NHL: Hossa gólom pomohol obhajcovi k výhre, debut Jurča – text, sumáre (2)

NHL: Hossa gólom pomohol obhajcovi k výhre, debut Jurča – text, sumáre (2)

New York 16. decembra (TASR) – V šiestich zápasoch zámorskej NHL v noci na pondelok sa predstavili siedmi slovenskí hokejisti, z nich bodovali dvaja. Už 14. gól v prebiehajúcej sezóne strelil útočník Marián Hossa a prispel tak k výhre Chicaga 3:1 nad Los Angeles. V Montreale sa z tesného triumfu 2:1 tešili hostia z Floridy a jednou asistenciou sa na ňom podieľal krídelník Panthers Tomáš Kopecký. Svoj prvý zápas v profilige odohral Tomáš Jurčo, debut v drese Detroitu mu ale znepríjemnila Tampa Bay, ktorá zvíťazila na ľade Red Wings 3:0.

Jurčo nastúpil v drese s číslom 26 na ľavom krídle prvého útoku "červených krídel" po boku klubovej ikony Pavla Dacjuka a ďalšieho skúseného veterána Daniela Alfredssona. "Ako malý chlapec som sledoval týchto hráčov v televízii, teraz som dostal šancu si s nimi zahrať. Bolo to úžasné," vyznal sa Jurčo po zápase pre zámorské médiá. Na ľade strávil počas 21 striedaní 16 minút a 45 sekúnd, po zranení Johana Franzéna si v tretej tretine zahral aj presilovku. Na súperovho brankára Bena Bishopa vyslal jednu strelu, ďalšie tri minuli svoj cieľ, prezentoval sa aj dvoma bodyčekmi. Hoci Jurčo pri premiére nebodoval, zanechal dobrý dojem. "Má silnú postavu, je rýchly a zručný. Rád by som u neho videl, aby mal priamejší ťah na bránku, no celkovo si myslím, že urobil veľa pozitívnych vecí a pre Pava a Alfieho vybojoval množstvo pukov. Vyzeral ako špičkový hráč," uviedol tréner Detroitu Mike Babcock. "Bolts" rozhodli o svojom triumfe v záverečnej dvadsaťminútovke, v ktorej vsietili tri góly. Naopak, brankár Lightning Ben Bishop neinkasoval ani raz, keď zlikvidoval všetkých 28 striel domácich a mohol sa tak tešiť zo svojho šiesteho čistého konta v profiligovej kariére. "V druhej tretine sme slabo korčuľovali, no v tej tretej sme našli svoje nohy," komentoval víťazstvo tréner "bleskov" Jon Cooper. Okrem Jurča sa v dueli predstavili aj ďalší dvaja Slováci, takmer rovnakú minutáž mal jeho spoluhráč Tomáš Tatar (16:32), na jeho konto ale pribudli dva mínusové body. V tíme víťazov sa po dvojzápasovej nútenej pauze za trest objavil Richard Pánik, na ľade bol len necelých desať minút, počas ktorých na domáceho brankára vyslal jednu strelu.

Blackhawks dali proti LA Kings všetky svoje góly v úvodnej tretine, pričom o ten prvý sa postaral Hossa, keď skóroval v oslabení po prihrávke Jonathana Toewsa. Trenčiansky odchovanec sa po zápase poďakoval svojmu spoluhráčovi. "Toews v postate zadal tón stretnutia. Pri mojom góle celú robotu spravil on. Vybojoval puk v súboji s protihráčom a perfektne mi ho prihral. Ja som bol úplne sám pred bránkou a snažil som sa vystreliť čo najrýchlejšie, ako sa dalo, a mieriť brankárovi medzi betóny," opísal situáciu Hossa, ktorý odohral 16:38 minút. Počas nich sa prezentoval celkovo piatimi strelami a vyhlásili ho za tretiu hviezdu zápasu. Na konto druhého "jastraba" Michala Handzuša po viac ako 15-minútovom pobyte na ľade pribudla jedna pluska. Kariérny míľnik dosiahol tréner Chicaga Joel Quenneville, ktorý sa tešil z 684. výhry v NHL a v historických tabuľkách sa v počte víťazstiev dotiahol na štvrtého Pata Quinna. Víťazná séria Kings sa zastavila na čísle šesť.

Útočník Floridy Tomáš Kopecký vyslal na ľade Montrealu na krajana v bránke Canadiens Petra Budaja dve strely, neujala sa však ani jedna. Dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára napriek tomu dokázal bodovať, keď v 25. minúte od zadného mantinelu ukážkovo našiel medzi kruhmi voľného Jesseho Winchestra a ten otvoril skóre stretnutia. Panthers nakoniec zdolali domácich 2:1. Pre Kopeckého to bola piata asistencia a siedmy bod v ročníku. Okrem toho zaznamenal aj plusový bod a dve trestné minúty. Tréner Canadiens Michel Therrien zdôvodnil prehru únavou, jeho mužstvo za menej než tri týždne odohralo dokopy 11 stretnutí. "Chalani sú výborní hokejisti, ale sú to len ľudia. Ak ste fyzicky vyčerpaní, nemáte už dostatok síl na koncovku," povedal. Podľa Budaja sa však nedá vyhovárať len na náročný program. "Každý tím musí prejsť obdobím, keď má nahustený program, najmä pred olympijskou prestávkou to bude nabité. Nie je to len o nás," zdôraznil slovenský brankár, ktorý podal solídny výkon a kryl 23 z 25 striel súpera. "Panteri" po slabom vstupe do sezóny pomaly začínajú vystrkávať pazúry, keď vybojovali tretiu výhru za sebou.

Reklama

Philadelphia bez obrancu Andreja Meszároša, ktorý opäť sledoval duel len z novinárskej tribúny, viedla v 44. minúte po góle Čecha Jakuba Voráčka vo Washingtone 4:1. Domácim sa ale v zostávajúcom čase podaril veľký obrat, keď doviedli súboj do predĺženia, ktoré 48 sekúnd pred koncom zariadil svojím druhým gólom v zápase ruský kanonier Alexander Ovečkin. V ňom gól nepadol a o výhre Washingtonu 5:4 rozhodli až samostatné nájazdy. Autorom víťazného nájazdu bol švédsky center Nicklas Bäckström.

Sériu štyroch prehier zastavili hráči NY Rangers, keď zdolali Calgary 4:3 po nájazdoch. Rozhodujúci nájazd premenil v siedmej sérii krásnym forsbergovským blafákom Benoit Pouliot. "Už ako som sa rozbiehal, som presne vedel, čo spravím," prezradil domáci útočník, ktorý má legendárnu fintu vo svojom repertoári už dlhšiu dobu. Rovnakým spôsobom skóroval aj proti Pittsburghu v januári 2011 ešte ako hráč Montrealu.

Reklama

Sumáre zápasov NHL:

WASHINGTON – PHILADELPHIA 5:4 pp a sn (1:1, 0:1, 3:2 – 0:0, 1:0)

Góly: 12. Ovečkin (Bäckström, Carlson), 52. Green (Bäckström, Johansson), 57. Orlov (Fehr, Ward), 60. Ovečkin (Ward), rozhodujúci samost. nájazd Bäckström – 20. Giroux (Raffl, Coburn), 28. Streit (Raffl), 43. Couturier (Read, Downie), 44. Voráček (Raffl, Giroux). Brankári: Grubauer – Mason, strely na bránku: 33:28.

Reklama

DETROIT – TAMPA BAY 0:3 (0:0, 0:0, 0:3)

Góly: 44. Johnson (St. Louis, Palát), 50. Brown (Thompson), 59. Killorn (Filppula, Brewer). Brankári: Mrázek – Bishop, strely na bránku: 28:26.

MONTREAL – FLORIDA 1:2 (0:0, 0:2, 1:0)

Góly: 43. Galchenyuk (Gionta, Subban) – 25. Winchester (KOPECKÝ, Goc), 28. Bjugstad (Fleischmann, Upshall). Brankári: BUDAJ – Clemmensen, strely na bránku: 18:25.

Reklama

NY RANGERS – CALGARY 4:3 pp a sn (1:2, 1:0, 1:1 – 0:0, 1:0)

Góly: 16. Stepan (Nash, Girardi), 28. Hagelin (Pouliot, D. Moore), 53. Kreider (Stepan, Boyle), rozh. samost. nájazd Pouliot – 8. Backlund (Russell, Giordano), 15. Glencross (Hudler), 45. Monahan (Glencross, Hudler). Brankári: Lundqvist – Rämö, strely na bránku: 32:21.

CHICAGO – LOS ANGELES 3:1 (3:0, 0:0, 0:1)

Góly: 6. HOSSA (Toews, Hjalmarsson), 10. Versteeg (Kane, Seabrook), 20. Sharp (Toews, Keith) – 57. Martinez (Greene, Nolan). Brankári: Raanta – Scrivens, strely na bránku: 40:22.

ANAHEIM – EDMONTON 3:2 (1:1, 1:0, 1:1)

Góly: 12. Bonino (Maroon, Palmieri), 36. Selänne (Perreault, Beleskey), 57. Penner (Getzlaf, Lindholm) – 7. Nugent-Hopkins (Hall, Eberle), 51. Gagner (Jakupov, Ference). Brankári: Hiller – Bryzgalov, strely na bránku: 34:25.

Reklama

Slováci v akcii:

Michal Handzuš (Chicago) 15:19 0 0 0 (+1) 0 0

Marián Hossa (Chicago) 16:38 1 0 1 (0) 5 0

Tomáš Jurčo (Detroit) 16:45 0 0 0 (0) 1 0

Tomáš Kopecký (Florida) 16:59 0 1 1 (+1) 1 2

Reklama

Richard Pánik (Tampa Bay) 9:09 0 0 0 (0) 1 0

Tomáš Tatar (Detroit) 16:32 0 0 0 (-2) 1 0

Peter Budaj (Montreal) 58:53 2/25 92,0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/

Reklama

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o ďalšie fakty a hlasy

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali