12

 Diskontný reťazec Action pokračuje v rozširovaní siete svojich prevádzok na Slovensku. Ďalšiu predajňu otvoria v Poprade v OC MAX.

09:11

Ľudia pracujúci v zahraničí, ktorí tam chcú ukončiť zamestnanie a vrátiť sa na Slovensko, by mali o dávku v nezamestnanosti požiadať v krajine, kde pracovali a boli poistení, a to ešte pred ukončením zamestnania. Ak totiž neboli v rozhodujúcom období na Slovensku poistení alebo boli poistení príliš krátko, nárok na dávku v nezamestnanosti im v domovine nemusí vzniknúť. Upozornil na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali