NHL: Play off sa začne tromi zápasmi v noci na štvrtok, titul obhajuje Chicago

NHL: Play off sa začne tromi zápasmi v noci na štvrtok, titul obhajuje Chicago

New York 13. apríla 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Charles Rex Arbogast)

 

Medzi najväčších favoritov na zisk titulu radia odborníci okrem Chicaga aj Washington a Los Angeles

Play off zámorskej hokejovej NHL 2015/2016 odštartuje v noci na štvrtok úvodnými tromi zápasmi v rámci štvrťfinále konferencií. O 1.00 SELČ privíta Tampa Bay na domácom ľade Detroit, v ktorého kádri figurujú aj slovenskí útočníci Tomáš Tatar a Tomáš Jurčo. O hodinu neskôr sa rozbehne séria 1. kola medzi Pittsburghom a NY Rangers a o 3.30 h sa dostane do akcie aj obhajca trofeje Chicago s Mariánom Hossom a Richardom Pánikom, Blackhawks sa predstavia na ľade St. Louis.

Reklama
Na ilustračnej snímke obhajcovia Stanleyho pohára hokejisti Chicaga Blackhawks stoja pri vztýčenej klubovej vlajke
Na ilustračnej snímke obhajcovia Stanleyho pohára hokejisti Chicaga Blackhawks stoja pri vztýčenej klubovej vlajke

Medzi najväčších favoritov na zisk titulu radia odborníci okrem Chicaga aj Washington a Los Angeles, šampióna z rokov 2012 a 2014. V play off budú po dlhých 46 rokoch chýbať kanadské kluby.

Dvojice a program 1. kola play off NHL (štvrťfinále konferencií)

Reklama

/hrá sa na štyri víťazné zápasy/

 

Východná konferencia

FLORIDA PANTHERS (A1) – NEW YORK ISLANDERS (VK1)

Florida vedená “nestarnúcim” českým veteránom Jaromírom Jágrom sa prebojovala do play off iba druhýkrát za uplynulých 15 sezón a po rekordnej základnej časti chce vo vyraďovačke účinkovať dlhšie ako v jednom kole. Proti však stoja Islanders, ktorí nevyhrali sériu play off od roku 1993 a radi by túto štatistiku zmenili. Káder okolo kapitána Johna Tavaresa je skonsolidovaný, druhý rok sa výraznejšie nezmenil a môže sa pochváliť veľkou vyrovnanosťou útokov, pričom aj ten štvrtý vie strieľať dôležité góly. Otáznik visí nad bránkoviskom, keďže skúsenejší Slovák Jaroslav Halák pauzuje pre problémy so slabinami a jeho nemecký kolega Thomas Greiss nemá skúsenosti z bojov o Stanley Cup. Panthers v tomto ročníku ukázali, že to vedia na “ostrovanov”, zdolali ich v dvoch z troch vzájomných duelov.

Reklama

Bilancia: z pohľadu Panthers 3:2 sn, 5:1, 2:3

Slováci: Jaroslav Halák (NY Islanders, aktuálne zranený)

Program série:

piatok 15. apríla o 2.00 h: Florida – NY Islanders

sobota 16. apríla o 1.30: Florida – NY Islanders

Reklama

pondelok 18. apríla o 2.00: NY Islanders – Florida

štvrtok 21. apríla o 2.00: NY Islanders – Florida

sobota 23. apríla, čas sa neskôr upresní: Florida – NY Islanders*

pondelok 25. apríla: NY Islanders – Florida*

streda 27. apríla: Florida – NY Islanders*

 

TAMPA BAY LIGHTNING (A2) – DETROIT RED WINGS (A3)

Po roku si v konferečnom štvrťfinále opäť skrížia hokejky hráči Tampy Bay a Detroitu. Vlani “blesky” vydreli postup v dlhej a napínavej sedemzápasovej sérii a nakoniec sa dostali až do veľkého finále, kde podľahli Chicagu. Floridský tím však okrem slabšej formy vlani produktívneho dua Tyler Johnson – Ondřej Palát bude tento rok oslabený aj o švédsku defenzívnu oporu Antona Stralmana a kanoniera Stevena Stamkosa, ktorému vystavila tohtosezónnu stopku krvná zrazenina. Detroit, ktorý sa prebil do play off po nepresvedčivých výkonoch v druhej polovici základnej časti, tak cíti šancu a chce sa súperovi za vlaňajšie vyradenie pomstiť. V útoku sa okrem stálic Pavla Dacjuka a Henrika Zetterberga bude spoliehať aj na góly slovenského krídelníka Tomáša Tatar, o miesto v zostave bude bojovať jeho krajan Tomáš Jurčo. Dramatickosť série predznamenáva aj vyrovnaná bilancia zo základnej časti, v ktorej oba tímy vyhrali zhodne dva zápasy.

Bilancia: z pohľadu Lightning 1:3, 1:2, 3:1, 6:2

Slováci: Tomáš Tatar, Tomáš Jurčo (obaja Detroit)

Reklama

Program série:

štvrtok 14. apríla o 1.00: Tampa Bay – Detroit

sobota 16. apríla o 1.00: Tampa Bay – Detroit

pondelok 18. apríla o 1.00: Detroit – Tampa Bay

utorok 20. apríla o 1.00: Detroit – Tampa Bay

Reklama

piatok 22. apríla: Tampa Bay – Detroit*

pondelok 25. apríla: Detroit – Tampa Bay*

streda 27. apríla: Tampa Bay – Detroit*

 

WASHINGTON CAPITALS (M1) – PHILADELPHIA FLYERS (VK2)

Reklama

Washington vstúpi do play off ako víťaz Prezidentskej trofeje pre najlepší tím základnej časti, no Philadelphii jej záver vyšiel na jednotku a môže sa pýšiť aktuálne skvelou formou. Capitals sa na rozdiel od minulých rokoch zlepšili na všetkých postoch, v bránke majú rekordéra v počte víťazstiev Bradena Holtbyho, v obrane Johna Carlsona či Matta Niskanena a v útoku okrem “kráľa” strelcov, 50-gólového Alexandra Ovečkina a jeho dvorného nahrávča Nicklasa Bäckströma aj tohtoročnú ofenzívnu kométu Jevgenija Kuznecova. Oba tímy sa stretávajú vo vyraďovacej fáze po prvý raz od roku 2008, keď uspeli Flyers. Capitals mali v uplynulých rokoch problém nadviazať na dobrú základnú časť, tento rok ich však mnohí odborníci pasujú medzi najväčších favoritov na zisk pohára. “Letci” sa budú opierať o výkony kapitána Claudea Girouxa, otázne je, ako na tom budú s fyzickými silami, keďže ku konci základnej časti hrali skutočne intenzívne.

Bilancia: z pohľadu Capitals 5:2, 3:4 pp, 3:2, 1:2 sn

Slováci: –

Program série:

piatok 15. apríla o 1.00: Washington – Philadelphia

nedeľa 17. apríla o 1.00: Washington – Philadelphia

utorok 19. apríla o 1.00: Philadelphia – Washington
štvrtok 21. apríla o 1.00: Philadelphia – Washington

Reklama

sobota 23. apríla: Washington – Philadelphia*

pondelok 24. apríla: Philadelphia – Washington*

štvrtok 28. apríla: Washington – Philadelphia*

 

PITTSBURGH PENGUINS (M2) – NEW YORK RANGERS (M3)

Po roku si zopakujú stret v 1. kole aj Pittsburgh a Rangers. Newyorčania vlani vyhrali sériu v piatich súbojoch a “tučniakov” tak vyprevadili z play off už druhú sezónu za sebou. Pittsburgh sa oklepal z pomalšieho vstupu do ročníka a v závere základnej časti patril medzi tímy s najlepšou formou. Oba tímy kosia zranenia, Sidney Crosby a spol. si budú musieť poradiť bez Jevgenija Malkina a brankára Marca-Andre Fleuryho, aj keď náhradník Matt Murray ho zatiaľ veľmi dobre zastúpil. Rangers bude chýbať minimálne v úvode série kapitán a kľúčový obranca Ryan McDonagh. “Jazdci” sa budú opierať o svoju typickú agresívnu hru, Pittsburgh, ktorý vyhral tri zo štyroch vzájomných súbojov v tejto sezóne, zasa na smrtiacu presilovku. V prípade väčšieho počtu zranených hráčov by mohli siahnuť aj po slovenskom útočníkovi Marekovi Hrivíkovi, v súčasnosti hrajúcom na farme v Hartforde (AHL).

Bilancia: z pohľadu Penguins 0:3, 4:1, 5:3, 3:2 pp

Reklama

Slováci: Marek Hrivík (Rangers/aktuálne na farme v Hartforde v AHL)

Program série:

štvrtok 14. apríla o 2.00: Pittsburgh – NY Rangers

sobota 16. apríla o 21.00: Pittsburgh – NY Rangers

streda 20. apríla o 1.00: NY Rangers – Pittsburgh

piatok 21. apríla, čas zatiaľ neupresnený: NY Rangers – Pittsburgh

nedeľa 24. apríla: Pittsburgh – NY Rangers*

Reklama

utorok 26. apríla: NY Rangers – Pittsburgh*

štvrtok 28. apríla: Pittsburgh – NY Rangers*

 

Západná konferencia

DALLAS STARS (C1) – MINNESOTA WILD (VK2)

Dallas, nasledovník Minnesoty North Stars, sa vráti do Minnesoty, kde však bude tentoraz bojovať ako súper proti domácim “divochom”. Stars oproti minulému ročníku, v ktorom nepostúpili do play off, zažili obrovské zlepšenie a vyhrali celú Západnú konferenciu. Mohli sa pochváliť až tromi 30-gólovými strelcami Jamiem Bennom, Tylerom Seguinom a Jasonom Spezzom. Ničivá ofenzíva a herná disciplína bola ich silnou stránkou. Minnesota sa bude naopak viac spoliehať na poctivú obranu a vyrovnaný útok, ktorému velia Zach Parise a Mikko Koivu. Tieto dva tímy sa spolu v play off ešte nikdy nestretli, no súčasní Wild majú z posledných rokov viac skúseností. V základnej časti vyhral texaský tím štyri z piatich duelov.

Bilancia z pohľadu Stars: 4:3 pp, 1:2, 6:3, 4:3 pp, 3:2 pp

Reklama

Slováci: –

Program série:

piatok 15. apríla o 3.30: Dallas – Minnesota

nedeľa 17. apríla o 2.00: Dallas – Minnesota

utorok 19. apríla o 2.30: Minnesota – Dallas

štvrtok 21. apríla o 3.30: Minnesota – Dallas

sobota 23. apríla: Dallas – Minnesota*

Reklama

pondelok 25. apríla: Minnesota – Dallas*

streda 27. apríla: Dallas – Minnesota*

 

ST. LOUIS BLUES (C2) – CHICAGO BLACKHAWKS (C3)

Chicago, ktoré vytvorilo novodobú dynastiu a v uplynulých šiestich rokoch vyhralo Stanleyho pohár trikrát (2010, 2013, 2015), narazí v 1. kole na rivala z Centrálnej divízie St. Louis. Blackhawks čakajú, že ich bude ťahať Patrick Kane, ktorý so 106 bodmi suverénne ovládol ligovú produktivitu v základnej časti a vytvoril ničivý ofenzívny tandem s ruským nováčikom Artemijom Panarinom. S končiacou sa sezónou zakaždým vygadruje aj forma kapitána a jedného z najkomplexnejších centrov súčasnosti Jonathana Toewsa a v úvodnom súboji môžu “jastrabi” počítať aj s Mariánom Hossom, ktorý si dolečil drobné zranenie. Šancu by mal dostať aj jeho krajan Richard Pánik. K úspechu bude obhajca potrebovať aj zdravého Coreyho Crawforda. Blues by radi zlomili večné prekliatie v play off, oprieť sa môžu o 40-gólového strelca Vladimira Tarasenka, pevnú defenzívu a skvelú formu brankára Briana Elliotta.

Reklama

Bilancia: z pohľadu St. Louis: 1:3, 5:2, 6:5 pp, 2:4, 0:2, 3:2 sn, 2:1 pp

Slováci: Marián Hossa, Richard Pánik (obaja Chicago)

Program série:

štvrtok 14. apríla o 3.30: St. Louis – Chicago

sobota 16. apríla o 2.00: St. Louis – Chicago

nedeľa 17. apríla o 21.00: Chicago – St. Louis

streda 20. apríla o 3.30: Chicago – St. Louis

piatok 22. apríla: St. Louis – Chicago*

nedeľa 24. apríla: Chicago – St. Louis*

utorok 26. apríla: St. Louis – Chicago*

 

ANAHEIM DUCKS (P1) – NASHVILLE PREDATORS (VK1)

Anaheim, ktorý vlani postúpil až do finále konferencie, mal slabší rozbeh, no postupne sa rozohral k parádnym výkonom a napokon vyhral titul v Pacifickej divízii. Tento rok by Ducks radi predĺžili svoju púť v play off o ďalšiu sériu. Prvou prekážkou im bude nevypočítateľný Nashville, ktorý má vo svojom strede jednu z najlepších obranných dvojíc súčasnosti Roman Josi – Shea Weber a v útoku zasa kanonierov Jamesa Neala a Filipa Forsberga. “Predátori” majú aj lepšiu bilanciu vzájomných duelov, z troch zápasov s Anaheimom vyhrali dva. Favoritom série sú však Ducks, ktorí v posledných mesiacoch predvádzali kvalitný hokej a k osvedčenému duu Ryan Getzlaf – Corey Perry sa dokázali pridať aj ďalší útočníci na čele s Ryanom Keslerom.

Bilancia: z pohľadu Anaheimu 1:5, 4:2, 2:3

Slováci: –

Reklama

Program série:

sobota 16. apríla o 4.30: Anaheim – Nashville

pondelok 18. apríla o 4.30: Anaheim – Nashville

streda 20. apríla o 3.30: Nashville – Anaheim

piatok 22. apríla o 2.00: Nashville – Anaheim

nedeľa 24. apríla: Anaheim – Nashville*

utorok 26. apríla: Nashville – Anaheim*

štvrtok 28. apríla: Anaheim – Nashville*

 

LOS ANGELES KINGS (P2) – SAN JOSE SHARKS (P3)

Los Angeles i San Jose postúpili do play off po ročnej absencii a v prvom kole sa postarali o interesantnú kalifornskú bitku. Zámorskí experti viac veria Kings, ktorí dobyli pohár v rokoch 2012 a 2014. “Králi” majú stále v živej pamäti 1. kolo v play off 2014, keď otočili sériu so Sharks z 0:3 na 4:3 na zápasy. Kings vyradili súpera z bojov o Stanleyho pohár v posledných dvoch ročníkoch. Pikantný bude súboj pre brankára “žralokov” Martina Jonesa, ktorého získali Sharks pred totou sezónou práve z LA, kde predtým robil dvojku Jonathanovi Quickovi. Anže Kopitar a spol. sa v závere základnej časti dopustili viacerých chýb, ktorých sa musia vyvarovať, ak chcú uspieť proti rivalovi. Kings bude zatiaľ chýbať slovenský krídelník Marián Gáborík, ktorý sa zotavuje zo zranenia kolena. Na farme LA pôsobí brankár Peter Budaj. Sharks sa budú musieť zlepšiť najmä na vlastnom ľade, kde majú podstatne horšiu bilanciu ako Los Angeles. Ich útok by malo ťahať produktívne duo Joe Thornton – Joe Pavelski, ktoré zozadu výdatne podporuje ofenzívny obranca Brent Burns.

Bilancia: z pohľadu Los Angeles 1:5, 4:1, 3:5, 3:2 pp, 2:5

Slováci: Marián Gáborík (Kings, aktuálne zranený), Peter Budaj (Kings/aktuálne na farmme v Ontariu v AHL)

Program série:

piatok 15. apríla o 4.30: Los Angeles – San Jose

Reklama

nedeľa 17. apríla o 4.30: Los Angeles – San Jose

utorok 19. apríla o 4.30: San Jose – Los Angeles

štvrtok 21. apríla o 4.30: San Jose – Los Angeles

sobota 23. apríla: Los Angeles – San Jose*

pondelok 25. apríla: San Jose – Los Angeles*

streda 27. apríla: Los Angeles – San Jose*

 

/pozn.: *-prípadný piaty/šiesty/siedmy zápas série, všetky časy sú v SELČ/

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

18:20

Čína v piatok oznámila vytvorenie novej zložky svojej armády – jednotky zameranej na posilnenie kapacít kybernetického boja a schopnosti Pekingu “bojovať a vyhrávať” vojny.

18:07

Bratislavská polícia pripomína vodičom dopravné obmedzenia v tuneli Sitina, ktorý bude počas nadchádzajúceho víkendu uzatvorený. Dôvodom je druhá etapa servisnej uzávierky tunela. Dopravné obmedzenia začnú platiť v piatok o 22.00 h a potrvajú do soboty (20. 4.) do 10.00 h. Následne treba s nimi počítať od soboty od 22.00 h do nedele (21. 4.) do 10.00 h.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali